| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - ...a slowo stalo sie cialem, czyli Meg Copis wersja DIR
TomekR - 20-07-2009, 20:47 Temat postu: ...a slowo stalo sie cialem, czyli Meg Copis wersja DIR Przy wspolpracy Leona Scamahorna z ISC(Megledon) i Andrew Goeorgitsis'a(UTD) powstaly dwie nowe hybrydy Copis Mega w wersji DIR.
Najkrocej, rzecz biorac jest to mCCR Copis Meg, z tylnie zamontowanymi przeciwplucami BMCL, BOV, manifoldami do wpinania zewnetrznych(offboard ) gazow ,oraz .......twinem w rezerwie.
wiecej szczegolow:
MC90/MC160 rebreather
A tu wypowiedz AG:
Blog AG
Zaczynam bacznie obserwowac niebo w poszukiwaniu latajacych swin
pzdr
Tomek
waldo - 20-07-2009, 20:56
Ciekawe co GUE powie na uDIRowienie mCCR'a ?
bann - 21-07-2009, 11:57
gue tez pracuje nad swoim mccr, tyle ze maja w zwyczaju dzialac wolniej i dokladniej. ciekaw jestem czy macie jakies doswiadczenia z tymi przeciwplucami *manta*, a dokladniej w jaki sposob wyglada oproznianie z kondensatu/sliny/wody. po 3h nurkowaniu potrafi tego troche byc
TomekR - 21-07-2009, 23:52
| bann napisał/a: | | gue tez pracuje nad swoim mccr |
A co na to wielki inkwizytor GI??? Znalazl juz stol z pod ktorego bedzie odszczekiwal?
| bann napisał/a: | | ciekaw jestem czy macie jakies doswiadczenia z tymi przeciwplucami *manta*, |
Jeszcze osobiscie nie probowalem, ale podoba mnie sie odslonieta klatka piersiowa.
Jerry(ISC), ktory wlascviwie pilotowal projekt BMCL twierdzi, ze opory oddechowe sa tylko nieznacznie wieksze niz w przeciwplucach OTS( roznica wyczuwalna podobno tylko w niektorych polozeniach).
| bann napisał/a: | | a dokladniej w jaki sposob wyglada oproznianie z kondensatu/sliny/wody. |
Na lewej stronie counterlungu znajduje sie OPV valve. przechylenie ciala glowa nieco w dol i nieco w lewo powoduje, ze bedzie on w najnizszej pozycji(koniecznie nizej niz t-pieces)Podobno przy pewnej wprawie oproznienie nawet mocno zalanego przeciwpluca nie stanowi problemu.
| bann napisał/a: | | po 3h nurkowaniu potrafi tego troche byc |
Z przeciwplucami typu OTS z reguly nie ma takiego problemu. Typowe polozenie OPV na dole przeciwpluca(np Meg, Prizm, optima)sprawia, ze "kondensat" znika niemal samoczynie. Moze nieco wiecej bywa tego na YBOD gdyz OPV jest wyzej.
Ale i na BMCL nie pamietam, aby to sprawialo jakis problem. Tak, czy inaczej, jezeli cos zaczyna gulgotac to lepiej sie pozbyc tego od razu, a nie kumulowac przez 3 godziny, a jezeli zbiera sie tego duzo, to znaczy, ze cos nie tak.
Korzystajac z okazji rozmowy telefonicznej zapytalem o BOV. Ma byc dostepny w drugiej polowie sierpnia.
Juz teraz mozna zamowic decocomp Liqiudvision x1 odczytujacy real deco w opcji hardwired(w przeciwienstwie do czasami dajacemu ciala Fisher connection.
Leon pracuje nad wersja zasilana raczej z baterii onboard secondary system niz ladowanych baterii xlinku dzieki czemu X1 bedzie moglo wyswietlac rowniez wazny dla uzytkownika stan baterii.
Zawansowane/w przygotowaniu (data wprowadzenia do sprzedazy jeszcze nie ustalona) dwa nowe rebreathery made by ISC: skierowany w strone nurkowania rekreacyjnego(40m) turystyczny Pathfinder, ktory zadebiutowal na ostatniej DEMIE i militarny tleniak Predator.
pzdr
Tomek
bann - 22-07-2009, 18:45
| Cytat: | | Przy wspolpracy Leona Scamahorna z ISC(Megledon) i Andrew Goeorgitsis'a(UTD) powstaly dwie nowe hybrydy Copis Mega w wersji DIR. |
z tego co wiem, to w srodku nie ma zandych nowosci - wszystkie czesci sa stosowane w innych modelach ISC. glowica tez jest nie zmieniona? na taka wyglada na zdjeciach...
| Cytat: |
Jeszcze osobiscie nie probowalem |
to jak juz sprobujesz - pochwal sie jakims zdjeciem
chetnie zobaczylbym ile musi byc tego przechylu do przodu, zeby dalo sie cos wylac z tego CL podczas nurkowania
TomekR - 22-07-2009, 23:53
| bann napisał/a: | | z tego co wiem, to w srodku nie ma zandych nowosci |
dlatego uzylem okreslenia hybryda. Nowa jakoscia jest dolozenie twina i zasilanie w tlen z butli bocznej. Przeciwpluca BMCL tez sa nowoscia(debiut, o ile mnie pamiec nie myli na BTW 03/2009)tyle ze niespecyficzna dla MC90/MC160, a mozliwa do wykorzystania w kazdym rebie ISC.
| bann napisał/a: | | to jak juz sprobujesz - pochwal sie jakims zdjeciem |
Manta Lungs sprobowac na pewno sprobuje(prawdopodobnie nie w konfiguracji MC90), ale nie jestem przekonany czy bede chcial zamienic OTS na BMCL na stale.
Choc tak na prawde, czy mozna powiedziec, ze Manta Lungs sa prawdziwymi BMCL? Sam fakt posiadania T-pcs, typowych przeciez dla OTS. A i wizualnie, trudno to nazwac polozeniem na plecach, to raczej OTN(Over The Neck) Counterlung.
| bann napisał/a: | | ile musi byc tego przechylu do przodu, zeby dalo sie cos wylac z tego CL podczas nurkowania |
Na bok wystarczy 30-45 stopni, a w osi dlugiej, jak juz napisalem, na tyle zeby OPV znalazl sie ponizej Tpcs. A w oproznieniu weza pomaga dil flush przy pomocy automatu wmontowanego w BOV. Tak przynajmnie wydaje mnie sie w teorii, jak wyglada w praktyce pokaze czas.
pzdr
Tomek
|
|