FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Rescue Diver - gdzie zrobić kurs pierwszej pomocy (Warszawa)

empeg - 31-01-2010, 15:29
Temat postu: Rescue Diver - gdzie zrobić kurs pierwszej pomocy (Warszawa)
Witam :)

mój pierwszy post tutaj - pytanie:

gdzie w Warszawie zrobić kurs pierwszej pomocy wymagany do Rescue Diver PADI? Kurs żeby był dobry, i żebym był w stanie użyć zaświadczenie za granicą - więc najlepiej jak by było po angielsku. Od razu zaznaczam że nie planuję robić RD w Polsce.

Dzięki!

jantar001 - 31-01-2010, 21:21
Temat postu: EFR
Cześć,
Polecam CN www.buddy.pl
Paweł specjalizuje się w tego rodzaju kursach i świetnie to robi! Będziesz zadowolony.
Pozdrawiam,
Jacek

Syrenka_013 - 01-02-2010, 16:06

u mnie :ping:

certyfikat miedzynarodowy EFR w jez.angielskim, wazny na calym swiecie (do wyboru 3 kursy Emergency First Responce, Secon Care for Children) lub pakiet

napisz mi maila na margita@cave-diving.pl to przesle Ci szczegoly, opis kursu itd... termin do ustalenia ;-)

pozdrawiam

Andrzej Minorczyk - 01-02-2010, 17:13

Można tak
grzegorz - 01-02-2010, 19:02

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Można tak

najlepsze rozwiazanie z mozliwych,zwłaszcza w porównaniu cena do jakości, i prowadzone przez praktyków a nie teoretyków.

Syrenka_013 - 02-02-2010, 12:00

z moich informacji wynika, ze na takim kursie jest bardzo liczna grupa, wiec jest mniejsza szansa na porzadne i monitorowane przez instruktora pocwiczenie na manekinie, poza tym duzy nacisk kladziony jest na wszelkiego rodzaju urazy, a ja osobiscie uwazam, ze najwazniejsze jest to, zeby jak najwiecej czasu poswiecic na sama akcje resuscytacyjna... ale oczywiscie kurs jest ciekawy i wartosciowy - sama sie wybieram - zawsze mozna nauczyc sie czegos wiecej :pa:
Andrzej Minorczyk - 02-02-2010, 15:16

Ja obecnie wybieram się na taki

Dobrze że zmieniła się ustawa i jako ratownik WOPR jestem zobligowany do ukończenia takiego kursu.

Syrenka_013 - 03-02-2010, 19:15

fantastyczny, tego kursu to bardzo zazdroszcze... niestety ode mnie strasznie daleko przymierzajac do ilosci godzin... nie znalazlam nigdzie ceny, nie znasz czasem?
Korku - 03-02-2010, 22:47

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Dobrze że zmieniła się ustawa i jako ratownik WOPR jestem zobligowany do ukończenia takiego kursu.

A jak Ci się podoba reszta reformy w WOPR? :ping:

Syrenka_013 napisał/a:
nie znalazlam nigdzie ceny, nie znasz czasem.

Ceny KPP wachają się od około 600 zł do 1400..

Andrzej Minorczyk - 03-02-2010, 23:26

Cytat:
Ceny KPP wachają się od około 600 zł do 1400..
Dokładnie , pierwsze były droższe.

Korku napisał/a:
A jak Ci się podoba reszta reformy w WOPR?

Cóż... same wątpliwości a to już hit na szczęście mnie nie dotyczy ;)
paragraf 4 punkt 2 " Młodszy ratownik WOPR nie może pracować w charakterze ratownika"

Generalnie: obcięcie godzin szkoleniowych ,podrożenie kursów, skomplikowanie wszystkiego i aby się kręciła kasa okresowa weryfikacja ratownika co 3 lata.

Nie wiem czy to dobrze czy źle - większość ma mieszane uczucia.

Korku - 03-02-2010, 23:45

Dokładnie.. A przed wdrożeniem reformy główny argument za to: "mniejsze koszty, tańsze kursy, propagowanie ratownictwa" :bee;
grzegorz - 04-02-2010, 11:58

musicie wyjsć od genezy,kto trzymał łapę na WOPRZE?i czy to się zmieniło,czy tylko Panowie są dzisiaj starsi?