| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - nurkowanie indonezja, bali,nusa penida
serge - 26-03-2009, 14:07 Temat postu: nurkowanie indonezja, bali,nusa penida Wlasnie wrocilem z nurkowania w Indonezji ,,suuuuuuuuper Polecam szczegolnie nurkowanie na Bali i okolice z centrum nurkowym Divingindo Dobry sprzet,dostep do duzej lodzi. znaja sie na rzeczy i mozna na nich polegac. jesli ktos ma mozliwosc nurkowania w tamtejszych rejonach to sluze szczegolami. tanio, pieknie ,cieplo. nic dodac nic ujac. mimo drugiego pobytu tam, to juz planujemy nastepny wypad w tamte rejony. jesli ktos planuje wylot w przyszlym roku to chetnie sie podczepie pod wycieczke))
pozdrowka
serge
stiwi - 04-04-2009, 23:55
Czy nurkowałeś tylko na Bali? Podobno dużo lepiej jest w okolicach Manado: Bunaken, Bangka i Lembeh. Wybieram się wkrótce właśnie do Manado i jestem ciekaw czy ktoś ma porównanie z Bali.
serge - 06-04-2009, 12:32
w czasie tego pobytu nie nirkowalem nigdzie indziej niz Bali (cale wschodnie wybrzeze i kawalek polnocy) czy Nuda penida. Bylo tak wiele do zobacznia,ze brakowalo czasu na wszystko. ale to co widzialem zrekompensowalo zmecznie.trudno wiec mi porownac do innych miejsc w tamtych stronach, ale te moge polecic bez dwoch zdan. na prawde warto.pozdrawiam
Andzin - 13-04-2009, 23:40
Ile Cię ten wyjazd kosztował?
serge - 14-04-2009, 10:55
| Andzin napisał/a: | | Ile Cię ten wyjazd kosztował? |
Wylot byl najdrozsza czescia wyjazdu. ale tylko dlatego ,ze nie wiedzialem ,ze pojawil sie na rynku nowy przeowznik, ktorey o polowe jest tanszy-lot tylko z londynu. reszta to grosze. pokoj $20 za noc ze sniadaniem. posilek na miescie od $1 do kilku-zalezy jaki standard sie lubi i co sie lubi jesc. jesli chodzi o nurki to zapraszam na gg to to wiele opcji.ale generalnie to strasznie tanio i wracam tam znowu )))) pozdrowka
lkulos - 14-04-2009, 11:41
a masz namiary na jakies biura ktore to organizuja??
ja na malediwy lecialem z niemieckiego biura i wyszlo tyle za 2 osoby co z polskiego za jedna
pozdrawiam
MADRAFi - 14-04-2009, 16:03
z ta tanioscio na Bali to jest roznie
Jak wiesz gdzie sie zatrzymac i gdzie zjesc to bedzie wzglednie tanio.
Ja niestety zaplacilem jak za zborze
przyklad: lokalne piwo Bitang 0.4 w barze przy centrum nurkowym przy plazy Tulamben - 25 000 rupii
posilki przy trasie uczeszczanej przez turystow (100 000 - open bar /all you can it)
1$ = ~ 9500 IRP
Andzin - 14-04-2009, 23:40
A czy są jakieś pory roku, których trzeba unikać?
stiwi - 14-04-2009, 23:57
| Andzin napisał/a: | | A czy są jakieś pory roku, których trzeba unikać? |
Niezły opis "sezonów" w Indonezji:
http://www.wakatobi.com/seasons.html
Najlepsze miesiące od kwietnia do września.
Stosunkowo tanio można dotrzeć na Bali dzięki Singapore Airlines (580 GBP) z Londynu (w tym przelot A380 na trasie do Singapuru).
Północne Sulawesi oferuje ponoć dużo lepsze nurkowania (Bunaken, Lembeh), sądząc po opiniach na scubaboard.com, od tych z Bali. Na Bali natomiast jest świetna baza hotelowa i na pewno jest polecane dużo bardziej dla grupy mieszanej (nurkowie + plażowicze).
Do Sulawesi, Manado, możemy dotrzeć przez Singapur. 500 GBP Singapore Airlines za lot bezpośredni, ale można taniej, Emirates 415 GBP. Warto też śledzić promocje, ostatnio za 2200pln Lufthansa z Wawy do Singapuru ze wszystkimi taxami, a z Singapuru za 130€ w promocji można polecieć SilkAir.com do Manado.
hubert68 - 15-04-2009, 06:41
Nurkowałem na Bali z bazą Baliscuba - bazę mogę gorąco polecić, chyba najwyższy standard jaki spotkałem w tropikach. Najfajniejsze miejsce - Tulamban, ścianka jakieś 500 m na południe od wraku SS Liberty. Sam wrak też ciekawy.
