| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - hey hi hello :)
zyraf - 14-12-2008, 21:19 Temat postu: hey hi hello :) Siemka
Jak już napisałem w dziale "powitania" jestem początkujący i mam masę pytań z różnych kategorii.
Kurs skończyłem na wiosnę swój sprzęt po ciężkiej harówie przez wakacje (i dużym wsparciu dziadka ) kupiłem w październiku. Po kursie nurkowałem hmm mało. W swoim sprzęcie w sumie raz. Trochę cierpię na brak partnera więc mój sprzęt zamoczył się raz. W sumie to chciałem bardziej sprawdzić czy mam wystarczającą ilość balastu...okazało się że nie...
Z nurkowaniem wiążę swoją przyszłość może nawet zawodową. Wiem że to może trochę na wyrost brzmi ale już jestem w miarę ukierunkowany na przyszłą pracę a umiejętności nurka mogą się przydać bardzo a nawet na pewno.
A teraz mój quiz czyli milion pytań Żyrafy
-kupując sprzęt kupiłem też butle którą od razu mi nabito. Po "testach z balastem" butla ma dalej 150 atmosfer. Trzymam ją w domu w szafie. I tu moje pierwsze pytanie: Czy lepiej wypuścić to powietrze czy może tak sobie być w tej butli? Nie zaszkodzi mi po jakimś czasie? Nie popsuje się?
-piankę mam typu "mokra" (jak to fachowo się określa?) Część "górna" wisi na wieszaku, część hmm jakby to ująć - "pierwsza warstwa" od stóp do szyi wisi przewieszona na pół w szafie. Czy w ten sposób może się zniszczyć? Rozciągnąć?
-W ogóle jak przechowywać sprzęt żeby się nie zniszczył?
-Jestem z Katowic i szukam jakiegoś baseniku w okolicy gdzie na spokojnie mogę sobie poplumkać pod wodą wykonać jakieś proste ćwiczenia. Orientujecie się gdzie jest (w okolicy) możliwość władowania się na basen z butla itd ?
-Szukam kontaktu z doświadczonymi (na pewno bardziej niż ja ) nurkami (okolica K-ce) którzy mają cierpliwość i czasem ochotę ponurkować ze świeżakiem - udzielić paru rad i wskazówek.
-Szukam też kontaktu z instruktorami z okolicy Katowic. Chcę się szkolić i rozwijać dalej w tym temacie. Nie za bardzo wiem gdzie uderzyć. Jest z czego wybierać w internecie ale też nie czarujmy się. Dużo szkółek i klubów leci na kasę i masówkę nie dbając o poziom szkolenia.
Na razie tyle
Z góry dziękuje za odpowiedzi i uwaga to nie koniec quizu hehe
marcink - 14-12-2008, 21:27
Odpowiedzi na większość pytań uzyskałeś z pewnością na kursie. Wróć pamięcią i będzie dobrze. Jeżeli nie słuchałeś, to dobra rada ponów kurs.
Beeker - 14-12-2008, 21:54
| zyraf napisał/a: | | -Jestem z Katowic i szukam jakiegoś baseniku w okolicy gdzie na spokojnie mogę sobie poplumkać pod wodą wykonać jakieś proste ćwiczenia. Orientujecie się gdzie jest (w okolicy) możliwość władowania się na basen z butla itd ? |
tu coś znajdziesz
na inne pytania nie bardzo wiem co Ci odpowiedzieć ...
nurkot - 14-12-2008, 22:57
znajdziesz też sporo tutaj
- wiele odpowiedzi na pytania początkującego nurka...
piankę najlepiej zawiesić na wieszaku, szerokim jakimś, zazwyczaj zresztą są sprzedawane z pianką, obie części na osobnych wieszakach, rzecz jasna. oczywiście że jeśli "ciepniesz" gdzieś piankę do kąta to też się nie "popsuje", ale to to samo co z powieszeniem sukienki a złożeniem jej w kwadracik.
