| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Zakup butli
danielmichalak - 13-02-2009, 23:43 Temat postu: Zakup butli Witam,
Czeka mnie zakup butli, obczytałem forum i jak to bywa już sam nie wiem co kupić, wiem że było o tym juz kilkakrotnie ale dość stare, a tu świat sie zmienia
Interesuje mnie 15 l stalowa, tylko teraz 200 bar czy 232?
Warto dołożyc do Fabera czy szkoda kasy??
Może jakies propozycje, na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym.
hubert68 - 14-02-2009, 02:51
Dłuuuugo nie miałem własnej. Radzili mi po co, zawsze można pożyczyć a jak kupisz twina to ten singiel będzia stać w kącie. W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie...
Adam SDI - 14-02-2009, 15:37
| danielmichalak napisał/a: | | na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym |
może kolor ??
danielmichalak - 14-02-2009, 17:28
Jasne że kolor, że sam na to nie wpadłem.
Może kolega Adam SDI ma namiar na sklep z różowymi butlami ?
Byłbym wdzięczny
Tylko głupiec ignoruje dobre rady.
Pozdrawiam!
BitPump - 14-02-2009, 19:16
| danielmichalak napisał/a: | Może kolega Adam SDI ma namiar na sklep z różowymi
butlami ? |
http://www.joediverameric...A/PROD/AC0063PK
~BitPump
Krzysiek B - 15-02-2009, 09:53
| danielmichalak napisał/a: | Interesuje mnie 15 l stalowa, tylko teraz 200 bar czy 232?
Warto dołożyc do Fabera czy szkoda kasy?? |
Witaj osobiście kupilbym 15l na 232, nawet jak zmienisz pojedynczą flaszke na twina możesz ją zawsze sprzedać
| hubert68 napisał/a: | | W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie... |
zawsze może Ci potem posłużyć jako magazyn do uzupełnienia twina na drugiego nurka, co czsami się przydaje
martin - 15-02-2009, 09:55
| Krzysiek B napisał/a: | | zawsze może Ci potem posłużyć jako magazyn do uzupełnienia twina na drugiego nurka |
A ja myslalem ze P*V=const
Padre-Kris - 15-02-2009, 14:43
Rozglądałem się ostatnio za butlami i nie znalazłem Fabera 232Bar. Chyba że coś przegapiłem.
hubert68 napisał/a:
W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie...
A ile chcesz za tą 15-stkę
Krzysiek B - 15-02-2009, 17:33
| martin napisał/a: | | A ja myslalem ze P*V=const |
może nie wyraziłem się precyzyjnie ale już się poprawiam
chodziło mi o to,że zawsze można z takiej flaszki przetoczyć do twina te pare barów i mając np. po przetoczeniu 130-140 bar zrobi ć drugiego płytkiego nurka to wszystko
martin - 15-02-2009, 21:09
130..140 bar w 2x12 to mniej wiecej to samo co 230 w 15l. Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic?
Krzysiek B - 15-02-2009, 21:58
| martin napisał/a: | | 130..140 bar w 2x12 to mniej wiecej to samo co 230 w 15l. Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic? |
kilka razy zdarzyło mi sie robić dwa nurki nawraczkach jeden po drugim
1 abilla
2 trał
lub
1 pogłębiarka
2 tankowiec
fajnie po pierwszym nurkugdy zostaje ci jakies 90bar dobić twina np z takiej 15 nabitej uczciwie jeśli sie juz ja ma i nie chce się aby stała w kącie
pewnie że można rozwiązać problem gazów w zupełnie inny sposob choćby przez 11l alu z gazem plecowym na ktorej robisz pierwszego nurka ale chodzilo mi o to, że jak już masz taką wolną 15 to zawsze można ją jakoś wykorzystać
wszystko zależy też od tego gdzie i ile nurasz
hubert68 - 16-02-2009, 00:12
15-ki nie sprzedam, w końcu jeść nie woła. I dziękuję za rady na zaś.
Adamnw - 17-02-2009, 21:26
| martin napisał/a: | | ... Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic? |
Jak masz przetoczkę to prościej dobić parę bar niż przepinać całe klamoty, zakładać adapter do 15 żeby pasowała do skrzdła, do tego balast. Zdecydowanie szybciej i prościej wychodzi przetoczka.
I - 17-02-2009, 21:47
Przetoczysz niewiele więcej niż mógłbyś mieć w 4l pony, a targasz 15 l ! ...
... i przetoczkę i czekasz i czekasz...
P.