Na tą ściankę (zaczyna się na 15m, kończy chyba koło 100, 80 napewno) najlepiej udać się z twinem z tmx i butlami bocznymi EAN 50 i czystym tlenem... Ja byłem tam "tylko"z singlem na powietrzu (40 m) lub EN 32 (30 m) ale techniczne nurkowania są Baliscuba także możliwe. Acha, jak masz certyfikat, to na dwa nury dziennie masz nitrox w cenie.
Na przełomie stycznia i lutego wizura była wg miejscowych kiepska, tak między 20 a 40 m. Nurków w różnych miejscach też nie za dużo. Najlepszą porą do nurkowania jest podobno sierpień.
serge - 15-04-2009, 12:54
najtaniej poleciec z airasia do KL i tam przesiasc sie na lot na Bali-lot w obie strony wychodzi jakies 250-350 funtow. polecam biuro ktore podalem we wczesniejszym wpisie -http://www.divingbali.pl/ ,ktore wspolpracuje z konsulem honorowym. i nie jest przez to ani troche drozsze. po prostu jest godne polecenia, bo nurkowalem z nimi dwa razy i na prawde mozna na nich polegac.a i latwiej sie dogadac z naszym niz miejscowym. nurkowac mozna z nimi wszedzie,od poludnia wyspy az po polnoc i zachod z komodo wlacznie. co do cen na Bali, to oni moga wskazac gdzie jesc i mieszkac najtaniej. a i bez tego wiadomo,ze czym dalej od centrum tym taniej. jesli chcesz zjesc tanio to nie jedz z turystami a z lokalnymi mieszkancami. maja zrodla do na prawde dobrze utrzymanych hotelikow i bardzo tanio-$20 za noc za pokoj ze sniadaniem to nie jest zaden wydatek.ja bylem w roznych porach. w deszczowej nie padalo prawie wogole. wiec zalezy od szczescia a widocznosc i tak byla super. nurkowalismy z mantami,rekinami i cala plejada innych stworow ))) pozdrowka
Andzin - 16-04-2009, 01:04
Qrde ... jadę
MADRAFi - 16-04-2009, 15:29
mozna sie tylko lekko zdziwic gdy przy wylocie zarzadaja od was oplaty w gotowce w lokalnej walucie w wysokosci 150 000 rupii od glowy w ramach "oplaty wyjazdwej"
zdziercy i tyle, za wize wjazdowa oczywiscie tez trzeba zaplacic, w dolarach.
hubert68 - 16-04-2009, 21:41
| MADRAFi napisał/a: | | przy wylocie zarzadaja od was oplaty w gotowce w lokalnej walucie w wysokosci 150 000 rupii od glowy w ramach "oplaty wyjazdwej" |
prawda, że zarządają ale nie przesadzajmy to raptem 15$
serge - 19-04-2009, 00:18
wiza 25 dolcow na wjazd i na wyjazd 15. w zakopcu tez sie placi za aklimatyzacje ))pozdrowka
Piotr TAKATO - 19-04-2009, 03:09
na Bali nurkowałem z Adamem Malcem ma bazę w Padang Bai polecam
nurki śrenio trudne ale trafiają się trudne np. temp.wody zmieniła się w 5 min z 29 st do 21 albo dostaliśmy się na 10 metrach w taki rollcaster rzucało nami we wszystrkie strony że Adam mówił że pierwszy raz mu się to trafiło a nurkuje tam 10 lat
DM Adama zprowadził dwie niemki dostał taki prąd schodzący że w momencie byli na 42 metrach i dalej ich ciągło dobrze że gostek był kumaty i dobrze się wszystko skończyło
oczywiście wrak Liberty i mola-mola duża ryba fajnie
noclegi 3* hotel 30$ bungalw 8$ kolacja 2-3 $
pakiety trzeba targować jak wszędzie
[ Dodano: 19-04-2009, 03:26 ]
Bunaken to inna bajka łatwe nury świetne ściany zero prądów dużo małych zwierzątek
nurkowałem w bazie Panorama ze Swenem niemcem z Rostocku fajne klimaty
tanio 10 nurów 130$ +11 gratis
bungalow + 3 posiłki 12$
zreszą w czerwcu tam będę bo nie zrobiłem jeszcze Lambeh i Banka
[ Dodano: 19-04-2009, 03:36 ]
w ogóle indonezja jest zajefajna
np.Komodo z łodzi Oli robiłem w tamtym roku 2 razy
a jest jeszcze tyle miejsc że lecę tam od czerwca do końca września chcę z nurkować Celebes stara nazwa,Alor,Flores itd
jak ktoś ma jakieś pytania to proszę
Piotr Dragon - 23-02-2010, 21:09
Jak by ktoś chciał lecieć na KOMODO,FLORES i BALI, to mam już kilka osób
w terminie 10-25 kwietnia.
Mam zarezerwowana łódź u OLI.
Atrakcją oprócz nurkowań będzie 4 dniowa exploracja FLORES z jej przepięknym wulkanem KELIMUTU a i na BALI coś pozwiedzamy.
Troche się na tym znam bo to mój 38 raz na Bali!
Pozdrawiam
Piotr
|
|