| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Jezioro Rubinowe na Bornholmie
Offshore - 05-08-2009, 07:55 Temat postu: Jezioro Rubinowe na Bornholmie Czy ktos nurkowal w Jeziorze Rubinso na Bornholmie - sztucznym jeziorku w miejscu gdzie dawniej była kopalnia węgla, jak rowniez w Jeziorze Safriso i Smaragdso - takze nieczynnych odkrywkach wegla i gliny?Interesuja mnie glebokosci oraz czy jest to legalne.
Judas - 05-08-2009, 10:40
Nurkowalem w rubinowym cos kolo 20 m glebokosci, widocznosc 2-3 m ale jasno. Mialo byc wejscie do kopali ale nie bylo znalazlem jedynie kilka desek... bardzo fajne sciany jeziora... spokojnie oplynalem cale dookola.
Trzeba kawalek podralowac ze sprzetem z gorki i pod gorke, taka dosc stroma
W pozostalych nie nurkowalem. Co do legalnosci to nikt nie krzyczal... wzbudzilem jednakze spora sensacje...
tomasz3city - 06-08-2009, 10:07 Temat postu: Rubinowe Rubinowe - to to na którym z samej góry zjeżdzają na linie>>??? W jakim miesiącu nurkowałeś?????
Czy opłynąłeś je całe w zdłuż ścian???
Judas - 06-08-2009, 10:43 Temat postu: Re: Rubinowe
| tomasz3city napisał/a: | Rubinowe - to to na którym z samej góry zjeżdzają na linie>>??? W jakim miesiącu nurkowałeś?????
Czy opłynąłeś je całe w zdłuż ścian??? |
To nie to, Rubinowe jest tu
jezioro na mapie
tamto jest chyba szmaragdowe
tak oplynalem cale wzdluz scian, zajelo mi to ok 90 minut na glebokosci 15-20 m
Offshore - 06-08-2009, 12:06
Cos tu chyba z tym nazewnictwem jest pomieszane.Mi chodzilo o to najwieksze jeziorko najblizej morza, to jest wlasnie Rubinowe, a na tej mapce zaznaczono jako Szmaragdowe.
Judas - 06-08-2009, 12:09
ta z google jest dobra bylem tam stoi tablica z nazwa z opis historii kopalni itd
WW - 06-08-2009, 15:13
Na linie jest zjazd nad tym jeziorkiem Hammer
http://mapy.google.pl/map...8,0.013937&z=17
Da się je opłynąć dookoła. Bardzo dogodne zejście do wody, na brzegu ogromna wiata z ławkami i miejscem na ognisko/grill. Bardzo fanie miejsce, polecam. Próbowałem też nurać w tym po prawej, ale jest potwornie zarośnięte.
|
|