FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Które jezioro w kraju wybrać, na klubowe, nurkowe wakacje?

Ryszard Szwajcer - 30-01-2010, 09:48
Temat postu: Które jezioro w kraju wybrać, na klubowe, nurkowe wakacje?
Ponieważ nosimy się z planami wyjazdu klubowego z większa ilością osób nad jakieś rodzime, ciekawe jezioro, proszę o pomoc w ustaleniu i dobraniu fajnej miejscówki.
Kryteriami naszego wyboru są:
- dojazd z południa kraju bez konieczności targania ze sobą buldożera i samochodów 4x4
- jezioro z dosyć fajną jak na krajowe warunki wizurą,
- raczej jezioro naturalne,
- niedroga baza noclegowa (mogą być domki do wynajęcia, lub pokoje oraz ewentualność postawienia namiotów i przyczep campingowych)
- możliwość zakwaterowania 15-30osób
- łatwość dostępu do wody
- jak będzie jakaś baza nurkowa, to będzie zajefajnie
- jak nie będzie bazy nurkowej, to trudno

Jez.Niesłysz i Hańcza na razie odpadają, ponieważ musimy sobie pozwiedzać też inne akweny.

Jeżeli macie propozycje na jezioro, które warto odwiedzić i zwiedzić pod względem nurkowym, to bardzo proszę o propozycje.
Luksusów i kryształowych abażurów w bazie noclegowej nie wymagamy, bo za tym idzie zawsze kasa.
Termin wyjazdu, to okolice września.
Fajnie będzie zwiedzić dokładniej pojezierze Lubuskie i zachodnią część kraju, choć jak będą ciekawe propozycje w innych rejonach, to będzie też fajowo!

TomekP - 30-01-2010, 10:28

Ryszard Szwajcer napisał/a:
choć jak będą ciekawe propozycje w innych rejonach, to będzie też fajowo!

Na mazurach, w okolicy Mrągowa, to w zasadzie tylko jez. pilakno. Duże jezioro z w miarę czystą wodą, piękny litoral z mnóstwem szczupaków. Do wyboru dwie bazy nurkowe, jedna typowo nurkowa, druga to baza nurkowa na terenie ośrodka kampingowo-wypoczynkowego. Możecie sprawdzić, która Wam lepiej pasuje cenowo. Macie z tego miejsca dobry punkt startowy do zwiedzania mazur. Giżycko, Mikołajki, Kętrzyn, Święta lipka, spływ kajakowy krutynią itp wszystko w zakresie 1h jazdy samochodem. Oczywiście nurkowo też można wyskoczyć na pobliskie jeziora.

Oczywiście w okolicy jest sporo ośrodków bez bazy nurkowej ale tych nie znam.

waterman - 30-01-2010, 12:59

Plotek ma racje Piłakno. Zapraszamy do nas .
Ryszard Szwajcer - 30-01-2010, 18:43

Jakby nie patrzeć, to wychodzi mi, ze jest to w niedalekich okolicach Olsztyna :)
Jeżeli jeziorko jest jak piszecie warte odwiedzenia to myślę, że fajnie by było Was nawiedzić z naszą ekipą.
Jednak czy można prosić o jakieś namiary na bazę noclegową blisko jeziora i chociaż nazwy tych dwóch baz nurkowych?
Skontaktuję się oczywiście z nimi osobiście. Jednak kompletnie nie znam tamtych rejonów i nie mam pojęcia kto tam "żondzi" ;)
Tym bardziej, że czasami różnie jest z bazami nad jeziorem po wakacjach, więc i tak będę się próbował dogadać.

Haw - 30-01-2010, 20:04

aquarius ma tam baze, bedac nad pilaknem warto odwiedzic j. łęsk, 20km, graniczy z rezerwatem kulka, czesto jezioro funkcjonuje pod ta nazwa.
wizurka bywa ze przekracza 10m, do tego powalone drzewa zatopione w jeziorze - piekne widoki :) .

