FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - skrzydlo-plta stalowa czy aluminiowa?

grek - 15-02-2009, 23:59
Temat postu: skrzydlo-plta stalowa czy aluminiowa?
witam
mam zamiar kupic skrzydlo powie mi ktos jaka jest roznica miedzy plyta stalowa a aluminiowa (cenowo spora) ktora jest lepsza?

I - 16-02-2009, 00:23

Jak się trochę rozejrzeć, w Polsce, cenowo mala ;) ...

ODPOWIEDŹ WŁAŚCIWA:

Do podróży - aluminiowa.

Na miejscu:
- jak nie masz problemu z rozłożeniem balastu - stalowa (mniej ołowiu w dodatkowych ciężarkach)
- jezeli przy stalowej masz problem z rozłożeniem balastu (np. za mało ciężarków, żeby zrównoważyć "kładzenie na ryj") - wtedy bierzesz aluminiową

P.
I

PS.
Użyj dodatkowo opcji "szukaj" ... ;)

duch - 16-02-2009, 10:09

grek napisał/a:
plyta stalowa a aluminiowa (cenowo spora) ktora jest lepsza

Różnica w cenie jest żadna, przynajmniej u mnie.

Rożnica w użytkowaniu - płyta aluminiowa pozwala na dokładniejsze rozłożenie balastu według własnych upodobań (lepsza możliwość wytrymowania) - zamiast mieć po prostu na plecach 3kg płyty masz około 400 gramów - resztę podczepiasz dokładnie tam gdzie potrzeba aby uzyskać właściwy trym.

Druga zaleta to podróże samolotem - zamiast 3kg masz 400 gram.

Wada: konieczność stosowania większej ilości ołowiu - dla mnie jest to akurat wygodniejsze - stosuję płytę aluminiową i 4,5kg ołowiu na końcach butli.

Grzyb - 16-02-2009, 10:30

Jeśli jesteś wysoki, to lepsza będzie aluminiowa, bo nie przesuwa środka ciężkości do przodu (gdy jesteś w pozycji poziomej), czyli pozwala zredukować efekt "kładzenia na twarz".
Bogus - 16-02-2009, 16:32

grek, dla pełnego obrazu zastanów się jeszcze nad płytą Combo. Trochę cięższa (~0,2 kg), ale jeśli pływasz raz w twinie, raz z jedną butlą to nie wymaga adaptera ;)

Ja mam zwykłą stalową, ale może wypowiedzą się użytkownicy płyt COMBO.

wiesiek01 - 16-02-2009, 19:30

Bogus napisał/a:

Warto przeczytać...

robertg - 16-02-2009, 19:37

Bogus napisał/a:
grek, dla pełnego obrazu zastanów się jeszcze nad płytą Combo. Trochę cięższa (~0,2 kg), ale jeśli pływasz raz w twinie, raz z jedną butlą to nie wymaga adaptera ;)

Pod warunkiem ze zalozy sie do plyty combo odpowiedni worek - bo nie kazdy sie da (np. moj Eclipse wymaga adaptera)

Tomek Radomski - 16-02-2009, 19:39

wiesiek01 napisał/a:
Bogus napisał/a:

Warto przeczytać...

Wiedzieć więcej -> dobrze.
Aaaaaaaalllllllllllllleeeeeeeee ... dałeś link do tematu o workach, a nie o płytach.
Daj jakiś o płytach :ping:

Konrad Dubiel - 16-02-2009, 19:59

Bogus napisał/a:
zastanów się jeszcze nad płytą Combo. Trochę cięższa (~0,2 kg), ale jeśli pływasz raz w twinie, raz z jedną butlą to nie wymaga adaptera ;)

Do płyt 'combo' zwykle nie daje się twinsetu przykręcić. Przynajmniej nie zwykłymi śrubami.
No i zapiera się toto o butle, odstaje i jest niestabilne.

I - 16-02-2009, 20:51

Konrad Dubiel napisał/a:
Do płyt 'combo' zwykle nie daje się twinsetu przykręcić. Przynajmniej nie zwykłymi śrubami.
No i zapiera się toto o butle, odstaje i jest niestabilne.

Aż takiej tragedii nie ma, ale rzeczywiście z twinsetem trochę lepiej działają "zwykłe".

