FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Gdzie nurkować we Włoszech

ikar - 07-01-2010, 05:12
Temat postu: Gdzie nurkować we Włoszech
Witam Szanownych kolegów i koleżanki,
Pytanie jak w temacie. Bardziej szczegółowo zapytam czy znacie jakieś ciekawe miejsca nurkowe w okolicach Rzymu ?

fatboy - 07-01-2010, 10:25
Temat postu: Re: Gdzie nurkować we Włoszech
di Trevi
kokaroll - 07-01-2010, 18:26

:aaa:
Nautilius - 07-01-2010, 21:05
Temat postu: Re: Gdzie nurkować we Włoszech
Witaj,
w okolicach Rzymu mozesz zanurowac albo na slodko albo na slono ;o)
masz 2 jeziora powulkanicznie:

Lago Braciano jezeli dojedzies do Treviniano przy tzw parkingu łatwo znajdziesz na ok 5-6m poreczówke która kiedys zakladalismy do ok 45m po drodze uwaga na rozne metalowe "potwory" ;o) sporo ryb szczupaki, wegorze i siakies wloskie ;o)

Lago Albano musisz dojechac do Castelgandolfo przejechac przez tunel i na rondzie w prawo praktycznie do konca drogi jest tam knajpa Verde cos tam cos tam i w dol po skarpie mozna sie rozlozyc ze sprzetem. Uwaga okradaja samochody. na 6m masz poreczowke ktora sie ciagnie do 95 m - jezioro brzydkie, ciemne lokalesi uzywaja go jako smietnika na ok 20 m masz zatopione jakies szalupy nic fajnego oprocz glebokosci. Duzo mulu na dnie :o(

Na slono
Torpaterno kolo lotniska wojskowego jest knajpka na ktorej parking trzeba wjechac i tam zaparkowac baza? klub? jest mala, plywaja nieregulrnie RIBem ale miejsce jest fajne do 30m. Park narodowy, gorgonie duzo ryb

Civitavecchia 70km od Rzymu zjezdzasz 1 zjazdem Sud do portu jachtowego Riva Traiana na bramce portu mowisz ze sprzet chcesz zawiezc do centrum nurkowego. Masz 2 centra polecam Gruppo Nasim. Masz tam kilka wrakow od 30-50m mieszaja tam co chcesz Nx, TMX, są reb friendly. Maja 1 duza łajbe i RIBa. Drugie centrum pełne chałupnictwo nie pływałem z nimi.

Mam nadzieje ze to pomoze
M
Ps nurkowanie w Di Trevi kosztuje kilkaset Euro :o)

ikar - 09-01-2010, 07:40

Czy możesz jeszcze przybliżyć jakieś godne polecenia centra nurkowe w okolicach Rzymu oraz rzucić jakimiś orientacyjnymi cenami za wypożyczenie sprzętu oraz nurkowania
jaros4 - 09-01-2010, 23:45

san felice de circeo,magiczne miejsce 70 km na poludnie od wiecznego miasta.mozna nurkowac z brzegu.
foog - 10-01-2010, 14:49

wspaniałe jaskinie w okolicy Bosano el Grappa jeśli oczywiście jaskinie cię interesują
rafal_xl - 21-01-2010, 01:11

Witam,
czy jak już jesteśmy na terenie Włoch to może ktoś z szacownego grona wie co ciekawego pod wodą, jakie bazy nurkowe i warunki są na Argentario i Giglio? Planuję coś w okresie letnim i zaczynam zbierać informację :ping:
Z góry dziękuję

Arek Makowski - 23-01-2010, 23:03

Hej!
Jeśli chodzi o wyspę Giglio, to byłem tam w czerwcu 09 z myśla aby zanurakować. Wcześniej nie kontaktowałem się z żadną bazą a namiary wziąłem z internetu. Na miejscu zastałem dwa "centra nurkowe" zamknięte na głucho, bez żadnych informacji. W trzecim udało mi się zanurkować. Nur z łodzi wiosłowej. Miejaca nurkowe sa wokół wysp. Nie ma zadnych wraków ale ciekawe formacje skalne, jaskinie, wąwozy i dużo różnych rybek. Ja wolałem wraki więc udałem się dalej na północ do San Vincenzo. Bardzo fajna baza, dużó wraków na różnych głebokościach. ładuja nitrox i co tylko chcesz, jak masz na to papiery. Mam namiar jakby co!
a.