| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - 1szy automat...
sauron - 30-06-2009, 12:29 Temat postu: 1szy automat... Witam wszystkich, jako że jestem całkiem "świeży" - 1szy, nie licząc powitania, post...
Przymierzam się do zakupu 1szego automatu. naprawde przejrzałem dość dokładnie, jak sądzę, dział "technika i sprzęt" oraz "jestem poczatkujący" więc nie zapytam ponownie o to, który automat jest lepszy, Apeks ATX 40, czy 50, etc., etc. zapytam jednak o radę - Aqualung Titan LX Supreme, czy w/w Apeks ATX 40 DS4...
Najbardziej spodobał mi się post "kup ten, który Ci się bardziej podoba, bo w zasadzie oba są dobre/podobne"! no właśnie, a mi się bardziej podoba Aqualung, tyle, że w sklepie, w którym chce go zakupić (bez reklamy) jest o 136zl droższy (872zl za oba stopnie vs 736zl). czy warto?
Reasumując to, co wyczytałem:
1szy stopień Aqualunga jest trochę większy niż Apeksa, co część z Was uważa za plus, jako że "węże się tak nie kłębią", ma lepszą(?) zatyczke (ktoś napisał, że "lepiej się t3ma") oraz może odrobinę łatwiej sie zakręca (plastikowa powłoka nakrętki?). Za to Apeks, jak to Apeks, ma po prostu bardzo dużo dobrych opinii... choć w zasadzie nie spostrzegłem, albo przynajmniej nie pamiętam, jakis specjalnie negatywnych opinii dot. Aqualunga.
2gi stopień Aqualunga ma, znowu wg niektórych, nieco mniejsze opory, więc łatwiej podaje powietrze, lepiej leży w ustach (szerszy ustnik, w dodatku z ochroną na usta), no i ma szerszą kierownice. znalażlem jeden post, że Aqualung podaje trochę wody przy schodzeniu pod wodę "na główkę", a Apeks - nie. No i znów napiszę, że ten drugi ma w zasadzie same dobre opinie. i kropka!
1. Czy faktycznie, jak mi powiedziano, w/w Aqualung to nieco wyższa półka?
2. czy szersza kierownica to dużo większy komfort podczas zat3mania się (bo jak piszecie "podczas plynięcia nie ma różnicy"), czy różnice są tak niewielkie, że dla początkującego są niezauważalne?
3. jak jest z cenami części w przypadku serwisu, Aqualung ma trochę tańsze (jak mi powiedziano), czy są one podobne, jako, że to jeden koncern?
4. Czy nie ma przeciwskazań, by wybierając może "złoty środek", zdecydować się na Aqualung Titan LX Supreme + octo ATX40?
5. w końcu, czy cena za nowy sprzęt, jako że właśnie nowy chciałbym zakupić (Apeks ATX 40 + octo ATX 40 + manometr mini Indeks Scubatecha + wężyk do inflatora), = 1150zl (lub o w/w 136zl więcej za zestaw z podstawą Aqualunga), to dobra cena?
z góry dzięki za odpowiedzi, a szczególnie za podpowiedzi...
TomM - 30-06-2009, 12:51 Temat postu: Re: 1szy automat...
| sauron napisał/a: | | 2gi stopień Aqualunga ma, znowu wg niektórych, nieco mniejsze opory |
Bzdura. Są w zasadzie identyczne.
| sauron napisał/a: | | więc łatwiej podaje powietrze, lepiej leży w ustach (szerszy ustnik, w dodatku z ochroną na usta), no i ma szerszą kierownice. |
Nie. Kierownica jest identyczna. Aqualung dodaje osłone na ustnik, nic nie stoi na przeszkodzie zakupic taka osłone do Apeksa, same ustniki identyczne
| sauron napisał/a: | | 1. Czy faktycznie, jak mi powiedziano, w/w Aqualung to nieco wyższa półka? |
To ta sama półka.
| sauron napisał/a: | | 2. czy szersza kierownica to dużo większy komfort podczas zat3mania się |
Większy. Ale LX ma taką sama kierownicę jak ATX. Apeks TX i XTX z długą kierownicą (standard dla XTX 50) są pod tym względem wygodniejsze. Zwłaszcza TX
| sauron napisał/a: | | jak jest z cenami części w przypadku serwisu |
Robocizna to samo. Kity serwise Aqualunga są tańsze.
