FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Wraki czołgów i samolotów

Parker - 21-07-2009, 12:53
Temat postu: Wraki czołgów i samolotów
Witam Kolegow Nurasow
Temat moze juz gdzies byl na forum ale na "kazdym" jeziorze na ktorym nurkujemy cos tam jest zatopione moze kazdy z nas podzielilby sie informacja co widzial i gdzie na jakiej glebokosci -moze jakies zdjecia, mapki -co Wy na to?

pozdrawiam
Parker

BitPump - 21-07-2009, 14:28

Parker napisał/a:
moze jakies zdjecia, mapki -co Wy na to?

Myślę, że jesteśmy za. To daj dobry przykład i podziel się informacjami jakie masz.

~BitPump

jaros4 - 21-07-2009, 22:49

cynik!!! ale nikt nie mowi ze takich informacji nie da sie zdobyc.polecam hot dive.
WW - 22-07-2009, 08:17

Szanowny kolego, prawda jest taka, że jak coś znajdę to nie powiem.
Opisywałem tu perypetie związane z jednym znaleziskiem. Wszyscy, nawet Wuzeum Wojska chce lokalizacji bez zagwarantowania moich praw.
Oni muszą "najpierw zobaczyć". Tłumaczenie, że to w dnie, że nie widać , że trzeba macać, nic nie zmieniło.
Powiadomienie braci nurkowej, to zaproszenie łowców pamiątek, którzy rozbiorą wrak szybciej niż można sobie wyobrazić.
Wiele wraków udostępnionych, dziś bym już chyba nie poznał.
Tak jak o dobrych łowiskach, tak i o znaleziskach nikt niczego nie powie, ja też. :papa:

Offshore - 25-07-2009, 13:28

5 pozycji samolotów z II wojny światowej niedaleko Kołobrzegu,brytyjski halifax kolo Darłowa, messerschmit w okolicy Jaroslawca.masz możliwości sprzętowe żeby je odnaleźć?to mozemy wspólnie poszukać.ale zapewniam cie ze jest to baardzo kosztowne.dlatego nie widze potrzeby ujawniania tego typu informacji.
pzdr

Parker - 27-07-2009, 01:21

WW napisał/a:

Tak jak o dobrych łowiskach, tak i o znaleziskach nikt niczego nie powie, ja też. :papa:

Jak to taka tajemnica to ok to nie mówmy nikomu, ale może jakieś zdjęcie czy cuś na podkładkę tego co się widziało

WW - 27-07-2009, 08:19

Niestety, nie jestem w stanie zaspokoić Twej ciekawości. :-(
Dowody z łowisk konsumuje moja żona w każdych ilościach, zaś materialne, to naprawdę głęboko zakopane w rzece/rozlewisku i jeziorze. Ich odsłonięcie do rozpoznawalnego fragmentu wymaga prac i nakładów, których nie mam.
"Własnych" wraków nie mam, bo morze w tamtych czasach nie było dostępne dla zwykłych zjadaczy chleba a i do niego samego daleko.
Lepiej niech te sprawy zostaną w cieniu.

Andrzej Kosko - 28-07-2009, 07:18

WW napisał/a:
Wszyscy, nawet Wuzeum Wojska chce lokalizacji bez zagwarantowania moich praw.

chcesz to cos sprzedać?

WW - 28-07-2009, 07:27

Wtedy nie, teraz tak.
Czasy się zmieniły.

styx - 28-07-2009, 09:17

WW napisał/a:
Wtedy nie, teraz tak.
Czasy się zmieniły.

Pytanie co to tak naprawdę jest, może niewielka praca by wystarczyła żeby zidentyfikować typ, numer itp ?

WW - 29-07-2009, 07:07

Opisywałem to już .
Jedno, to bardzo grube żelastwo i chyba z rurą/lufą (grubą) a drugie to coś znacznie cieńszego chyba nawet aluminium.
To WSZYSTKO co o nich wiem. :ping:

Andrzej Kosko - 29-07-2009, 19:24

WW napisał/a:
Wtedy nie, teraz tak.

No,no-nie poznaje kolegi

WW - 30-07-2009, 07:02

To całkiem jak ja. Też nie poznaje kraju w którym żyłem.
Pojęcia: honor, uczciwość, moralność, stały się pustosłowiem i przedmiotem drwin tych "zaradnych".
W sprawie wydobycia 2 razy jechałem do Warszawy na rozmowy z MWP. Nawet nie byli specjalnie zainteresowani.
Znany mi facio wskazał Tygrysa w bagnie, został on wydobyty i w USA odrestaurowany.
Dziś nikt a więc i MWP nie ma kasy.
Co stanie się ze znaleziskiem?
Koledzy nurkowie rozbiorą "na pamiątki" ?
Niech spoczywają tam gdzie są, może za kilka, kilkanaście lat nasza ojczyzna będzie miała szczęście do mądrych przywódców, wszystko znormalnieje i wtedy będzie czas na ponowne odkrywanie przeszłości.
Obecnym dupkom nic nie dam. ;fuck: