| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - BAZA W SHARM EL SHEIKH - BLISKO MARINA TRAVCO
Grzegorz_N - 17-03-2009, 21:19 Temat postu: BAZA W SHARM EL SHEIKH - BLISKO MARINA TRAVCO Czy ktoś może zna dobrą bazę niedaleko Marina Travco?
o DIVING WORLD już wiem - może coś jeszcze?
[ Dodano: 19-03-2009, 21:01 ]
Co, czyżby nikt nie nurkował w Sharmie?
A może na tym forum nie wypada przyznawać się do tego, że ktoś nurkuje w "Egiptowie"? Jak się ktoś wstydzi, proszę o informację na PM.
svenka - 26-03-2009, 17:31
Co to za różnica jak daleko jest baza i tak po ciebie przyjadą i cie odwiozą.
Grzegorz_N - 26-03-2009, 20:55
Zasadnicza. Nie mam ochoty jeździć 1,5 godziny po wszystkich hotelach w Sharmie i zbierać klientów - rano i po południu. Po prostu szkoda mi czasu.
Janus - 27-03-2009, 08:09
Trzeba było od razu tak napisać.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale tutaj masz mapę płd. części Sharm z zaznaczonymi hotelami.
Praktycznie w większości z nich znajdują się centra nurkowe wystarczy nazwę wpisać w Google.
Grzegorz_N - 27-03-2009, 08:17
Dzięki
paulos - 07-04-2009, 17:50
polecam seeasoul. baza włoska
stiwi - 15-04-2009, 00:23
Czemu zakładasz Marina Travco i bazy które wypływają z tego portu? Syf, smród, bólu głowy dostajesz już przed odpłynięciem z portu.
Od kiedy porównałem bazy które wypływają z Travco z tymi co wypływają z kameralnego portu w Naama Bay za Iberotelem, nigdy więcej nie chce wypływać z Travco, no chyba że wymusza to miejsce do jakiego się płynie (np zwykle Dunraven).
Z tego co wiem kilka baz wypływa z portu w Naama: Camel Dive (150€ za 3 dni nurkowe, 220€ za 5 dni, nitrox free w przypadku pre-booking). Emperor Divers (141€ za pakiet 3 dni dla gości powracających, 150€ normalnie + 5€ od flaszki za nitrox), Sinai Divers (nie mylić z Sinai College Jak mnie pamięć nie myli to również Ocean College i pewnie ktoś jeszcze.
Ceny podałem w aktualnym miesiącu, kwietniu i tylko wybrane oferty, które mnie najbardziej interesują, jako że wybieram się za kilka dni. Kilkakrotnie już nurkowałem z Emperor Divers i ciężko jest im coś zarzucić. Dobra organizacja, rano wypłynięcie z portu, powrót zwykle o 15 już w centrum. Konkretna obsługa nurkujących, do tego hotel blisko w Naama, w okolicy bazy i nie tracimy niepotrzebnie dnia z bazami pływającymi z Travco.
Świetne opinie zbiera też Camel Dive i hotel, jeśli komuś nie przeszkadza hałas w nocy (hotel jest na głównym deptaku Naama) i nie ma zbyt dużych wymagań, to pewnie jest to świetna kombinacja (warto sprawdzać ich special offers, można złapać niezłą ofertę).
Jak dla mnie idealnie sprawdza się kombinacja Hilton Dreams + Emperor, jako że baza jest dosłownie rzut beretem od hotelu, który jest cichy, oferuje przyzwoity standard i ma gniazdko internetowe w każdym pokoju
Warto też zwrócić uwagę na promocję Emperora dla rezerwacji minimum 3 dni nurkowych, możemy zrealizować voucher uprawniający nas do jednego dnia nurkowego ekstra (2 nurkowania):
http://www.emperordivers.com/pdf/1%20Day's%20Diving%20Free.pdf
Grzegorz_N - 15-04-2009, 13:43
Dzięki za informacje. W każdym razie skończyło się na nurkowaniu z Sharks Bay ze świetną bazą "Sharks Bay Umbi" - polecam.
