FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Chorwacja we wrześniu - wraki

WW - 24-02-2010, 14:50
Temat postu: Chorwacja we wrześniu - wraki
Witam

Planujemy ponurkować we wrześniu na wrakach Chorwacji. "Prirodu" mamy dość :ping:
Wyjazd niekomercyjny, dla przyjemności, z rodzinami. Wraki do ok 40 m. dostępne bez specjalnych zezwoleń/uprawnień i nienachalnie. To urlop :beer3:
Interesują nas wraki leżące przy półwyspie Istria. Mamy już rozeznanie w ofertach różnych baz.
Chętnie pojedziemy wspólnie z innymi, jeśli znajda się chętni na taki wyjazd.

tomasz3city - 24-02-2010, 19:30
Temat postu: hej
wraz ze mną 2 moze 3 osoby od 4go września wstępnie byłyby chętne

[ Dodano: 24-02-2010, 19:31 ]
wraz ze mną 2 moze 3 osoby od 4go września wstępnie byłyby chętne

.

Andrzej Barnat - 24-02-2010, 21:42

Wojtek. Będziesz może 6 marca w Keja Pub? Można by pogadaź o tej chorwacji. Pozdrawiam Andrzej
Żabcia - 24-02-2010, 22:27

Wojtku, jeśli możesz, to napisz z jaką bazą i jaką cenę ustaliliście za pakiet na wrakach?
Ciekawi mnie też jakie wraki proponują bez zezwoleń?(dopłat?)
Pozdrawiam

WW - 25-02-2010, 10:39

Andrzej Barnat napisał/a:
Wojtek. Będziesz może 6 marca w Keja Pub? Można by pogadaź o tej chorwacji. Pozdrawiam Andrzej

A niby dlaczego mam być 6 marca w pubie. ? Coś tam będzie ?

Żabcia napisał/a:
Wojtku, jeśli możesz, to napisz z jaką bazą i jaką cenę ustaliliście za pakiet na wrakach?

Na razie zbieramy oferty. Wszystkie oscylują w oku 300 eur. za 5 dni podwójniewrakowych, ale też wszędzie proponują zniżkę 10 - 15 % + darmowe nurki dla organizatora. Jako, że to wyjazd niekomercyjny, to ta ulga też zostanie rozdzielona na wszystkich.

Żabcia napisał/a:
Ciekawi mnie też jakie wraki proponują bez zezwoleń?(dopłat?)

To trochę inaczej. Opłata jest za wszystkie wraki i już jest wliczona w cenę. Jednak w Chorwacji ustalono arbitralnie 40 m. jako granicę nurkowania rekreacyjnego. Nurki poniżej tej granicy traktowane są jako „techniczne" i bazy wymagają na nie specjalnych uprawnień oraz żądają znacznie większej opłaty za nie.
Na jakie wraki popłyniemy, to jeśli będziemy grupą, to my mamy prawo wyboru. Wpływ ma też oczywiście pogoda.

Żabcia - 25-02-2010, 22:23

Poodpowiadam:
6 marca w pubie Keja będzie PIERWSZY ŁÓDZKI FESTIWAL NURKOWANIA WRAKOWEGO. Szczegóły na http://www.tryton.lodz.pl/ Zapraszamy wszystkich.
O cenę pytałem dlatego, że myśleliśmy o wyjeździe tam w maju tego roku, ale ceny nas zwaliły z nóg.
Cena, którą podajesz troszkę mnie dziwi, byliśmy tam również we wrześniu w zeszłym roku i stanęło na cenie 300 euro za osobę (po zniżce) za pięć dni nurkowych z czego 3 na wrakach.
W rezultacie nuraliśmy na wrakach 4 dni, ale to już inna historia. Na miejscu spotkaliśmy też innych rodaków i po dyskusjach na temat cen okazało się, że my trafiliśmy najtaniej.
W tamtej okolicy 40 m w zupełności wystarczy, a nawet jak się "omskinie" 3 czy 4 m, też nie będzie nikt robił problemów.
I jeszcze jedno. Prirodu w tamtych okolicach to totalna porażka. Chyba lepiej ten dzień spędzić w apartamencie z :beer3:
Pozdrawiam

WW - 26-02-2010, 10:34

Żabcia napisał/a:
Poodpowiadam:
6 marca w pubie Keja będzie PIERWSZY ŁÓDZKI FESTIWAL NURKOWANIA WRAKOWEGO. Szczegóły na http://www.tryton.lodz.pl/ Zapraszamy wszystkich.

