| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - turcja alanya jest cos ciekawego mniej lub wiecej ?
DeDeK - 10-04-2009, 10:52 Temat postu: turcja alanya jest cos ciekawego mniej lub wiecej ? jw. jade w maju i nie wiem czy brac duza walize ze sprzetem czy wystarczy mala
i jesli macie sprawdzona baze chetnie skorzystam
siili - 10-04-2009, 16:11 Temat postu: Re: turcja alanya jest cos ciekawego mniej lub wiecej ?
| DeDeK napisał/a: | jw. jade w maju i nie wiem czy brac duza walize ze sprzetem czy wystarczy mala
i jesli macie sprawdzona baze chetnie skorzystam |
W Alanyi konczylismy pare lat temu kursy. Z ciekawostek jeden maly wrak, oraz dwie takie male "jaskinie". Jedna to taki tunel, a druga maly syfon w skale gdzie mozna wplynac i poogladac strop. Oprocz tego raczej pustawo. Dobre miejsce na kursy, ale dla kogos kto nurkowal juz ciut wiecej pewnie raczej slabo.
Nurkowalismy z Dolphin Dive, widze, ze w koncu maja strony: http://www.dolphin-dive.com/
Co i jak sie zmienilo, nie mam pojecia. Ale wtedy byli ok.
/m
tukot - 11-04-2009, 12:05
Ja bylem w wakacje 2 lata temu. Takze z dolphine. Maja 2 łodzie- dla ruskich i innych, smiesznie ale to przez ich ilość. maja tak na prawde z 6 miejsc nurkowych, mi sie zaczely juz powtarzac stalych. ale nie sa najgorsze. dla bardziej zaawansowanych maja łódź i zabierają w ciekawsze miejsca- również ten wrak i sztuczne starożytne pozostalosci. nawet ok. ogolnie jak w chorwacji, ale lepsza widocznosc chyba jednak. przede wszystkim maja wlasny sprzet i raczej nie daja znizek za posiadanie wlasnego. no ale wiadomo jak lepiej. nie wiem jak w maju ale jak ja nurkowalem to byl "dzien nurkowy"- 2 nurkowania, rano start koniec ok 16 jesli dobrze pamietam. kupilem niestety pakiet u naszego rezydenta niesstety- 50 euro za dzien.
pzdr
waterman - 11-04-2009, 12:36
Ja pływałem z Amphora Diving bardzo fajnie i należy się ostro targować.
co do atrakcji, to jak pisali poprzednicy: dwie jaskinie, jedna z wejściem na 19m,
wraczek zatopiony przez NG na 28m jako sztuczna rafa no i te podrabiane amfory .
Można się dogadać z miejscowymi i prywatnie popłynąć na ośmiornice. świeże z grilla są super.
DeDeK - 14-04-2009, 09:14
hmmm przekonaliscie mnie biore duza walize
BTW tak sobie przejrzalem srone dolphina i widze ze 2 dni to max co tam mozna ponurac potem raczej nic ciekawego
[ Dodano: 14-05-2009, 08:12 ]
no to wrocilem i moe dopisac cos na temat dolphin dive bardzo sympatyczni ludzie z konkrettnym podejsciem maja 12 miejsc nurkowych z czego okolo 4 to takie laczki skalki i nic wiecej chociaz mozna poogladac ciekawe zjatka morksie akie jak osmiornice i inne stworki
jaskinie ciekawe szczegolnie fajna o nazwie rambo czesciowo wypelniona powietrzem i duza w srodku ze wskazaniem nie majtac pletwami po dnie bo bedzie problem wyplynieciem podobniez siedzi w niej jakas seal ale nam nie udalo sie jej znalezc i zobaczyc
na wycieczki inne niz intro plywa sie z Ismailem najstarszy nurek w bazie bardzo sympatyczny teren zna jak wlasna kieszen ( no w koncu po tylu latach ) wie gdzie siedzi kazdy co ciekawszy okaz zyjatek morskich sprzet w bazie maja bardzo dobrej jakosci
"chyba nastepnym razem nie bede jakby co tachal swojego"
i tak jak mi sie wydawalo 2-3 dni zeby zobaczyc wszstko co maja do zaoferowania odpuszczajac sobie laczki i inne takie z ich oferty poniewaz zanim doplyniemy na mijesce czyli np ktoras z ciekawych jaskin i tak oplywamy kawaly tych laczek i piaskownic
w sumie wyjazd moge zaliczyc do bardzo udanych i polecic dolphina
cena za np 2 dni z wlasnym sprzetem jakies 98E bez okolo 119E ale spokojnie mozna by stargowac - bo to taki kraj
typowy dzien to odbior z hotelu kolo 9:00-9:30 wyplyniecie kolo 10:30 jakis nur sredni czas okolo 50min potem przerwa z 2h na lunch i kolejny w podobnym czasie powrot kolo godziny 16-17
|
|