| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
SIDEMOUNT - Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód
hazi - 08-11-2009, 19:42 Temat postu: Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód Czy ktos z was moze probował taka konfiguracje jak sidemount stosowac pod lodem:) ciekawy jestem czy to by sie sprawdzilo na razie jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu
grzegorz - 08-11-2009, 20:02
| hazi napisał/a: | | jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu |
nie stosowałem,choć ma więcej zalet niż ta wymieniona przez ciebie,akurat najmniej istotna,ponieważ nurek decydujący się na takie nurkowanie powinien szybko zakrecić zawór w kazdej konfiguracji w której idzie pod lód:)dla mnie pozostałe zalety to :łatwość transportu butli do przerebla bez obciazeń kregosłupa przy wykonywaniu ślizgów na lodzie,dalej...wejscie do przerebla bezproblemowe, po prostu dopinam butlę w wodzie,tak samo wychodzę-odpinam,podaję na luzie wychodzę,nikt się nie męczy.mozliwosć depozytowania na poręczówce w celu ułatwienia płynięcia...
TomM - 08-11-2009, 20:32
| grzegorz napisał/a: | | mozliwosć depozytowania na poręczówce w celu ułatwienia płynięcia... |
No... hmmm.. nie za bardzo... To nie stejdż.
Konrad Dubiel - 09-11-2009, 09:02 Temat postu: Re: Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód
| hazi napisał/a: | | Czy ktos z was moze probował taka konfiguracje jak sidemount stosowac pod lodem:) ciekawy jestem czy to by sie sprawdzilo na razie jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu |
Sidemount pod lód to IMHO bardzo wygodna konfiguracja. Pomijając łatwy dostęp do zaworów bardzo łatwe jest wychodzenie z przerębli - odpinasz w wodzie butle, odkładasz na lód i wychodzisz w samym skafandrze. Wdrapywanie się na śliski lód w twinsecie jest dużo bardziej kłopotliwe.
jacekplacek - 09-11-2009, 10:05
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Wdrapywanie się na śliski lód w twinsecie jest dużo bardziej kłopotliwe. |
Z tego powodu wychodzę na lód bez twinsetu. Chyba, że mnie wyciągną
RobsonA - 11-11-2009, 09:44
...wydaje mi się że pod lód najlepiej zabierac sprawdzona (używaną),
po prostu trzeba dobrze nauczyc sie obsługi zaworów i nie ma potrzeby zmiany całej konfiguracji
chyba ze planujesz jej zmianę ze wzgledu na jaskinie i przeciskanie sie w tunelach
r
TomM - 11-11-2009, 10:35
| RobsonA napisał/a: | | chyba ze planujesz jej zmianę ze wzgledu na jaskinie i przeciskanie sie w tunelachr |
Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie i wcale nie trzeba jaskini, aby tak się skonfigurować. Pod lód? Czemu nie. Zapas gazu jest, redundancja jest. I tak sie włazi do przerębla... Na pewno wygodniej niz z twinem
RobsonA - 11-11-2009, 11:16
| TomM napisał/a: | | Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie |
...ok, jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK, jeżeli tylko pod lód to (tak uwazam) jest to komplikacja - zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań
co do twina - to przyznaje cieżki jak cholera, ale mozna wychodzic z przerebla zostawiajac go w wodzie - pomaga support
nie twierdze ze jest to zła konfiguracja, ale lepsze jest stosowanie swojej sprawdzonej
generalnie wolno Tomku w swoim domku
jacekplacek - 11-11-2009, 17:52
| TomM napisał/a: | | Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie i wcale nie trzeba jaskini, aby tak się skonfigurować. Pod lód? Czemu nie. Zapas gazu jest, redundancja jest. I tak sie włazi do przerębla... Na pewno wygodniej niz z twinem |
Najdziwniejszy jest postawiony problem w wątku. Pytanie czy konfiguracja do nurkowań overhead nadaje się do nurkowań overhead Jaja jakieś, czy jak?
| RobsonA napisał/a: | | ...ok, jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK, jeżeli tylko pod lód to (tak uwazam) jest to komplikacja - zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań |
Nie chodzi tylko o inne usytuowanie wszystkiego To zupełnie inna zabawa. Moim zdaniem, fajniejsza Do lodu jest trochę czasu, więc: do roboty!
