| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - "balaton'
jaros4 - 16-06-2009, 00:32 Temat postu: "balaton' z maniakalnym uporem polecam wam ,kolezanki i koledzy trzebinski balaton,nurkowisko o ktorym z pewnoscia jeszcze uslyszycie.pozdro.j.
Ryszard Szwajcer - 16-06-2009, 08:06
Jaka jest tam teraz wizura?
piotr_c - 16-06-2009, 09:56
| jaros4 napisał/a: | | z maniakalnym uporem polecam wam ,kolezanki i koledzy trzebinski balaton,nurkowisko o ktorym z pewnoscia jeszcze uslyszycie.pozdro.j. |
Coś się tam zmienia w kwestii opieki nad tym jeziorkiem? To co zastałem tam dwa lata temu nie napawało optymizmem.
Od znajomego z Trzebinii słyszałem o planach budowy bazy nurkowej z prawdziwego zdarzenia. Prawda li to?
grol - 16-06-2009, 10:11
Gdy tam ostatnio byłem (jakieś 2 lata temu) nie było możliwości dojazdu do zbiornika - szlaban, kłódka i żywego ducha. Sprzęt 'dotargaliśmy' ale widoczność była fatalna ok. 1 m.
Jak jest teraz?
jaros4 - 16-06-2009, 22:39
byly "prezes"tamtejszego klubu odszedl do przeszlosci,pewnie nie wytrzymala watroba ustepujac w ten sposob miejsca mlodemu pokoleniu,a to jak widzimy na zalaczonym obrazku zaczelo od sprzatania.klub powolutku zaczyna dzialac na nowo.mozna juz nabijac butle na miejscu,wizura niezbyt rewelacyjna,2-3m. ale panie,za to szczupaczki jakie!!!dodatkowym plusem balatonu jest to ze mozna tam smialo sie wybrac cala nienurkujaca rodzinka,bez obawy ze beda sie nudzic.dla mnie to ciekawa odmiana od wszechobleganych koparek,czy zakrzowka.
Puszor - 16-06-2009, 23:09
Byłem w kwietniu. Rzeczywiście bardzo sympatyczna ekipa i akwen godny zanurkowania.
[URL= ]foto[/URL]
nuras_79 - 27-07-2009, 12:22
macie jakieś namiary www. na Balaton w Trzebini ?, wybieramy sie wiekszą ekipą i chcielibyśmy coś wiecej wiedzieć o tym nurkowisku i opłatach związanych z wjazdem na teren
szczyp_ior - 03-08-2009, 10:23
Przy Balatonie działa klub nurkowy Poseidon Team Poland.
Ruszyła ich strona jednak jest cały czas w rozbudowie Poseidon Team Poland
jaros4 - 28-03-2010, 23:48
hej!wizura z dzis 6-8m,temperatura wody 6st.pojawiaja sie pierwsze szczupaki.dobre rokowania na ten sezon.pozdro.j.
kris_14_ss - 28-03-2010, 23:55
Jaros jak możesz weź opisz jak sytuacja tam wyglada teraz jeżeli chodzi o nabijanie butli koszt wjazdu na zbiornik.
jaros4 - 29-03-2010, 22:16
do tej pory dzialala tam stara sprezarka typu GERA,zaloga wycofala ja z obiegu.nowa sprezarka ,nie pomne nazwy,jest w drodze,powinna zaczac pracowac do dwoch tyg.w tej chwili mozna nurac po uprzednim uzgodnieniu z zaloga bazy.
kris_14_ss - 30-03-2010, 08:41
To w takim razie jade w sobote
[ Dodano: 03-04-2010, 18:53 ]
Byłem nurkowałem i ogólnie jestem zadowolony
Widocznośc pod woda około 8m co do wagoników to niestety niezalazłem zadnego pociagu zatopionego
Tory od strumienia po lewej stronie, duzo opon pod woda, szczupak, ładne skały troche śmieci w tym pogubione ABC
Dużo miejsca do parkowania. Dzwonilem do miejscowych i wkrótce ruszą z nabijaniem powietrza poniewaz sa w trakcie wymiany kompresora na nowy.