I
robman - 17-02-2009, 23:23 Temat postu: Re: Zakup butli
| danielmichalak napisał/a: |
Może jakies propozycje, na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym. |
Domniemam iz to Twoja pierwsza butla, dlatego nie zaprzątaj sobie głowy twinem, którego i tak zapewne nie masz gdzie "przykręcić", kup pojedynczą "flachę" z podwójnym zaworem (to tak przyszłościowo, drugi automat konieczny jest do suchacza, zresztą w naszych zimnych wodach zasilanie KWR z automatu zapasowego znacznie zmniejsza ryzyko zalodzenia głównego):
osobiście przy stalowych zwracam uwagę na ich ciężar, w naszym klubie są 12/200, produkcji zdaje się czeskiej!? cięższe niż FABER'owskie 15/200!, gdyż niejednokrotnie trzeba nieco "pospacerować" do linii brzegowej
Konrad Dubiel - 18-02-2009, 08:39 Temat postu: Re: Zakup butli
| danielmichalak napisał/a: | | Interesuje mnie 15 l stalowa, tylko teraz 200 bar czy 232? |
Zamiast stalowej 15 kup aluminiową 11.1l.
I jak za tydzień zostaniesz już nurkiem technicznym będzie jak znalazł na stejdża
danielmichalak - 18-02-2009, 22:10
Dokładnie tak jak pisze robman.
Jest to moja 1 butla, twina nie mam do czego przykrecić bo kamizelke mam pod pojedyńczą flaszkę, na zmiany sie narazie nie zanosi (wiadomo finanse), automat jeden 1 stopień + 2 drugie stopnie, zawór pojedyńczy do rozbudowy, tylko zastanawiam się bo nie trafiłem na Fabera 15l 232 bar - same 200, a lektury forum wynika że warto zainwestować w 232 bar!
Więc zostaje w dalszym ciagu dylemat -jaką flaszke kupić ( jakiej firmy - może ktos wie czy Faber robi 232 bary 15l??, jak tak to gdzie mozna nabyc takową)
Padre-Kris - 18-02-2009, 22:20
Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar
robman - 18-02-2009, 23:07
zdecyduj się na typową 200 barową, zbyt duże ciśnienie w butli jest niekorzystne, łatwiej zalodzić automat, co jest istotne w naszych zimnych wodach. Fizyki nie oszukasz; ciśnienie średnie po redukcji waha się w granicach 10 bar, im większa różnica między tym ciśnieniem a ciśnieniem w butli o zalodzenie automatu łatwiej
I - 18-02-2009, 23:49
| danielmichalak napisał/a: | | ... dylemat -jaką flaszke kupić ( jakiej firmy ..., gdzie mozna nabyc takową) |
Np. po Mazowszu i Mazurach buszuje niejaki niefaberowy OCN (tylko nie zacznij wierzyć w ciężkie denka ).
Ale w twojej okolicy z pewnością też można znaleźć coś nie NoName.
[ Dodano: 19-02-2009 ]
____________________________________________________________________________________
| Padre-Kris napisał/a: | | Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar |
Nieodmiennie, z wielką cierpliwością donoszę...
... patrz DiveFaber ...
[ Dodano: 19-02-2009 ]
__________________________________________________________________________________________
| robman napisał/a: | zdecyduj się na typową 200 barową, zbyt duże ciśnienie w butli jest niekorzystne, łatwiej zalodzić automat, co jest istotne w naszych zimnych wodach. Fizyki nie oszukasz; ..., im większa różnica między tym ciśnieniem a ciśnieniem w butli o zalodzenie automatu łatwiej |
To mit (dla różnicy 200-230 bar)..., ale zawsze możesz kupić zbiorniki ciśnieniowe 11 bar... no max 20 barowe , żeby zminimalizować zjawisko...
Tak naprawdę to, co może przeszkadzać w 230. to jej troche zwiększony ciężar (z drugiej strony targa się mniej ołowiu ).
No i , że dość często i tak biją 200 "na gorąco".
P.
I
PS
| robman napisał/a: | | Fizyki nie oszukasz; ciśnienie średnie po redukcji waha się w granicach 10 bar |
To wg. ciebie średnie ciśnienie po redukcji wynosi?:
a. od 0 do 10 bar
b. od x-10 do x+10 bar (x jest bliżej nieokreślone)
c. chodzi o niestabilność ciśnienia
Grzegorz_N - 19-02-2009, 09:07
Jeśli mogę coś zasugerować - to myślę że najpierw powinieneś trochę ponurkować na butlach pożyczanych. Jesteś OWD, więc domyślam się, że nie za dużo nurków za Tobą?
Elementem decydującym IMO powinno być, ile powietrza potrzebujesz? A jest to funkcją wielu czynników, m. in. Twojego wieku, sprawności fizycznej, wagi, wydolności organizmu, objętości i sprawności płuc, doświadczenia, głębokości nurkowania, rodzaju skafandra, temperatury zewnętrznej itd. Z nurka na nurka będziesz z pewnością chciał pobyć pod wodą jak najdłużej, więc skoro kupisz np. 11 ALU, to po krótkim czasie może się okazać, że jest ona dla Ciebie stanowczo za mała - i znów wydatki - albo przesiadka na twina albo wymiana na 15 lub 18 litrów. Stąd proponuję szklankę zimnej wody, następnie 1 sezon nurkowania na butlach pożyczanych, a potem - sam zobaczysz, nie będziesz miał w tym temacie żadnych wątpliwości.
maran - 19-02-2009, 11:05
| Grzegorz_N napisał/a: | | więc skoro kupisz np. 11 ALU, to po krótkim czasie może się okazać, że jest ona dla Ciebie stanowczo za mała |
Tylko że danielmichalak nie pisał że taką chce kupić, pisał że chce stalową 15
| Grzegorz_N napisał/a: | | - i znów wydatki - albo przesiadka na twina albo wymiana na 15 lub 18 litrów. |
Dlaczego przesiadka/wymiana Konrad pisał że zostanie na stage.
Ja świadomie poszedłem tą drogą i nie żałuje najpierw S80 potem okazyjnie druga na stage a dopiero potem twin.
robman - 19-02-2009, 11:34
__________________________________________________________________________________________
| Cytat: |
Tak naprawdę to, co może przeszkadzać w 230. to jej troche zwiększony ciężar (z drugiej strony targa się mniej ołowiu ).
No i , że dość często i tak biją 200 "na gorąco". |
| Cytat: |
To wg. ciebie średnie ciśnienie po redukcji wynosi?:
a. od 0 do 10 bar
b. od x-10 do x+10 bar (x jest bliżej nieokreślone)
c. chodzi o niestabilność ciśnienia |
Co do mitu to może faktycznie masz rację, niemniej jednak w nurkowaniach podlodowych zaleca się stosować mniejsze ciśnienia, kolega pytał o konkret znalazłem jeden mały "-" 232 barowej i zaproponowałem 200'setkę. jednak co do ciężaru i jego rozłożenia mam inne zdanie, balast na pasie jest znacznie mniej uciążliwy podczas "spacerków" do linii brzegowej, a takie niekiedy są konieczne, butla niestety "wystaje" bardziej i działa trochę jak dźwignia, a co z pony czy akumulatorem lub dodatkowym obciążeniem na butli, osobiście zawsze wybieram butle lżejsze (starym już ) i tak radzę, bo po co dodatkowo obciążać kręgosłup. To tak jak w siłowni; ciężarów nigdy nie podnosi się z "krzyża"
Co do drugiego pytania "testowego" to nie wg mnie ale to producenci automatów oddechowych podają takie dane, oczywiście dotyczy to poziomu wody, czyli jeżeli przed nurkowaniem odkręcimy butlę ciśnienie międzystopniowe w większości automatów będzie wahało się w granicach 10 atm (wahanie to nie zakresy takie jak 0-10 atm), co 10 m musimy dodać 1 atm i tak na 10m będzie to 11 na 20m 12 atm itd.
Grzegorz_N - 19-02-2009, 11:52
| maran napisał/a: | | pisał że chce stalową 15 |
A może będzie potrzebował 18-tki?
Ważna informacja: np. znaczy NA PRZYKŁAD.
siili - 19-02-2009, 14:31
| Padre-Kris napisał/a: | | Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar |
http://www.divefaber.com/...sp?da=14.5&a=22
Ja widac jednak robi
/m
I - 19-02-2009, 17:36
| robman napisał/a: | | ...kolega pytał o konkret znalazłem jeden mały "-" 232 barowej... |
No wg. mnie raczej mały "+" - po prostu "masz wybór" .
| robman napisał/a: | | ...balast na pasie jest znacznie mniej uciążliwy podczas "spacerków" do linii brzegowej...bo po co dodatkowo obciążać kręgosłup.... |
Balast na pasie (a szczególnie jego nadmiar) kosmicznie ubciąża kręgosłup podczas nurkowania, które zwykle trwa dłużej niż ów rzadkoczęstotliwościowy spacer. Więc znów z małego "-" mamy mały "+" .
P.
