FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - SPRZĘT DO NURKOWANIA ZIMĄ

kris_14_ss - 28-12-2008, 13:42
Temat postu: SPRZĘT DO NURKOWANIA ZIMĄ
W tym roku już raczej nie ale w przyszłym napewno chciałbym nurkowac pod lodem. Dlatego też pytanie o rady dotyczące nurkowania w takich warunkach jak również co ze sprzętu bedzie nam potrzebne.
Napewno bedzie nam potrzebe:
-skafander suchy + rękawice(już gdzieś na forum czytałem jaki:) )
-butla (mam twina a więc chyba nie potrzebuje nic więcej)
-automat i tu sprawa się komplikuje bo ktos mi kiedyś mówił że w przypadku twina lepiej podpiąć octopusa z jedej a automat z drugiej strony
-grzałka michalaka chroniąca autoaty przed zamarzaniem
Pytanie jak najbardziej na czasie :)

wiesiek01 - 28-12-2008, 13:50

kris_14_ss napisał/a:
chciałbym nurkowac pod lodem

Zapoznaj się najpierw z TYM.

kris_14_ss - 28-12-2008, 13:58

To zo baczenia za tydzien na forum tyle mam teraz do czytania:)
Rafal oPALUCH - 28-12-2008, 17:30

kris_14_ss napisał/a:
automat i tu sprawa się komplikuje bo ktos mi kiedyś mówił że w przypadku twina lepiej podpiąć octopusa z jedej a automat z drugiej strony
xD

Co do konfiguracji automatów przy twinie, są to dwa nie zależne automaty oddechowe 2x ( I stopień i II stopień)
Według konfiguracji Hogarthianowskiej do głównego I stopnia (ten z prawej strony) podłączony jest II stopień AO z którego oddychasz, i wąż do KRW, zaś do drugiego I stopnia podłączony jest "backupowy" II stopień, wąż do inflacji suchego i manometr.

Chyba trochę nie jasno napisałem, jak czegoś nie zrozumiałeś to pisz na priv

kris_14_ss - 28-12-2008, 18:42

Własnie o to mi chodziło :) z tego wynika że musze kupić jeszcze jeden I stopień :buuu: A co z zamarzaniem automatów jest na to jakiś patent ???
wiesiek01 - 28-12-2008, 18:46

kris_14_ss napisał/a:
mam twina a więc chyba nie potrzebuje nic więcej

Zanim wejdziesz pod lód to chyba jeszcze potrzebujesz szkolenia skoro piszesz
kris_14_ss napisał/a:
ktos mi kiedyś mówił że w przypadku twina lepiej podpiąć octopusa z jedej a automat z drugiej strony

kris_14_ss napisał/a:
musze kupić jeszcze jeden I stopień

jacekplacek - 28-12-2008, 19:04

kris_14_ss napisał/a:
A co z zamarzaniem automatów jest na to jakiś patent ???

Pewnie, nawet kilka. Najskuteczniej, przytrzymać wciśnięty bypass.
kris_14_ss napisał/a:
W tym roku już raczej nie ale w przyszłym napewno

Coś podchodzisz do tego jak do jeża. Zima dopiero się zaczyna, lód może nawet będzie, więc i kursy się zaczną. Przyjdź 31-12 na Koparki. Bedziesz mógł zobaczyć co, kto, gdzie wkręca. Jakiś instruktor też się tam pewnie znajdzie. Jak, jakimś przypadkiem, będziesz miał ze sobą sprzęt, może zrobi Ci się żal wtopionych 20 PLN-ów za bilet i wskoczysz na chwilkę do wody...

grzegorz - 28-12-2008, 19:43

kris_14_ss napisał/a:
automat i tu sprawa się komplikuje bo ktos mi kiedyś mówił że w przypadku twina lepiej podpiąć octopusa z jedej a automat z drugiej strony

czy wiesz co nazywamy "octopusem"?jesli już się dowiesz , to zauważysz,ze nie mozna "tego" sobie podłączyć do butli,tak,po prostu.Piszesz,że masz twina,to co masz podłaczone do kazdej z butli?

malinowy - 28-12-2008, 21:28

Kris!Jacekplacek bardzo doslownie odpowiedział na Twoje pytanie :pigs: ...Poczytaj trochę to Ci się wiele wątpliwości rozwieje i pojawią się nowe-wtedy będziesz pytał. :pa: Pozdrawiam Wszystkich!
jaros4 - 29-12-2008, 00:38

a czy w ogole bedzie gdzies lod na wodzie glebszej niz 5metrow?bo cos sie slabo zapowiada.j.p.to gdzie plywacie 31.12,zakrz czy kopary???
Rafal oPALUCH - 29-12-2008, 01:44

kris_14_ss napisał/a:
Własnie o to mi chodziło :) z tego wynika że musze kupić jeszcze jeden I stopień :buuu: A co z zamarzaniem automatów jest na to jakiś patent ???

Jest kilka może nie "patentów" xD ale prostych zasad

Na pewno musisz "spokojnie" oddychać minimalizować wydatek automatu, np. gdy oddychasz to nie pompuj w tym czasie jacketu itp.
Na automaty tłokowe są stosowane specjalne gumowe nakładki pod które umieszczany jest specjalny "żel" który izoluje tłok od wody.
Automaty które są na zimne wody maja normę EN250. no i niby ciężej je zamrozić. tyle tylko że tak na prawdę automat nie zamarza lecz zamarza woda która znajduje się w automacie bądź go otacza.
Możemy wyróżnić dwa typy zamrożenia automatu: zewnętrzne i dotyczy tylko I stopnia automatu i wewnętrzne dotyczy obu stopni automatu.

Pozdrawiam Rafał, jak coś jest jeszcze dla Ciebie nie jasne to pisz na priv

hubert68 - 29-12-2008, 05:47

jaros4 napisał/a:
gdzie plywacie 31.12,zakrz czy kopary???

Wczoraj byliśmy z Jackiem na Zakrzówku. 31.12 Kraken zamknięty. Dlatego zmieniliśmy na koparki.