MarSku - 30-09-2009, 05:10
| stiwi napisał/a: | Jak dla mnie idealnie sprawdza się kombinacja Hilton Dreams + Emperor, jako że baza jest dosłownie rzut beretem od hotelu, który jest cichy, oferuje przyzwoity standard i ma gniazdko internetowe w każdym pokoju |
Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma?
Pozdrawiam
Marcin
stiwi - 30-09-2009, 10:46
| MarSku napisał/a: | | stiwi napisał/a: | Jak dla mnie idealnie sprawdza się kombinacja Hilton Dreams + Emperor, jako że baza jest dosłownie rzut beretem od hotelu, który jest cichy, oferuje przyzwoity standard i ma gniazdko internetowe w każdym pokoju |
Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma?
Pozdrawiam
Marcin |
tak, robi, tu masz pełen cennik:
http://www.emperordivers.com/prices/sharm2009.pdf
Lokalizacja bazy się zmieniła, obecnie są w samym sercu Naama Bay, hotelu Bay View. Nadal wypływają z kameralnego portu w Naama, mają dużo łodzi, więc zwykle nie ma tłoku (8-10 nurków). Rezerwacje albo bezpośrednio i płatność kartą, albo przez Victoria Travel, która czasem ma ich pakiety taniej niż Emperor bezpośrednio.
Co do hotelu Hilton Dreams, nie wiem które biura podróży mają go obecnie w sprzedaży. Ja zwykle kupuje wszystko oddzielnie, przelot, hotel, pakiet nurkowy.
MarSku - 01-10-2009, 05:11
Dziękuję
Victoria - 07-10-2009, 17:42
| MarSku napisał/a: | | stiwi napisał/a: | Jak dla mnie idealnie sprawdza się kombinacja Hilton Dreams + Emperor, jako że baza jest dosłownie rzut beretem od hotelu, który jest cichy, oferuje przyzwoity standard i ma gniazdko internetowe w każdym pokoju |
Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma |
Kilka biur ma ten hotel w swojej ofercie, jak podasz termin to sprawdze Ci kto ma najtaniej.
Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma |
Wszystkie bazy nurkowe organizuja wyprawy na Thistlegorma
[ Dodano: 07-10-2009, 17:42 ]
Kilka biur ma ten hotel w swojej ofercie, jak podasz termin to sprawdze Ci kto ma najtaniej.
| MarSku napisał/a: | | Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma |
Wszystkie bazy nurkowe organizuja wyprawy na Thistlegorma
MarSku - 26-01-2010, 06:23
W niedziele wróciłem z wyjazdu do Sharm el Sheikh. Dla chętnych faktycznie mogę polecić ten zestaw: baza Emperor Divers + hotel Sharm Cliff.
Hotel na niewielkim wzniesieniu, izolującym od deptakowego hałasu, a jednocześnie w samym centrum. Pokoje duże, ze sporą ilością szaf, schowków i półeczek. Lodówka, sejf, suszarka w cenie. W hotelu są dwa baseny, jeden podgrzewany. Jedzenie też OK, bez fajerwerków, ale przy każdym posiłku znajdzie się coś smacznego. W recepcji darmowy dostęp do WiFi. łącze żałośnie powolne, ale maila można wysłać.
W odległości 2 minut spacerkiem jest angielska baza Emperor Divers. Profesjonalna, bardzo zwracają uwage na przestrzeganie wszelkich procedur, bardzo dokładne brifingi przed nurkowaniem, na łodziach i w samej bazie wszystko zadbane, sprawne - tak powinno być. Praktycznie cała obsługa i nurkowie to Anglicy, a w każdym razie angielskojęzyczni. To sprawiło mi pewien problem, bo mimo, ze nieźle mówię po angielsku, to jednak uczestniczenie w konwersacjach prowadzonych przez native speakerów, często na tematy z którymi nie jestem obeznany, a zawsze prowadzonych w zawrotnym tempie i nafaszerowanych idiomami, sprawia pewne kłopoty.
Nie zmienia to jednak faktu, ze nie ma kłopotów w dokładnych zrozumieniu tematów bezpośrednio połączonych z nurkowaniem.
O samym nurkowaniu nie ma się co rozpisywać - większość z nas zna te rejony.
Pozdrawiam,
Marcin
|
|