PanHavranek - 30-01-2010, 22:35

Ryś - nad Piłaknem w Aquariusie robiłeś M2 :bee;
The_PiotREX - 31-01-2010, 00:36

A może powidzkie?
Ryszard Szwajcer - 31-01-2010, 07:37

PanHavranek napisał/a:
Ryś - nad Piłaknem w Aquariusie robiłeś M2 :bee;

Właśnie wiem i wizurka nie była powalająca na kolana, przynajmniej w maju.
Często się zdarza, że np. w innym ośrodku, po drugiej stronie tego samego jeziora, w tym samym czasie, jest zupełnie inna wizura, dlatego pytam dalej.
Tym bardziej, że byłem tam w maju a w czerwcu podobno było już całkiem przyzwoicie.
My wybieramy się w okolicach września.
Fajnie by było jeszcze dowiedzieć się, czy warto np. jechać nad jez. Lubikowskie i gdzie tam są jakieś fajne i tanie bazy noclegowe i jakie bazy nurkowe.
Bardzo dawno temu byłem nad Lubikowskim z moim starym klubem TOPIK z Bielska i było zarąbiście, tylko mieszkaliśmy w dziczy, w lesie, tuż obok wyspy "Konwaliowej", na której proszeni przez nadleśnictwo wbijaliśmy tablice o zakazie wstępu, ponieważ wyspa była objęta ścisłą ochroną przyrody jako rezerwat.
Teraz takie "spartańskie" warunki nie przejdą.
Musimy mieć normalny dach nad głowami i ciepłą wodę...
Tylko nie wiem, czy warto jeszcze np. jechać nad to jezioro.

Acha! Jeszcze jedno. Jak byłem nad Piłaknem, to kurcze niewiele mieliśmy okazji pozwiedzać, więc jeziora dalej prawie nie znam :aaa:

Pawlik80 - 31-01-2010, 09:23

witaj ;) jezioro Lubikowskie to super miejsce do nurkowania jak i do wypadów na inne jeziorka w tej okolicy, wiem bo tu mieszkam;) baza nurkowa to coco:
http://www.cocodive.pl/baza-nurkowa.htm
maja tutaj swietne warunki noclegowe jak i restauracja:
http://www.folwarkamalia.pl/
jeziora ciekawe do nurkowania to głębokie , cisie znane jako czyste , trześniowskie oraz kilka innych ciekawych miejsc w promieniu 30 km od bazy lubikowo-Amalia ;)
zapraszam, jak się zdecydujecie to służę pomocą logistyczną i chętnie ponurkuję z wami ;)

ps nie czerpie korzyści materialnych z reklamy coco czy też amali ;p po prostu jest OK !

divedevil - 31-01-2010, 09:57

Zapraszamy do Ińska .Jest wszystko na Miejscu.Baza, tanie noclegi,mnóstwo atrakcji pod wodą,dobra wizura. www.divedevil.com.pl
waterman - 01-02-2010, 11:17

Tym bardziej, że czasami różnie jest z bazami nad jeziorem po wakacjach, więc i tak będę się próbował dogadać.
Jesteśmy nad jeziorkiem (jeśli pogoda pozwala) do końca października. Resztę wysłałem na priv.
Artur G - 01-02-2010, 20:09

niedaleko Gdańska jest jeziorko Kłodno. sporo atrakcji pod wodą, na miejscu sprężarka (bodajże z Trytona), baza noclegowa 5m od jeziora:)
piotr_c - 01-02-2010, 20:19

Zakrzówek! ;) No co... piszę poważnie... W dzień nurkowanie, wieczorami imprezy. Wakacji nie starczy żeby knajpy wszystkie obskoczyc :ping: Ponurkowac moze nie ponurkujesz, ale wakacji tez nie zapomnisz :beer3: No i do domu będziesz miał blisko ;)

A tak na serio, to w tym roku wybieram się na tydzień na Kaszuby. Ponoc płytko, ale na wypoczynek idealnie. Widziałem fotki i ciągle mi to po głowie chodzi.

szczemar - 01-02-2010, 20:36

piotr_c napisał/a:
A tak na serio, to w tym roku wybieram się na tydzień na Kaszuby

A napiszesz gdzie ?

piotr_c - 01-02-2010, 22:21

szczemar napisał/a:

A napiszesz gdzie ?

