| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Doradźcie, co kupić.
ernest210 - 21-04-2009, 14:01 Temat postu: Doradźcie, co kupić. Witam.
Jestem świeżo po OWD i chcę sobie zakupić sprzęt. Niestety moja wiedza w tej materii jest na razie marna, dlatego miałbym prośbę jak byście mogli doradzić. Kwota, jaką mógłbym przeznaczyć to od 4 do 4.5 tysiąca maksymalnie 5 tysięcy.
To co chciałbym zakupić to kamizelkę, automat oddechowy i komputer.
Jeżeli chodzi o kamizelkę to myślałem o półskrzydle, ale na pewno nie skrzydło nigdy w nim nie pływałem.
Nie jestem, gadżeciażem i zależy mi na sprzęcie dobrym a nie super ekstra bajeranckim .
Jeżeli temat, który założyłem jest mocno spamowy to trudno możecie go usunąć i z góry przepraszam. Po prostu chciałem się zapytać o radę.
DeDeK - 21-04-2009, 14:32
bylo juz o tym duuzoooooo
i znow sie powtorzy
kup plyte worek uprzaz jak kupisz cos innego i tak pewnie zmienisz na to
z automatow znow niesmiertelny apeks xtx40/ds4 - poco przeplacac
komputer tu bedzie zapewne sporo dysksji
ernest210 - 21-04-2009, 15:14
W takim razie przepraszam za ten spam. Dzisiejszy wieczór spędzę na przekopywaniu internetu oraz forum i czytaniu opinii.
MADRAFi - 21-04-2009, 22:49
Jezeli moge ci cos doradzic to to by sprobowac najpierw poplywac w roznych konfiguracjach. Inaczej prowadzi to do sytuacji zakupu sprzetu ktory po kilku nurkowaniach bedziesz chcial zmienic.
Jezeli chcesz duzo nurkowac i sie rozwijac to najwlasciwszy wybor bedzie
plyta + worek a nie jacket (jakikolwiek by nie byl)
automat (najczesciej uzywany w wsrod Twoich znajomych) jezeli nie to wybor pada na apeksa
I stopien ds4, II stopien XTX40/XTX50 w zaleznosci od preferencji (cena vs dodatkowe pokretlo)
komputer, tu pewnie duzo roznych opinii, ja chyba jednak zaproponowalbym ktorys z modeli suunto.
To tyle jak chcesz wiedziec cos wiecej to pytaj,
malinowy - 22-04-2009, 00:14
Cześć ! Zerknąłem na ceny nowego sprzętu wystawionego na allegro i mogę ci polecić: Apeks XTX50/DS4 980zł +skrzydło Dive Rite Rec Wing(kompl.)1470zł do tego Digital 395zł i manometr 250zł razem 3095zł.O digitala zapytaj w Decathlonie niedawno sprzedawali po 299zł.Zostaje Ci 1400zł(około 300GP) a za tyle kupisz nowy suchy skafander na ebay uk.
pmk - 22-04-2009, 18:13
| malinowy napisał/a: | | O digitala zapytaj w Decathlonie niedawno sprzedawali po 299zł. |
Teraz jest po 399 zł - ale to i tak moim zdaniem dobra cena.
ernest210 - 22-04-2009, 20:44
Mimo spamerskiego tematu dzięki za radę.
Brat dzisiaj był w pewnym sklepie (OWD robiłem razem z bratem i teraz rozglądamy się za sprzętem) i zdecydował się na Apeks XTX100 (tylko dlatego, że na XTX50 musiał by czekać tydzień). Na I stopien chyba ds4 (brat nie był mi w stanie powiedzieć). Nie znam też modelu oktopusa ale na pewno jakiś Apeks no i jeszcze do tego manometr w sumie za całość sprzedawca policzył sobie 1800zł z hakiem. No cóż brat jest trochę w gorącej wodzie kąpany ja tam jeszcze sobie poczytam .
| DeDeK napisał/a: |
kup plyte worek uprzaz jak kupisz cos innego i tak pewnie zmienisz na to
|
Zakładam, że mówisz tu o skrzydle (no cóż nie znam jeszcze wszystkich określeń ). Odnośnie skrzydła to taką opinię słyszałem już od kilku osób podczas kursu więc wychodzi na to, że to prawda. W takim razie z kupnem kamizelki się wstrzymam i podczas najbliższego nurkowania spróbuję ponurkować ze skrzydłem.
hubert68 - 22-04-2009, 22:49
| malinowy napisał/a: | | Cześć ! Zerknąłem na ceny nowego sprzętu wystawionego na allegro i mogę ci polecić: Apeks XTX50/DS4 980zł +skrzydło Dive Rite Rec Wing(kompl.)1470zł do tego Digital 395zł i manometr 250zł razem 3095zł.O digitala zapytaj w Decathlonie niedawno sprzedawali po 299zł.Zostaje Ci 1400zł(około 300GP) a za tyle kupisz nowy suchy skafander na ebay uk. |
Popieram. A jak zechcesz się przerzucić na twina skrzydło też będzie dobre, dokupisz tylko dodatkowy I stopień ds4 i pozmieniasz węże.
