| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Jakie kursy powinienem zrobic?
KonradK. - 28-05-2009, 22:46 Temat postu: Jakie kursy powinienem zrobic? Witam szanownych forumowiczow.
Chcialem sie przedstawic i zadac pare pytan.Mam na imie Konrad, mam 30 lat no i oczywiscie uwielbiam nurkowanie i wszystko co z nim zwiazane.
Chcialbym rozwijac swoje umiejetnosci ale kompletnie nie wiem jaka droge i strategie obrac.sprawa ma sie nastepujaco: posiadam CMAS P1 od okolo 11 lat oraz nurka zawodowego oraz kierownika robot nurkowych od okolo 7 lat.Pracowalem troche w zawodzie w roznych, niekoniecznie ciekawych warunkach. Na koncie mam okolo 500 nurkowan.Nigdy ich nie liczylem ani nie logowalem.Zdaje sobie sprawe z tego ze posiadam pewien zasob wiedzy i umiejetnosci, jednak nie zadowala mnie to do konca i chcialbym rozszerzyc swoja wiedze.I teraz pytanie: jakie kursy powinienem zrobic aby dalej sie rozwijac?Interesuja mnie glebokie wraki (mieszkam nad morzem).Chce sie skierowac w strone glebszych nurkowan,bylem pare razy na powietrzu ponizej 60 m ale nie w Baltyku i nie zamierzam tego robic:) Chcialbym dojsc do stopnia normoxic trimix diver.Jaka droge i jakie kursy polecacie?Bede wdzieczny za wszelkie konstruktywne podpowiedzi.
Pozdrawiam
Konrad
BitPump - 28-05-2009, 23:06
| KonradK. napisał/a: | | jakie kursy powinienem zrobic aby dalej sie rozwijac?Interesuja mnie glebokie wraki |
Pełna ściezka to:
- AOWD
- Deep
- Nitrox
- Adv. Nitrox + Deco Procedures
- Extended Range + Trimix
Chociaż zapewne da się ją skrócić.
~BitPump
Maciek_nurr - 28-05-2009, 23:43
Witaj,
Może warto pomyśleć o kursach które proponuje GUE, wysoka jakość szkolenia i duży nacisk na bezpieczeństwo. Sam stoję przed podobnym wyborem (oprócz ilości nurkowań i doświadczenia) i wybrałem drogę według standardów GUE. Oczywiście nie neguję standardów oraz jakości szkolenia innych organizacji, po prostu to moja opinia.
Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru, jaki by nie był
Maciek_nurr
hubert68 - 29-05-2009, 06:53
Od siebie dodam, że rady Przedmówców wcale się nie wykluczają. Osobiście po zaliczeniu GUE DIR Fundamentals, o którym pisze Maciek_nurr, mam zamiar zrobić kurs Adv. Nitrox + Deco Procedures u BitPump-a.
styx - 29-05-2009, 09:45
Jeśli wraki są w targecie ja bym sugerował przemyśleć jeszcze kurs Wreck i Adv. wreck.
martin - 29-05-2009, 10:14
| Maciek_nurr napisał/a: | | Może warto pomyśleć o kursach które proponuje GUE... |
I kasa nieproportionalnie wysoka do tego co sie otrzymuje. No ale w tramkach z trzema paskami tez ktos musi chodzic...
| BitPump napisał/a: | | Chociaż zapewne da się ją skrócić. |
Z P1 mozna IIRC wystartowac na Nitrox w CMAS. Potem ADV.Nitrox u dobrego instruktora - reszta sama sie ulozy.
jacekplacek - 29-05-2009, 10:45
| martin napisał/a: | | I kasa nieproportionalnie wysoka do tego co sie otrzymuje. No ale w tramkach z trzema paskami tez ktos musi chodzic... |
?? Porównanie cenowe GDF+T1 kontra AOWD+EAN+Deep+AdvEan+ExtRange+NormOxTmx+gas blender jest na niekorzyść GUE? O ile?
| martin napisał/a: | | Z P1 mozna IIRC wystartowac na Nitrox w CMAS. Potem ADV.Nitrox u dobrego instruktora - reszta sama sie ulozy. |
Ten CMAS raczej bym sobie wogóle darował. Namieszają mu tylko (choćby z pPO2) a dalej i tak musi iść do fachowców.