Konkretnych lokalizacji jeszcze nie mam. W zeszłym roku spotkałem kaszubskich lokalesów i zachwalali swoje jeziorka, że choć płytkie, to warte odwiedzenia. Mam gdzieś tel. do jednego z nich, więc jak już się zrobi cieplej to będę sprawę badał bliżej.

Ryszard Szwajcer - 02-02-2010, 08:28

Zapisałem oczywiście Piłakno, Lubikowskie, Ińsko.
Kłodna kompletnie nie znam i jeżeli można by było prosić o więcej danych, byłbym wdzięczny.
Jak nazywa się baza, czyli z kim z miejscowych ewentualnie zagadać?
Zakrzówek oczywiście znam, choć nigdy nie powiem, że doskonale, choć nuram tam praktycznie w sezonie co weekend. Z kursami...
Gdybym mieszkał dalej tam skąd pochodzę, czyli w Zielonej Górze, na pewno też odwiedziłbym jako pierwszy Zakrzówek :)
Niestety w Zielonej Górze mieszkałem tylko do momentu, gdy nie mieściłem się na stojąco pod szafę, po czym przywieziono mnie na południe kraju. Ponieważ jednak bardzo ciągnie mnie w rodzinne strony, jakoś tak bardzo skłaniam się jednak ku Pojezierzu Lubuskiemu i zachodnim rejonom kraju.

Oczywiście dziękuję bardzo za propozycje, proszę o jeszcze i jak tylko podejmiemy decyzję, gdzie jedziemy najpierw, to będziemy się od razu kontaktować.

Może uda się "zaliczyć" kilka jeziorek naraz, przy jednym wypadzie klubowym.

Waterman - nic nie otrzymałem na priv... Pusto, cicho, samotnie i smutno w skrzynce ;)

Artur G - 02-02-2010, 09:25

Kłodno. nad samą wodą znajduje się mieścina Chmielno. nocleg można zaklepać w ośrodku Krefta, 50 metrów dalej jest sprężarka należąca do CN Tryton z Gdańska. pod wodą nie zrobisz jakiś ogromnych głębokości, bo w okolicy można osiągnąć tylko 8-9 metrów... Jednak pod wodą jest sporo atrakcji: korytarze z klatek, autobus, keson, makieta nurka, platformy, tor przeszkód i trochę innych dupereli:) i jeśli trafi się na dobry okres to pływa się cały czas w ławicach okoni(czasem zdarzy się i szczupak). na necie z łatwością można znaleźć filmiki z nurków w tym jeziorku. w razie dalszych pytań pisz na PW.
Tomasz Łach - 02-02-2010, 09:49

No skoro planujecie wyjazd z Bielska to pomyslcie o jeziorach w Senecu na Slowacji... Dojazd super !
Zdjecia i opis miejsca masz tutaj
Pozdrawiam

dawidw - 02-02-2010, 10:08
Temat postu: Re: Które jezioro w kraju wybrać, na klubowe, nurkowe wakacj
Proponuje Pojezierze Drawskie, Jezioro Drawsko glębokość około 80m.
Ośrodek Wajk www.wajk.pl dysponują dużą łodzią desantową dla 8 nurków. Mała sprężarka 100l/min. Do wyboru duże pole kempingowe lub domki.
W okolicy 10-20km jest dużo innych jezior Siecino, Krzemno, Komorze, Borne Sulinowo (zatopiony las), Kąpka.

Ryszard Szwajcer - 02-02-2010, 10:09

Artur- Zapisane, bardzo dzięki.
Tomku- Byłem, widziałem, zwiedziłem. Było bardzo sympatycznie nad i pod wodą :)
Szefo faktycznie bardzo miły, choć kiedy tam byliśmy coś się porobiło jemu ze sprężarką i powietrze ciut zaciągało olejem. Oddychać można było spokojnie a i kaszleć jakoś po nuraniu się co poniektórym przestało. Okazało się że to nie była wcześniej alergia, że kaszleli przed zejściem pod wodę, tylko po prostu jakieś suchoty ich bodaj naszły i po dychaniu z butli dopiero się naoliwili (cokolwiek nie znaczy słowo "naoliwili")
Byłem tam kilka lat temu. Akurat w momencie, gdy jak to jest w opisie na Twojej stronie, do wielu ciekawych miejsc w jeziorze prowadziła nie linka poręczowa, tylko zwykła taśma nylonowa z reklamą jakiejś firmy, do zaznaczania np. toru na różnych wyścigach lądowych.
Ciekawe, że ta taśma, choć widać było, że jest dość wiekowa, nie była nigdzie urwana ani uszkodzona.
U nas poręczówki w wielu miejscach są pocięte w drobny makaron.
Bardzo polecam również tą miejscówkę na nuranie.