Tak naprawdę różnica jest w konstrukcji I stopnia, Titan jest osiowy względem zaworu, DS4 poprzeczny. Ma to wpływ na ułożenie węży i zestawianie konfiguracji. Titan praktycznie nadaje sie tylko jako pojedynczy automat do pojedynczej butli.
sauron - 30-06-2009, 13:02
| Cytat: | | (...) LX ma taką sama kierownicę jak ATX. Apeks TX i XTX z długą kierownicą (standard dla XTX 50) są pod tym względem wygodniejsze. Zwłaszcza TX |
| TomM napisał/a: | | Większy. Ale LX ma taką sama kierownicę jak ATX. Apeks TX i XTX z długą kierownicą (standard dla XTX 50) są pod tym względem wygodniejsze. Zwłaszcza TX | [/quote]
przede wszystkim dziekuje za radę!
miałem wczoraj w ręku oba 2gie stopnie i kierownica w Aqualungu jest wyraźnie szersza... nie był to Apeks ATX 40?:/ nie fakt, nie było oznaczenia na puszce...
TX jest w tym m-scu, a tu mam upust, niedostępny, zaś XTX są już nieco droższe (wspomniany Aqulanung leży w sklepie od zeszłego roku, został więc zakupiony po zeszłorocznych cenach, kiedy waluta tak nie skocyzła, stąd i upist większy, 80% od ceny początkowej - nie dostanę tyle na XTX...)
pazura0311 - 30-06-2009, 13:20
na co czekasz kup apexa ja pływam na zestawie 200 i tej 40 40 jako zapas i musze powiedzieć że niegdy mi nie zamarzł i nie miałem z nim większych problemów ,chodzi tylko aby pilnować sprzętu bo mało nie kosztuje a serwisować trzeba
juras93050 - 30-06-2009, 14:44
Ja mam XTX 200 i jako zapas ATX 50 i jestem bardzo zadowolony z takiego zestawu. Moja rada jest taka.
Zobacz na jakim sprzęcie nurają koledzy. Zgrana ekipia zawsze ma conajmniej 1 zestaw naprawczy w razie awarii więc jeżeli sprzeęt jest ujednolicony pozwoli to unikąć problemów. Ale zesta naprawczy to nie wszystko bo o sprzęt trzeba dbać i systematycznie serwisować.
Janus - 30-06-2009, 14:49
Używam Titana i uważam że to świetny automat.
Ma IMHO tylko jeden minus - budowa I-go stopnia czyli osiowość, co powoduje niezbyt wygodne wyprowadzenie węży.
Choć gdzieś widziałem na fotkach nowy model z inną budową I-go stopnia.
Gdybym dzisiaj kupował swój pierwszy automat kupiłbym ... Legenda.
meerec - 30-06-2009, 15:30
Ja bym kupił apeksa ale nie dlatego, że jest lepszy, gorszy czy ładniejszy tylko dlatego, że od początku na nich nurkuję i jak na razie żadne mnie nie zawiódł (mam chyba 6). Nurkuję na DS4 i ATX50/40 mam też jednego xtx40 i DS4.
Danurek1 - 30-06-2009, 15:51
musze koledze Meerec przyznac racje!!!! ja mam 5 st. ATX 50+DST+ DS4
i tez do tej pory mnie nie zawiodly, te 1 i 2 stopnie som juz dlugo na rynku i przeplywane przes technicznych i extremalnych nurkowan
ale wybor nalezy do ciebie!!!
sauron - 30-06-2009, 18:02
Wiekszosc wyraznie jednak poleca Apeksa i zapewne jednak tak sie skonczy, z racji budzetu...zanim jednak, powtorze raz jeszcze zapytanie - czy mozna podlaczyc Apeksa do 1go stopnia Aqualunga i vice versa? druga sprawa to ta kierownica... ok, poki co, szersza nie jest mi az tak znowu potrzebna, ale za rok, gora dwa, chcialbym sprobowac swoich sil w fotografii (bo i lubie ta "nadwodna"...), a wtedy, coz, moze sie przydac! jak juz wspomnialem, alternatywa w postaci XTX40 jest dla mnie drozsza (z racji upustow) od Aqualunga Titana LX Supreme... niby 100zl (+szeroka kierownica, bo w komplecie oferowana jest weższa), ale zawsze!
bell23 - 30-06-2009, 19:41
witam
mam Titan LX Supreme i Apeks XTX 40 i nurkuję na obu , na przemian ( wersja titan z octopusem lub 2x apeks xtx 40 ) i lepiej mi sie oddycha z Titana, ma też bardziej miękki
wąż w standardzie , polecam oba , ale mi lepiej leży Aqualung
tom_wie - 30-06-2009, 21:33
| sauron napisał/a: | | powtorze raz jeszcze zapytanie - czy mozna podlaczyc Apeksa do 1go stopnia Aqualunga i vice versa? |
To teraz ja Ci trochę namieszam
Nie wiem co prawda czy można połączyć apeksa z aqualungiem, ale wiem, że jak kupisz apeksa + drugi drugi stopień to skręcasz razem i masz jeden automat z octo a jak będziesz miał przypływ gotówki to sobie dokupisz drugi pierwszy stopień (bo z tego co pamiętam apeks tak sprzedaje) i już będziesz miał dwa automaty. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
TomM - 30-06-2009, 21:36
| sauron napisał/a: | | czy mozna podlaczyc Apeksa do 1go stopnia Aqualunga i vice versa? |
Można. Pełna zgodność.
sauron - 01-07-2009, 10:42
Skoro pelna zgodnosc m-dzy firmami, to moze uda mi sie namowic sklep na sprzedanie mi DS4 w wersji z Aqualungiem i ATX40 jako octo - zyskalbym szersza kerownice (za mniejsza cene, niz np. XTX50), a i rezerwowy drugi stopien bylby calkiem, calkiem... co sadzicie?
