FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Malta - wrak HMS Stubborn

Konrad Dubiel - 02-12-2008, 12:19
Temat postu: Malta - wrak HMS Stubborn
Na youtube wrzuciłem film z nurkowania na wraku łodzi podwodnej HMS Stubborn leżącej u wybrzeży Malty.
Wrak leży na 56m, więc nie jest to nurkowanie 'ekstremalne' ale przy sensownym czasie dennym dekompresji chwila jest.
Łódź nie zatonęła z przyczyn 'naturalnych' lecz została zatopiona przez brytyjską marynarkę w 1946 jako cel do ćwiczeń sonarowych.
O historii okrętu można przeczytać np. tutaj: http://www.marinefoundati...hmsstubborn.htm
Otwarte włazy (jeden widoczny na filmie) dają dostęp do wnętrza wraku. Zdjęcia z wnętrza są pod powyższym linkiem - wejście do środka jest trochę kłopotliwe i wymaga zdjęcia z siebie wszystkich gratów. Przy najbliższej okazji pewnie do środka też wleziemy :-)
I jeszcze jedno - przy dobrej widoczności łódź o długości 66m widać w całości...

svenka - 02-12-2008, 16:55

Konrad kiedy wrzucisz filmy na vimeo w lepszej jakości
Fajne te filmiki kręcisz
Pozdrawiam

Konrad Dubiel - 02-12-2008, 20:26

Na Vimeo wprowadzili ograniczenia do jednego filmu tygodniowo.
Będę sukcesywnie wrzucać ale trochę to potrwa.

RZ - 08-12-2008, 09:28

Czesc Konrad,
Bylismy na HMS Stubborn w czerwcu 2008. Na naszej stronie mozna znalezc relacje z naszego nurkowanie pod linkiem < http://www.underwater.pl/wrak_hms_stubborn.php >, zatem zapraszam do lektury.

Pozdrawiam
RZ

Konrad Dubiel - 08-12-2008, 10:22

RZ napisał/a:
Bylismy na HMS Stubborn w czerwcu 2008. Na naszej stronie mozna znalezc relacje z naszego nurkowanie

Widziałem, czytałem. Ładne zdjęcia. Malta rządzi!
pzdr

duch - 09-12-2008, 08:35

Konrad, jak zwykle fajny filmik. dzięki.

A nie chcieliście się czasem zabawić -> TAK ?Lodka

RZ - 09-12-2008, 09:19

Niezły filmik - dziki za namiary warto bylo zobaczyc jak inni sie bawia. Moze kiedys sam sprobuje ;-) .

RZ