waterman - 02-02-2010, 10:42

Pusto, cicho, samotnie i smutno w skrzynce
a teraz?
tom_wie - 02-02-2010, 11:43

The_PiotREX napisał/a:
A może powidzkie?

Dobrze mówi!
Tu macie 3 bazy w miejscowościach Giewartów i Kosewo, nocleg w domkach albo namiotach na PKDP, w OWS "Pałacyk", pobliskich gospodarstwach agroturystycznych - kontakty są w linkach.
http://www.nautica.poznan.pl/baza.php
http://www.nemo.com.pl/?todo=baza_nurkowa#noc
http://osrodekpkdp.republika.pl/
To są 3 bazy które znam i mogę polecić.
W jeziorze też trochę atrakcji, zatopionego złomu (cesna, żaglówka, samochody), dużo platform, można też spokojnie zrobić z brzegu 35 metrów.

Niedaleko jest jezioro budzisławskie a tam baza diver z Poznania oraz pole namiotowe i domki a w wodzie prawdopodobnie jedyny na świecie zatopiony fortepian.
Nie mogę znaleźć ich strony ale jakbyście zadzwonili to się napewno dogadacie
DIVER

train - 02-02-2010, 17:15

Polecam w tej kolejności:
Kłodno
Powidzkie
Budzisławskie

W przypadku ostatnich dwóch są dość niedaleko od siebie ale Kłodno choć płytkie od brzegu ma naprawde fajne atrakcje.

Haw - 02-02-2010, 19:31

train napisał/a:
Polecam w tej kolejności:
Kłodno
zdecydowanie, ale nie na wypad (zapewne okolo tygodniowy) z poludnia polski. 1-2 dni OK, koniecznie trzeba zrobic min. 1 nurkowanie nocne. tak w sam raz na odwiedziny po drodze nad zatoke :) . jest tez spory minus tego jeziora o ktorym nikt nie wspomnial - w sezonie Tryton prowadzi tam sporo szkolen OWD, wizura wtedy rzadko przekracza 4 m, zwykle jest 2-3 :(
jacekplacek - 02-02-2010, 20:46

Ponieważ nosimy się z planami wyjazdu klubowego z większa ilością osób nad jakieś rodzime, ciekawe jezioro, proszę o pomoc w ustaleniu i dobraniu fajnej miejscówki.
Kryteriami naszego wyboru są:
- dojazd z południa kraju bez konieczności targania ze sobą buldożera i samochodów 4x4
- jezioro z dosyć fajną jak na krajowe warunki wizurą,
- raczej jezioro naturalne,
- niedroga baza noclegowa (mogą być domki do wynajęcia, lub pokoje oraz ewentualność postawienia namiotów i przyczep campingowych)
- możliwość zakwaterowania 15-30osób
- łatwość dostępu do wody
- jak będzie jakaś baza nurkowa, to będzie zajefajnie

Trudno przecenić urok i piękno jezior. Czy to mazurskie, czy na Kaszubach, czy gorzowskie... Mają swój niepowtarzalny klimat, rozbudowaną bazę, skupiają masę wspaniałych ludzi, dają niezapomniane wspomnienia na lata. Tylko że... na górze. Pod wodą, poza litoralem, nie oferują prawie nic. Ja to porównuję do zwiedzania błotnistego ścierniska w ulewnym deszczu i mgle.
Jest w Polsce miejsce, łaczące powierzchniowy urok jezior, wypasioną infrastrukturę z dużym wachlarzem ofert, możliwość uprawiania prawie wszystkich sportów wodnych ze szkółkami, wypożyczalniami, czy dla wymagających, regatami w wielu dyscyplinach. Ale przede wszystkim, poza litoralem, jest po co nurkować. Nie będzie się nudził ani początkujący OWD, średnio zaawansowany Deep, czy wymagający nurek techniczny: każdy znajdzie coś dla siebie i odpowiednie do tego towarzystwo. Gdzież są takie cuda? Ano Półwysep Helski: od Władysławowa po sam Hel. A w razie kaprysów pogody, zawsze można skoczyć na Wdzydze :)