Wiesz, z Trytonem przestałem jeździć dobrych kilka lat temu. Wątroba mi nie wytrzymywała, np. 4 dniowe wraki zamieniły się w 3 dniowego "Kapitana Morgana". :ping:
Coś się może zmieniło ?

Żabcia napisał/a:
O cenę pytałem dlatego, że myśleliśmy o wyjeździe tam w maju tego roku, ale ceny nas zwaliły z nóg.
Cena, którą podajesz troszkę mnie dziwi,

Za niska czy za wysoka ?
A może "organizator" wziął za dużo ?
Ja organizuje wyjazd niekomercyjny. Płace jak wszyscy i WSZYSTKIE !! zniżki i upusty dzielimy na wszystkich. To zasada która wprowadził Urwis i ona mi bardzo odpowiada.
Cena jest podana w pismach zwrotnych, które otrzymałem na zapytanie z kilku baz. Dlatego właśnie pozwoliłem sobie zaproponować coś takiego.
Na zapłatę dla "pana organizatora" i innych pośredników zwyczajnie mnie nie stać.
W maju też koledzy organizują podobny wyjazd. My wolimy we wrześniu, cieplejsza woda, lepsza wizura i te figi przy drodze :bee;

Żabcia napisał/a:
I jeszcze jedno. Prirodu w tamtych okolicach to totalna porażka. Chyba lepiej ten dzień spędzić w apartamencie z :beer3:

Pełna zgoda. :beer3:
W zeszłym roku byliśmy na wyspie Brać i tam tylko wrak i przepiękna jaskinia warta była grzechu. Reszta, to kabaretowa "ściekawa rura".

Ceny o których rozmawialiśmy dotyczą grupy min. 8 nurkujących. Nadal szukamy chętnych. :tak:

Żabcia - 26-02-2010, 22:02

Co do pierwszej części postu nie będę się wypowiadał, gdyż nie znam Cię i nie wiem w jakim stanie jest Twoja wątroba, moja wytrzymuje. :576: Nie powinno się łączyć :beer3: z nurkowaniem i to na tyle. Po co rozwlekać temat.Jeszcze jakieś "złośliwe języki " zaczną opowiadać niestworzone historie.Natomiast odnośnie cen, to my też mieliśmy wyjazd niekomercyjny i wszystko było "po kosztach" i wyszło nas po 300 uero. tak, że cena, którą proponujesz jest super.
Pozdrawiam

WW - 03-03-2010, 11:58

No to tak.

Planowany termin 4-11 wrzesień.

5 dni nurkowych po 2 wraki dziennie w tym 2 x Baron Gautsch, 2 x Hans Schmidt (Park Narodowy)

Transport tym:

To coś :ping: ma 2x250 Hp i 10 na 3,5 m. Czas płynięcia na nurkowisko to 10 do 20 min.

Śpimy tu:

A teraz cena (każdego to interesuje :bee; ):

Całość !! nurkowania to 316 euro.
Wliczone nawet roczne pozwolenie na nurkowanie w Chorwacji. !!! :tak:
Domki po 50 euro. Wygodnie 4 a na upartego 6 osób. Blisko bazy nurkowej, podobno pięknie położone na zadrzewionym kempingu.

Wymogi formalne:
Stosowne uprawnienia na zakres głębokości do 40 m i 30-50 zalogowanych nurkowań.

Pakiet dla 10-12 nurków.

Na razie akces zgłosili:

1. WW + 1 nienurkująca
2. Marcin + 1
3. tomasz3city + 1
4. Bogdan + 1
5.
6.

leon - 21-04-2010, 15:24

Wyjazd zapowiada się bardzo ciekawie
Proszę wpisz i mnie
Leon+1(nienurkująca)+ dziecko 6lat

Może ktoś jeszcze z żoną(nienurkującą) i dzieckiem??? Będzie im weselej podczas naszych podwodnych eskapad :-)

WW - 21-04-2010, 16:56

Witaj
Będzie nam miło :ok2:

1. WW + 1 nienurkująca
2. Marcin + 1
3. tomasz3city + 1
4. Bogdan + 1
5. Leon + 1,5
6.

[ Dodano: 29-04-2010, 19:21 ]
1. WW + 1 nienurkująca
2. Marcin + 1
3. tomasz3city + 1
4. Bogdan + 1
5. Leon + 1,5
6. Radek

leon - 30-04-2010, 21:49

WW napisał/a:
1. WW + 1 nienurkująca
2. Marcin + 1
3. tomasz3city + 1
4. Bogdan + 1
5. Leon + 1,5
6. Radek

Zbiera się ekipa, proszę zmień przy Leonie wpis na taki:
Leon + 2 nurkujące+3,5 nienurkujące
lub
Leon+1,5
Agnieszka + 1
Tomek + 1

WW - 04-05-2010, 09:20

Każdy może uzupełnić listę :ok2:

Zatem obecnie wygląda ona tak.

1. WW + 1 nienurkująca
2. Marcin + 1
3. tomasz3city + 1
4. Bogdan + 1
5. Leon + 1,5 nienurkujące
6. Agnieszka + 1 nienurkująca
7. Tomek + 1 nienurkująca
8. Radek

Witam nowych chętnych :pa:

[ Dodano: 07-05-2010, 14:28 ]
Czas rezerwować domki. :ok2:
Wszystkich proszę o mail na prv -wuwu0@vp.pl - aby nie zaśmiecać grupy szczegółami.
Musze wiedzieć ile domków wynająć.

Czekam na maile :!!:

[ Dodano: 07-05-2010, 14:59 ]
To mail który dostałem.

Kto zna dobrze angielski, aby to wiernie przetłumaczyć. ?
Mój angielski jest za słaby a tu w grę wchodzą już pieniądze.

sorry for waiting...

The mobilhomes are now on the place and they are really nice. They have one sleepingroom for a couple with bathroom and a nother sleeping room with two beds and also a bathroom, in the middle there is a kitchen - for all you need and where you can sit - there is the possibility to have a bed for night for two people (but not for big people!),

so if you can do 5 people in one mobilhome - we think that would be perfect....

I dont know how many people you are now complete?? You have a little terasse outside for sit in the evening. You get the price list for groups from rudi and please dont forget the taxe and this...

For cleaning at the end it comes 25 Euro on top - sorry but they forget this on the pricelist!!!

Please bring your own bedlines for sleeping and also your towels for shower , then you dont have

to pay 15 Euro for this. you get a bill for account of the mobilhomes from camping puntizela for booking. For the dives you dont have to pay before - its from us Diving Center - you pay at the end.

I hope this will be o.k. for you! Please tell me what you want to book.

Thanks and waiting for some answer

Sabine

tomasz3city - 10-05-2010, 21:36

więc ja moze spróbuję... jakbym cos namieszał to prosze poprawcie mnie

Domy na kółkach są juz na miejscu i sa one bardzo ładne. Posiadają jedną sypialnię dwuosobową z łazienką i jeszcze jedną sypialnię z dwoma łóżkami i także łazienką, pośrodku jest kuchnia dla naszych potrzeb, gdzie także można posiedziedzieć ( istnieje możliwość do położenia tam łózka dla dwóch nie duzych osób)

doradzają aby zorganizować 5 osób na jeden dom na kółkach!!!

Nie wiem ile macie zebranych ludzi na tą chwilę. Na zewnątrz jest mały taras, na którym można posiedzieć wieczorem

Dostaniemy cennik dla grup od Rudiego ale mamy nie zapomnieć o podatku ( chyba?? ) i o tym;
-czyszczenie na koniec 25 Euro
-proszę zabrac bieliznę pościelową i ręczniki, wtedy nie będziemy musieli placić 15 Euro za to
- dostaniemy rozliczenie fonansowe za dom na kołach z camping puntizela aby zrobić rezerwację
- za nurkowania nie musimy płacić za wczasu - zaplacimy dopiero na końcu w ich centrum

Mam nadzieję ze będzie wszystko ok dla was. Prosze dajcie znać co chcemy zareerwować

Sabina

:papa:

WW - 11-05-2010, 08:27

To by się zgadzało z moim translatorem :bee;
Schemat takiego domku kilka postów wyżej.
Nic, tylko zamawiać :tak:

[ Dodano: 20-05-2010, 18:13 ]
Przysłali zdjęcia domków.

Całkiem, całkiem :ping:

Sipo - 30-05-2010, 12:18

Witam

Dowiedziałem się o wyjeździe na wraki na forum Leona
jeśli nic nie stoi na przeszkodzie dopisuje się na wyjazd.
2 os nurkujące + 3 nienurkujące.