TomM - 11-11-2009, 17:57
| RobsonA napisał/a: | | jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK |
A ja uważam inaczej. Wcale tak nie jest, że nurek musi byc monokonfiguracyjny. Mozna pływać z twinami, sidemountem, rebem i w każdej z tych konfiguracji panowac nad sytuacja nie zmieniając zasadniczych procedur parterskich. Każda z tych konfiguracji może mieć długiego węża i każda ma cechy specyficzne dla siebie. Niemniej - żadna z nich nie musi być "docelowa"
| RobsonA napisał/a: | | zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań |
Niekoniecznie. To to samo środowisko, te same awarie i te same reakcje. Różnice są w szczegółach, np. w rebie i sidemouncie długiego węża podajesz po odpięciu karabinka, bo nie masz go w ustach.
RobsonA - 11-11-2009, 17:58
...no jeżeli to ma być celowe i przećwiczone to "up to you"
jacekplacek - 11-11-2009, 17:59
Ps. Hazi: na forum DiW zaczyna się cokolwiek tworzyć odnośnie side mount. Diabeł tkwi w szczegółach a tam wymieniamy się trochę doświadczeniami. Może też coś podpowiesz, podpatrzysz, itp.?
TomM - 11-11-2009, 17:59
Niewątpliwie przećwiczone. Trudno wchodzić pod lód w konfiguracji nigdy wcześniej nie stosowanej...
RobsonA - 11-11-2009, 18:02
| Cytat: | | Niewątpliwie przećwiczone. Trudno wchodzić pod lód w konfiguracji nigdy wcześniej nie stosowanej... |
chodzi o wyrobienie odruchów a nie poznanie tylko konfiguracji
TomM - 11-11-2009, 18:15
| RobsonA napisał/a: | chodzi o wyrobienie odruchów a nie poznanie tylko konfiguracji |
Dla mnie nurkowanie OC jest jedno, więc odruchy sa identyczne. Identycznie tak samo regulujesz pływalnośc oddechem, tak samo wypinasz złączki znajdujące sie w tych samych miejscach, z tych samych powodów zakręcasz zawory. Tak samo robisz wdech i wydech.
Różnice to są w CCR.
Ja nie uznaje niemyślenia w wodzie. Cokolwiek czynisz - myśl co robisz. Ślepe poleganie na "odruchach" to wyłączenie myslenia. Pewnie każdy przechodzi taki okres w nurkowaniu, że wydaje mu sie, że jakies manipulacje, konfiguracje są jedynie słuszne. A to nieprawda. Jedynie słuszne jest używanie rozumu. Jak zawiedzie rozum, nie pomoga żadne "odruchy".