Ryszard Szwajcer - 03-02-2010, 07:26

Propozycje kolejne zapisane.
Oczywiście będą poddane burzliwej jak zwykle dyskusji w klubowym gronie :)
Wielkie dzięki i proszę o dalsze propozycje i informacje.
Będzie "na zaś".

Swoją drogą, to mamy na forum temat "Jeziora- warunki pod wodą".
Może fajnie by było, żeby ludzie posiadający bazy nad tymi akwenami lub po prostu znający teren, pomogli stworzyć szerszy opis wszystkich nurkowisk w pierwszych postach tego tematu.
Nie chodzi tutaj bynajmniej o reklamę ale właśnie o pomoc w takich przypadkach jak nasz i ułatwienie kontaktu z centrami nurkowymi posiadającymi swoje bazy i zaplecze nurkowe nad konkretnymi akwenami oraz łatwiejszy dostęp zainteresowanych do sprawdzonych baz noclegowych?
Nie uważacie, że fajnie by było taką bazę danych i propozycji oraz opisów wprowadzić?
A może po prostu osobna zakładka na forum z nurkowiskami, bazami nurkowymi i noclegowymi wraz z kontaktem do nich?

szczemar - 03-02-2010, 08:53

dawidw napisał/a:
Proponuje Pojezierze Drawskie,
dawidw napisał/a:
Siecino, Krzemno, Komorze, Borne Sulinowo (zatopiony las), Kąpka.

I tu popieram kolegę w 100%.

Aquamaster - 18-02-2010, 19:06

Jeżeli macie propozycje na jezioro, które warto odwiedzić i zwiedzić pod względem nurkowym, to bardzo proszę o propozycje.

... hmmm jeśli mogę być pomocny to polecam informacje z mojej strony internetowej. Sam od kilku lat organizuję tego rodzaju wyjazdy dla moich klubowiczów po całej Polsce i nie tylko więc odwiedź :
http://www.aquamaster.pl/english/divesites.html

Mam nadzieję, że zebrane przeze mnie informacje na coś Ci się przydzadzą.
Pozdrówka

seba_nurek - 18-02-2010, 21:05

Witam,
to i ja dorzucę swoje trzy grosze.
Polecam Łagów Lubuski i tamtejsze jezioro Trześniowskie. Nurki płytkie i głębokie, w szuwarach i na ściankach, w dzień i w nocy. Polecam.
We wrześniu wizurka powinna być lepiej niż przyzwoita. Miejsc nurkowych wystarczy na tygodniowy pobyt. A jak nie to w okolicy jest kilka mniejszych "oczek" do zwiedzenia.
Baza noclegowa oczywiście urozmaicona choć ze względu na bliskość zachodniej granicy ceny noclegów "nieco niemieckie". Ale dla każdego coś powinno się znaleźć.
Pozdrawiam
Seba

Ryszard Szwajcer - 20-02-2010, 18:13

Dzięki za kolejne propozycje.
grzegorz - 20-02-2010, 19:46

Ryszard,najlepszym rozwiązaniem jest największe jezioro w Polsce czyli Bałtyk.ma wszystko czego potrzebujesz oprócz opcji targania sprzętu przez cała Polskę:)ale za to efekty.........Jak nie Bałtyk,to zdecydowanie polecam jak jeden z kolegów wczesniej Łagów i Trześniowskie.Dla Ciebie w połowie kraju,wsród pięknych lasów,znaczna głębokość,baza nurkowa,duza ilość fajnych jezior w okolicy,fajna wizura i rzeczy do zobaczenia pod wodą.Miasteczko bardzo sympatyczne z znakomitą bazą noclegową i historyczną(zwiedzanie),łagowskie lato filmowe,dużo grzybów,jezioro z zatopionym czołgiem(Rakowe) no i jak Ci się znudzi to do Berlina żabi skok na Aquapark pod zadaszeniem,tam mozesz nawet i tydzień spędzić w zamknieciu na plaży:)
Bogen - 21-02-2010, 19:12

grzegorz napisał/a:
najlepszym rozwiązaniem jest największe jezioro w Polsce czyli Bałtyk.