:pa:

WW - 31-05-2010, 08:04

Odpowiedź poszła na prv.
To zamyka listę 12 nurków, bo tyle mieści się na raz na łodzi.

koziolek - 02-10-2010, 10:41

Może ktoś opisze poczynania bazy?
Sipo - 02-10-2010, 21:13

A co można pisać? pogoda popsuła bazie zarobek, a nam ,,baza" wyjazd. Jak mieli by większą lodź to może zamiast czterech zrobilibyśmy te 10 nurów. Szkoda słów...
koziolek - 02-10-2010, 21:47

Cześć czekam aż Ktoś obsmaruje baze z której oferty mieliśmy skorzystać a tu nic! Gdyby nie te DWA nury w doborowym towarzystwie(w szczególności ten pierwszy)to by była total disaster!
Wszak nie byłem tam sam a relację obiecało Wielu.
Szkoda coby ktoś wtopił tak jak my.

wiesiek01 - 02-10-2010, 22:09

koziolek napisał/a:

Zacząłeś to kontynuuj... albo masz jaja albo nie.

koziolek - 02-10-2010, 22:42

Z racji braku netu siedziałem cicho do dzisiaj.
Myślę że powinien opisać to kolega który był inicjatorem i organizatorem w/w wyjazdu,niestety byłem tylko uczestnikiem wyprawy i nie mam kompletnej listy informacji przepływającej pomiędzy organizatorem a bazą nurkową i umowami zawartymi pomiędzy wyżej wymienionymi.
Jeżeli w przeciągu 24 godzin nikt nie opisze zaistniałej sytuacji postaram się opisać to co zastałem na miejscu,oczywiście będzie to tylko mój subiektywny punkt widzenia ale myślę że delikatnie naświetli on działanie bazy nurkowej.
WW napiszesz parę słów?

[ Dodano: 04-10-2010, 12:54 ]
OK,organizator widocznie nie ma czasu wiec opiszę parę słów na temat bazy nurkowej z której oferty skorzystaliśmy a która nie wywiązała się w zasadzie z żadnej wcześniej ustalonej umowy!
Baza mieści się na terenie campingu Puntizela w miejscowości Pula.
Adres niemieckiej bazyTUTAJ
Baza zaoferowała szybką łódź(10-15 min płynięcia na wrak)jaką widzicie na ich stronie,z racji że wyjazd był z założenia wyjazdem z rodzinami więc szybka łódź była głównym założeniem ażeby zminimalizować czas spędzany w bazie/łodzi i posiedzieć z rodzinami.
Założeniem były TYLKO nurkowania na wrakach(10 nurkowań)12 osobowej grupy nurków i tak zostało uzgodnione z bazą
Po przyjeździe w niedzielę poszliśmy do bazy żeby się zameldować i przygotować sprzęt do nurkowań pon-pt i tu pierwsze zdziwko łódź zabiera 9 nurków!!
Chwilę później okazuje się że nie będzie 10 nurkowań na wrakach a 5 na wrakach i 5 prirodu!Obsługa bazy tłumaczyła to tym że organizmy nie są w stanie się odsycić więc oni idą nam na rękę.
Wiec już przed pierwszym nurkowaniem było sporo przepychanki,w efekcie końcowym baza wynajęła łódź która jest w stanie zabrać wszystkich ale tylko na pon-śr-pt więc wtorek i czwartek dalej brak łodzi która jest w stanie zabrać wszystkich!
Wynajęta łódź słabo nadawała się do nurkowań z racji drabiny na wysokiej burcie która wymagała zdjęcia płetw co na wzburzonym morzu nie jest za dobrym rozwiązaniem,poza tym łódź była bardzo wolna przez co dwa nurkowania z 45 minutową przerwą na dobijanie butli zajęły 12 godzin 8-20.
Po takim dniu stwierdziłem że kolejnego dnia odpuszczam nurkowania i dowiaduję się że bazę nie interesuje kto ile nurkowań wykona musi zapłacić za pakiet 10 nurkowań więc kolejna przepychanka słowna w celu znalezienia rozwiązania!
Kolejnego dnia szybka łódź zabiera 8 czy 9 nurków(zostałem na brzegu)płynie na wrak niestety nie udaje się jej zacumować przy wraku więc zabiera nurków na prirodu(na temat tego nurka niech wypowie się ktoś z nurkujących tam)
Kolejny dzień załamanie pogody więc wypłynięć zero.
Dnia nastepnego lekka poprawa pogody więc jesteśmy zwodzeni z godziny na godzinę że zaraz wypływamy i tak do 13tej.Na pytanie czy wypływamy o godz 12.25 wielce wzburzona pani z obsługi bazy wydarła się że odpowie o 13tej a tu co pięć minut ktoś zawraca jej dupę z durnym pytaniem czy wypływamy czy nie!!
O 13 łódź cumując przy pomoście popchnięta falą uderzyła w tenże po czym na pełnym gazie odpłyneła w siną dal.
Po tym incydencie rozliczyłem się z bazą za dwa nurki które wykonałem i pojechałem do domku,aczkolwiek osoby które rezygnowały w tym samym czasie co ja zostały obciążone nurkowaniami których nie wykonały!
Na zakończenie dopiszę że na pytanie o sanitariaty zostały wskazane pobliskie krzaki!
Generalnie Nie polecam bazy na campingu Puntizela w Pula
Wszystko co napisałem są to moje subiektywne odczucia i spostrzeżenia

