| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Halcyon skrzydlo
sq4fao - 20-04-2009, 13:42 Temat postu: Halcyon skrzydlo Witam chciałbym poprosić o poradę ..Zastanawiam się nad kupnem skrzydła tej firmy i tu pytanie jakie wybrać? Mam twina 2*12l ,jaka pojemność wybrać? nie interesują mnie przejściowa konfiguracje ,chce kupić coś co będzie rozwojowe ,cena ma tu drugorzędne znaczenie .dziękuje marek.. " z funkcji szukaj można się nabawić nerwicy "
nurkowacz - 20-04-2009, 17:12
55lbs
jacekplacek - 20-04-2009, 18:53
| sq4fao napisał/a: | | Mam twina 2*12l ,jaka pojemność wybrać? nie interesują mnie przejściowa konfiguracje ,chce kupić coś co będzie rozwojowe |
Problem w tym, że jedno zależy od drugiego. A nawet od tego z kim zamierzasz nurkować. W jednej konfiguracji potrzebujesz większej objętości w innej mniejszej. Da się to przeliczyć.
Andrzej Minorczyk - 20-04-2009, 19:31
sq4fao, zastanów sie nad DUX evers 23
Przemo_C - 20-04-2009, 20:52
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | sq4fao, zastanów sie nad DUX evers 23 |
Mam odpowiednik tego Duxa, DTD STREAM RING 23 i nie mam większych uwag, rozważyłbym bym jeszcze Agir Niord 44, ma dodatkowe otwory do mocowania, co się może przydać i nieco lepiej umieszczoną spłuczkę, ale to detale.
szczemar - 20-04-2009, 21:02
| nurkowacz napisał/a: | | 55lbs |
Radek rozwiń proszę tę myśl.
Andrzej Minorczyk - 21-04-2009, 05:06
| szczemar napisał/a: | nurkowacz napisał/a:
55lbs
Radek rozwiń proszę tę myśl. |
Ja mam 27 kg. Jak sie ma "na sobie" 5xS080 napelnione ciezkimi gazami plus 2x12 to naprawde wiekszy worek sie przydaje.
jacekplacek - 21-04-2009, 05:09
| Przemo_C napisał/a: | | Agir Niord 44, ma dodatkowe otwory do mocowania, co się może przydać i nieco lepiej umieszczoną spłuczkę, ale to detale. |
Właśnie przez te detale je kupiłem
Marcin_alien - 21-04-2009, 06:14
My uzywamy Dive Rite'a Classica oraz Halcyona Evolve (40). Oba bardzo sobie chwalimy
Konrad Dubiel - 21-04-2009, 08:55 Temat postu: Re: Halcyon skrzydlo
| sq4fao napisał/a: | | Witam chciałbym poprosić o poradę ..Zastanawiam się nad kupnem skrzydła tej firmy i tu pytanie jakie wybrać? Mam twina 2*12l ,jaka pojemność wybrać? |
Ile max balastu potrzebujesz?
sq4fao - 21-04-2009, 11:05
nie wiem ile balastu potrzebuje. Waże -70kg , suchy-cortex i 2*12l i na początek tyle ,jezeli zajdzie potrzeba chce miec mozliwosć podczepienia czegoś więcej . Na chłopski rozum najlepiej mieć dwa skrzydła o wiekszej i mniejszej pojemności lub wymienne worki.
dzieki marek
Grzyb - 21-04-2009, 12:54
| Andrzej Minorczyk napisał/a: |
Ja mam 27 kg. Jak sie ma "na sobie" 5xS080 napelnione ciezkimi gazami plus 2x12 to naprawde wiekszy worek sie przydaje. |
To chyba konfiguracja do ćwiczeń, czyli z założenia chwilowa?
Bo wydaje mi się, że z zestawu: tlen, azot, hel największą masę molową ma tlen, potem azot, na końcu hel.
Zastanawiam się więc, do jakiego nura potrzebne jest 5 stejdży z tlenem lub nitroxem, gdy na plecach jest tylko 2x12?
BitPump - 21-04-2009, 13:51
| Grzyb napisał/a: | | Zastanawiam się więc, do jakiego nura potrzebne jest 5 stejdży z tlenem lub nitroxem, gdy na plecach jest tylko 2x12? |
Jak masz mało na plecach, to możesz sobie do stejdży wziąć więcej gazu dennego.
W skrócie - zamiast 2x15 bierzesz 2x12 + stejedż (niezależnie od gazów deko).
~BitPump
nurkowacz - 21-04-2009, 13:53
| szczemar napisał/a: | | Radek rozwiń proszę tę myśl. |
Z racji tego iż sq4fao napisał: "chce kupić coś co będzie rozwojowe" podałem 55lbs.