Niestety pogoda może pokrzyżować nam plany i całkowicie uniemożliwić nurkowanie. :29:

DarekS - 21-02-2010, 19:15

Świętajno i wszystkie w okolicach
Haw - 21-02-2010, 20:58

Bogen napisał/a:
Niestety pogoda może pokrzyżować nam plany i całkowicie uniemożliwić nurkowanie. :29:
bez przesady, w zeszlym roku w "sezonie" (czerwiec-wrzesien) byly moze z 3 "sztormy" (> 5B) uniemozliwiajace nurkowanie, jeden pechowo w Boze Cialo :D . wtedy jako backup wspomniane j. Klodno i okolice (Grzybno, Piechcin).
gorcio - 21-02-2010, 21:24

Haw napisał/a:
bez przesady, w zeszlym roku w "sezonie" (czerwiec-wrzesien) byly moze z 3 "sztormy"

piekna statystyka. I akurat na moj jedyny weekend musialo trafic ... zeby mi sie tak w lotto udalo trafiac jak w pogode ...

Haw - 21-02-2010, 21:53

gorcio napisał/a:
I akurat na moj jedyny weekend musialo trafic
bez przesady, nie mozemy sie przeciez przejmowac losem jednostki ;-)
divedevil - 22-02-2010, 13:35

Haw napisał/a:
Bogen napisał/a:
bez przesady, w zeszlym roku w "sezonie" (czerwiec-wrzesien) byly moze z 3 "sztormy" (> 5B) uniemozliwiajace nurkowanie, jeden pechowo w Boze Cialo :D . wtedy jako backup wspomniane j. Klodno i okolice (Grzybno, Piechcin).

Trzy sztormy to chyba były ale na Helu Bo na zachodniej części bałtyku było więcej

Haw - 22-02-2010, 20:38

divedevil napisał/a:
Trzy sztormy to chyba były ale na Helu Bo na zachodniej części bałtyku było więcej
mialem na mysli oczywiscie zatoke gdanska, na pelnym faktycznie bywa gorzej. no ale nikt nie kaze przeciez na pelne ;-) .
Ryszard Szwajcer - 23-02-2010, 11:06

Wybór właśnie padł obecnie na Jez. Trześniowskie.

Wybieramy się tam już w weekend majowy z ekipą.
W związku z tym mam wielką prośbę do osób, które orientują się tam na miejscu w temacie bazy noclegowej:
Gdzie można załatwić nad tym jeziorem w miarę przyzwoite i niedrogie noclegi?
Jeżeli można prosić o namiary na jakieś warte odwiedzenia miejsce (gospodarstwo agroturystyczne) czy ośrodek, to bardzo proszę o informację, najlepiej w podaniem kontaktu.
Proszę też bardzo o informację, czy będzie w tym terminie czynna już jakaś baza w okolicy, czy mamy wlec ze sobą swoje sprężarki spalinowe?

grzegorz - 23-02-2010, 17:36

Baza "SUBMARINER" nad Jez. Łagowskim
ul. 1-go LUTEGO 1
66-220 Łagów
Telefon komórkowy: 502 375 944 502 375 944
Strona WWW: http://www.submariner.com.pl

są dosyć sensowni,baza jest na terenie fajnego ośrodka przy jeziorze Łagowskim,dobry standard domków,atrakcje typu hustawki dla dzieci i super indyjska knajpa z wyśmienitą baraniną.

Ryszard Szwajcer - 23-02-2010, 20:59

Grześku- tylko jez. Łagowskie, to chyba jezioro obok Trześniowskiego a nam zależy na noclegach nad samym Trześniowskim. Jak najbliżej wody, Żeby nie dylać ze sprzętem zbyt daleko.
Podobno jest jakieś gospodarstwo agroturystyczne, z którego schodzi się po schodach do wody. Nie wiem tylko gdzie to dokładnie jest i nie znam namiarów.