BitPump - 29-05-2009, 11:01
| jacekplacek napisał/a: | | Porównanie cenowe GDF+T1 kontra AOWD+EAN+Deep+AdvEan+ExtRange+NormOxTmx+gas blender jest na niekorzyść GUE? O ile? |
To nie są porównywalne kursy.
T1 szkoli np. do głębokości 48 metrów z jednym stejdżem, z limitowaną na kursie dekompresją.
Trimix (podstawowy) w TDI to 60 metrów i 2 stejdże (chociaż liczba butli bocznych nie jest wyraźnie podana w standardach), z dekompresją nielimitowaną czasem.
Dodatkowo, z tego co wiem, to nie ma jeszcze możliwości w tej chwili zrobić T1 w zimnej wodzie w języku polskim.
Metody szkolenia w GUE i innych organizacjach jest zupełnie inna. Miałem przyjemność poznać oba systemy szkoleniowe i gdybym z tą świadomością miał zaczynać od zera to bym miał większy dylemat niż autor pierwotnego posta. W końcu nieświadomość istoty rzeczy nie mąci jasności poglądów, nieprawdaż?
~BitPump
jacekplacek - 29-05-2009, 11:27
| BitPump napisał/a: | | Miałem przyjemność poznać oba systemy szkoleniowe i gdybym z tą świadomością miał zaczynać od zera to bym miał większy dylemat niż autor pierwotnego posta. |
Wybór dokonany na podstawie doświadczenia, jest trochę lepszy niż na zasłyszanych poglądach, od ludzi, którzy te poglądy również zasłyszeli
Aczkolwiek nieco droższy.
TomM - 29-05-2009, 18:56
| BitPump napisał/a: | | Dodatkowo, z tego co wiem, to nie ma jeszcze możliwości w tej chwili zrobić T1 w zimnej wodzie w języku polskim. |
Informacja jest nieścisła. Istnieje taka możliwość.
Syrenka_013 - 30-05-2009, 18:07
Witaj,
ja rowniez wielbiam glebokie wraki no i oczywiscie jaskinie (w tym temacie dopiero zaczynam)... wiec moim skromnym zdaniem:
- jesli masz takie doswiadczenie o jakim napisales wiem, ze bylaby mozliwosc zrobienia skroconych kursow do poziomu Rescue (wlasnie dzis sie o to dowiadywalam dla znajomego...)
- dodatkowo wreck i adv.wreck - tez da sie w pakiecie
- no a potem to juz zostaje Ci tylko av. nitrox i poczatki z tryimxem .... i... Franken badz Vis
... i samodzielna blenderka
jesl interesuja Cie szczegoly - pisz prosze na prv lub maila magita2@wp.pl
styx - 31-05-2009, 11:08
| Syrenka_013 napisał/a: |
- dodatkowo wreck i adv.wreck - tez da sie w pakiecie |
tego się nie powinno chyba robić w pakiecie....bo zaczyna to przypominać AOWD z DM
jacekplacek - 01-06-2009, 07:35
| styx napisał/a: | | tego się nie powinno chyba robić w pakiecie... |
??
styx - 01-06-2009, 09:29
| jacekplacek napisał/a: | | styx napisał/a: | | tego się nie powinno chyba robić w pakiecie... |
?? |
nie wiem skąd Twoje zdziwienie wynika - typowy "wreck" jest kursem rekreacyjnym, adv. wreck to kurs techniczny. Ja bym osobiście ich nie mieszał w jeden pakiet kursów ale chętnie dowiedziałbym się czemu uważasz ( o ile uważasz ) że to jest słuszna koncepcja.
jacekplacek - 01-06-2009, 09:36
| styx napisał/a: | | Ja bym osobiście ich nie mieszał w jeden pakiet kursów ale chętnie dowiedziałbym się czemu uważasz ( o ile uważasz ) że to jest słuszna koncepcja. |
To jest jedyna słuszna koncepcja. Może dlatego, że właśnie(chyba) je zmieszałem Tylko jedno "ale": zmięszanie nie jest równoznaczne ze skróceniem-okrojeniem materiału. Wręcz przeciwnie.
