FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęga ro

sativ - 08-12-2008, 21:24
Temat postu: Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęga ro
Witam wszystkich ;) Stoję aktualnie przed trudnym zadanie- pianeczka. Założenia sa takie, by nadawała się do wody od egiptowych po polskie poniżej termokliny.

Niestety organizacja funduszy w wieku 17 lat nie jest łatwym zadaniem, więc zależy mi na kompromisie jakośc/cena/ciepełko [ale tak by po dociepleniu sie wynalazkami typu żyleta etc. dało sie komfortowo pływac w Polsce- nurkowania rekreacyjne, "bezdekompresyjne"*

Myślałem nad nowym modelem equesa- ultimate 2- cena niestety koło 1300zł a rozmiarówka jeszcze niezbyt mi leży wiec chyba będę musiał sie skusić na szycie na miare [wie ktos o ile drożej to wychodzi?]

(http://www.eques.com.pl/src/ulti2.html)

Zna ktoś może alternatywę do takiego rozwiazania [głównie chodzi o cenę która jest....spooora] ?

Pozdrawiam

*wiem że nie ma nurkowań bezdekompresyjnych, mam na myśli takie w których nie trzeba spędzać 30 minut siedząc bez ruchu na jednej głębokości

Haw - 09-12-2008, 00:03

sativ napisał/a:
Zna ktoś może alternatywę do takiego rozwiazania [głównie chodzi o cenę która jest....spooora] ?
zamiast nowej pianki kup uzywany suchy - cenowo wychodzi tak samo, termicznie bez porownania.
a jak bedziesz jechac do egiptu, to mysle ze przy wydatku rzedu 3k dodatkowe 300-400 zl (bo za tyle mozna rozsadna pianke czasem kupic) nie zrujnuje Ci budzetu.

Piotrek Ginter - 09-12-2008, 01:00

Poszukaj pianki Aqualung Comfort 5.5 + 5.5. W komplecie jest kaptur, a w overall'u jest dodatkowa zyleta 2mm. Bardzo cieple ustrojstwo wykonane z rozciagliwego neoprenu. Z manszetami. Rozmiarowka bardzo szeroka. Cos znajdziesz dla siebie.
Na Alledrogo widzialem nowki w cenie ponizej 1000zł.

Wojciech Boczkowski - 09-12-2008, 08:43

sativ napisał/a:
wie ktos o ile drożej to wychodzi?

około 30% do ceny podtawowej

wiesiek01 - 09-12-2008, 11:15

Haw napisał/a:
cenowo wychodzi tak samo

Nie za bardzo - zapominasz o ocieplaczu i bieliźnie.
Sativ zerknij TU

gladius - 09-12-2008, 14:31

Ja mam Bare Arctic 7+7. Ponieważ jestem zmarźlakiem, na Egiptowo (w grudniu) było jak znalazł ;) Co do Polski poniżej termokliny, to zależy, ile czasu zamierzasz pod tą termokliną spędzić.
Harnas - 09-12-2008, 14:48
Temat postu: Re: Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęg
Taniej uszyjesz na miarę w Ocean Pro, tylko zadzwoń i popytaj.
http://www.oceanpro.com.pl/

Najbardziej uniwersalne będzie 5+5, ale czy to pod termokline wystarczy to mam wątpliwości. Na takie warunki to już niestety suchacz jest wskazany.

jacekplacek - 09-12-2008, 14:52

Zobacz tu: http://kesonshop.pl/
Haw - 09-12-2008, 20:45

wiesiek01 napisał/a:
nieprawda. suchy crush neopran + zwykle dresy i polarek i tak bedzie cieplejszy niz dobra pianka.
sativ - 09-12-2008, 22:34

Nie chcę kupować suchego. Jakbym chciał, to bym napisal ;)

Cytat:
Haw napisał/a:
cenowo wychodzi tak samo

Sativ zerknij TU

Niestety nie moja rozmiarówka :/

za to oferta z http://kesonshop.pl/ wydaje sie być bardzo kusząca :D aż za bardzo:P Dzieki za namiary, zobaczymy cóż to;)

Nurkowania rekreacyjne więc pod termokliną nie będę siedział przez miesiąc.... ;)

nurkot - 09-12-2008, 23:54

gladius napisał/a:
Ja mam Bare Arctic 7+7

ja też
i zgadzam się że jest idealny, zarówno na Polskę //nurkuję w niej w zimie// jak i Egipt (bez docieplacza)
można ją kupić poniżej 1300zł np tu
niewątpliwą zaletą jest duża liczba rozmiarów, nawet takich niestandardowych, ja dopiero tu znalazłam coś co na mnie pasowało, a jak wiadomo tylko dobrze dopasowana pianka spełnia swoją funkcję...

