FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - czy ktokolwiek nurkował w zalewie zegrzyńskim

KazikS - 11-11-2009, 22:42
Temat postu: czy ktokolwiek nurkował w zalewie zegrzyńskim
Przypadkowo bedę w hotelu w poblizu przez pare dni, i chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś coś wie lub ma na teamt zalewu? Może jakaś mapę Barymetryczna. Zgóry dziękuje za odpowiedż . Pozdrawiam
Bigas - 11-11-2009, 23:05

Lepiej sobie odpuść. Nie warto, szkoda sprzętu i zdrowia.
busi - 12-11-2009, 08:14

Mógłbyś rozwinąć temat?
Bigas - 12-11-2009, 08:38

Dosyć płytko, gównana przejrzystość, z czystością wody pod względem zdrowotnym też nie najlepiej (okoliczne szamba w wodzie) a i motorówką czy skuterem po głowie można dostać. Zauważ, że położenie zbiornika w pobliżu Warszawy nie uczyniła zeń popularnego nurkowiska nawet pomimo rozmiarów. To już o niebo lepsze są glinianki radzymińskie albo gdzieś w Okolicach Janówka są dziury zdatne du nurkowania. Gogolka zapytaj, on zna tamte tereny.
RobsonA - 12-11-2009, 10:13

Cytat:
Lepiej sobie odpuść. Nie warto, szkoda sprzętu i zdrowia.

zdecydowanie sie pod tym podpisuje
nic nie zobaczysz poza mułem i syfem

już lepiej nadłożyć te pare kilometrów i zrobić coś ciekawego

waterman - 12-11-2009, 11:27

W akcie desperacji wszędzie się da nurkować. Zaliczyłem Zegrzyńskie, Żielpińskie, Janówek, a nawet jeziorko Balaton na moim osiedlu. Po takim deszczu jak teraz pada od tygodnia nic nie zobaczysz, ale w zimie pod lód..... damy radę
RobsonA - 12-11-2009, 11:34

waterman napisał/a:
W akcie desperacji wszędzie się da nurkować

w akcie desperacji kiedyś zanurkowałem w Raszynie pod Warszawą - jest tam takie zalewisko po wydobyciu glinki, takze podobnie jest pod Grodziskiem
ale generalnie słabo ;/

wole jednak wsiąść i pojechać na Hańcze czy Bałtyk

Rolek - 13-11-2009, 12:04

Bigas napisał/a:
To już o niebo lepsze są glinianki radzymińskie

Szczerze to bał bym się że można by się natknąć na jakiegoś pana w betonowych butach :/

Bigas - 13-11-2009, 12:21

Byłem w jednej, tzw "spławików" nie widziałem ;)
piotrkw - 13-11-2009, 12:23

Panowie, nie zwróciliście uwagi, że KazikS jest zawodowy?? Ostatnio TomekR podał relację foto z nurkowania w czymś podobnym . Tylko wtedy za to płacili a tu ?? :ping:

Pozdrawiam Piotr

waterman - 13-11-2009, 17:35

Panie Piotrkw nie cwaniakuj Pan ok? Jak chcesz zrobić porannego nurka to sobie w laćkach zapychasz nad Bałtyk, a my biedne żuczki? 100 km najbliżej do fajnej wody mamy.
To nuramy gdzie się da.

TomekR - 13-11-2009, 21:55

piotrkw napisał/a:
Ostatnio TomekR podał relację foto z nurkowania w czymś podobnym . Tylko wtedy za to płacili a tu ??

Lata temu pracowalem dla firmy, ktora miala kontrakt na konserwacje przepompowni okalajacych Zalew. Jak Piotr napisal "za darmo" bym nie wszedl. Choc podobno gdzies jest zatopina cala wioska z stojacymi domami - z drugiej strony "podobno " to niemal w kazdej kaluzy stoi zatopiony czolg lub samolot. :ping:
pzdr
Tomek

[ Dodano: 13-11-2009, 15:55 ]
piotrkw napisał/a:
Ostatnio TomekR podał relację foto z nurkowania w czymś podobnym . Tylko wtedy za to płacili a tu ??

Lata temu pracowalem dla firmy, ktora miala kontrakt na konserwacje przepompowni okalajacych Zalew. Jak Piotr napisal "za darmo" bym nie wszedl. Choc podobno gdzies jest zatopina cala wioska z stojacymi domami - z drugiej strony "podobno " to niemal w kazdej kaluzy stoi zatopiony czolg lub samolot. :ping:
pzdr
Tomek

KazikS - 14-11-2009, 18:31

Ok, prywatnego sprzętu z szamba płukać nie zamierzam w hotelowej łazience. Nie ma nic to coś po drodze zaliczę pozdrawiam i dziękuję.

[ Dodano: 14-11-2009, 19:06 ]
Jeszcze pytanko o te glinianki radzymińskie??? Jakieś namiary poproszę , troche ciężko to znależć w google?
THX i pozdrawiam

Tomcio910 - 15-11-2009, 20:14

Dobra decyzja. Ja mez miałem wątpliwa przyjemnośc zanurkowania w Zegrzu. Na 3 metrach nie widzialem swojej latarki.
pzdr

Bigas - 16-11-2009, 22:08

http://www.zumi.pl/namapi...&svActive=false

Jadąc od Wawy w kierunku na Wyszków łatwo dostępne są te po prawej stronie drogi. Te po lewej są zarośnięte i dojazd jest zamknięty, chociaż są głębsze. Zdecydowanie polecam tą największą po prawej stronie.
Miejscowi strażacy polecali też tę dziurę http://www.zumi.pl/namapi...&svActive=false

KazikS - 16-11-2009, 23:09

To mi wystarczy pieknie dziękuje i pozdrawiam
Rolek - 19-11-2009, 15:15

Bigas ale tam jest cos widac w ogóle? Znam troche te wody, kiedyś spedzałem tam każde wakacje ale z tego co pamietam tam jest metnie i to baardzo, chyba że przez te 5-8 lat sie zmieniło...
Bigas - 23-11-2009, 11:05

Rolek, byłem ostatnio w ubiegłym roku co by trochę po przerwie się popluskać i powyważać w nowym suchym i przejrzystość jak na taką kałużę była całkiem całkiem. W przyszłym roku sprawdzę pozostałe te większe i tą w samym Radzyminie, zdam relację jak mnie nie złapią i w Tworkach nie osadzą bo tam pewnie z dostępem do netu to chyba raczej krucho ;)
MichalMi - 18-01-2010, 21:30

Bigas, to sprawdzaj - chętnie przeczytam relację
a jak w tworkach wylądujesz, to paczki przez ogrodzenie w drodze do pracy będę podrzucał ;)

Kurierex - 18-01-2010, 22:00

Mi się kiedyś zdarzyło zanurać z łajby w okolicach mostu w Zegrzu. Znalazłem tam jakieś 9 m, ale wizura w okolicach 30-50 cm. Oczywiście był środek lata. Woda w kolorze brudno brązowym (poeta nazwałby to kolorem bursztynowym :-) ) Być może w porze zimowej widoczność będzie "bardziej rozsądna"