styx - 01-06-2009, 10:00
| jacekplacek napisał/a: |
To jest jedyna słuszna koncepcja. Może dlatego, że właśnie(chyba) je zmieszałem Tylko jedno "ale": zmięszanie nie jest równoznaczne ze skróceniem-okrojeniem materiału. Wręcz przeciwnie. |
No cóż - być może tutaj mamy zderzenie różnych koncepcji różnych federacji - z drugiej strony bardzo istotny jest poziom kursanta w momencie gdy do kursu przystępuje.
nurkot - 02-06-2009, 19:17 Temat postu: Re: Jakie kursy powinienem zrobic?
| KonradK. napisał/a: | | jakie kursy powinienem zrobic aby dalej sie rozwijac?Interesuja mnie głębokie wraki (mieszkam nad morzem). |
jeśli nad morzem to polecam bazy w Jastarni - blisko fajnych wraków, też tych płycej położonych na początek. zresztą - ogólnie półwysep helski piękny jest
fajne zdjęcia i relacje z wraków znajdziesz tu w dziale "relacje", a poza tym ogólnie sporo wiedzy nurkowej i spojrzenia z ciekawej strony na nurkowanie...
a poza tym wystarczy raz zanurkować z Pawłem by się przekonać co tak naprawdę się umie a czego jeszcze nie
więc jeśli jeszcze nie wiesz jaką drogę/organizację wybrać (każdy będzie reklamował własną) to polecam zanurkować kilka razy z dobrym instruktorem i się przekonać się na jakim jest się poziomie, czego brakuje, bo nurkowanie zawodowe jednak nieco inne jest. zapewne masz doświadczenie zupełnie innego typu, którego nam, nurkującym "dla funu" brakuje, ale niektórych rzeczy pewno w ogóle nie musiałeś się uczyć.
apropos ...
... mnie z kolei interesują nurkowania zawodowe, saturowane i nie tylko - dużo w Polsce jest nurków zawodowych, głównie wojskowi czy niekoniecznie, dużo możliwości pracy ???
ale może nie będę tu zaśmiecać tematu tylko przy okazji może jakiejś zapytam. albo pw.
Judas - 03-06-2009, 09:19
| jacekplacek napisał/a: | | styx napisał/a: | | Ja bym osobiście ich nie mieszał w jeden pakiet kursów ale chętnie dowiedziałbym się czemu uważasz ( o ile uważasz ) że to jest słuszna koncepcja. |
To jest jedyna słuszna koncepcja. Może dlatego, że właśnie(chyba) je zmieszałem Tylko jedno "ale": zmięszanie nie jest równoznaczne ze skróceniem-okrojeniem materiału. Wręcz przeciwnie. |
A gdzie w takim systemie miejsce na zdobycie doswiadczenia?
Jak dla mnie adv wreck to powazny kurs na poziomie full cave i instruktorow zdolnych poprowadzic taki kurs na odpowiednim poziomie jest mniej wiecej tylu ilu jest w stanie poprowadzic full cave.
Napisz moze co miales jako wreck a co jako adv wreck, ciekaw jestem czy kurs spelnia moje wyobrazenia.
jacekplacek - 03-06-2009, 09:30
| Judas napisał/a: | | ciekaw jestem czy kurs spelnia moje wyobrazenia. |
Spełnia
Judas - 03-06-2009, 09:40
a moze napiszesz cos wiecej?
jakie nurkowania robiliscie, jakie cwiczenia? jakie miales doswiadczenie wrakowe przed kursem? w jakiej organizacji itp.
i jeszcze wazne pytanie gdzie? bo napewno nie w Polsce w zwiazku z zakazem penetracji wrakow
styx - 03-06-2009, 09:58
| Judas napisał/a: |
i jeszcze wazne pytanie gdzie? bo napewno nie w Polsce w zwiazku z zakazem penetracji wrakow |
eetam Judas...autobus można na Zakrzówku popenetrować albo holownik w Piasecznie.
a tak na poważnie Jacek to jak nie chcesz tutaj to może na priv wal bo ja też jestem ciekawy. I to nie z powodu żeby dokopać tylko jestem ciekawy jak wyglądać może takie combo.
jacekplacek - 03-06-2009, 10:00
| Judas napisał/a: | | bo napewno nie w Polsce w zwiazku z zakazem penetracji wrakow |
Wiadomo. Z penetracją, to wszędzie trzeba ostrożnie
[ Dodano: 03-06-2009, 10:02 ]
| styx napisał/a: | | jak wyglądać może takie combo. |
Panowie pominęli w moi tekście słowo "chyba".
