FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

POTATOS - Stage

Przemo_C - 31-03-2009, 20:02
Temat postu: Stage
Cześć.

Chcemy z Jackiem kupić stage-e i jest parę wątpliwości.
1. Ja potrzebuję stage na głębsze nury do deco, ale też czasem dla Oli żeby zwiększyć jej ilość gazu ze względu na to że ma małego twina 2x7, i pytanie, czy u Krzycha można nabić powietrze czyste tlenowo? Jeżeli nie, to gdzie w Poznaniu?
2. Czy Krzychu w ogóle bije ean>40 i tlen? Za ile?
3. Ile kosztuje zrobienie czystości tlenowej w apeksie FST + II stopień?
4. Czy srebrne flaszki alu S080 są wszystkie ok, czy trzeba zwracać uwagę na długość szyjki, że niby dłuższa lepsza?
5. Czy są zawory lepsze i gorsze?

na razie tyle

michałP - 31-03-2009, 21:51
Temat postu: stage
Typowa butla na stage to 10 l do nitroksu 40-50 % do tlenu wystarczy 7 l.
wszystko można bić u Krzycha J. robię to od lat kilku
dłuzsza szyjka to lepsza we flaszce z czym innym a tak naprawde nie ma znaczenia
równiez kolor flaszki nie ma znaczenia a te srebrne to są po prostu drozsze i bardziej cos tam coś tam, zawory moim zdaniem powinny byc standardowe ale gałka ewidentnie gumowa
czystość tlenowa ceny nie wiem ale Krzychu robi
pozdrawiam
Michał

Dodano: 31-03-2009, 22:52
jak coś wiecej prosze pytać

grzegorz - 31-03-2009, 22:58

ad1.czyste tlenowo,to nie wiem,kompatybilne tlenowo myślę,ze tak
ad2.bije wszystkie nitroksy metodą cisnień parcjalnych(choć też jakąś mieszałkę u niego widziałem,chyba od Bałakiera),tlen też przetacza,ale musisz pamiętać,ze nie ma dobijaka i tlenu do 200 bar ci nie nabije
ad3."czystość tlenowa" to koszt nowego serwis kitu,rozkręcenia,wymycia w substancji tłuszczorozpuszczalnej np.płynie do mycia naczyń,jesli trzeba nasmarowanie smarem kompatybilnym tlenowo np.christolube tego czego trzeba,skręcenie,wyregulowanie ciśnienia.W zasadzie mozemy zaryzykować zrobić to sami,serwis kit to jakieś 150 złotych z TP.Tak się robi każdy normalny pełny serwis automatów.
ad4.mimo tego co napisał Ci Michał,będę upierał się przy stwierdzeniu,ze Luxfery z długą cienką szyjką lepiej się nadają ,bo są lzejsze,te z krótką są naprawdę ciężkie,a puste mają duzą dodatnią pływalnośc,co do pojemności ,Michał powiedział wszystko.
ad.5 a czy są manifoldy lepsze i gorsze? :577:

Przemo_C - 01-04-2009, 09:57

grzegorz napisał/a:
ad.5 a czy są manifoldy lepsze i gorsze? :577:

Znalazłem coś takiego i dlatego pytam:
Dlaczego zawór firmy DIR ZONE 232 bar, M25x2? "Używając zaworu DIR ZONE możesz być pewien, że przewód HP twojego automatu nie będzie się opierał o butle podczas montażu."

Jaki długi wąż HP kupić ?

grzegorz - 01-04-2009, 10:41

wąż króciótki,z reguły jest z manometrem który tez najlepiej kup z czystością tlenową.Jesli chodzi o opieranie na butli to właśnie jak kupisz te z szeroką szyjką to będzie trudno prawidłowo ułozyć,w tej z wąską jest ok.

[ Dodano: 01-04-2009, 11:45 ]
na divezone.pl masz butle cienkie i grube,cena ta sama

Adamoss - 01-04-2009, 12:34
Temat postu: Re: Stage
Przemo_C napisał/a:
Cześć.

