FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - Zbrodnia prawie doskonała... pod wodą

BitPump - 28-10-2009, 11:34
Temat postu: Zbrodnia prawie doskonała... pod wodą
Za gazeta.pl:

http://wiadomosci.gazeta....czyl_zonie.html

Karaiby: "Zbrodnia prawie doskonała". Odłączył żonie tlen podczas nurkowania

53-letni Amerykanin David Swain może usłyszeć nawet wyrok dożywocia w karaibskim więzieniu, za zamordowanie przed 10 laty swojej żony, podczas wspólnych wakacji na Karaibach. Prokuratorzy mówią o zbrodni "niemal doskonałej". Swain odłączył tlen od butli swojej żony podczas wspólnego nurkowania w zatopionym wraku.
Przed 10 laty sprawa została uznana za nieszczęśliwy wypadek, a Swain otrzymał nawet spadek w wysokości 630 tysięcy dolarów. Za te pieniądze 43-letni wówczas (lato 1999) Swain mógł kontynuować pobyt na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych i swój romans z poznaną jeszcze przed morderstwem kobietą.

Jedynie rodzina zamordowanej Shelley Tyre nie uwierzyła w "tragiczny wypadek". 46-letnia kobieta była doświadczonym nurkiem. Od samego początku, pierwszego uniewinniającego wyroku, rodzina toczyła z Swainem sądową batalię, która w 2006 zakończyła się wyrokiem w cywilnym pozwie. Rodzina miała dostać 3,5 miliona dolarów odszkodowania, jednak Swain zgłosił, że nie ma takich pieniędzy i nigdy nie zapłacił.

Maska kobiety była uszkodzona, brakowało ustnika, a jedna z jej płetw osiadła na mieliźnie. W ocenie świadków oskarżenia to niezbite dowody na walkę, jaką kobieta miała stoczyć przed śmiercią.

Wyrok w sprawie ma zapaść 4 listopada.

Źródło: Policyjni.pl

-------------

~BitPump

styx - 28-10-2009, 12:17

Szerzej tutaj - http://www.cdnn.info/news/industry/i060217a.html

Nie wiem czy to istotne ale to jest właściciel centrum PADI 5* IDC... ;)

Pozdrawiam,
Sebastian

I - 28-10-2009, 12:43
Temat postu: Re: Zbrodnia prawie doskonała... pod wodą
BitPump napisał/a:
Za gazeta.pl:
.... Swain odłączył tlen od butli swojej żony ...

Teraz jest napisał/a:
Za gazeta.pl:
Karaiby: "Zbrodnia prawie doskonała". Odłączył żonie powietrze podczas nurkowania
.... Swain odłączył powietrze od butli swojej żony ...

Rozumiem, że na stronie była poprzednia wersja tekstu – chłopaki czasem po sobie poprawiają... :)
Drugie zdanie wg. mnie i nadal brzmi bełkotliwie.

P.
I

Henry - 28-10-2009, 14:22

BitPump napisał/a:
"Zbrodnia prawie doskonała". Odłączył żonie tlen podczas nurkowania

no to ją ratował czy nie ????? Uczono mnie ,że tlen to również gaz trujący i to czasem smiertelnie.

Dany - 28-10-2009, 16:56

Henry napisał/a:
no to ją ratował czy nie ?????

Jak żona przekroczyła MOD to ją ratował i powinien dostać medal

Matych - 28-10-2009, 22:57

Szyte grubą nicią -to parcjalne tę cholerę ubiło :asthanos: ha ha ha swoją drogą (BO TO ZŁA KOBIETA BYŁA)
pozdrowionko chopaki

[ Dodano: 28-10-2009, 23:03 ]
A tak na marginesie Syxsiu-tak to ważne, wszyscy właściciele PADI 5* IDC to psychopaci -taki żarcik.

Andrzej Kosko - 29-10-2009, 01:18

styx napisał/a:
PADI 5* IDC

co to jest?

Jaroo74 - 29-10-2009, 01:48

Andrzej Kosko napisał/a:
styx napisał/a:
PADI 5* IDC

co to jest?

Pięciogwiazdkowy Instructor Development Course PADI

BitPump - 29-10-2009, 08:51

Jaroo74 napisał/a:
Pięciogwiazdkowy Instructor Development Course PADI

Instructor Development Center, a nie Course.

~BitPump

kn_dlugi - 29-10-2009, 10:43

Matych napisał/a:
wszyscy właściciele PADI 5* IDC to psychopaci

Hyh dobre - nie wiedziałem że mam kumpli psychopatów :D swoją drogą to jak nazywać ludzi którzy mimo beznadziejnej pogody wstają o 6 rano żeby się na własne życzenie wychładzać w zimnej wodzie :D

Ryszard Szwajcer - 29-10-2009, 11:16

kn_dlugi napisał/a:
nie wiedziałem że mam kumpli psychopatów :D swoją drogą to jak nazywać ludzi którzy mimo beznadziejnej pogody wstają o 6 rano żeby się na własne życzenie wychładzać w zimnej wodzie :D

To jest jeszcze gorzej, niż psychopaci Krzychu!
Zamiast spać do samego południa, potem śniadanko, TV i sączenie płynów wspomagających krążenie, leniwie spoglądając z hotelowego tarasu na ciepłe i kolorowe morze, ciągnąc sobie od niechcenia podwójne jabłko z wodnej fajeczki, jechać się katować w lodowatej i ciemnej otchłani.
Zaprawdę powiadam Wam. To nie jest normalne!

