FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - xDiversTeam w Srebrnej Górze - migawka z Akcji 20-22.02.2009

Syrenka_013 - 24-02-2009, 16:40
Temat postu: xDiversTeam w Srebrnej Górze - migawka z Akcji 20-22.02.2009
Srebrna Góra 20-22.02.2009

... po raz kolejny ekipa xDiversTeam (i licznie zaproszeni goście) zawładnęła jaskiniami, wszelakimi dziurami wydrążonymi w skale lub ziemi i podwodnymi odmętami fascynujących miejsc Dolnego Śląska. Pogoda dopisała: świeciło piękne słońce, kilkustopniowy mróz zapewniał piękne rumieńce, a narciarze na pobliskich stokach rozkoszowali się ponad metrową warstwa śniegu…
My rozkoszowaliśmy się specyficzną atmosferą i parnym ciepłem wnętrz potencjalnych stoków narciarskich czy urokliwych kotlinek…

w Akcji udział wzięli:

Ekipa I
kierownik: Ryś (Rysiek Deneka)
skład: Lama (Maciek Olinkiewicz), Grzyb (Kuba Jacewicz), Kovi (Daniel Kowalski)
miejsca: Winnica, Dzikowiec, Wapiennik

Ekipa II
kierownik: Majki (Michał Winek)
skład: Darek Zadumiński, Syrenka (Margita Ślizowska), Hubert Urbańczyk, Skaner (Adam Frajtak) oraz Ewa Frajtak
miejsca: Marie Agnes, Wapiennik, Studnia o świcie

Ekipa III
kierownik: Kris (Krzysztof Biały)
skład: Jarek Prokopiuk, Mat (Mateusz Nawrot), Zgootek (Jacek Zgutka), Mariusz Kozłowski, Maciek Gendera
miejsca: Augusta, Wapiennik, Marie Agnes

przebieg Akcji ekipy II został zarejestrowany przemysłową kamerą firmy "GRALmarine" (dzięki za taaką pamiątkę ;-) ), a sobotni wieczór stał się zaczątkiem Pierwszej Konferencji Jaskiniowej w Polsce w której wystąpili uczestnicy porannych nurkowań:

- Krzysiek Biały z prezentacją nowatorskich produktów "Seamonstera" (dzięki, mam ładną koszulkę ;-) )
- Adam Frajtak (Dyrektor Handlowy „Nutrifarmu”) z wykładem na temat roli nawodnienia w nurkowaniu oraz działaniu izotoników firmy „Olimp” (która zapewniła zapas tych napojów dla wszystkich uczestników wyprawy – dziękujemy, było wystrzałowo! ;-) )
- Margita Ślizowska (V-ce Prezes Stowarzyszenia Safe Water Association) z prezentacją na temat bezpieczeństwa i ratownictwa w odniesieniu do środowiska wodnego
- Michał Winek (Prezes XDiversTeam) z prezentacją na temat zagrożeń związanych z nurkowaniem jaskiniowym

... a potem pojawiła się sheesha i dyskusje na interesujące tematy zaprawione olbrzymią dawką humoru :bee; już niebawem obszerne relacje, fotki i filmy z Akcji w Srebrnej Górze na stronie www.cave-diving.pl

majki - 24-02-2009, 17:48

Choc emocje siegaly zenitu, miesnie lkaly na widok czyhajacego wysilku,
otwarte do granic zrenice pokazywaly fascynacje podziemnym swiatem
a "cos" niepokojaco drgalo w srodku, wszyscy dzielnie stawili czola szansie, ktora oto nadeszla...
Za co wam serdecznie dziekuje :)

Mam nadzieje, ze wkrotce namowicie mnie na kolejne odkrywanie zakrytego...

Wasz Majki

hubert68 - 24-02-2009, 20:42

:tam: http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=18306
I właściwie wszystko.

D@rek - 24-02-2009, 21:15

wow jak poetycko ale tak było na prawdę :) .Pojawiło się wiele arcy ciekawych planów
na przyszłość, które w takim teamie można spokojnie realizować, choć by nie wiem jak mięsnie drgały to damy radę :)

nseal - 24-02-2009, 21:22

Jeszcze mi w zębach chrzęści błoto z Augusty a gumiaki mam mokre od śniegu. Pięknie spędzony weekend moi drodzy.
Grzyb - 24-02-2009, 22:02

Mnie aż szkoda było płukać sprzęt z tych przeżyć, więc trochę błota z dna wanny zapakowałem sobie do słoiczka - na pamiątkę... :ping:
majki - 03-03-2009, 14:11

Kilka fotek z nurkowan i konferencji:

http://cave-diving.pl/xdivers_galerie_ds_2009.html

D@rek - 03-03-2009, 21:43

te zdjęcia to jakaś lipa i fotomontaż :) naprawdę to było tak ................ :) :) :)
o wiele ciężej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nseal - 03-03-2009, 21:54

Bo do Augusty o tej porze roku twardym trzeba być :) Świetne foty Mata, oddają klimat akcji.
maciekusa - 06-03-2009, 18:34

wyprawa napewno udana ale jak widze ten snieg to- brrrrr-