RobsonA - 11-11-2009, 18:20
| TomM napisał/a: | | Ślepe poleganie na "odruchach" to wyłączenie myslenia. |
nie twierdziłem ze ma to byc ślepe działanie, a chodzi mi o wyrobienie umiejetnosci rozwiązywania problemu
a myślenie przydaje sie wszedzie, nie tylko pod wodą
hazi - 11-11-2009, 18:52
Ja ostatnio nie ukrywam konfiguruje cos takiego pod lod ale przed wejsciem musze pare razy normalnie przetestowac zeby nie bylo pozniej jaj.Zamierzam na razie zastosowac uprzaz dir i cos z nia pokabinowac.Na razie mam przygotowane obie butle zrobilem podobnie jak tutaj http://gnj.org.pl/szkolenie/sidemount_pl.php ale jakos mi sie nie podoba to ze plywalnosc trzeba regulowac suchaczem.Moze dac normalnie do tego skrzydlo nie wiem jak to bedzie z pływalnoscia.W ten weekend mam zamiar przetestowac wszystko a bawie sie z tym wszystkim bo jestem ciekaw jak sie w ten sposob nurkuje.W tej konfiguracji podoba mi sie tez to ze masz wszystko pod kontrola i pewnie nie czuje sie juz tego ciezaru na plecach
RobsonA - 11-11-2009, 18:55
jacekplacek napisał; [ Dodano: 11-11-2009, 18:43 ]
| Cytat: | | Najdziwniejszy jest postawiony problem w wątku. Pytanie czy konfiguracja do nurkowań overhead nadaje się do nurkowań overhead Jaja jakieś, czy jak? |
jak dokładnie przeczytasz co napisałem to zrozumiesz ze nie twierdziłem ze ta konfiguracja nie nadaje sie do pływania w takich czy innych warunkach,
ja wole zdac sie na taką w której czuje sie najlepiej i wyraziłem swoją opinie
TomM - 11-11-2009, 19:17
| RobsonA napisał/a: | | chodzi mi o wyrobienie umiejetnosci rozwiązywania problemu |
OK.
| hazi napisał/a: | | Zamierzam na razie zastosowac uprzaz dir i cos z nia pokabinowac |
Zanim zaczniesz kombinować zdobądź "butt-pad" czyli płytę pośladkową dokręcaną do płyty standardowej (DTD oferuje zdaje się), bo bez tego będzie kłopot. Świetnie sprawdza się małe skrzydełko typu "TrekWing" lub inne z możliwościa dopięcia skrzydeł do płyty (nowe RecWingi?), ewentualnie obrócone inflatorem w dół (da sie tak to skonfigurować, trzeba przedłuzyć sznurek od spłuczki). Stejdży do sidemountu nie polecam, da sie, ale nie jest nawet w połowie tak wygodnie jak na gumach wg zasady Armadillo. Zamiast oryginalnego Armadillo mozna zastosowac płytę z butt-padem i odpowiednim workiem. Ewentualne szczegóły na PW
jacekplacek - 11-11-2009, 22:16
Rozumiem, że butle 4l/200bar? Policzmy. 2x4lx200bar=1600lx1,3=2,08kg powietrza. Tyle musisz balastować suchaczem. Dużo?
To było "natury ogólnej", nie do Ciebie
hazi - 11-11-2009, 23:09
Flaszki mam 7 l na 200 bar
jacekplacek - 12-11-2009, 07:53
| hazi napisał/a: | | Flaszki mam 7 l na 200 bar |
To masz 3.64 kg do zrównoważenia. Część utrzymuję płucami, część skafandrem. Od niedzieli ćwiczę z 2xS80(11,1l) Mam camel bag, ale jeszcze nie zakładam bo kombinuję z ustawieniami d-ringów. Jakiś tam, niewielki problem miałem wczoraj, płynąc po powierzchni(ok. 200m): ołów na pasie skutecznie ciągnie dupę w dół, więc jest walka. Natomiast pod wodą - spoko. Po łykendzie powieszę jakiś filmik z tych kombinacji. Uprząż: kilka nurkowań na nowej sea-monster, wczoraj pierwszy raz na razor( www.gosidemount.com ) W razorze balast zintegrowałem z pasem i jestem zachwycony stabilnością, lekkością i wogóle, jest zaj.. fajna
hazi - 12-11-2009, 09:55
| jacekplacek napisał/a: | | W razorze balast zintegrowałem z pasem i jestem zachwycony stabilnością, lekkością i wogóle, jest zaj.. fajna |
Ile zapłaciles za ta uprzaz + przesyłka? rozumiem ze zamiawiales z ameryki?