Aero - 23-04-2009, 07:56
| hubert68 napisał/a: |
Popieram. A jak zechcesz się przerzucić na twina skrzydło też będzie dobre, dokupisz tylko dodatkowy I stopień ds4 i pozmieniasz węże. |
możesz to rozwinąć - myślałem, że twin to 2 butle spięte trójnikiem na którym jest jedno wyjście na I stopień
takie pytanie lamerskie ...
Beeker - 23-04-2009, 10:39
| Aero napisał/a: | myślałem, że twin to 2 butle spięte trójnikiem na którym jest jedno wyjście na I stopień
takie pytanie lamerskie ... |
przez wzgląd na lamerskość tego działu ...
twin ma dwa gniazda, a "trójnik" (manifold z zaworem) raczej służy do dzielenia niż łączenia:
poczytaj http://www.nurkomania.pl/sprzet_twinset.htm
więcej o sprzęcie: http://www.nurkomania.pl/...pletwonurek.htm
no i w ogóle o nurkowaniu: www.nurkomania.pl
to bardzo dobra strona dla pytających w tym dziale
hubert68 - 23-04-2009, 12:23
Aero, wysłałem Ci na PW.
Bero - 06-07-2009, 11:53
podepne sie po dtemat
po przeczytaniu czesci dzialu wiem juz, jaki kupie automat. teraz powstaje ciezki dylemat: jacket czy skrzydlo. widze, ze wiekszos z Was zdecydowanie mowi skrzydlo i nic innego. wynalazlem po forum troche zalet skrzydla i przekonuje sie powoli, ze to faktycznie fajna sprawa. kolega jednak mowil mi, ze skrzydlo jest bardziej wymagajac dla nurka niz jacket. czy ktos moglny mi wyjasnic dlaczego? podkreslam, ze poza kursem ma za soba tylko 2 nurki, jestem wiec raczej bladozielony
piotr_c - 06-07-2009, 11:55
| Bero napisał/a: | | kolega jednak mowil mi, ze skrzydlo jest bardziej wymagajac dla nurka niz jacket |
Zmień kolegę, bo ten bzdury jakieś gada. Pod pewnymi względami jest zupełnie odwrotnie.
martin - 06-07-2009, 11:58
| Bero napisał/a: | | skrzydlo jest bardziej wymagajac dla nurka niz jacket. czy ktos moglny mi wyjasnic dlaczego? |
Dlatego ze wiekszosc kursow poczatkowych odbywa sie na jacketach, a potem taki "dobrze wyszkolony" nurek dostaje sraczki jak slyszy slowo skrzydlo. Na poczatku jedynym sprzetem jaki dobrze opanowales jest to na czym plywasz na kursie, po pewnym czasie nie bedzie Ci przeszkadzalo nawet plywanie z plastikowa reklamowka z biedronki.
duch - 06-07-2009, 16:55
| martin napisał/a: | | po pewnym czasie nie bedzie Ci przeszkadzalo nawet plywanie z plastikowa reklamowka z biedronki. |
buahahah - bardzo dobre i oczywiście słuszne
kup skrzydło - jak nie wierzysz że nurkuje sie lepiej przyjedź na Piknik FFF będziesz miał możliwość popróbowania rożnych rodzajów skrzydeł
Bero - 06-07-2009, 20:15
[quote="duch"] | martin napisał/a: |
przyjedź na Piknik FFF będziesz miał możliwość popróbowania rożnych rodzajów skrzydeł |
jakies szczegoly?
a co do wiekszego wymagania chodzilo mu o plywanie na powierzchni
edit: szczegoly piknik ujuz namierzylem
martin - 06-07-2009, 20:32
| Bero napisał/a: | | a co do wiekszego wymagania chodzilo mu o plywanie na powierzchni |
Kazde skrzydlo bez problemu plywa po powierzchni
piotr_c - 06-07-2009, 20:51
| Bero napisał/a: | | a co do wiekszego wymagania chodzilo mu o plywanie na powierzchni |
W takiej sytuacji skrzydło też jest zdecydowanie prostsze i wygodniejsze niz jacket. Na skrzydle łatwiej "wyłożyc się" wygodnie na powierzchni. Przydatne szczególnie jak nurkujesz z DIR'owcami.
Bero - 06-07-2009, 22:26
ok, to pozwole sobie jeszcze jedno malo madre pytanie zadac. jak wyglada sytuacja z legalizacja butli? wiem, ze kazda butla ma okreslony czas dzialania atestu. co sie dzieje jak wygasnie? ile razy mozna przedluzyc i na ile lat?
martin - 06-07-2009, 23:03
| Cytat: | | ile razy mozna przedluzyc i na ile lat? |
Mozesz przedluzac az do momentu gdy ci flache odrzuca - u mnie w klubie sa butle po raz pierwszy legalizowane w latach 70'tych. Okres miedzy legalizacjami zalezy od paru faktow (data produkcji butli, kraj, material, stemplowanie...) - w tej chwili miedzy 2 a 10 lat.
|
|