P.S.
W sobotę i niedzielę na Zakrzówku wizurka, jakiej jeszcze tam nie widziałem!
Deszcz, wszędobylska wilgoć, zimny wiatr i malutka grupa obłąkańców, udających twardzieli. Wszak ponoć nurkowanie, to sport krańcowo ekstremalny i tylko dla wyjątkowych twardzieli :o)
Nurkowanie w tak przejrzystej na nasze warunki wodzie, było po prostu orgazmiczne, choć pogoda nastrajała faktycznie do zbrodni lub chociaż samobója, cokolwiek to nie znaczy.

Zdecydowanie!- nurkowanie w takich warunkach pogodowych nie jest normalne!!!

tom_wie - 29-10-2009, 11:40
Temat postu: Re: Zbrodnia prawie doskonała... pod wodą
BitPump napisał/a:

Nie rozumiem, jak jej zakręcił butlę boczną z tlenem to nie mogła do razu przejść na gaz plecowy? Albo na głębszy dekompresyjny?
Chyba, że odłączyć tlen znaczy zabrać butlę z tlenem i kobieta nie mogła dokończyć zaplanowanej dekompresji, wtedy to już serio zbrodnia doskonała.

A swoją drogą jak płetwa osiądzie na mieliźnie to jest masakra, sam widziałem jak kiedyś kilka holowników próbowało taką płetwę ściągnąć na otwarte morze. :ping:

hazi - 29-10-2009, 12:36

Pewno tu chodzi o to ze jak zwykle ktos sie nie znal i napisal ze zakrecil butle z tlenem zamiast napisac z powietrzem.Ludzie gadaja ze nurek ma w butlach tlen i ma kusze
I - 29-10-2009, 15:18

hazi napisał/a:
...Ludzie gadaja ze nurek ... ma kusze

Wtedy nie byłaby to zbrodnia doskonała ;)

P.
I

Jaroo74 - 29-10-2009, 23:10

BitPump napisał/a:
Instructor Development Center, a nie Course.

"COURSE" w j. angielskim brytyjskim ma to samo znaczenie (m.in.) co w j.angielskim amerykańskim wyraz "CENTER" który tak na marginesie pisze się "CENTRE"

BitPump - 29-10-2009, 23:18

Jaroo74 napisał/a:
"Course" w j. angielskim brytyjskim ma to samo znaczenie (m.in.) co w j.angielskim amerykańskim wyraz "Center" który w brytyjskim pisze się Centre

Mimo wszystko PADI podjęło decyzję, aby było "center", a nie "course". Chociażby dla odróżnienia miejsca, w którym się organizuje kurs instruktorski od samego kursu.

~BitPump

Jaroo74 - 29-10-2009, 23:52

BitPump napisał/a:
Mimo wszystko PADI podjęło decyzję, aby było "center", a nie "course"

Jak najbardziej panie purysto, oczywiście PADI U.S.
Tak czy inaczej chodzi o pięciogwiazdkowy ośrodek szkoleniowy PADI

ما هي غبي رجل

TomekR - 30-10-2009, 01:46

Jaroo74 napisał/a:

Te 5* centrum to taka bardziej szopa w Jamestown.
pzdr
Tomek

BitPump - 30-10-2009, 05:20

Jaroo74 napisał/a:
Jak najbardziej panie purysto, oczywiście PADI U.S.

Chyba od początku mówimy o Karaibach, a nie Rumunii czy Bangladeszu?

Jaroo74 napisał/a:

Dla uściślenia mówimy o "PADI 5 Star Instructor Development Center", a nie "PADI 5 Star Dive Center". Czyli w zasadzie o pięciogwiazdkowy ośrodek szkolenia _instruktorów_.

http://www.padi.com/engli...ra/fivestar.asp
http://www.padi.com/engli...fivestaridc.asp

Dobrze, że poruszyłeś ten temat i dało się powyjaśniać, bo jest to mylące dla wielu osób.

A na koniec jeszcze uwaga. W PADI nie ma 1, 2, 3 itd. gwiazdek. Jak już gwiazdki - to od razu pięć.

~BitPump

TomekR - 30-10-2009, 21:59

BitPump napisał/a:
Chyba od początku mówimy o Karaibach, a nie Rumunii czy Bangladeszu?

"Centrum" Davida, Ocean Scuba State, znajduje sie w jamestown w stanie Rhode Island, natomiast "wypadek mial miejsce na Karaibach , o ile mnie pamiec nie myli na Tortoli, BVI.

pzdr
Tomek