maran - 04-10-2010, 20:54

Podbijam dla tych co czytają poprzez, "zobacz posty od ostatniej wizyty" bo przegapią twoją edycję.

Koziołek fajnie że w końcu napisałeś.

Trzeba tępić i uprzedzać przed takimi fa..... bazami.

Haw - 04-10-2010, 23:40

koziolek, fajnie i w wiekszosci rzeczy masz oczywiscie racje, ale:
- wysokie burty lodzi + duza fala przez ktora nie powinno sie zdejmowac pletw. gdyby burta byla niska, narzekalbys ze burta byla niska i fale wdzieraly sie na poklad i ogolnie lodz nieprzystosowana do rejsow morskich.
- trudno miec rowniez pretensje do organizatora o to ze nie zapewnil pogody i w czasie sztormu organizuje nurkowania zastepcze. o takie rzeczy trzeba sie pytac PRZED przyjazdem, podobnie jak o kwestie rozliczen w sytuacji gdy niektore nurkowania z takich czy innych powodow nie dojda do skutku. jak kupiles pakiet, to kupiles pakiet, niewykorzystane nurki mozesz odsprzedac albo cos - twoja sprawa co z nimi zrobisz - zaplaciles za nie i sa twoje...

ale wiekszosc uwag jak najbardziej zasadna, dzieki za info, wiadomo gdzie zatoczyc szeroki luk ;-) .

tomasz3city - 05-10-2010, 08:59

Cytat:
niewykorzystane nurki mozesz odsprzedac albo cos

dobry tekst:)

robertg - 05-10-2010, 09:34

Haw napisał/a:
jak kupiles pakiet, to kupiles pakiet

Jak baza sprzedala pakiet to baza ma obowiazek zrealizowac pakiet i pogoda imho nie jest zadnym usprawiedliwieniem. Zawsze w takiej sytuacji mozna sie rozliczac za kazdego nurka osobno, a nie "pakietowo".

koziolek, fajny wyjazd - nie ma co... wspolczuje straconego czasu i nerwow

koziolek - 05-10-2010, 10:54

Haw napisał/a:
koziolek, fajnie i w wiekszosci rzeczy masz oczywiscie racje, ale:
- wysokie burty lodzi + duza fala przez ktora nie powinno sie zdejmowac pletw. gdyby burta byla niska, narzekalbys ze burta byla niska i fale wdzieraly sie na poklad i ogolnie lodz nieprzystosowana do rejsow morskich.
- trudno miec rowniez pretensje do organizatora o to ze nie zapewnil pogody i w czasie sztormu organizuje nurkowania zastepcze. o takie rzeczy trzeba sie pytac PRZED przyjazdem, podobnie jak o kwestie rozliczen w sytuacji gdy niektore nurkowania z takich czy innych powodow nie dojda do skutku. jak kupiles pakiet, to kupiles pakiet, niewykorzystane nurki mozesz odsprzedac albo cos - twoja sprawa co z nimi zrobisz - zaplaciles za nie i sa twoje... ;-) .

