FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Wyprawa Bałkany

kurek - 24-08-2009, 10:47
Temat postu: Wyprawa Bałkany
Witam.
Zapraszam do obejrzenia migawki z nurkowania z jaskini Crno Vrelo (Bośnia).
http://www.youtube.com/watch?v=uXP800gs9aM

ogrod - 24-08-2009, 12:22

Ładnie filmujesz Kurek. Taka mała uwaga, którą kiedyś też mi ktoś udzielił, będąc już w wodzie przetrzyj szkło obiektywu.
pozdRO

[ Dodano: 24-08-2009, 12:23 ]
znaczy się szkło obudowy.

kurek - 24-08-2009, 13:24

:ping:
zrobiłem to nieco później. Woda w wywierzyskach jest saturowana prawie 100% tlenem więc bardzo łatwo się pojawiają pęcherzyki gazu na niestety trochę porysowanym obiektywie.

jacekplacek - 24-08-2009, 14:26

Pozazdrościć... :(
kurek - 26-08-2009, 20:52

Witam.
Kolejna migawka z kolejnej jaskini oraz z nurkowania w rzece Una.
http://www.youtube.com/watch?v=eOvcK1h9YWE
Świeżo zaporęczowana przez naszą ekipę :ping:

tukot - 26-08-2009, 21:38

Zazdroszcze, po raz kolejny...
Powiedz mi tylko co to pojawia sie w 1min6sek drugiego filmiku? Jakieś ciekawostki w tamtejszych zbiornikach?
Pozdrawiam

kurek - 27-08-2009, 11:04

Wit.
Trochę leży tam różnych gadzetów. Najlepsze nie są pokazane. Generalnie lepiej mieć dobrą pływalność i nie dotykać dna.

jacekplacek - 27-08-2009, 11:27

kurek napisał/a:
Generalnie lepiej mieć dobrą pływalność i nie dotykać dna.

A jak kontakty z ludnością tubylczą, bezpieczeństwem, biciem gazów... ? No i z tych jaskiń: co zrealizowałeś? Nie daj się ciągnąć za język...

kurek - 27-08-2009, 12:51

Witaj.
Nie piszę głównie z braku czasu, wyjazdy powodują zazwyczaj zaniedbanie spraw zawodowych pozostawionych w kraju.

Wyjazd skierowany był głównie na eksplorację głęboko położonych syfonów w górach Durmitor wejście do jaskini na około 2200m npm. Niestety z powodu głównie pogody musiał nastąpić odwrót z jaskini z głębokości ponad -300 od otworu. Akcja należała do ciężkich z powodu potrzeby wspinania wodospadów z 4 stopniową wodą przez 5h. Silny wiatr zniszczył też kilka namiotów w górnym obozie.

Jadąc do Czarnogóry udało się zrobić rekonesans nurkowy w nowych miejscach jaskiniowych w Bośni oraz zanurkować w odwiedzanych corocznie miejscach. Łącznie rekonesans zajał 3 dni, następnie 3 dni w Czarnogórze i ponownie powrót do Bośni gdzie wykonałem kilka prywatnych nurkowań i przeprowadziłem kurs na poziomie Intro to Cave, czyli jakiś tydzień.

Nurkowanie w Bośni wymaga kontaktu z miejscowymi nurami, wynika to głównie z potrzeby załatwiania ustnych pozwoleń. Kazda próba samodzielnego nurkowania w może skończyć się wizytą policji bądź straży rybackiej. Kontakty z miejscowymi nurkami są bardzo pozytywne.

Typowych w rozumieniu turystyki baz nurkowych brak, są miejscowi nurkowie którzy posiadają własne sprężarki lub mogą pomóc w zakupie gazów na miejscu zazwyczaj organizują oni też turystykę wędkarską oraz rafting.

Ja korzystałem ze swoich gazów i swojej sprężarki.

W jaskiniach i na powierzchni dużo pozostałości po wojnie, dużo pól minowych co znacznie zniechęca eksploratorów. W wodzie dużo niewypałów typu pociski moździerzowe, wschodnie granaty ręczne, miny przeciwpiechotne czyli te które pomimo kilku lat w wodzie dalej są niebezpieczne.

Co do opisu poszczególnych miejsc będę to sukcesywnie robił. Być może udało się znaleźć nową jaskinię ale te informację jeszcze wymagają potwierdzenia.

D@rek - 18-09-2009, 17:19

fanty pierwsza klasa.Zawsze mi mówili że jak się zatrzymasz Bośni to lej tak żeby nie schodzić z asfaltu.Co do lokalnych nurków to cud że są.W duży Splicie jest garstka ludzi
nurkujących rekreacyjnie i parunastu zawodowców.Gratulować wyprawy