Chcemy z Jackiem kupić stage-e i jest parę wątpliwości.
1. Ja potrzebuję stage na głębsze nury do deco, ale też czasem dla Oli żeby zwiększyć jej ilość gazu ze względu na to że ma małego twina 2x7, i pytanie, czy u Krzycha można nabić powietrze czyste tlenowo? Jeżeli nie, to gdzie w Poznaniu?
2. Czy Krzychu w ogóle bije ean>40 i tlen? Za ile?
3. Ile kosztuje zrobienie czystości tlenowej w apeksie FST + II stopień?
4. Czy srebrne flaszki alu S080 są wszystkie ok, czy trzeba zwracać uwagę na długość szyjki, że niby dłuższa lepsza?
5. Czy są zawory lepsze i gorsze?

na razie tyle

Ja tez chciałbym kupić stage'a. Co prawda najpierw chciałem zobaczyć co mają inni i potem zdecydować ale widzę, że temat jest u Was szybki i zaawansowany - może w takim razie zeobimy jeden zakkup :co: - zakładam, że jak będziemy chcieli kupić trzy to łykniemy lepszą cenę :co:

Przemo_C - 01-04-2009, 12:52
Adamoss napisał/a:
Ja tez chciałbym kupić stage'a. .... . może w takim razie zeobimy jeden zakkup :co: - zakładam, że jak będziemy chcieli kupić trzy to łykniemy lepszą cenę :co:

Na razie specyfikacja wygląda tak, ceny z frogmena bez negocjacji:
Stage Aluminiowy S80 srebrna z zaworem czysta tlenowo - 920 PLN
Automat do stage-a XTX40/DST (lub DS4) - Czysty Tlenowo - 1142 PLN
Manometr 63mm +wąż - Czysty tlenowo - 262 PLN

Adamoss - 01-04-2009, 12:56
Przemo_C napisał/a:
Adamoss napisał/a:
Ja tez chciałbym kupić stage'a. .... . może w takim razie zeobimy jeden zakkup :co: - zakładam, że jak będziemy chcieli kupić trzy to łykniemy lepszą cenę :co:

Na razie specyfikacja wygląda tak, ceny z frogmena bez negocjacji:
Stage Aluminiowy S80 srebrna z zaworem czysta tlenowo - 920 PLN
Automat do stage-a XTX40/DST (lub DS4) - Czysty Tlenowo - 1142 PLN
Manometr 63mm +wąż - Czysty tlenowo - 262 PLN

U mnie słowo droższe pieniędzy. Co prawda miałem kupić później ale jak jest okazja to w temat wchodzę już teraz. Więcej nie musisz mnie pytać. Howgh

grzegorz - 01-04-2009, 20:51

atx 40 z ds4 z divezona kupisz za 650 zł.
Przemo_C - 02-04-2009, 22:04

Jest z tym pewien problem, rozmawialiśmy z KJ i stwierdził, że powinno się używać automatów przeznaczonych do nitroxu i tlenu (zielonych), są jakieś prawne obwarowania, które w razie wypadku mogą spowodować problem odpowiedzialności serwisu. On czystości tlenowej na zwykłym AO nie zrobi.
grzegorz - 03-04-2009, 08:47

nie ma zadnych obwarowań .Kolor zielony jest tylko i wyłącznie wymysłem marketingowym,za który musisz zapłacić.Kit oczywiście musisz kupić,tak jak rozmawialiśmy,sa przede wszystkim inne oringi,membrana drugiego stopnia jest taka sama,nie ma bezposredniego kontaktu z tlenem"stęzonym".Zadzwoń do Techniki i zapytaj po ile mają serwis kity kompatybilne tlenowo,w najgorszym wypadku jesli nikt wam tego nie zrobi w Poznaniu,to zapakujecie wszystkie automaty i wyslecie paczkę do wa-wy na serwis.Nie wiem czy nie najkorzystniej w takim przypadku w ogóle kupić osobno I-e stopnie i osobno II-e ale już z odpowiedniej długości węzami.Oryginalne to 70 cm i mozna wsadzić je co najwyzej do dupy,wsszystkie lądują w koszu.Musisz sobie dobrać taki wąż zeby mozna go było zawinąć przez szyję.Koszt węza to znowu jakieś kolejne 70-90 złotych.A jeszcze co do tego zielonego koloru.Jesli zdejmiesz zielone nakładki to jak myslisz,będą się automaty różniły miedzy sobą?
Przemo_C - 03-04-2009, 19:16

Aktualna sytuacja:
Kupujemy cztery kompletne stage-e dla Jacka, Adama, Taternika i mnie, plus wszystko oprócz butli dla młodszego Grzesia (ma swoją stalową 10l).
Jak będę miał jakieś nowe wieści to się tu odezwę.

grzegorz - 03-04-2009, 20:04

....
Adamoss - 03-04-2009, 22:08

...
michałP - 05-04-2009, 09:42

Jestem równiez chętny na serwis apeksa
pozdrawiam
MP

gnowak - 06-04-2009, 12:25

Na kurs serwisowania Apeksów też się piszę.
Cena zestawu dla mnie pasuje. Dzięki Przemo za zaangażowanie. Jeszcze musze tylko sprawdzić czy da sie zrobić czystość tlenową w mojej butli stalowej.

grzegorz - 06-04-2009, 20:11

w twojej butli czystość tlenową zrobimy sami,jeśli tylko nie jest specjalnie przezarta rdzą.Wrzątek z czajnika i powietrze ,gotowe,30 minut.
g

Adamoss - 14-04-2009, 09:23

Przemo, Jak z tematem ?
Przemo_C - 14-04-2009, 09:52

Adamoss napisał/a:
Przemo, Jak z tematem ?