Natomiast z pojedynczymi butlami lepiej "combo".
Butla leży sobie blisko nurka, opatulona miękkim skrzydełkiem,
a nie jest niemiłosiernie cięta i oskrobywana w warstwy antykorozyjnej przez metalowy adapter.

Dla mnie np. na ciepłe wody ideałem, byłaby aluminiowa płyta "combo" i worek z otworami na pasy (a tu dochodzimy do pytania "Do czego skrzydło z płytą?").

P.
I

PS. (tak a'propos)
Czy ktoś ostanio widział gdzieś aluminiowe płyty combo?

TomS - 16-02-2009, 22:29

I napisał/a:
aluminiowa płyta "combo"
Aluminium zgięte pod takim kątem jakiego wymaga kształt "combo" prawdopodobnie pęknie a na pewno będzie bardzo osłabione.
Trzeba by spawać z kawałków a wtedy cena....

Lepsze są worki z wbudowanym adapterem lub po prostu adapter z aluminium z oszlifowanymi na półokrągło krawędziami.

wiesiek01 - 17-02-2009, 08:36

Tomek Radomski napisał/a:
dałeś link do tematu o workach, a nie o płytach

A przeczytałeś go ? Jest tam i o płytach tylko trzeba zadać sobie trudu przeczytania i zrozumienia..

Tomek Radomski - 17-02-2009, 09:45

wiesiek01 napisał/a:

A przeczytałeś go ? Jest tam i o płytach tylko trzeba zadać sobie trudu przeczytania i zrozumienia..

Kolega wyluzuje, bo kolega dostanie wrzodów.
Jak chcę kupić dżem to idę do sklepu z dżemem, a nie kupuję 200 pączków celem uzyskania dżemu :pigs: (to taka przenośnia, więc się zaraz nie obrażaj)

W temacie o WORKACH (swoją drogą ciekawym), który pokazałeś, jest owszem akapit o płytach, ale w ujęciu połączenia butli z płytą (siłą rzeczy przez worek), a nie w ujęciu, która płyta jest lepsza - stalowa, czy aluminiowa :pa:

TomS napisał/a:

Sposób łączenia z butlą worków singlowych
1. Najprostsze rozwiązanie polega na umieszczeniu skrzydła w żaden sposób nie przystosowanego do stabilizacji butli pomiędzy płytą a "adapterem" czyli rynną stalową lub aluminiową ze szczelinami do przeciągnięcia pasów mocujących. System najbardziej podobny do "jacketu".
2. Lżejsze rozwiązanie to worek wyposażony we "wbudowany adapter" czyli zaszyte w worku dwa wałeczki gumowe ściskane pomiędzy płytą a butlą. Dodatkowo elastyczność wałeczków kompensuje nieco rozciąganie się taśm mocujących w trakcie nurkowania. Rozwiązanie to wymaga płyty z 4-ma specjalnymi szczelinami do przeciągnięcia pasów przez płytę. Oczywiście w samym worku też są odpowiednie 4 szczeliny.
3. Najdziwniejsze - płyta "combo" z wyprofilowaną rynną stabilizującą wzdłuż wygrzbiecenia, ze wspomnianymi 4-ma szczelinami na pasy; wymaga worka ze szczelinami ale bez wałeczków gumowych. Można w worku "zwykłym" takie szczeliny na pasy sobie wyciąć samemu (tracąc gwarancję). Płyta "combo" potrafi uniemożliwić mocowanie pożyczonego twina ponieważ wymaga minimalnie dłuższych śrub. Generalnie odradzam to rozwiązanie.

wiesiek01 - 17-02-2009, 11:23

Tomek Radomski napisał/a:
która płyta jest lepsza - stalowa, czy aluminiowa

No to jeszcze raz przeczytajmy co Bogus napisał:
Bogus napisał/a:

Czy porusza temat, która płyta: aluminiowa czy stalowa ? Chyba nie ...

Tomek Radomski - 17-02-2009, 11:26

poddaję się
Bogus - 17-02-2009, 14:05

Wywołany do tablicy przyznaję się bez biczowania, że chciałem aby na temat wyboru płyty spojrzeć z szerszej perspektywy.

PS. Tomku walcz – twardym trza być ;)

Tomek Radomski - 17-02-2009, 14:28

ja nie z LOK-u :ping:
Bogus - 17-02-2009, 15:08

przecież nie mówie pij :marl:
Tomek Radomski - 17-02-2009, 16:41

no tak, no tak :papa: