| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - zalogowane nurki w nowym komputerze
Katarzyna - 17-03-2009, 23:06 Temat postu: zalogowane nurki w nowym komputerze Witam!
Od dzisiaj mam nowy (i mój pierwszy) komputer nurkowy. Skoro nowy, to raczej nikt nie powinien z nim wcześniej nurkować No, ale podczas przeglądania różnych funkcji natknęłam się na logbook z wpisanymi 2 nurkowaniami.
Poszukałam na necie i gdzieś tam znalazłam, że komputery poddaje się próbom w fabryce i że czasami np. pierwsze nurkowanie się nie loguje. To tak analogicznie to te 2 "nurkowania" w moim logbooku to może jakieś testowe są?
Swoją drogą to te wpisy są bardzo ciekawe (a wyniki pokazywane w logbooku niespójne) np. minimalna temperatura ze wszystkich nurkowań to 80*C (osiemdziesiąt), gdzie dla poszczególnych nurkowań jest to 13*C i 15*C. Są jeszcze inne tego typu niespójności np. różna max głębokość.
Trochę się tym przejęłam, bo a nóż coś jeszcze mogłoby źle działać. Ponieważ jestem jeszcze bardzo początkująca, proszę o wyjaśnienie o co chodzi z tymi wpisami.
Czy da się te wpisy jakoś usunąć? A może powinnam iść z tym do sklepu w którym kupiłam?
Pozdrawiam
MADRAFi - 17-03-2009, 23:16
Napisz prosze jaki komputer masz ?
Swoja droga w moim Sunnto D6 nie bylo zadnych logow. nie byl nawet uruchomiony. Dopiero nacisniecie przycisku uruchomilo komputer ( nie da sie go nigdy wylaczyc)
Jezeli wartosci sa "kosmiczne" to moze cos jest nie tak z samym komputerem ?
Jezeli sprzet jest testowany w fabryce to na etapie produkcji i po wgraniu firmware wszystkie wpisy sa zerowane.
Rafal oPALUCH - 17-03-2009, 23:35
Ja miałem zalogowane 2 sprężenia mojego digitala,
PawelW - 17-03-2009, 23:44
komputery poddaje sie testom i twoje dwa nurkowania to jest ich należność a nie fakt używania przez innych co do wypowiedzi | MADRAFi napisał/a: | | Swoja droga w moim Sunnto D6 nie bylo zadnych logow. nie byl nawet uruchomiony. Dopiero nacisniecie przycisku uruchomilo komputer ( nie da sie go nigdy wylaczyc) |
miałbym pewne obawy czy nie było ingerencji poza woda tzn miał testy wodene ale nie przeszy dlatego rozebrano go zresetowano i poszło w świat jako wesrja po sewisowa ... zadarzały sie taki przypadki ... wiec może domniemywac ze jest z nim coś nie HALO!!!
styx - 17-03-2009, 23:46
Testy generalnie polegają na szybkim sprężeniu do okolic 10ata i rozprężeniu w komorze - zatem taki też powinien być log...
Ja miałem coś takiego zalogowanego na vr3 i suunto d9 po serwisie - nurek 10 sekundowy na ~100 metrów.
Usuwać tego nie ma potrzeby - niekiedy zresztą się nie da. Ale jesli podasz typ komputera to może ktoś będzie miał receptę na reset ?
Andrzej Minorczyk - 18-03-2009, 00:04
| styx napisał/a: | | Ja miałem coś takiego zalogowanego na vr3 |
Dokladnie, masz racje VR3 ma 2 sprężenia na okolo 10ata. Tak jak napisał PawelW, to zwykła kontrola jakości.
Katarzyna - 18-03-2009, 00:10
Jest to Mares Puck (no dobra..., wiem że Mares)
Już się uspokoiłam:) To tylko testy:) Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi:)
Co do wyświetleń to w ogóle to pokręcone jakoś jest:
niektóre dane z wyświetlacza podsumowującego wszystkie nurkowania:
max głębokość:0.0m
najniższa temperatura:80*C
Pierwsze "nurkowanie":
max głębokość: 58m
najniższa temperatura: 13*C
czas nurkowania: 21 min
przekroczona prędkość wynurzenia 22m/min
Drugie "nurkowanie":
max głębokość: 3.3m
najniższa temperatura: 15*C
czas nurkowania: 00 min
Paweł - 10-04-2009, 22:48
[quote="Katarzyna"]Jest to Mares Puck (no dobra..., wiem że Mares)
Ale za to jaki ładny ;-D
Katarzyna - 11-04-2009, 00:12
Tak, to było główne kryterium wyboru
Akurat dostałam go w prezencie:)
Sail - 11-04-2009, 18:09 Temat postu: Mares I dobrze że Mares, ma nowy zmodernizowany algorytm symulacji nasycenia tkanek.
Na pewno będzie dobry !!
QQS - 12-04-2009, 10:30
Mam komputer Mares M1 RGBM. Moze troche duzy, ale sprawdza sie swietnie.
|
|