FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - zbiórka na pogrzeb nurka - raz jeszcze .

Kriss - 04-09-2003, 13:07
Temat postu: zbiórka na pogrzeb nurka - raz jeszcze .
Ponieważ dotarły mnie słuchy o tym , że nie wszyscy znają sprawę a niechęć do sprawdzania archiwum jest znana pozwolę sobie jeszcze raz przypomnieć temat .
Przypominam także , że trwa zbiórka funduszy a nr konta i sprawy techniczne przeczytać można na www.divedevil .com.pl

Pozdrawiam - Kriss

za Superexpressem :
ZUS da na pogrzeb 4 złote
Jutro odbędzie się pogrzeb Kazimierza Cimofieja - płetwonurka, którego zwłoki wyciągnięto z jeziora kilka dni temu. Ponieważ mężczyzna zginął 21 lat temu, ZUS chce przyznać rodzinie niecałe 4 zł zasiłku pogrzebowego.

Elbląg, Olsztyn
- Chyba na urządzenie pogrzebu musimy wziąć jakiś kredyt bankowy - denerwuje się 21-letnia Ola Cimofiej. - W ZUS-ie powiedzieli, że dostaniemy tyle, ile byśmy otrzymali w 1982 roku.

O odnalezieniu ciała Kazimierza Cimofieja pisaliśmy w ubiegłym tygodniu. Strażak zaginął 21 lat temu. Dopiero 9 sierpnia tego roku płetwonurek z Warszawy odnalazł jego zwłoki. .

- Przepisy mówią wyraźnie. Zasiłek pogrzebowy to kwota dwukrotnego średniego wynagrodzenia w dniu śmierci. W myśl przepisów należałoby wziąć średnie zarobki z 1982 roku - usłyszeliśmy od Michała Kraszewskiego, rzecznika olsztyńskiego ZUS-u. - Wyślemy również dokumenty do centrali w Warszawie. Może oni znajdą jakieś rozwiązanie.

Ustaliliśmy, że średnia pensja w 1982 roku wynosiła około 1,9 tysiąca złotych. Po denominacji to będzie 1,9 złotego. Zasiłek będzie więc wynosił niecałe cztery złote. Za to rodzina nie kupi nawet wiązanki kwiatów. Koszt pogrzebu to około 4 tys. złotych. W przypadku zaciągnięcia kredytu przez rodzinę ZUS nie zwróci jej odsetek bankowych. Piotr Buczkowski, właściciel elbląskiego zakładu pogrzebowego Charon, zapewnił nas, że z zapłatą za ceremonię poczeka do decyzji ZUS-u.

Dariusz Burliński

Kuba - 04-09-2003, 13:17

a ja tylko dodam, ze osiagnieto juz (dane na dzisiejszy ranek) sume 5692.50 pln a ze wplaty (nawet symbolicznej, ale przeciez to o to chodzi) dokonalo poand 120 osob.
wyglada na to, ze jest ot jedna z wiekszych i tak szczytnych akcji przeprowadzonych w internecie (a na 100% najwieksza w polskim internecie)

Kuba

Tommy222 - 04-09-2003, 19:58

Kuba chyba ostro przesadziłeś słyszałeś o www.pajacyk.pl. Nie róbmy z Polski kraju gdzie zebranie 6 tysiecy to najwieksza akcja w necie owszem zebraliśmy baardzo dużo ale zapewne mniej niż n.p Allegro podczas WOŚP
Kuba - 05-09-2003, 10:50

dobra, dobra...moze sie troche zagalopowalem...
Kuba

Aston - 13-09-2003, 04:39

:wave:

Witam!

Tommy222 napisał/a:
Kuba chyba ostro przesadziłeś słyszałeś o www.pajacyk.pl. Nie róbmy z Polski kraju gdzie zebranie 6 tysiecy to najwieksza akcja w necie owszem zebraliśmy baardzo dużo ale zapewne mniej niż n.p Allegro podczas WOŚP

Jak mozna to skomentowac... to trudne, ale uwazam, ze Kuba ma RACJE! nasza spolecznosc netowa to na FN kilkaset osob! i to jest TYLKO akcja w necie, w zamnknietym srodowisku (wiem, ze nie do konca, ale to i tak maly krag osob) - nie mozna porownywac nas do WOSP, ktora ma za DARMO TVP2 i do Polskiej Akcji Humanitarnej! nie liczy sie kwota zebrana, ale solidarnosc braci nurkowej, ktora bez reklam w TVP2, bez spamu, bez nieprawdopodnego wolontariatu (nielegalnego) potrafila osiagnac taki stopien zrozumienia i wspomozenia!

Uwazam, ze Nasza (Nurasow) postawa jest bardzo solidarna! Osobiscie ciesze sie z tego!

Pozdrawiam!

:wave: :wave:

Tommy222 - 13-09-2003, 10:07

Aston ja wiem ,że jest duża rożnica miedzy Polskią Akcjią Humanitarną a nurkami. Jednak nie jestem pewien czy ktoś tej akcji nie rozpropagował poza netem (bo pisał o tym Superexpress) to jedno . A drugie to jest w zasadzie akcja Pl.rec do której My się tylko dołaczyliśmy