Nie wiem tak naprawde co chce sq4fao w przyszłości robić ale osobiście uwazam, że wiekszy worek w niczym nie bedzie przeszkadzał. HA Explorer bardzo ładnie układa się na butlach2x12, a nigdy nie wiadomo kiedy bedzie potrzebne kilka litrow wiecej. Po za tym jest tańszy od 40:-).
Ale to tylko moja skromna opinia...
Ja bym tak zrobił, a opcji jak zwykle jest masa.
Grzyb - 21-04-2009, 13:59
| BitPump napisał/a: | | Grzyb napisał/a: | | Zastanawiam się więc, do jakiego nura potrzebne jest 5 stejdży z tlenem lub nitroxem, gdy na plecach jest tylko 2x12? |
Jak masz mało na plecach, to możesz sobie do stejdży wziąć więcej gazu dennego.
W skrócie - zamiast 2x15 bierzesz 2x12 + stejedż (niezależnie od gazów deko). |
Na to wpadłem
Jednak zabieranie pęczka stejdży na nurkowanie, na które ewidentnie potrzebny jest większy twin wydaje mi się niepotrzebnym komplikowaniem nurkowania.
Twina 2x20l można wypożyczyć za 50zł...
szczemar - 21-04-2009, 14:38
| nurkowacz napisał/a: | Z racji tego iż sq4fao napisał: "chce kupić coś co będzie rozwojowe" podałem 55lbs.
Nie wiem tak naprawde co chce sq4fao w przyszłości robić ale osobiście uwazam, że wiekszy worek w niczym nie bedzie przeszkadzał. HA Explorer bardzo ładnie układa się na butlach2x12, a nigdy nie wiadomo kiedy bedzie potrzebne kilka litrow wiecej. Po za tym jest tańszy od 40:-).
Ale to tylko moja skromna opinia...
Ja bym tak zrobił, a opcji jak zwykle jest masa. |
Sam pływam z Explorerem 55lbs + twin 2*12 , ale wyczytuję tu i ówdzie że do twina 2*12 to za duży wór. Dzięki za odpowiedz.
BitPump - 21-04-2009, 14:56
| Grzyb napisał/a: | | Twina 2x20l można wypożyczyć za 50zł... |
W Egipcie?
~BitPump
sq4fao - 21-04-2009, 16:19
każdy ma uzasadnione racje .internet ma to do siebie ze nie zawsze da sie zrozumieć to co ma na mysli korespondent. nurkowacz wyczuł o co mi chodzi .
Radek7 - 22-04-2009, 21:00
Witam. Kiedyś byłem w takim samym dylemacie . wybrałem H55lbs. Uległem być może modzie na bycie tylko wyłącznie w kolorze czarnym Wiecie o co chodzi. TomM doradzał mi divRite classic. Chciałbym przytoczyć jego słowa z prywatnej jego wypowiedzi do mnie na ten temat. jeśli to jego samego nie urazi. zdjęć niestety cholera nie ma bo usunąłem ale da się zrozumieć. o co chodzi.
"
Widać, jak wysoko fruwają skrzydła wora 55 lbs - z boku butli nie widać
A teraz upuszczanie wora inflatorem (prawidłowo przypiętym gumą do D-ringu).
Z wora 40 lbs widać bąbelki z inflatora
A z wora 55 lbs ani bąbelka... Zobacz ile "anielskiego skrzydła" sterczy wysoko ponad inflator. Aby to upuścić, trzeba złamać trym i trochę poprzelewać gaz, a i tak resztka zostanie (z butlami 2x12, z 2x15 jest tak jak na tych zdjęciach 40 lbs)."
"Technika upuszczania spłuczką (Worek DiveRite Classic):
Ćwiczenie wykonane na głebokości 3 m. Prawa ręka dodaje inflatorem, lewa upuszczcza jednocześnie spłuczką. Przez ok. 1 minutę utrzymał niezmienną głębokość.
Żeby było trudniej, jest tyłem do ściany - widzi tylko toń przed sobą.
Modelem był mój syn. Mam nadzieję, że widzisz przyczynę problemów z 55 lbs. Przy okazji widać, o ile gorszy trym ma z workiem 55 lbs niż 40 lbs (na codzień nie pływa z takim wielkim worem). "
Kiedy natomiast masz szerokie obejmy i szerszy łącznik to te anielskie skrzydła nie wyglądają tak zle. na pewno nie tak jak oms bez gumek na pojedynczej flaszce. ja używam halcyona 55lbs i jakoś tego problemu nie zauważyłem. być może dlatego ze używam worka tylko do zanurzania i wynurzania. a reguluje pływalność sucharem
Faktem jest że kiedyś pływając w mokrym gaz utknął gdzieś w prawym boku worka i trochę mnie przechyliło . tego problemu nie ma np w evolve. gdzie konstrukcja worka nie pozwala na to. Wywaliłem oryginalna gumke z halcyona bo jest do dupy. i założyłem miękką z kuszy i teraz przy wypuszczaniu gazu nie mam takiego problemu choć inflator muszę trzymać na pion. żeby wszystko wypuścić.
