FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

REBREATHERY - sentinel expedition

TomekR - 12-07-2009, 16:08
Temat postu: sentinel expedition
Na wrzesien, Kevin Gurr(Delta P) zapowiada rozpoczecie sprzedazy skierowanej do nurkow technicznych wersji rebreaathera Sentinel. Poniewaz APOC wciaz jeszcze pozostaje w kategorii 'vapourware', Sentinel Expedition ma szanse stac sie pierwszym rebreatherem standartowo wyposazanym w PCO2 sensor. Ponadto CCR bedzie wyposazony min w dekompresjometr VGM(handsety oparte na VRX) oraz wiele opcji "duzego brata". Idea jest taka, ze Expedition ma wypelniac luke pomiedzy rekreacyjnym Sentinelem, a wyczynowym "Borisem".
pzdr
Tomek

Expedition

waldo - 12-07-2009, 23:34
Temat postu: Re: sentinel expedition
Z tego co dowiedziałem się od Phila Shorta, będzie można również wykonać upgrade Sentinela Level 3 o czujnik PCO2.
PCO2 dałby wielu niezdecydowanym nurkom na CCR, ogromne poczucie bezpieczeństwa i zapewne sprzedaż wzrośnie :)

TomekR - 13-07-2009, 01:02

Upgrade rekreacyjnego Sentinela bedzie mozliwy - sa rowniez plotki o generic sensor do zainstalowania w kazdym rebreatherze. To na pewno krok w dobra strone, mnie natomiast interesuje specyfica pomiaru. Na razie przecieki mowia o infrared sensor - jezeli to sie potwierdzi, interesujace jest jak rozwiazany zostal problem blednych odczytow w atmosferze 100% wilgotnosci. Pogloski mowia o wykorzystaniu blony hydrofobowej. :uuuu:
Podobno sam sensor ma kosztowac okolo 100 funciakow i ma starczac na okolo 2 lata. Lokalizacja sensora ma byc w czesci wdechowej, w poblizu sensorow tlenowych. A przy okazji, na RBW toczy sie bardzo ciekawa dyskusja, ogolnie na temat lokalizacji sensora CO2 i zwiazanej z nia interpretacja odczytu.Bardzo ciekawe spostrzezenia, szczegolnie w wykonaniu specjalisty w tej dziedzinie fizjologa dr Simona Mitchela z Nowej Zelandii.
pzdr
Tomek

BitPump - 13-07-2009, 09:37

TomekR napisał/a:
plotki o generic sensor do zainstalowania w kazdym rebreatherze

Taki "generic sensor" było pokazany na targach nurkowych w Birmingham (rok 2008).
Na zdjęciu autor wynalazku i urządzenie demonstracyjne.

~BitPump

TomekR - 13-07-2009, 23:59

BitPump napisał/a:
Taki "generic sensor" było pokazany na targach nurkowych w Birmingham (rok 2008

Taaak! Na ktores Demie byly cztery rozne prototypy, kilka z nich mialo nawet patenty - jak przyszlo co do czego, to zadnego z nich nie widac w masowej produkcji.
Ten z Twojego zdjecia to chyba nazywa sie amphilogic- o ile mnie pamiec nie myli w dyskusji z producentem padlo zapewnienienie, ze technologia pomiaru nie jest oparta na podczerwieni, z drugiej strony pamietam jak przedstawiciel producenta wspominal cos na temat specjalnej/selektywnej membrany-moze wiec to to jest wlasnie to. mam nadzieje,ze sie wkrotce wyjasni.
pzdr
Tomek

Slawek Packo - 14-07-2009, 08:54

TomekR napisał/a:
Na ktores Demie byly cztery rozne prototypy, kilka z nich mialo nawet patenty - jak przyszlo co do czego, to zadnego z nich nie widac w masowej produkcji.

Nie wiem czy będzie to masowa produkcja, ale wiem o kontrakcie według którego marynarka francuska ma otrzymać do końca tego roku całkiem pokaźną ilość tego typu czujników (zintegrowane wskazania PpO2, CO2, czasu nurkowania i głębokości). Na prototypie nurkowałem - podczerwień i separacja specjalnym, odwracalnym filtrem wilgoci.

TomekR - 15-07-2009, 00:40

Slawek Packo napisał/a:
podczerwień i separacja specjalnym, odwracalnym filtrem wilgoci

Witaj Slawku,
Czyli troche, jak rozwiniecie pomyslu Toma Rosa, ktory kiedys opisalem na tym forum.

Temp stick do produktow AP, czujniki w Sentinelu i APOC, najpierw plotki o tajnym sensorze posiadanym przez "narod wybrany" , a teraz zabojady.....

To dobre wiadomosci, bo znaczy, ze cos sie dzieje w tym kierunku.
pzdr
Tomek

waldo - 15-07-2009, 12:16

TomekR napisał/a:
Idea jest taka, ze Expedition ma wypelniac luke pomiedzy rekreacyjnym Sentinelem, a wyczynowym "Borisem".

To jest bardzo dobre posunięcie VR, ponieważ Sentinel ze swoimi zaletami i certfikatem CE, ma duże szanse w najbliższej przyszłości stać się numerem jeden w Europie.
Jak widzę, w wersji Expedition wprowadzili dodatkowe elementy, które stanowią opcję dla wersji Level 3. Jak na razie do swojego Sentinela zamówiłem tylko Off-Board Gas Connection Kit, ale na "już" przydałby się zapasowy w pełni funkcjonalny handset :)

TomekR - 16-07-2009, 00:35

waldo napisał/a:
ponieważ Sentinel ze swoimi zaletami i certfikatem CE, ma duże szanse w najbliższej przyszłości stać się numerem jeden w Europie.

Jak najbardziej! Podobno w przygotowaniu podrozna wersja, czyli mini Sentinel.

waldo napisał/a:
ale na "już" przydałby się zapasowy w pełni funkcjonalny handset

Cytujac za folderem expedition:"Fully Independent Intelligent Secondary
Display", czytaj: VRX.
pzdr
T