Dzisiaj lub jutro Taternik będzie miał jeszcze ofertę z Trójmiasta, jak będzie ok, to porównamy do tego co jest, decydujemy i zamykamy sprawę.

Adamoss - 14-04-2009, 09:58

Ponieważ nie ma tematu 'Sprzęt' więc walę z pytaniem na 'Stage'
Wczoraj padł mi - mam nadzieję, że tylko soft - mój komp (Nemo Wide). Wysyłam go dzisiaj do serwisu. I tak dla planowanego rozwoju nurkowego musiałbym kupić drugi komp i tak. Zatem prosze Was o opinię co byście proponowali. Zakładam, że Nemo wróci z serwisu 'żywy'. Ma funkcje kompa dwugazowego ale bez gauga. Co zatem jako drugi komp ? Aha, dość ważny jest dla mnie duży wyświetlacz i duże cyfry.

Przemo_C - 14-04-2009, 11:30

Adamoss napisał/a:
Ponieważ nie ma tematu 'Sprzęt' więc walę z pytaniem na 'Stage'
Wczoraj padł mi - mam nadzieję, że tylko soft - mój komp (Nemo Wide). Wysyłam go dzisiaj do serwisu. I tak dla planowanego rozwoju nurkowego musiałbym kupić drugi komp i tak. Zatem prosze Was o opinię co byście proponowali. Zakładam, że Nemo wróci z serwisu 'żywy'. Ma funkcje kompa dwugazowego ale bez gauga. Co zatem jako drugi komp ? Aha, dość ważny jest dla mnie duży wyświetlacz i duże cyfry.

Jeżeli ten mares przeżyje, to kupiłbym na Twoim miejscu digitala. Jeżeli nie przeżyje to kupiłbym kompa z gaugem.

W święta trochę ponurkowałem internetowo, poczytałem różne rzeczy i pomyślałem, że zestaw tlenowy przy nurkowaniach deko, a takie zaczynamy robić, jest obowiązkowy i powinniśmy takie coś kupić. Zastanawiam się czy szukać jakiegoś używanego zestawu, lub czegoś takiego (jakieś 150 euro).

, czy np. kupić małego staga s40 z automatem?

grzegorz - 14-04-2009, 20:03

wadą zwykłego automatu jest to ,ze nie ma podawania na ządanie,chociaż ten na zdjęciu chyba tez nie.Mozna by poszukać wsród zestawów dla ratowników albo innych strazaków.
michałP - 15-04-2009, 09:26

Witam
Zestaw tlenowy zmontowałem domowym sposobem po kursie DAN Oxygen provider
Skrzynka z Castoramy, butla 2l w skrzynce, druga luzem 4l i stage 7l. wszystko pozostałe jak w zestawie dan łącznie z apteczką
ten zestaw na fotce to jest z demobilu Bundeswery całkiem dobry bo mozna ratować 2-4 osób ale ze stałym przepływem dpo 15l/min.

Przemo_C - 15-04-2009, 10:07

A jaki masz reduktor? Ma stały przepływ 25l.min i zawór na żądanie?
michałP - 15-04-2009, 18:16

To jest przerobiony na czysto tlenowy reduktor do redukcji ćiśnienia w butlach tlenowych, argonowych i CO2, przeróbka polegała na oczyszczeniu i pochromowaniu elementów
max. przepływie 20l.min
nie ma zworu na żądanie bo jest prosty jak cep tylko wyjście na weżyk do maseczki
Castorama diving schop

Dodano: 15-04-2009, 19:20
Ps.
do tego o czym pisałem jest jeszcze zestaw Ambu ale w innej skrzyneczce

Dodano: 15-04-2009, 19:21
oby to wszystko nigdy nie było potrzebne !!!

Przemo_C - 16-04-2009, 10:47

Kupiliśmy z Grzegorzem takie coś:

Butla 5l z legalizacją do 2014 + reduktor (nowy) 15l/min. po nabiciu butli do 150bar starczy na 50min.

Adamoss - 16-04-2009, 21:42

Z transportem nie ma problema - niech tylko komplety spakowane będą jakoś transportowo i zabezpieczone : na palecie, półpalecie, koszu etc. Przemo, podaj potem adres Twojej firmy - tam zrobimy zrzut :prez: