FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Infovide-Matrix Diving Exploration 2010

Czarek Abramowski - 02-12-2009, 17:59
Temat postu: Infovide-Matrix Diving Exploration 2010
Witam,

Już w styczniu startuje ekspedycja „Infovide-Matrix Diving Exploration 2010”. Celem przedsięwzięcia jest eksploracja najgłębszej jaskini Sabak Ha na półwyspie Jukatan w Meksyku. Sabak Ha od lat pozostaje w kręgu zainteresowań geologów i speleologów, których zdaniem jaskinia może osiągać głębokość nawet 200 m. Najważniejszym zadaniem wyprawy będzie nakreślenie nowej mapy niezbadanej dotąd jaskini.

Zapraszamy do odwiedzenia strony projektu www.deepexplorers.org

ogrod - 02-12-2009, 20:25

http://www.infovidematrix...xploration-2010
Kula - 03-12-2009, 10:35

Powodzenia, czekamy na newsy na bieżąco.
gladius - 03-12-2009, 12:14

Fajnie, że Panowie znów wspólnie realizują projekt.
Cerberiusz - 03-12-2009, 15:06

Trzyma kciuki i powodzenia.
nseal - 29-12-2009, 21:23

Czarek, super temat, 3mam kciuki za Waszą wyprawę.
Czarek Abramowski - 02-01-2010, 14:51

nseal napisał/a:
Czarek, super temat, 3mam kciuki za Waszą wyprawę.

Hej,

Dzieki i wzajemnie, mam nadzieje, że i u Was tez wszystko pójdzie zgodnie z planem.....jak skończycie to my bedziemy zaczynać :)

Starnaś - 02-01-2010, 16:28

Czołem Czarek
Dopiero co wróciłem z Meksyku. Tuż przed wyjazdem odwiedziłem Sabak Ha.
Droga została tam ostatnio mocno poprawiona. Dojechałem nad samą wodę małym samochodem osobowym bez większych kłopotów więc nie musicie się martwić o transport.
Obecnie od auta do wody jest 15 metrów i spokojnie znosi się butle ścieżką z lewej strony „parkingu”. Szkoda tylko, że ludzie tam zostawiają sterty śmieci. Senota Sabak Ha wygląda jak Jeziorko Czerniakowskie po wizycie miejscowych meneli;)
Jeśli chodzi o nurkowanie to skontaktujcie się z Nickiem Toussaintem.
http://www.nick-toussaint.com/divingcv.html
On podobnież nurkował w Sabak Ha na głębokość 160 m Może wam podać wiele szczegółów, które wam pomogą popłynąć dalej i głębiej. Z tego co wiem to żeby osiągnąć tą głębokość musiał popłynąć pochylnią aż 250m. Może rozważcie użycia skutera. 250 m w poziomie na takich głębokościach to sporo.
Obok jest też dużo innych jaskiń, które warto odwiedzić. Nie tak głębokich ale ładnych.
A, i polecam po powrocie do Playa kurczaki pieczone 2 przecznice od Protecu.
No i oczywiście powodzenia:)
Krzysiek Starnawski

Fother - 04-01-2010, 12:17

Starnaś napisał/a:
Jeśli chodzi o nurkowanie to skontaktujcie się z Nickiem Toussaintem.
http://www.nick-toussaint.com/divingcv.html
On podobnież nurkował w Sabak Ha na głębokość 160 m Może wam podać wiele szczegółów, które wam pomogą popłynąć dalej i głębiej.

Z jego strony wynika że nurkował w tej jaskini (Sabak Ha) na głębokość160 m i 228 w poziomie (chyba że źle to odczytuje)
Może rzeczywiście warto się z nim skontaktować, facet wygląda na bardzo doświadczonego nurka jaskiniowego.
Życzę powodzenia :)

Czarek Abramowski - 05-01-2010, 16:56

Hej Krzysiek i Jacek,

Faktycznie, wysłalismy maila do tego francuza ale na razie brak odpowiedzi. Z drugiej strony mamy informacje od Matta z ProTec (zresztą naszego organizatora na miejscu), który nurkował tam do głebokosci 140-150 m jakies 8 lat temu i twierdzi, że ta droga nie jest taka długa.......wiec kto ma racje ? No cóż, nawet dobrze sie składa, bo naszym głownym celem projektu była eksploracja, wiec może ustalimy to konkretnie......jak tam na prawdę jest :)

Co do skuterów to tez braliśmy to pod uwage ale niestety nie posiadamy takowych, a juz na pewno takich, które miałby zasięg operacyjny do 150-160m głebokości. Tak czy inaczej bedziemy to jeszcze rozwazać na miejscu i zobaczymy co wyjdzie.

W ramach naszego projektu planujemy tam nurkowac cały tydzień i zrobić conajmniej 3-4 głebokie nurkowania, więc będzie czas zapoznać sie z realnymi warunkami.

Jeszcze raz dzięki za słowa wsparcia i postaramy się zamieszczać na bieżąco informacje o naszych postepach, trudnościach i osiągnięciach.

Pozdrawiam,

[ Dodano: 05-01-2010, 18:01 ]
Starnaś napisał/a:

A, i polecam po powrocie do Playa kurczaki pieczone 2 przecznice od Protecu.
No i oczywiście powodzenia:)
Krzysiek Starnawski

A na kurczaki wpadniemy na pewno....zresztą przez ostatnie 2 lata byłem w Playa 5 razy więc pare fajnych i tanich lokalnych knajpek tez znam....ja sie wie gdzie to można faktycznie nieźle lokalesowo sie najeść :)

TomM - 06-01-2010, 19:03

Czarek Abramowski napisał/a:
do tego francuza

O ile jest Francuzem...

PawelW - 06-01-2010, 19:21

TomM napisał/a:
O ile jest Francuzem...

Tak jak Zinedine Zidane ... :)

Slawek Packo - 29-01-2010, 09:03

Troszkę jak przebiegł projekt jest w lengłidżu TU
Konrad Dubiel - 29-01-2010, 13:07

Slawek Packo napisał/a:
Troszkę jak przebiegł projekt jest w lengłidżu TU

Można tylko podziwiać zimną krew Matta w tej relacji.
Na żywo było zdecydowanie goręcej - szczególnie jak w przeddzień nurkowania okazywało się,
że gazy są do dupy, helu nie ma, może przyjedzie za dwa dni, a czas nieubłaganie ucieka...

D@rek - 29-01-2010, 16:02

bombastic fantastic ale z tym helem to niezły czar, co oni wam balonowy dowieźli ?
Kolejny przykład jak trudne organizacyjnie jest takie przedsięwzięcie.
Graruluje tak fantastycznych nurkowań, sławienia dobrego imienia polskich nurków w dalekim Meksyku a przy okazji i pozwiedzania okolic.

Konrad Dubiel - 29-01-2010, 22:19

D@rek napisał/a:
bombastic fantastic ale z tym helem to niezły czar, co oni wam balonowy dowieźli ?

Dostawcą tego "helu" był Praxair. Na butlach nie było żadnego oznaczenia czystości - tylko "helio".
W każdej butli była inna frakcja tlenu (6-20% o ile pamiętam) i niestety wynik analizy zawartości helu i tlenu nigdy nie dawał 100%. Może błąd pomiarowy a może...
Wg Matta Praxair wykończył kilku pacjentów lokalnego szpitala dostarczając "tlen medyczny" z dużą zawartością dwutlenku węgla.
Już wiadomo skąd się wzięło powiedzienie "ale Meksyk" ;-)

D@rek - 01-02-2010, 09:02

Konrad Dubiel napisał/a:
Wg Matta Praxair wykończył kilku pacjentów lokalnego szpitala dostarczając "tlen medyczny" z dużą zawartością dwutlenku węgla.

\wariaci z was, pewnie na waszą korzyść zadziałała bliska znajomość Czarka z pewnym Rosjaninem, który twierdzi że nie ważne co w butlach ważne jest to o czym myślisz że odychasz :) naprawdę Meksyk

nash13 - 16-02-2010, 15:51

super, gratulacje dla calej ekipy! bedzie film jakos niebawem?
Konrad Dubiel - 17-02-2010, 09:30

nash13 napisał/a:

Film oczywiście powstanie ale to poważna telewizyjna produkcja więc trochę to pewnie potrwa.
Na pewno nie zabraknie chwil grozy i nagłych zwrotów akcji :-)

nash13 - 17-02-2010, 14:46

Konrad Dubiel napisał/a:
nash13 napisał/a:

Film oczywiście powstanie ale to poważna telewizyjna produkcja więc trochę to pewnie potrwa.
Na pewno nie zabraknie chwil grozy i nagłych zwrotów akcji :-)

na pewno, czekam z niecierpliwoscia, pozdrawiam

Czarek Abramowski - 30-06-2010, 00:10

Cześć,

Zapraszam na zwiastun filmu "Piwnice Diabła"

Pozdrawiam,

Korku - 30-06-2010, 01:44

Zwiastun super! Kiedy będzie można oglądać całość i czy będzie ona dostępna jak film "Pod ciśnieniem"?
Grotto8 - 30-06-2010, 09:42

Kiedy całość???!!!
Kiedy, kiedy, kiedyyyyyyy ??? :blabla: :)

Czarek Abramowski - 01-07-2010, 01:49

Premiera jest przewidziana na wrzesień/pazdziernik, pozniej jakies telewizje a nastepnie powinien byc dostepny jak "Pod cisnieniem"....ale szczegółów jeszcze niestety nie znam.
RobsonA - 01-07-2010, 18:09
Temat postu: super temat
hej
super temat, czekam na pełny film :)

pozdr
Robsona

jaroner - 11-07-2011, 15:06

Czy coś wiadomo lub ktoś wie może gdzie można zobaczyć film ?