ważne jest by piankę porządnie wypłukać po nurze i wysuszyć - rozwiesić do suszenia, ale nie w wilgotnym pomieszczeniu, im szybciej schnie tym mniejsza szansa że tam coś urośnie miłego przy płukaniu, suszeniu, ubieraniu nie rozciągać nadmiernie no i łatać ewentualne dziury --> neopren można w miarę prosto posklejać i załatać.
na nurkowanie zapraszam też jeśli będziesz mieć ochotę - Katowice więc z ciekawych miejsc nurkowych to Kraków niedaleko, czyli Zakrzówek albo Koparki w okolicach Jaworzna niedaleko...
scuba - 15-12-2008, 11:08
Zajrzyj tutaj na naszą stronkę, TUTAJ
Jeśli chcesz z nami ponurkować nic Cię nie będzie to kosztowało płacisz za kursy, powietrze i wyporzyczenie sprzętu.
Jeśli nie masz transportu spotykamy się pod firmą i zawsze można Cię do kogoś wcisnoć
Serdecznie zapraszam.
jacekplacek - 15-12-2008, 16:25
| zyraf napisał/a: | | Czy lepiej wypuścić to powietrze czy może tak sobie być w tej butli? Nie zaszkodzi mi po jakimś czasie? Nie popsuje się? |
Dłuższe przechowywnie nabitej butli grozi zramoleniem i rozeschnięciem. Powietrze należy jak najszybciej spuścić w wyznaczonych w tym celu miejscach, jak: Koparki, Pogorie, Zakrzówek itp.
| zyraf napisał/a: | | W ogóle jak przechowywać sprzęt żeby się nie zniszczył? |
Jak najczęściej w wodzie.
| zyraf napisał/a: | | Jestem z Katowic i szukam jakiegoś baseniku w okolicy gdzie na spokojnie mogę sobie poplumkać pod wodą wykonać jakieś proste ćwiczenia. Orientujecie się gdzie jest (w okolicy) możliwość władowania się na basen z butla itd ? |
CDP Nurek - Bytom: można z czystym sumieniem polecić jako miejsce do treningów. Basen jest własnością nurków, więc no problem. Tylko butla musi mieć lać.
| zyraf napisał/a: | | Szukam kontaktu z doświadczonymi (na pewno bardziej niż ja ) nurkami (okolica K-ce) którzy mają cierpliwość i czasem ochotę ponurkować ze świeżakiem - udzielić paru rad i wskazówek. |
Keson - Bytom: typowy klub nurkowy z właściwą średnią wieku. Często nurkują, ekipa ok. Nie będę za bardzo zachwalał, bo pół województwa się Markowi zwali... | zyraf napisał/a: | | Szukam też kontaktu z instruktorami z okolicy Katowic. Chcę się szkolić i rozwijać dalej w tym temacie. Nie za bardzo wiem gdzie uderzyć. Jest z czego wybierać w internecie ale też nie czarujmy się. Dużo szkółek i klubów leci na kasę i masówkę nie dbając o poziom szkolenia. |
J. w., czyli Keson. Jak coś, wal na priv.
waterman - 15-12-2008, 16:59
| jacekplacek napisał/a: | | Dłuższe przechowywnie nabitej butli grozi zramoleniem i rozeschnięciem. Powietrze należy jak najszybciej spuścić w wyznaczonych w tym celu miejscach, jak: Koparki, Pogorie, Zakrzówek itp. | to to dobre.
Mnie uczono, że powietrze w butli powinno być
hubert68 - 15-12-2008, 17:18
| waterman napisał/a: | jacekplacek napisał/a:
Dłuższe przechowywnie nabitej butli grozi zramoleniem i rozeschnięciem. Powietrze należy jak najszybciej spuścić w wyznaczonych w tym celu miejscach, jak: Koparki, Pogorie, Zakrzówek itp.
to to dobre.