jacekplacek - 12-11-2009, 10:04
| hazi napisał/a: | | Ile zapłaciles za ta uprzaz + przesyłka? rozumiem ze zamiawiales za ameryki? |
Ameryka bywa i w Polsce Nie dawno TomS zbierał zamówienia na blaszki. Taśma w Pasemon(Bydgoszcz, wysyłaja detalicznie tez). Z d-ringami jest kłopot. Bogaerts stosuje nisko profilowe i bardzo nisko profilowe: nie do kupienia. Zastosowałem więc normalne, wysokie a niskie muszę nakłonić kolegę, żeby mi wyspawał. Jak mu dam tyle co kosztują w detalu, ocipieje, więc sądzę, że poproszę obłudnie, żeby cenę sam wyznaczył.
Hazi: przejdź na forum DiW. Tam to się rozwija, może Wojtek jakieś podforum nam zafunduje? Ważne, żeby się to w jednym miejscu rozwijało, bo się człowiek pogubi. Część rozwiązań jest już opisane, do części trza dojść. W kupie siła, może uda się jakieś warsztaty, czy inne spotkanko zrobić?
hazi - 12-11-2009, 10:27
Zauważ jeszcze jedna rzecz pewno juz moze widziales Steve Bogaerts w swojej uprzezy jaka zaprezentowal przyczepil dolne karabinczyki od flaszek do D-ringow ktore znajduja sie na pasie biodrowym czy praktycznie taka samo jak w uprzezy dir tylko ze D-ringi sa bardziej wysuniete do tyłu widac na tych fotkach http://www.gosidemount.co..._wallpaper4.jpg nia ma tam nic z tyłu a niby tak jest poprawnie http://www.techdive.pl/au...ony-zestaw.html czyli wniosek z tego ze tez jest tak wygodnie.Przyjrzyj sie 2:40 minuta filmu http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_jaskiniowe.htm
jacekplacek - 12-11-2009, 10:52
Panowie z techdive.pl mają trochę inne odczucia, niż ja. W uprzęży sea-monster butle mocowałem(dół) podobnie jak w armadillo. W razorze, jak na fotkach. Nie kładło mnie na nogi, nie miałem przepełnionego skafandra itp. Wypięcie tyłów butli i przeniesienie do przodu = leciałem na pysk. Zupełna zmiana nastąpiła, jak wziąłem alu S80. To już była osobna jakość. W uprzęży sea-monster: wdech=unosiło tułów, wydech=tułów opadał. Osią obrotu był pas. Zastanowiłbym się, czy panowie z techdive.pl zrobili swoje testy bardzo na szybko, bo wygląda na przeważenie. Z drugiej strony, Włodek Kołacz ma na fotkach( http://forum.divetrek.com...p?p=35376#35376 ) balast na plecach i też jest dobrze
tom_wie - 12-11-2009, 12:25
| hazi napisał/a: | | Zauważ jeszcze jedna rzecz pewno juz moze widziales Steve Bogaerts w swojej uprzezy jaka zaprezentowal przyczepil dolne karabinczyki od flaszek do D-ringow ktore znajduja sie na pasie biodrowym czy praktycznie taka samo jak w uprzezy dir tylko ze D-ringi sa bardziej wysuniete do tyłu widac na tych fotkach |
Tylko wydaje mi się, że w razorze można ten pas opuścić i mieć D-ringi niżej, czyli ustawiasz jak Ci wygodnie, przy płycie już nie jest tak fajnie.
Ogólnie sam się zastanawiam czy by sobie czegoś takiego nie złożyć typowo pod lód, a jeszcze bardziej zastanawiam się po TYM filmie, który z resztą znalazłem tu na forum
TomS - 14-11-2009, 15:45
Są w PL D-ringi niskoprofilowe i to tanio
hazi - 14-11-2009, 16:00
Jutro jade nad jeziorko mam juz wszystko przygotowane opowiem jak było
adriano210 - 17-11-2011, 14:57
siemasz Bartek SM jest czaderski
|
|