I
jacekplacek - 19-02-2009, 17:47
| danielmichalak napisał/a: | | Czeka mnie zakup butli, obczytałem forum i jak to bywa już sam nie wiem co kupić |
Się chłopaki rozpisali... To może konkretnie. Uważam, że najlepszą dla Ciebie byłaby butla 18l z zaworem "V". Najlepiej biała, nie koniecznie nowa, ale za to z legalizacją do 2010r (najlepiej do lipca). Gdyby jeszcze była długa: to już całkiem super, bo się doskonale układa i nie ma problemu z dostępem do zaworów.
wiesiek01 - 19-02-2009, 20:56
| jacekplacek napisał/a: | | Uważam, że najlepszą dla Ciebie byłaby butla 18l z zaworem "V". Najlepiej biała, nie koniecznie nowa, ale za to z legalizacją do 2010r (najlepiej do lipca). |
I właśnie Jacekplacek ma taką na zbyciu. Danielmichalak patrz co za dziwny zbieg okoliczności ?
jacekplacek - 19-02-2009, 22:24
| wiesiek01 napisał/a: | | I właśnie Jacekplacek ma taką na zbyciu |
No, normalnie, ma facet farta...
danielmichalak - 19-02-2009, 22:31
Dzięki, ale inwestuję w nowa butlę,
A co sadzicie o firmie klik i sprzedawanych przez nia butlach?
Ktoś się może spotkał z tymi produktami?
martin - 19-02-2009, 23:01
| danielmichalak napisał/a: | | Dzięki, ale inwestuję w nowa butlę, |
Niepotrzebnie - pietnastki maja to do siebie, ze sa upierdliwe i szybko wymieniane na inne. Posluchaj rady doswiadczonej, kup uzywana i bedziesz mogl ja sprzedac bez strat na przyszly sezon. Butle sie praktycznie nie zuzywaja - zywotnosc takiego nabytku to 15..20 lat.
wiesiek01 - 20-02-2009, 08:12
| martin napisał/a: | | Posluchaj rady doswiadczonej, kup uzywana i bedziesz mogl ja sprzedac bez strat na przyszly sezon. |
Aby nie sprzedawać "za rok" to jaką butlę byś radził kupić - 11l, 12l, 15l, 18l ?
robman - 20-02-2009, 11:43
| Cytat: | Balast na pasie (a szczególnie jego nadmiar) kosmicznie ubciąża kręgosłup podczas nurkowania, które zwykle trwa dłużej niż ów rzadkoczęstotliwościowy spacer. Więc znów z małego "-" mamy mały "+" .
P.
I |
No masz rację, a tak z ciekawości to ile masz tego balastu na pasie!?, mogę Tobie podać jak wygląda to u mnie na przykładzie mokrego skafandra 7+7 mm z 15 l butlą oraz akumulatorem 7,5 A/h. Przede wszystkim nie obciążam pasa maksymalnie, mam na nim 5,6 kg balastu, następne 2,4 kg lub 4,8 kg bez akumulatora służą do trymowania, jako podstawową KRW posiadam TUSA Imprex Pro Cube posiadającą kieszenie balastowe z tyłu i przodu. Nie będę się rozpisywał jak to robię bo ma 2 kolegów którzy robią to inaczej ba tak im wygodniej, natomiast nadmienię, iż jeden z nich pcha więcej w przednie kieszenie odrzucane, a na pasie w takiej konfiguracji pozostaje mu tylko 4kg. Z takim balastem na rezerwie spokojnie mogę przebywać między 6-3m bez "wywalenia", a bas z balastem w żaden sposób nie stwarza mi dyskomfortu podczas długich "nurów", jako doświadczony "szuwarowiec" nie zużywam dużych ilości powietrza a niewielkie głębokości pozwalają na znacznie ponad godzinne pływanie:) Zresztą może to potwierdzić jeden ze znanych mi użytkowników tego forum (którego podziwiam, jest to gość, który w zastraszającym tempie robi postępy w tym sporcie i od którego na dzień dzisiejszy niejeden starszy stażem mógłby się czegoś nauczyć) - pozdrawiam JACKAPLACKA
I - 20-02-2009, 12:16
W naszych wodach (do 5+5) na pasie mam zero - tylko płyta, akumulator 7,5 Ah + ciężarek dla zrónoważenia 2 kg.
Nawet jest to trochę za dużo (a "szuwarowo" czasami pływam na 1,2-1,5 m koło rezerwy ).
Do suchego kilka pojedynczych kg dokładam na pas.
W "ciepłych słonych" (bez akumulatora) typowo 2 (max 4 kg) na pasie.
Mi już 4-6 kg. na pasie daje się we znaki. Szczególnie przy dłuższych nurkowaniach powtarzanych przez kilka dni.
P.
I
PS.