Mnie uczono, że powietrze w butli powinno być |
Jak znam Jacka, to jemu o częstą jego (powietrza) wymianę, w sposób typowy. Opróżnić pod wodą, nabić ze sprężarki.
jacekplacek - 15-12-2008, 17:24
| hubert68 napisał/a: | | Opróżnić pod wodą, nabić ze sprężarki. |
Których Ci u nas dostatek... Kurde, zaczynam to dopiero teraz, w Bydgoszczy doceniać...
zyraf - 17-12-2008, 21:50
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi
Teraz trochę bardziej techniczne pytanie:
-Jaki polecicie mi komputerek Zaznaczę że jestem biedny student Powiedzmy że około 700zł to i tak górrnnaaa granica... Tylko takiego bajera mi brakuje resztę w sumie mam.
- Co to jest kapeć na butlę? Czy chodzi o tą plastikową obudowę na "dnie" butli?
-I trudne pytanie a raczej prośba dla kogoś kto ma duuużooo czasu i wiedzy. Jak już pisałem nie wykluczone że nurkowanie będzie mi potrzebne w życiu zawodowym (biorę pod uwagę wojsko i straż pożarną) Czy może mi ktoś rozpisać "drogę rozwoju/szkolenia" żeby zdobyć uprawnienia które będą przydatne w wyżej wymienionych formacjach?
Beeker - 17-12-2008, 22:49
| zyraf napisał/a: | | Jaki polecicie mi komputerek |
Jak musi byc komp to Gekko da się w okolicach Twojej górrnneeej granicy upolować.
Ale Digital Uwatec'a też Ci wystarczy i co najmniej jedna trzecia w kieszeni zostanie.
| zyraf napisał/a: | | Czy chodzi o |
tak
hubert68 - 17-12-2008, 23:25
Nie wiem czy Ci się uda kupić, bo zdaje się, że już na jego miejsce jest inny model. Ale nurkuję z Uvatec Aladin One. Ma tylko jedną wadę - obejrzeć profil ale również przestawić godzinę czy używany gaz możesz tylko z poziomu laptopa przez port podczerwieni. Ale poza tym, na moje obecne (a i Twoje) potrzeby jest idealny.
Wojciech Boczkowski - 18-12-2008, 09:19
| zyraf napisał/a: | | że nurkowanie będzie mi potrzebne w życiu zawodowym (biorę pod uwagę wojsko i straż pożarną) |
Jeżeli chcesz być nurkiem PSP to i tak po rzyjęciu komendant danej jednostki skieryje cie na kurs do Borneg Sulinowa, gdzie mieści się ośrodek szkoleniowy Państwowej Straż Pożarnej. po tym kursie uzyskasz tzw. "czeronom" książeczkę nurka MSW. Tak więz doświadzczenia jake zdobedziesz w "cywilu" nie będą warunkiem konieczny nz drodze do Twojej przacy, aczkolwiek napewno nie zaszkodzą
pozdrawiam
Artur G - 22-12-2008, 15:17
również polecam Ci Uwatec'a Digitala. sam na takim zrobiłem już z 50 nurów i jestem bardzo zadowolony:) a i zauważyłem, że sporo zaawansowanych nurków posiada go jako zapasowy. na chwilę obecną są na allegro po jakieś 300-330 zł.
zyraf - 23-12-2008, 19:39
| Wojciech Boczkowski napisał/a: | | zyraf napisał/a: | | że nurkowanie będzie mi potrzebne w życiu zawodowym (biorę pod uwagę wojsko i straż pożarną) |
Jeżeli chcesz być nurkiem PSP to i tak po rzyjęciu komendant danej jednostki skieryje cie na kurs do Borneg Sulinowa, gdzie mieści się ośrodek szkoleniowy Państwowej Straż Pożarnej. po tym kursie uzyskasz tzw. "czeronom" książeczkę nurka MSW. Tak więz doświadzczenia jake zdobedziesz w "cywilu" nie będą warunkiem konieczny nz drodze do Twojej przacy, aczkolwiek napewno nie zaszkodzą
pozdrawiam |
A orientujesz się jak to wygląda w wojsku?
Kolejne pytanko
Jakie sklepy ze sprzętem nurkowym w okolicy Katowic są godne uwagi?
Ja odwiedzam sklep w Bytomiu Sea fish - jestem zadowolony ale może są jakieś ciekawsze miejsca
|
|