| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
POTATOS - Wraki Kołobrzeg
michałP - 01-06-2009, 15:17 Temat postu: Wraki Kołobrzeg Witam
wyjazd na wraki do Kołobrzegu 8 czerwca w poniedziałek
wyjscie z portu 8.00
co do możliwości noclegu na łódce napiszę w środę, lepiej przyjechać wieczorem w niedzielę aby się ze sprzętem ogarnąć. Wraki do 20 mil od brzegu czas płynięcia około 1,5 godziny
głębokość maksymalna 40 m , widoczność , prądy ???
jak będę wiedział coś więcej napiszę
pozdrawiam
Michał
Adamoss - 02-06-2009, 10:10 Temat postu: Re: Wraki Kołobrzeg
| michałP napisał/a: | Witam
wyjazd na wraki do Kołobrzegu 8 czerwca w poniedziałek
wyjscie z portu 8.00
co do możliwości noclegu na łódce napiszę w środę, lepiej przyjechać wieczorem w niedzielę aby się ze sprzętem ogarnąć. Wraki do 20 mil od brzegu czas płynięcia około 1,5 godziny
głębokość maksymalna 40 m , widoczność , prądy ???
jak będę wiedział coś więcej napiszę
pozdrawiam
Michał |
Witam, a tak w ogóle myśleliście jak zorganizować się logistycznie coby nas za dużo aut nie jechało ? Damy radę zabrac się np. w dwa auta ?
Przemo_C - 02-06-2009, 10:43 Temat postu: Re: Wraki Kołobrzeg
| Adamoss napisał/a: | | Witam, a tak w ogóle myśleliście jak zorganizować się logistycznie coby nas za dużo aut nie jechało ? Damy radę zabrac się np. w dwa auta ? |
Po ostatniej wyprawie na Hel, wiem, że w moim aucie optymalnie mieszczą się 3 osoby z twinami i stagami, gdyby nie brać skrzyń stanleya tylko jakieś wanny, miękkie torby, weszłyby może cztery osoby? Tak sobie myślę, że warto by wyjechać w niedzielę nieco wcześniej, tak żeby być w Kołobrzegu po południu i mieć czas na pogadanie, klarowanie, planowanie.
Adamoss - 02-06-2009, 12:34 Temat postu: Re: Wraki Kołobrzeg
| Przemo_C napisał/a: | | Adamoss napisał/a: | | Witam, a tak w ogóle myśleliście jak zorganizować się logistycznie coby nas za dużo aut nie jechało ? Damy radę zabrac się np. w dwa auta ? |
Po ostatniej wyprawie na Hel, wiem, że w moim aucie optymalnie mieszczą się 3 osoby z twinami i stagami, gdyby nie brać skrzyń stanleya tylko jakieś wanny, miękkie torby, weszłyby może cztery osoby? Tak sobie myślę, że warto by wyjechać w niedzielę nieco wcześniej, tak żeby być w Kołobrzegu po południu i mieć czas na pogadanie, klarowanie, planowanie. |
Ja mam zamykaną, sztywną przyczepkę do, której spokojnie wejdzie cały nasz szpej, butle, twiny i reszta klamotów, łącznie z wanienkami, torbami, zestawem tlenowym etc. Do butli mam nawet specjalnie wykonane mocowania. Jedyny problem jest taki, że na dzisiaj coś zbiesiło się ze światłami mijania i dopiero w czwartek lub piątek będę miał czas zaciągnąć ją do elektryka - gość może nie zdążyć tego zrobić.
W kazdym razie jest opcja z przyczepką. Wtedy ja mogę wziąć trzy osoby do samochodu i pewnie potrzebowalibyśmy jeszcze jedno auto.
Co do wyjazdu. Może 15.00 ? Z sikaniem po drodze wyjdzie z 3,5 godziny czyli około 18.30-19.00 jesteśmy na miejscu.
michałP - 02-06-2009, 15:55 Temat postu: wraki Witam
Dzisiaj rozmawiałem z Tomkiem z Kołobrzegu , nie ma po co jechać tak wcześnie bo na łódke mozemy dopiero wejść około 23 ze wzgledu na późny powrót i sprzatanie
wyjście w morze planowane jest rano około 8.00.
wraki to pierwszy o nazwie Refuler max. 36m duzy wrak leżacy dnem do góry jest to była niemiecka jednostka do prac podwodnych ciekawe elmenty wieży wiertniczej , mozna wplywać do wraku szczegóły omówimy na pokładzie
drugi to Wycieczkowiec max 30m ładny wrak wart obejrzenia reszta j/w
prognoza pogody 12 h przed wyjazdem do Kołobrzegu
dalsze informacje w piątek
pozdrawiam
Michał
Dodano: 02-06-2009, 16:56
oczywiście można jechać tak jak piszesz coś zjeść i pogadać
gnowak - 03-06-2009, 14:54
Witam,
Tak sie zastanawiam jaki jest sens brania stage-y jeżeli max głębokość wynosi 36m pierwszego nurkowania a drugiego 30m. Najlepiej w takim przypadku jest chyba nabić nitrox 32. Gazu w 2x12 powinno wystarczyć spokojnie na jakieś 40 min nurka. W czwartek chciałbym nabić butle. Do tego czasu trzeba by było określić co bijemy. Ciekawe czy na łodzi nabiją nam nitrox32 i za ile?