Wybieram sie jak cos w poniedziałek można sie podłączyć - zapraszam
Tokaru - 07-04-2010, 13:12
Wiele osób pytało, nikt nie odpowiedział - jakieś koszta tam są za "wjazd" czy tym podobne ?
kris_14_ss - 07-04-2010, 14:03
Jak narazie koszt wstepu jest zerowy
Bardzo ładny kamieniołom byłem równiez w poniedzialek i widziałem jeszcze 3 innych nurków nad woda :-8
Co do atrakcji to jak poplyniesz wzdłuz torów znajdujacych sie pod woda dopłyniesz do konca i w tamtej okolicy jest zlokalizowany ładny wagonik
agniesia - 18-04-2010, 18:14
| kris_14_ss napisał/a: | jak poplyniesz wzdłuz torów znajdujacych sie pod woda dopłyniesz do konca i w tamtej okolicy jest zlokalizowany ładny wagonik |
Kris, to gdzie Ty nurkowałeś? Jesteś pewien, że to był Balat Przecież na końcu torów jest... garnek!
Wagonik jest w połowie długości torów i prowadzi do niego poręczówka - przymocowana jest do szyny, a ponieważ jest bardzo cienka, to miejsce jej przywiązania oznaczone jest opartym na szynie sporym kamieniem.
Łódek już nie ma bo zostały wyciągnięte. Została jeszcze platforma - jest oznaczona czerwonymi bojkami widocznymi z brzegu.
Widoczność od 0,5m (na 6-9m od torów w kierunku platformy) do 6 w rejonie torów. Temperatura 9 stopni, cudne słonko i zero ludzi w/pod wodą.
kris_14_ss - 18-04-2010, 22:19
Tak zgadza sie w obu przypadkach
Wiem gdzie nurkowałem i napisałem ze w okolicy dokładnie na końcu skreciłem w prawa strone trzymałem sie sciany i doplynołem do wagonika
A ta ... poreczówka która mi sie splatala z moja bojką
Jak ja byłem w poniedziałek pod wodą było 3 innych nurasów
grol - 19-04-2010, 08:42
Planuję się wybrać na nocne. Teren zbiornika jest otwarty czy też trzeba się z kimś umawiać na wjazd?
kris_14_ss - 19-04-2010, 14:31
W dzien trudno kogos tu spotkać a co dopiero w nocy
agniesia - 28-04-2010, 23:26
Grol, ponieważ nad akwenem znajduje się baza CN Posejdon, choćby z grzeczności warto zapukać do nich i poinformować, że będzie się wchodziło do wody.
Tam ktoś chyba nawet mieszka - wnioskuję mając na uwadze ilość odzieży posiadanej przez osobę otwierającą drzwi o godz. 9 w niedzielę
arkac123 - 30-04-2010, 08:01
| agniesia napisał/a: | Grol, ponieważ nad akwenem znajduje się baza CN Posejdon, choćby z grzeczności warto zapukać do nich i poinformować, że będzie się wchodziło do wody.
Tam ktoś chyba nawet mieszka - wnioskuję mając na uwadze ilość odzieży posiadanej przez osobę otwierającą drzwi o godz. 9 w niedzielę |
Nie mieszka, ale pilnuje 24h/dobę , więc przyjeżdżać można naprawdę o każdej porze.
jaros4 - 30-04-2010, 19:10
jesli szukasz luzu i ucieczki od wszechobecnej hydry komerchy,jedz nad balaton,rozloz grilla,skrec sprzet,pozwol dzieciakom rozlezc sie po okolicy i oddaj sie w spokoju ducha temu co najbardziej lubisz.
|
|