Fajnie by było, gdyby można było prosić o podrzucenie sprawdzonej miejscówki noclegowej, dla grupy ok 15 - 30 osób.
Ułatwiłoby to znacznie wybór konkretnego miejsca.

PawelW - 23-02-2010, 21:59

Pensjonat Kormoran w Łagowie ,ale te schody z twinami to niezła wspinaczka :)

Pensjonat "Kormoran"
Łagów Lubuski , ul. Kolonia 15, tel - (068) 341-22-90

Wojciech Boczkowski - 23-02-2010, 22:09

PawelW napisał/a:
Pensjonat Kormoran w Łagowie

z tego co się orientuje to kormoran jest na sprzedaż i chyba nie funkcjonuje.

nam zależy na noclegach nad samym Trześniowskim

jedyne rozwiązanie to nocleg na ośrodku nauczycielskim mieszczącym się za szkołą, ale standard tych domków nie każdemu będzie odpowiadał. Poniżej ośrodka znajduje się wiata należąca do straży pożarnej, która jest zamykana i tam można podłączyć sprężarkę i składować sprzęt.

PawelW - 23-02-2010, 22:13

Wojciech Boczkowski napisał/a:
z tego co się orientuje to kormoran jest na sprzedaż i chyba nie funkcjonuje.

nie wiedziałem

jedyne rozwiązanie to nocleg na ośrodku nauczycielskim mieszczącym się za szkołą, ale standard tych domków nie każdemu będzie odpowiadał. Poniżej ośrodka znajduje się wiata należąca do straży pożarnej, która jest zamykana i tam można podłączyć sprężarkę i składować sprzęt.

wiem ze tam na długi weekend majowy wrocław się zjeżdża ...

grzegorz - 23-02-2010, 22:17

to chyba jezioro obok Trześniowskiego a nam zależy na noclegach nad samym Trześniowskim

to raczej będziecie mieli problem z taką ilościa osób,może spróbujcie w nauczycielskim jak radzi Wojtek.Teren naokoło Trześniowskiego jest w części terenem poligonu a w części po prostu lasem,więc ośrodków lezacych nad wodą jest na lekarstwo.Kormoran rzeczywiście jest przy schodach i tam jest fajna miejscówka ale jeśli jest na sprzedaż i nie funkcjonuje to d..pa.Ten ośrodek o którym ci pisałem jest żabi skok od Trześniowskiego,a i tak jeśli chciałbyś zrobić fajne nurki to musisz mieć transport obojętnie gdzie byś sie nie rozlokował.Ponadto jak będzie dosć fajna woda to i ŁAgowskie jest godne uwagi.Proponuję zebyś najlepiej skontaktował sie z Włodkiem Kołaczem,on jest z ŁAgowa i ma najlepiej obcykane noclegi,nurki,ładowania i takie tam.Kontakt znajdziesz wszędzie nawet na tym forum.

Wojciech Boczkowski - 23-02-2010, 22:19

PawelW napisał/a:
wiem ze tam na długi weekend majowy wrocław się zjeżdża ...

w czerwcu lub w lipcu może my będziemy

Ryszard Szwajcer - 24-02-2010, 01:01

Wielkie dzięki za informacje.
Jutro a właściwie dzisiaj będę dzwonił i się informował w temacie.
Mam nadzieję, że coś uda się zorganizować.
Dam oczywiście znać, co i jak udało się załatwić.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Nadal twierdzę, że osobny temat na tym forum, związany nie tylko z miejscówkami nurkowymi ale z noclegami i opisem kwater oraz kontaktów, bardzo by się tutaj przydał. Wszak podobno wszyscy ludzie wiedzą wszystko a takiej wiedzy nigdy za dużo.

DarekS - 24-02-2010, 19:03

taka baza powstaje na http://forum-nuras.info
Ryszard Szwajcer - 24-02-2010, 20:47

Myślę, że nie o to mi chodziło.
Na nuras-info powstaje kolejny spis baz i szkół, czy centrów nurkowych, instruktorów itp.

Mnie chodzi o poszerzenie opisów akwenów, które pokrótce są opisane w temacie "JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ".

Chodzi o poszerzenia danych dotyczących poszczególnych akwenów, z podaniem sprawdzonych przez naszych nurasów baz noclegowych.

Dla przykładu:
1. Jezioro Trześniowskie - opis jeziora
2. bazy nurkowe nad powyższym jeziorem, w jakich miesiącach czynne i kontakt
3. najbliższe punkty napełniania butli i kontakty
4. Miejsca noclegowe nad danym akwenem, adresy i kontakty.
Myślę, że taka baza danych bardzo by się przydała właśnie dla osób, które chcą zwiedzać wiele akwenów naszego kraju. Zaoszczędzi to sporo czasu na szukanie i próby dodzwonienia się do opustoszałych w tej chwili ośrodków.
Zanim dotarłem np. do informacji, że w sprawie noclegów w ośrodku szkolnym nad jeziorem Ciecz, trzeba się kontaktować z działem socjalnym Uniwersytetu Zielonogórskiego (dzięki Włodku za bardzo konkretną informację), ślęczałem na telefonie pół dnia z mizernym skutkiem, bo nikt nigdzie nie odbierał żadnego telefonu. Domyślam się, że po prostu obecnie ośrodki są zamknięte i nikogo tam nie ma.
Gdyby taka informacja pojawiła się razem z opisem akwenu, jak i innymi, wartymi polecenia miejscami noclegowymi, byłoby to wręcz luksusem i rewelacją.

Zdaję sobie sprawę z tego, ze stworzenie takiej bazy danych nie jest proste i będzie wymagało wiele pracy i ciągłego dbania o to, by informacje zawarte w poszczególnych opisach były w miarę na bieżąco aktualizowane.
Jednak myślę, że popularność takiej bazy danych, nie miałaby sobie równych.

Wieśkonur - 11-03-2010, 12:21

Witam wszystkich,
Jeżeli chodzi o Trześniowskie, uważam, że najlepszym miejscem noclegowym jest ośrodek przy szkole z bezpośrednim dojściem do jeziora. Domki są w różnym standardzie poczynając od takich "wczesny Gierek" do nowoczesnych domków z łazienkami. Ceny kształtują się od 13zł za osobę ww Gierkowskim do 120zł+ zużyte media za domek 6-cio osobowy o bardzo przyzwoitym standardzie. Opiekunem tego obiektu jest Pan Emil tel. nr 603464677. Włodka możesz się dowiedzieć czy nadmucha Wam butle. Także bezpośrednio przy tym ośrodku. Wydaje mi się, że lokalizacja ta jest najwygodniejsza albowiem przy odrobinie szczęścia możecie zając domek 40 metrów od wody.

Wojciech Boczkowski - 13-03-2010, 12:39

Wieśkonur napisał/a:
40 metrów od wody.

zapomniałeś dodać,że jak się nie dogada z strażakami to będzie miał utrudniony dostęp do tej wody.

Wieśkonur - 14-03-2010, 13:45

Wieśkonur napisał/a:
40 metrów od wody.

zapomniałeś dodać,że jak się nie dogada z strażakami to będzie miał utrudniony dostęp do tej wody.

To co napisałeś Wojtek nie polega na prawdzie. Dostęp do wody nie stanowi żadnego problemu. Dojście do wody jest po lewej stronie terenu ogrodzonego strażaków patrząc od ośrodka, bezpośrednio na przeciw bramy wyjściowej z ośrodka. Do dyspozycji jest łagodne zejście do wody z wybetonowanym brzegiem. :hihi-:

Ryszard Szwajcer - 14-03-2010, 20:41

Na weekend majowy jedziemy nad jez, Niesłysz. Udało się zorganizować noclegi dla grupy prawie 40 osobowej z naszego klubu.
Kolejny wyjazd będziemy planować w okolicach czerwca/lipca.
Dzięki wielkie za pomoc i oczywiście cały czas zbieram kolejne informacje o innych jeziorach.
Nad Trześniowskim nie udało się już zorganizować noclegów dla tylu osób.