FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Kolor butli

joami - 20-04-2009, 14:45
Temat postu: Kolor butli
Na poczatku chciałam sie przywitać.
Czy istnieją jakieś przeciwskazania nabicia butli w kolorze czarnym - chcę zakupić nowa butlę i upatrzyłam sobie całą czarną, ale zastanawim sie bo wiekszośc jest białych lub w tzw szachownicę, a niechciałabym aby zakup był nietrafiony bo ni kosztuje mało

martin - 20-04-2009, 15:17

SA przepisy regulujace jak ma byc oznaczona butla. -> http://www.scientificdivi...%20GAZOWYCH.pdf

W wypadku gdy butla nie spelnia normy, osoba napelniajaca ma prawo odmowic napelniania.

joami - 20-04-2009, 21:52

Dzieki bardzo ładne, ale czy ktoś z forumowiczów spotkał sie osobiscie z nie nabiciem powietrza z powodu koloru butli??
Nie interesuje mnie ,że ja słyszałam od kolegi mojej cioci na stypie wójka Stefana...itp.
legalizacja ważna, butla i zawór w nienagannym stanie technicznym, tylko "niewłaściwy kolor" :??;

tomek Sienicki - 20-04-2009, 22:22

joami napisał/a:
legalizacja ważna, butla i zawór w nienagannym stanie technicznym,

Jeżeli spełnia powyższe warunki, może przypominać nawet Dalmatyńczyka.

--
tS

martin - 20-04-2009, 22:26

joami napisał/a:
sie osobiscie z nie nabiciem powietrza z powodu koloru butli

Tak

joami - 20-04-2009, 22:33

Warto brać czarną butle czy sobie odpuscić, by nie miec problemów,
Dla mnie jako dla kobiety kolor ma znaczenie ale akurat w tym przypadku wole zdac sie na bardziej doświadczonych nurasów i dodonać swiadomego słusznego wyboru!

Beeker - 21-04-2009, 00:10

A gdzie planujesz nabijać?

W Lublinie nie słyszałem żeby ktoś robił problem (inaczej: jest to nie do pomyślenia)

Butli mam kilka i żadna nie jest biała (uuups ... jedna jest, ale biję ją tlenem), czarną też mam.

Ergo (po mojemu): jak jest legalizacja, to taką bierz jaka Ci się podoba - może być nawet różowa ;)

[ Dodano: 21-04-2009, 00:12 ]
a jak (kiedyś) będziesz mieć problem z nabiciem to daj znaka na priv

behe - 21-04-2009, 00:40

:) ach gdyby nie byly wystawione flaszki na działanie sil destrukcyjnych pod woda, to bym swoja aerografem maznal :)
martin - 21-04-2009, 08:57

joami napisał/a:
Dla mnie jako dla kobiety kolor ma znaczenie

Jak widac mamy inne preferencje.

Dla mnie jako dla mezczyzny, nie ma najmniejszego znaczenia czy kolor butli nie gryzie sie z kolorem stringow.

Natomiast jako dla nurka ma ogromne znaczenie, czy partnur jest dobrze widoczny, czy znika po oddaleniu sie na 2 metry (co przy ubrannym kompletnie na czarno partnurze w typowych polskich warunkach nie jest czyms specjalnym). Potraktuj moze biala butle jako "kamizelke bezpieczenstwa" - tych tez nie kupisz w modnym czarnym kolorze.

Konrad Dubiel - 21-04-2009, 09:02

Być może 'niewłaściwy' kolor butli mógłby być powodem odmówienia wykonania atestu.
Ale skoro butla ma wybity atest, to znaczy, że UDT ją dopuścił do użytkowania.
Czy sprzedawca w sklepie ma uprawnienia aby kwestionować postanowienia UDT?

No i ciekawe jak pomalować butlę, w której co kilka dni znajduje się inna mieszanina gazów, czasem nawet hipoksyczna...

martin - 21-04-2009, 10:24

Konrad Dubiel napisał/a:
No i ciekawe jak pomalowac butle, w której co kilka dni znajduje sie inna mieszanina gazów, czasem nawet hipoksyczna.

Problem identyczny jak z zaworem - gdy mieszasz, to powinienes w pierwszej fazie miec tlenowy, potem zmienic na gaz szlachetny, potem przelozyc powietrzny a na koniec poprosic o nowa norme - mieszanka nurkowa.

Ostatecznie przy napelnianiu decyduje co jest wybite na flaszce.

Rozwiazanie: jesli sam mieszasz to mozesz nawet w gasnicy. Do mieszanek nurkowych sa butle ostemplowane jako "diving gas" - na te nie ma normy kolorystycznej. Nie ma tez pewnosci ze kazde centrum podepnie je pod sprezarke.

Beeker - 21-04-2009, 11:09

martin napisał/a:
Natomiast jako dla nurka ma ogromne znaczenie, czy partnur jest dobrze widoczny, czy znika po oddaleniu sie na 2 metry (co przy ubrannym kompletnie na czarno partnurze w typowych polskich warunkach nie jest czyms specjalnym). Potraktuj moze biala butle jako "kamizelke bezpieczenstwa" - tych tez nie kupisz w modnym czarnym kolorze.

W tym aspekcie skuteczniejszy jest kolor żółto-kanarkowo-żarówiasty. Mój dwunastkowy twin jest właśnie taki.
Nota bene kolor to dość popularny, bo to oryginalne malowanie butli Faber robionych dla Techniki Podwodnej ... czyżby dystrybuowali niezgodne z normami butelki?

martin - 21-04-2009, 11:12

Beeker napisał/a:
czyżby dystrybuowali niezgodne z normami butelki?

Dawne normy mówiły tylko o kolorze kielicha - kolor płaszcza był dowolny.

Beeker - 21-04-2009, 11:32

flaszki są z 2004 roku,
całe żółte, łącznie z kieliszkiem
bite:
"POWIETRZE" "TECHNIKA PODWODNA"

a widoczne są:

polskie jezioro, gł. 5-6m

martin - 21-04-2009, 11:56

Beeker napisał/a:
flaszki są z 2004 roku,

Sorry, ale nie wiem jakie normy obowiazywaly wtedy w pl. Niemieckie flachy wygladaly tak:

Szary kielich -> powietrze syntetyczne. Stempel "TG" lub "Tauchgerät", TÜV co 2 lata.

Przebicie na "Pressluft" (ta sama kolorystyka, TÜV co 6 lat) konczylo sie zazwyczaj komentarzem "my tego nie nabijamy".