" nie polecam 40lbs do 2*12 na morzu przy fali bo wtedy fajka musi ci pomóc---- taką opinie kiedyś słyszałem. "
Pozdrowienia.
Andrzej Minorczyk - 23-04-2009, 04:46
Radek7, mialem 6 skrzydel, mam starego classica.To wlasnie skrzydlo jest dla mnie najlepsze. I co ze podczas upuszczania zlamie sie trym?? Bedzie brzydko wygladac?? Czy doprowadzisz tym do wypadku??
jacekplacek - 23-04-2009, 06:55
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | mialem 6 skrzydel, mam starego classica.To wlasnie skrzydlo jest dla mnie najlepsze. |
Tak się teraz porobiło, że wszystko prawie w jednej cenie. Niestety, wirtualne dopasowanie sprzętu, to jescze nie te czasy
Andrzej Minorczyk - 23-04-2009, 07:49
| jacekplacek napisał/a: | Andrzej Minorczyk napisał/a:
mialem 6 skrzydel, mam starego classica.To wlasnie skrzydlo jest dla mnie najlepsze.
Tak się teraz porobiło, że wszystko prawie w jednej cenie. Niestety, wirtualne dopasowanie sprzętu, to jescze nie te czasy |
Kazde z nich bylo ok. ale stary classic byl najlepszy w mojej opinii. To tylko skrzydlo, nie wariujmy. Teoretycznie z wyliczen wychodzi duzo mniejsze a mi pasuje takie.
nurkowacz - 23-04-2009, 18:50
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | To tylko skrzydlo, nie wariujmy. |
Ja się z Tobą zgadzam w zupełności.
Aero - 25-04-2009, 08:28
czy jest różnica ( oprócz ceny) pomiędzy Halcyon a odpowiednikiem z Czech?
Andrzej Minorczyk - 25-04-2009, 16:09
| Aero napisał/a: | | czy jest różnica ( oprócz ceny) pomiędzy Halcyon a odpowiednikiem z Czech? |
Owszem, inne materiały. W moim mniemaniu duzo lepsze wykonanie produktu z czech.
TomM - 08-05-2009, 12:41
| Grzyb napisał/a: | | na które ewidentnie potrzebny jest większy twin |
Nie masz racji. Kolega napisał "biorę 5 stejdży". Z czego wynika, że "ewidentnie" potrzebny jest wiekszy twin? A może kolega zakładał, że na plecach w twinie ma wyłacznie rezerwę dla partnera? A gaz denny w stejdżach? Znasz takie nurkowania? Te 5 stejdży to może być 3 denne i 2 dekompresyjne. Wiązka butli? Być może. Ale są na to sposoby i techniki, są takie nurkowania.
Poza tym policz sobie nurkowanie np. 110 m 15 min na butlach 2x12 i powiedz, którego gazu brakuje aby je zaplanować partnersko? Dla ułatwienia dodam, że nie będzie to gaz denny w twinie, a gaz travel/deco. I niczego tu nie zmieni wiekszy twin...
Napisz juz raczej, że wg TWOJEGO doświadczenia użyłbys wiekszego twina. Bo może kolega wg SWOICH doświadczeń użyłby kilku stejdży?
KasiaK - 09-05-2009, 18:50
mam 55lbs, suchego huntera, ocieplacz bz400
tak jak normalnie nuram - twin 2 x 12 plus 2-3 stage 80cf "działa" mi z tym skrzydłem
(z 5 i skuterem też mi działało)
spuszczanie gazu - spuszczam infaltorem. nie chce mi się wyginać, żeby zeszło ze spłuczki. myślę też, że nie tracę reputacji przez to, że na te chwile spuszczania "odpuszczam" trym
próbowałam evolve 40 - spuszcza się cudnie, tylko to skrzydło nie daje rady z 3 stage'ami
70lbs nie próbowałam, ale widziałam z tym kumpla, który...zaraz po zakupie i pierwszych dwóch nurkach wymienił na 55
artur monika - 30-06-2009, 18:16
Witam wszystkich.Mam pytanie czy H eclipse 40 i H evolve 40 mają taką samą płytę.Pozdrawiam Artur.
kjar - 30-06-2009, 22:00
| artur monika napisał/a: | | Witam wszystkich.Mam pytanie czy H eclipse 40 i H evolve 40 mają taką samą płytę.Pozdrawiam Artur. | Eclipse, Evolve, Explorer.... Może nie tyle mają, co pasują do tej samej płyty (rozstaw otworów).
artur monika - 01-07-2009, 21:57
Dzięki kjar.Pozdrawiam Artur.
|
|