Pozdrawiam
michałP - 04-06-2009, 08:01
Na łodzi jest duzy kompresor i specjalna szyna do ładowania wielu butli naraz niestety nitroksu na pokładzie nie ma, przynajmniej na ten jeden dzień. wczesniej rozmawiałem telefonicznie z kolegą z potatos i mówiłem że na te nurkowani maja bić nitrox 32 przeciez to jest logiczne .
Przemo_C - 04-06-2009, 08:15
| gnowak napisał/a: | | ...Tak sie zastanawiam jaki jest sens brania stage-y ... |
Grzesiek, jeżeli możesz to staga zabierz, ponieważ Ola ma twina 2x7, a chciałbym zrobić 36m/30' wyjdzie jej jakieś 140 bar na czas denny, czyli staga musi mieć. Chciałbym zrobić tego nura w zespole trzy osobowym bo będzie lepiej z punktu widzenia bezpieczeństwa (gazy). A jak wyjdziemy na ean50 będzie higienicznej i więcej gazu zostanie w twinach na drugiego nura.
Reszta ekipy może sobie to rozważyć. Faktycznie jest tak, że ean50 dla 36m/30' w porównaniu do całego nura na ean32 skraca deco tylko o 2'. Poza higieną, większym bezpieczeństwem i w przypadku Oli, gospodarką gazem nie ma to większego sensu.
klon - 04-06-2009, 08:58
Grzesiu, 40 min czasu dennego na 36m to wyjdzie Ci (według tabel INTD dla EAN32) dekompresja 32min (nie licząc DeepStopów). Zużyjesz na to lekko licząc około 4470l. Do Twina 2x12 weźmiesz 4800 - Trochę mało na wypadek sytuacji awaryjnych lub konieczności dzielenia się gazem... Myślę, że stejdże z przepięciem na 21m nie są złym pomysłem...
[ Dodano: 04-06-2009, 09:10 ]
Rozmawiałem z Michałem i faktycznie mówiliśmy o nabiciu butli nitroxem 32 ale przy użyciu przy tym EAN50 w stejdżu...?
[ Dodano: 04-06-2009, 09:35 ]
| klon napisał/a: | | dekompresja 32min |
Sorki - źle spojżałem w tabele - czas deko nie 32 min a w sumie 25 min
Przemo_C - 04-06-2009, 12:14
Jeżeli chcecie nabijać flaszki nitroxem32 i stage 50% to weźcie pod uwagę, że w Nautice Beata ładuje tylko powietrze. Krzychu pojechał na trymixy do Chorwacji i zabrał jej mieszałki i filtry.
Ja nabiłem dzisiaj wszystko w Nemo, w Luboniu. Grzesiek jedzie do Marina na Jeżycką.
klon - 05-06-2009, 08:51
| Przemo_C napisał/a: | | Ja nabiłem dzisiaj wszystko w Nemo, w Luboniu. Grzesiek jedzie do Marina na Jeżycką. |
jest jeszcze opcja z "I-Divem" na Nowowiejskiego, ale niepewna bo nitrox i inne mieszanki bije tylko Seba - jak go nie ma to się odbijecie...
Przemo_C - 09-06-2009, 12:08
Cześć. Michał, do Ciebie głownie kieruję te słowa.
Podsumowując ten wyjazd, chyba wszyscy się zgodzą, że było super, przypasiła wizura i wraki też były ok.
Lubecki jest zajebisty, wygodny, bezpieczny i ma swój klimat, bardzo dobre wrażenie robi Czarek, widać, że człowiek wie o co w tym chodzi, załoga bez zbędnego gadania robi to co do nich należy, naprawdę wszystko jest tak jak powinno być. Możesz mu przy okazji powiedzieć, że byliśmy pod wrażeniem zaplecza, organizacji i podejścia do klienta. Czuliśmy się traktowani poważnie, a to rzadko się zdarza. Oby wszyscy przewoźnicy nurkowi szli w tym kierunku.
Jak jeszcze tylko obniży ceny to będziemy na lubeckim co dwa tygodnie.
Dzięki Michał, możesz na nas liczyć w przypadku organizacji podobnych akcji, jak my będziemy coś planować dostaniesz obowiązkowo cynk.
klon - 09-06-2009, 14:52
podpisujemy się (MiK) wszystkimi kończynami pod powyższymi słowami.
Michał - wielkie dzięki za towarzystwo i organizację wyjazdu - było super
Przemo_C - 10-06-2009, 10:12
Relacja jest już na stronie.
michałP - 10-06-2009, 17:13
Dzięki za dzięki ,
myślę że warto było w poniedziałek ruszyć 4 litery aby zobaczyć inny Bałtyk a to tylko mała część tego co tam jest.
pozdrawiam całą ekipę
MichałP
ps. mój krótki filmik z aparatu będzie w przyszłym tygodniuw Nautice
Dodano: 10-06-2009, 18:58
od czwartku do niedzieli jestem w Łagowie
Taternik - 17-06-2009, 19:15
Cześć Michał. Ze swojej strony przesyłam też wielkie podziękowania za informację i pomoc w wyjeździe. Trochę późno się odzywam, ale we wtorek juz z Adamem byliśmy na kursie w Giewartowie i nie było okazji. Podpisuję się też pod wyrazami uznania dla łajby, Czarka i całej ekipy, które wyraził wcześniej Przemo. Prośba - daj nam znać, jak cos podobnego by się kroiło. Jesteśmy trochę niewyżyci, zwłaszcza na Bałtyku.
Pozdrawiam
A.S. Taternik
Przemo_C - 18-06-2009, 10:04
Na stronie Lubeckiego pojawił się link do naszej relacji: http://wyprawy-morskie.pl...-morskie/pisali
|
|