| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Jak to działa naprawdę.
$$ - 28-11-2008, 11:31 Temat postu: Jak to działa naprawdę. Materiał informacujny firmy Molecular, jest to znany kawałek wiedzy dla każdego, no może z kilkoma wyjątkami.
Wniosek z tego modelu, pochłaniacz radiarny nie jest naj naj lepszy. Można skutecznie modyfikować liniowe pochłaniacze, a nawet w istniejących konstrukcjach podwyższyć czas działania, lub podwyższyć pewnośc działania w zalecanych czasach ochronnych. Rozwiązanie jest stosowane w kilku firmach. Wniosek okazał się znanym stanem techniki, komercyjne rozwiązania stosuja 2 warstwy żeby zoptymalizować jeszcze lepiej parametry (opory oddechowe)
Nie jest prawdą że są jedynie słuszne rozwiązania techniczne.
Znowu nie napisałem wszystkiego co wiem i tak pozostanie.
pozdrawiam Ryszard Czarnecki
ps zawsze można sięgnąć do wiedzy specjalistycznej
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=15763
[ Dodano: 29-11-2008, 08:29 ]
To co jest oczywiste, nie jest takie dla popularnego odbiorcy.
UWAGA drobna granulacja musi być oddzielona warstwą separacyjną, żeby złoża się nie mieszały i rozluźniały (przebicie kanałowe).
pozdrawiam rc
sister - 29-11-2008, 23:34
| $$ napisał/a: | | znany kawałek wiedzy dla każdego, no może z kilkoma wyjątkami |
ok, no i co dalej"
stopniowanie napięcia...
| $$ napisał/a: | | Znowu nie napisałem wszystkiego co wiem i tak pozostanie |
ponowne stopniowanie napięcia....
zaprawdę jestem ci życzliwa, ale roztłumacz mi proszę, po co tym razem napisałeś tego posta i o co ci tak naprawdę chodzi?
blondynka
$$ - 30-11-2008, 09:03
| sister napisał/a: | | o co ci tak naprawdę chodzi? | Co prawda w młodości, do wody utlenionej lałem szampon z benzyną, wrzucałem nadmanganian potasu i odczasu do czasu podpalałem. To nie pisząc wszystkiego, nie uskuteczniam tamtej edukacyjnej zabawy. Druga sprawa nawet ten fragment nie jest znany w środowisku rekreacyjnym obiegów zamkniętych. Z powodu zupełnego nie zrozumienia jak to działa zginął kursant MM. Przejrzyj artykuł w MN z 3/08, też będzie cienizna ze zrozumieniem.
| sister napisał/a: | | ponowne stopniowanie napięcia.... | Niedługo będzie dalsze poniesienie poprzeczki napięcia.
pozdrawiam rc
Piotrek Ginter - 10-12-2008, 01:53
| $$ napisał/a: | | w młodości, do wody utlenionej lałem szampon z benzyną, wrzucałem nadmanganian potasu i odczasu do czasu podpalałem. |
To musial byc jakis wypadek ....
$$ - 10-12-2008, 07:15
| kangur napisał/a: | | To musial byc jakis wypadek .... | Wybuch nisko energetyczny, podobne robią spawacze gazowi, czy karbid opluty w puszce.
pozdrawiam rc
waterman - 10-12-2008, 11:55
| $$ napisał/a: | | karbid opluty w puszce. | czy myślisz, że ktoś to jeszcze pamięta?
szczemar - 10-12-2008, 18:29
| waterman napisał/a: | | czy myślisz, że ktoś to jeszcze pamięta? |
Ależ oczywiście. Takie to były kiedyś zabawy(głupie nawiasem mówiąc).
andrzej4380 - 10-12-2008, 18:50
ale były i to jaka frajda z tego była
TURBISS - 10-12-2008, 20:57
a saletra z cukrem w puszce po dezodorancie to były rakiety ze jej
Wojciech Boczkowski - 11-12-2008, 09:03
| TURBISS napisał/a: | | a saletra z cukrem |
i w zaktętkach po wódce, czyli UFO
waterman - 11-12-2008, 12:09
Sorki Rychu, że jakoś odbiegliśmy od tematu
$$ - 11-12-2008, 13:35
| waterman napisał/a: | | że jakoś odbiegliśmy od tematu | Mnie to nie przeszkadza, wiele tematów postawiłem w poprzek. Przy okazji wielu odejść od tematu, ciekawe sprawy wychodzą.
pozdrawiam rc
|
|