TomM - 01-07-2009, 11:35
Będzie problem z kupieniem II stopnia Aqualunga "luzem". Sklep sprzedaje automat Titan LX Supreme, czyli komplet. Możesz kupic automat ATX40 (DS4+ATX40) plus octopus Legend LX supreme (czyli II stopień Aqualunga luzem jako tzw. octopus) ale cena chyba ci sie nie spodoba.
sauron - 02-07-2009, 12:20
zrobie w takim razie chyba tak:
zakupie zestaw Apeksa DS4 ATX40 + ATX40 jako okto + reszta. wyjdzie najtaniej i, z tego co napisaliscie, wychodzi na to, ze w zasazie aqualung tez jest w porzadku, ale raz ze w moim przypadku troche jednak drozszy, a dwa - Apeks daje wiecej mozliwosci na przyszlosc, tj np. moge dokupic drugi DS4, jesli np. zechcialbym nurkowac czesciej w zimnych wodach, albo z kolei zamienic jeden z ATX 40 na XTX40-50 z szersza kierownica, jesli zaczalbym faktycznie bawic sie fotografia, a bable przed oczami zaczna mi przeszkadzac! a wtedy zapytam... kto chce kupic ATX 40 np. na octo...;)
moze byc? 1150zl za nowy sprzet (reszta to manometr Scubetech-a + wezyk do inflatora)
[ Dodano: 02-07-2009, 12:27 ]
jeszcze jedno...
rozumiem, ze w przypadku Apeksa nie ma raczej problemu z zakupem poszczegolnych elementow, tj osobno drugiego stopnia (obojetnie jakiego?), czyli inaczej, niz z Aqualungiem?
robertg - 02-07-2009, 12:45
| sauron napisał/a: |
rozumiem, ze w przypadku Apeksa nie ma raczej problemu z zakupem poszczegolnych elementow, tj osobno drugiego stopnia (obojetnie jakiego?) |
nie ma zadnego problemu
| sauron napisał/a: | | wezyk do inflatora |
wezyk jest zwykle elementem jacketu/skrzydla... oczywiscie jesli wypozyczasz jacket, a chcesz miec wlasny automat to wygodniejsze jest kupno osobno
sauron - 02-07-2009, 13:15
| robertg napisał/a: | | wezyk jest zwykle elementem jacketu/skrzydla... oczywiscie jesli wypozyczasz jacket, a chcesz miec wlasny automat to wygodniejsze jest kupno osobno |
no wlasnie tak mam zamiar robic, tj w dalszym ciagu wypozyczac jacket...
[ Dodano: 02-07-2009, 13:18 ]
w takim razie jeszcze raz upewnie się co do wyboru manometra... w zasadzie obojetnie jaki? jesli wielkosc Mini Indeksu Scubatecha mi nie przeszkadza (ponoc ten model moze miec fosforyzujaca tarcze, tak, jak moj Gekko....), to moze byc?
robertg - 02-07-2009, 13:51
z tego co wyczytalem scubatech mini index wlasnie ma fosforyzujaca tarcze, co mnie oczywiscie bardzo by pasowalo (dla mnie jest to wygodne), a poza tym to tylko manometr praktycznie kazdy bedzie ok
tom_wie - 02-07-2009, 15:08
| robertg napisał/a: | a poza tym to tylko manometr praktycznie kazdy bedzie ok |
Zgoda, ale jedna uwaga z doświadczenia: kup sam manometr a nie jakąś konsolę zintegrowaną np. z kompasem bo będziesz kombinował jak to przepiłować
sauron - 02-07-2009, 17:02
Widzialem 2 modele (manometrów Mini Index), podobne, tylko jeden z fosforyzujaca tarczam drugi - bez, roznica to 21zl... a co do konsoli, to nawet gdybym chcial, to troche za pozno - gekko fajnie pasuje na reke:)
robertg - 02-07-2009, 19:16
| sauron napisał/a: | | Widzialem 2 modele (manometrów Mini Index), podobne, tylko jeden z fosforyzujaca tarczam drugi - bez, roznica to 21zl... |
wez ten "z" - jest wygodny przy nocnych nurkowaniach... zreszta tak samo jak i gekko (ja bym chetnie zamienil moje podswietlenie w mosquito wlasnie na fosforyzujaca tarcze).
|
|