Judas - 03-06-2009, 10:13
| jacekplacek napisał/a: | | Panowie pominęli w moi tekście słowo "chyba". |
czyli zrobiles wreck ktory Twoim zdaniem wychodzil poza ramy zwyklego rekreacyjnego wreck tak?
sorki ze tak sie dopytauje ale kursy wrakowe sa moim konikiem, Opisalem nawet jeden na stronie frogmenow (niestety nie da sie podlinkowac) i jestem ciekaw jak robia to inni. jak nie chcesz tu (ba sie zadyma zacznie) to pisz na priv.
BitPump - 03-06-2009, 10:33
| Judas napisał/a: | | ciekaw jak robia to inni |
Widziałem Adv. Wreck w Egipcie. W skrócie polegało to na skillsach w twinie z dwoma stejdżami, penetracja wraku (poręczowanie) z pozostawieniem stejdży przed wrakiem oraz ćwiczenia we wraku, głównie w ślepej masce i w bezmaszczu - poszukiwanie poręczówki, wyjście na zatrzymanym oddechu, komunikacja dotykowa, OOG w różnych ustawieniach, holowanie nieprzytomnego. Więcej nie pamiętam, ale nie było to jakoś specjalne "groźne".
~BitPump
jacekplacek - 03-06-2009, 10:37
| Judas napisał/a: | | czyli zrobiles wreck ktory Twoim zdaniem wychodzil poza ramy zwyklego rekreacyjnego wreck tak? |
Jest to chyba jasne: "Wicher" z pełną penetracją... A na serio: kurs jak kurs. Zrobiony solidnie i ciekawie.
| Judas napisał/a: | | Opisalem nawet jeden na stronie frogmenow (niestety nie da sie podlinkowac) |
Przeczytałem. W sumie dość podobnie. Poręczowanie miałem "amerykańskie"(z opisu wynika, że Wy "francuskie"). Nie widzę w opisie ćwiczenia OOG z wyprowadzeniem partnera do opusówki w ślepej masce(cały Groźny, przez nadbudówkę). Do kartowania zapędzono mnie na Malutkiej: niejako przy okazji było OOG, zamontowanie zrywki i przekroczenie planu... Poza tym przypadkiem, wszystkie wynurzenia w toni OOG. Nie umiem barwnie opisywać. W każdym razie: smaku mi to narobiło
Judas - 03-06-2009, 11:55
| jacekplacek napisał/a: | | Poręczowanie miałem "amerykańskie"(z opisu wynika, że Wy "francuskie"). |
I takie i takie w zaleznosci od sytuacji, | BitPump napisał/a: | | Widziałem Adv. Wreck w Egipcie. W skrócie polegało to na skillsach w twinie z dwoma stejdżami, penetracja wraku (poręczowanie) z pozostawieniem stejdży przed wrakiem oraz ćwiczenia we wraku, głównie w ślepej masce i w bezmaszczu - poszukiwanie poręczówki, wyjście na zatrzymanym oddechu, komunikacja dotykowa, OOG w różnych ustawieniach, holowanie nieprzytomnego. Więcej nie pamiętam, ale nie było to jakoś specjalne "groźne". |
Wlasnie podobnie sobie to wyobrazalem stad moje zdziwienie robienia comba
A kursy to wogole nie sa jakies specjanie "grozne"
jacekplacek - 03-06-2009, 12:54
| Judas napisał/a: | | I takie i takie w zaleznosci od sytuacji, |
Na tej samej poręczówce, czy raz tak, raz tak? Osobne kołowrotki do obu systemów?
Judas - 03-06-2009, 13:29
ogolnie cwiczylismy i tak i tak na jednej poreczowce bo w realu to nalezy myslec czyli czasem uzywamy jednego, czasem drugiego, a czsem obu systemow na raz w zaleznosci od sytuacji
hubert68 - 03-06-2009, 14:11
| Judas napisał/a: | | czyli czasem uzywamy jednego, czasem drugiego, a czsem obu systemow na raz w zaleznosci od sytuacji |
Łukasz ja się nie znam ale bardzo dobry instruktor "cave tech" powiedział do mnie kiedyś, że mieszanie szkoły francuskiej (jeszcze tak nie pływałem) i amerykańskiej jest wręcz niebezpieczne. Chyba, że ja coś pokręciłem...
|
|