Polskie wyważenie jest OK do 15l, a do twinseta przydało by się trochę zdjąć, tylko co ...
jacekplacek - 20-02-2009, 12:18
| I napisał/a: | | a do twinseta przydało by się trochę zdjąć, tylko co ... |
Może TomS coś tu pomoże?
robman - 20-02-2009, 12:32
| I napisał/a: | | Mi już 4-6 kg. na pasie daje się we znaki. Szczególnie przy dłuższych nurkowaniach powtarzanych przez kilka dni. |
Może poćwicz w siłowni: nieprzesadzony trening ogólny (każda partia na jednym treningu) + aeroby.
| I napisał/a: | PS.
Polskie wyważenie jest OK do 15l, a do twinseta przydało by się trochę zdjąć, tylko co ... |
Podpytaj jackaplacka ostatnio z nim rozmawiałem i "mocno" siedzi w temacie balastu, a sprytnie próbuje odbić temat
I - 20-02-2009, 13:43
No nie, no, no... pomysłów oczywiście jest trochę (choćby płyta alu)...
... ale ja lubię moją konfigurację... ... jest wynikiem pewnego consensusu - czasem trochę za krótka, czasem za długa, ale bez extremów...
No i nie mam jeszcze wystarczająco mocnego imperatywu zmian .
(ale dzięki za propozycje)
P.
I
martin - 20-02-2009, 18:12
| wiesiek01 napisał/a: | | Aby nie sprzedawać "za rok" to jaką butlę byś radził kupić - 11l, 12l, 15l, 18l ? |
Niewazne jaka, byle uzywana ;P Ja, gdybym zaczynal od poczatku, zrobil bym dokladnie tak samo jak poprzednie - zaczal od stalowej 10l
danielmichalak - 22-02-2009, 13:24
Choć przesledziłem wszystkie odpowiedzi dalej nic nie wiem. Na twina na razie mnie nie stać dodatkowo KRW mam pod pojedyńcza butlę więc na razie tak musi zostać - pojedyńcza butla i basta!
Ponawiam czy ktos zetknął sie z firmą klik Optymal-bis z Rybnika dystrybutora czeskich butli?
martin - 22-02-2009, 13:37
Kup uzywana 10l, dluga 12l lub 15l (~500 pln).
danielmichalak - 19-04-2009, 13:10
Jeszcze jeden temat mnie dręczy czy ktoś z Was spotkał sie z dyskryminacją przy nabijaniu butli ze wzgledu na jej kolor???
Konkretnie, że nie chcieli w bazie nabić butli koloru czarnego (z tego co widziałem to w sklepach i na nurkowiskach butle wystepują w całej gamie z palety RAL.
Oczywiście nie mówie tu o butli której nie chcieli nabić z powodu braku legalizacji czy atestu (jak zwał tak zwał) czy uszkodzonej np. poobijanej z wgniotami, zle z powodu " odmiennego" koloru niz obowiązującego dla zbiorników cisnieniowych do używania pod woda zawierających spręzone powietrze!
tom_wie - 17-05-2009, 11:35
| danielmichalak napisał/a: | | Jeszcze jeden temat mnie dręczy czy ktoś z Was spotkał sie z dyskryminacją przy nabijaniu butli ze wzgledu na jej kolor??? |
Ja o tym nie słyszałem, ale wiadomo są różne zboczenia, koleś może ci wkładać w głowę, że butle ww tym kolorze będą się bardziej nagrzewać na słońcu, ciśnienie wzrośnie i butla "się zepsuje". Zawsze możesz nabijać gdzie indziej.
Co do Twojego pytania to popieram martin'a => kup używaną 15 z dwoma zaworami, nie stracisz na niej jak będzie trzeba sprzedać i kupić twina. Polecam raczej cięższe butle, po co sobie kręgosłup pasem balastowym katować.
Jeszcze się podłączę pod pytanie o te czeskie butle z Optymal-bis, jak toto wygląda w zestawie 2*12?
Andrzej Minorczyk - 17-05-2009, 22:00
| danielmichalak napisał/a: | | czy ktoś z Was spotkał sie z dyskryminacją przy nabijaniu butli ze wzgledu na jej kolor??? |
Jak jest różowa to słabo...
bell23 - 17-05-2009, 23:22
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | danielmichalak napisał/a: | | czy ktoś z Was spotkał sie z dyskryminacją przy nabijaniu butli ze wzgledu na jej kolor??? |
Jak jest różowa to słabo... |
czyżbyś nie lubił różowego ?
Andrzej Minorczyk - 18-05-2009, 08:10
| bell23 napisał/a: | | czyżbyś nie lubił różowego ? |
Zalezy od sytuacji...
|
|