Harnas - 10-12-2008, 09:17

Haw napisał/a:
wiesiek01 napisał/a:
nieprawda. suchy crush neopran + zwykle dresy i polarek i tak bedzie cieplejszy niz dobra pianka.

Myślę, że chodziło o cenę całego rozwiązania ;)

TomekP - 10-12-2008, 10:07

Ja nuram w maresie 5+5, i jest spox. Wytrzymałem cały letni sezon w polsce a i w egipcie nie gotowałem się strasznie. Tzn. czasami musiałem odchylać kryzę żeby się schłodzić :) Za to w samym docieplaczu było super.

Grubość pianki to nie jest jedyny parametr decydujący o komforcie termicznym. Zwróć uwagę na to aby na rękawach i nogawkach były dobre manszety i nie zapominaj w Polsce o dobrych butach i skarpetkach oraz np. dwóch parach rękawiczek.

sativ - 11-12-2008, 22:58

Dzieki za pomoc, zdecydowałem sie na freddo extreme ;) 2x7mm Miał ktoś już z nim jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

jacekplacek - 12-12-2008, 07:43

sativ napisał/a:
Miał ktoś już z nim jakieś doświadczenia?

Znajomi w tym nurkują. W dotyku mięciutka. Nurkowania cały rok: jak to zimą w 7+7 :)

KSD - 13-12-2008, 19:34

Zastanów się poważnie nad pianką z Decathlona (już wcześniej kiedyś o niej pisałem). Moim zdaniem najlepszy stosunek jakosc/cena jaką można uzyskać. Overall 7mm kupisz za ok 500zł (w samym mozesz pływać w cieplejszych wodach), do tego ocpieplacz z kapturem za trochę ponad 200 zł. Spory zakres rozmiarówek wiec powinieneś coś dopasować. Zrobiłem w takim zestawie wiele nurkowań w polskich wodach i osobiście polecam tę piankę. Szczegóły znajdziesz tutaj (dwie pierwsze pozycje - MWS):
http://www.decathlon.com....10-18-10397514/

jacekplacek - 15-12-2008, 08:45

KSD napisał/a:
Zastanów się poważnie nad pianką z Decathlona

Nie wiem, jak Ty, ale od czasu, jak próbowałem tam kupić płetwy, Decathlon stał się mocno podejrzaną firmą... :)

Bezimienna - 15-12-2008, 16:50

Ja po dłuższym oszczedzaniu nabyłam maresa evolution. Zmarźluchem jestem strasznym a ta pinka daje mi całkiem niezły komfort.
sativ - 15-12-2008, 17:16

Już zamówiłem Freddo Extreme- teraz trzeba miec nadzieje ze rozmiar będzie OK ;) Nie mam możliwości wcześniejszej przymiarki, tylko odesłania i wymiany na inny numer jeśli nie bedzie pasować. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Bezimienna - 16-12-2008, 19:51

W takim układzie 3mam kciuki.
KSD - 16-12-2008, 21:54

jacekplacek napisał/a:

Nie wiem, jak Ty, ale od czasu, jak próbowałem tam kupić płetwy, Decathlon stał się mocno podejrzaną firmą... :)

Ja w Decathlonie bylem tylko raz w życiu (na Targówku w Warszawie) i tam kupowałem te piankę 7+7 oraz jeszcze taką basenową (ewentualnie jako ocieplacz) - na krótkie rękawy i nogawki. Jedno i drugie uważam za bardzo trafny zakup i na prawdę szczerze polecam, a w sklepie żadnych problemów nie było. Co do reszty sprzętu to w sumie nawet nie wiem co i jak oni tam dokładnie oferują, więc osobiście Ci nie powiem czy sklep jest dla mnie podejrzany czy nie :-) A tak z ciekawości... co było nie tak z płetwami?

Legendyogger - 29-12-2008, 12:40

kangur napisał/a:
Poszukaj pianki Aqualung Comfort 5.5 + 5.5. W komplecie jest kaptur, a w overall'u jest dodatkowa zyleta 2mm. Bardzo cieple ustrojstwo wykonane z rozciagliwego neoprenu. Z manszetami. Rozmiarowka bardzo szeroka. Cos znajdziesz dla siebie.
Na Alledrogo widzialem nowki w cenie ponizej 1000zł.

Polecam kupiłem 2 tygodnie temu i to za 900 zł :) w wodzie 3 stopnie sprawuje się bardzo dobrze :) a co najlepsze wyczytałem że to SEMI-DRY czyli niby półsuchacz ;p ale jak z wody wychodze to i tak klata mokra xDD a co do 30 minut w bezruchu w tej piance to spokojnie xD