FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Czy CMAS w Polsce to coś innego niż CMAS za granicą?

Michał_W - 13-11-2008, 16:27
Temat postu: Czy CMAS w Polsce to coś innego niż CMAS za granicą?
Jak to jest? CMAS w Polsce to PTTK i nie ma nic wspólnego z CMAS za granicą?
Gdzieś przeczytałem, że po kursie w Polsce dostaje się plastik z PTTK, który nie jest honorowany na świecie. Czy to prawda?

Judas - 13-11-2008, 16:57

To bzdura

CMAS jest federacja zwiazkow narodowych w Polsce KDP/PTTK w Niemczech chyba VDST itd. Tak jak FIFA i PZPN :)

PADI, IANTD, TDI/SDI to ogólnoświatowe koncerny jak SONY, SIMENS itd.

W to co lepsze nie wnikam bo pachnie wojna ;)

A co do uznawalnosci to uznawane jest wszystko i wszedzie byles mial $

jacekplacek - 13-11-2008, 17:56

Michał_W napisał/a:

Judas napisał/a:

Gdzieś przeczytałem, że po kursie w Polsce dostaje się plastik z PTTK, który nie jest honorowany na świecie. Czy to prawda?
CMAS jest federacja zwiazkow narodowych w Polsce KDP/PTTK w Niemczech chyba VDST itd. Tak jak FIFA i PZPN

Są trzy: PTTK, Polski Związek Płetwonurkowania, LOK. O ile wiem, tylko KDP PTTK nie uznaje plastików(przynajmniej w wersji oficjalnej) PZP-n. Jakiś taki bałagan dziwny mają, bo za granicą chyba problemów nie ma.

Bartolomeo - 13-11-2008, 18:55
Temat postu: Re: Czy CMAS w Polsce to coś innego niż CMAS za granicą?
Michał_W napisał/a:
Jak to jest? CMAS w Polsce to PTTK i nie ma nic wspólnego z CMAS za granicą?

Jak już napisano, jest to nieprawda.
Po kursie w KDP/PTTK otrzymujesz certyfikat międzynarodowy, który na awersie ma dane, zdjęcie, itp.. z logiem KDP/PTTK, a na rewersie jest hologram CMAS i wpis stopnia po angielsku, francusku i hiszpańsku .
KDP/PTTK jest jedną z organizacji które tworzyły CMAS, więc twierdzenie że nie ma z CMAS nic wspólnego to nonsens.
pozdrowienia

Michał_W - 13-11-2008, 21:50

Dzięki za wyjaśnienie :)
krob - 14-11-2008, 15:17

Ja robilem kurs w CMAS/LIFRAS (belgia) i tu przepisy troche sie roznia od polskich.Chodzi m.in o to kto moze z kim nurkowac.Dla przukladu w Belgii partner dla P1 to minimum P3, w Polsce jest chyba troche inaczej.
Marek Majas - 14-11-2008, 18:31

krob napisał/a:
Ja robilem kurs w CMAS/LIFRAS (belgia) i tu przepisy troche sie roznia od polskich.Chodzi m.in o to kto moze z kim nurkowac.Dla przukladu w Belgii partner dla P1 to minimum P3, w Polsce jest chyba troche inaczej.

http://www.kdp-pttk.org.p...id=22&menu_id=1

wrobelsl - 15-11-2008, 17:05

Małe sprostowanie. Od niedawna CMAS w Polsce to juz nie tylko PTTK ale też LOK. Obydwie organizacje są zrzeszone w CMAS.
Włodek K - 15-11-2008, 17:41

wrobelsl napisał/a:
Małe sprostowanie. Od niedawna CMAS w Polsce to juz nie tylko PTTK ale też LOK. Obydwie organizacje są zrzeszone w CMAS.

Uzupełnienie
W Polsce istnieją organizacje CMAS w kolejności wejścia do kraju:
1. KDP/PTTK - założyciej CMAS
2. IDA/CMAS 97 r - podległa federacyjnie pod CMAS Germany (VDST)
3. PZPn chyba 2006 - komitet sportowy CMAS
4. LOK - został uznany w CMAS i może wystawiać certyfikaty opatrzone logiem CMAS (szczegółów przyjęcia nie znam)
Pozdrawiam Włodek

piotrsrm - 24-01-2010, 22:19

CMAS jako taki jest zwiaskiem federacji krajowych. wyznacza ogolne zalozenia stopni i kursow. ale to federacja krajowa CMAS ustala szczegoly. dlatego sa roznice w uprawnieniach w poszczegolnych krajach.
ale jak wspomnial Judas - tylko $ jest istotny. plastik pokazuje ze jestes zaznajomiony z tematem co najwyzej.

Andrzej Minorczyk - 24-01-2010, 22:43

krob napisał/a:
w Belgii partner dla P1 to minimum P3, w Polsce jest chyba troche inaczej.

W naszym kraju nie trzeba mieć licencji i mozna nurkowac.