Pakiet 10 nurkowań na wrakach z szybkiej łodzi
Szybka łódź zabierająca 12 nurków-brak
10 nurkowań na wraki-brak
Wydaje mi się że wystarczy do zerwania umowy
Gdyby nastąpiła awaria łodzi to też miałbym płacić za pakiet?
Uzgodnienia były dokonane na dwa miesiące przed naszym przyjazdem
Nie winię bazy o brak pogody aczkolwiek po przejechaniu 50 km na drugą strone półwyspu pogoda była super i każda normalna baza postarała by się załatwić transport(kazdy dysponował własnym autem)lub chociaż zorganizowac wypłyniecie z innej bazy a nie zwodzić 12 osób że zaraz wypływamy żeby tylko przytulić kasę.

Haw - 05-10-2010, 22:42

robertg napisał/a:
Jak baza sprzedala pakiet to baza ma obowiazek zrealizowac pakiet i pogoda imho nie jest zadnym usprawiedliwieniem
uwazasz ze powinni zasuwac w sztorm? zaproponowali nurkowania zastepcze w innym miejscu, mogli tez zaproponowac przelozenie nura, ale wiadomo ze wzg. na terminy nie zawsze moze to pasowac...
byla podobna dyskusja kiedys czy szyper powinien brac kase jak nie trafi we wrak. najlepiej uzgodnic takie rzeczy przed zawarciem umowy zeby potem uniknac niepotrzebnych napiec. oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze latwo jest mi pisac PO wydarzeniu...

koziolek, wiecej dystansu. tak jak napisalem: wiekszosc uwag jest zasadna i wystarcza zeby omijac baze z daleka. z niektorymi sie nie zgadzam o czym napisalem, ale to jest tylko moje zdanie, nie zamierzam prowadzic krucjat :)

WW - 05-10-2010, 23:02

Witam i przepraszam, ale zawirowanie życiowe i w tej chwili brak czasu.
Opis kolegi bardzo dokładny.
W domu po przyjeździe przeczytałem dokładnie całą korespondencję i znalazłem ich poświadczenie przyjęcia naszych warunków. Całą korespondencje przesłałem jednemu z kolegów, który chciał sprawę opisać w ich macierzystej organizacji.
Wychodzi więc na to, że Niemcy wcale nie są tacy słowni, za jakich uchodzą. Porządek w bazie też znacznie odbiegał od "ornungu".
Jedyną jasną stroną wyjazdu okazały się domki, których opis odpowiadał prawdzie. Niestety tylko ten opis się zgadzał.
Musze jednak przyznać, że z tego wyjazdu żona jest bardzo zadowolona, dużo zwiedzania i odpoczynku, tak że nie mam szlabanu na następną "Chorwację" :bee;

Jeszcze wyjaśniam sprawę niedoszłego przelewu ze swoim bankiem :pad:

Pozostaje mi jeszcze raz przeprosić.

Chciałem dobrze a wyszło jak zawsze.

Dzięki wszystkim za wyrozumiałość. :roz:

hubert68 - 06-10-2010, 07:15

Wojtku a czy na miejscu namierzyłeś jakąś lepszą bazę?
WW - 06-10-2010, 07:54

Witaj
Tak. Cześć uczestników, wkurzona kłamstwem Niemców, olała ich i skorzystała z bazy w pobliskim miasteczku. Bardzo ją chwalili. W Puli jest inna baza, która ma podobny program jak my mieliśmy, tyle że nie wymuszony przez nas ale, po prostu w ofercie. Jest nawet podany plan nurkowań z opisem wraków. Rozmawiałem z nimi, ale z uwagi na rodzinny charakter wyjazdu wybraliśmy opcje dwóch szybkich nurków i cieszenia się rodziną. W rzeczonej bazie wypływa się na cały dzień.
Powstał pomysł powtórzenia wyjazdu, co by "dorobić" brakujące wraki i być może skorzystamy właśnie z tej bazy.

PawelW - 06-10-2010, 07:57

Ja byłem w ubiegłym roku na Istri w Rovijn , nurkowaliśmy z bazą Valdaliso i było 100% satysfakcji i zaangażowania bazy , łódź szybka, wygodna , pływają na wszystkie wraki , czas dopłynięcia max 45min , okres pobytu wrzesień i pogoda dopisała Polecam

W tym roku byliśmy również we wrześniu na Visie , pływaliśmy z Wiesiem Kantorem pogoda dopisała baza 120 % Bardzo polecam

Miły Maciej - 06-10-2010, 08:13

Hubert blisko Puli na campingu Indie masz fajną rodzinną bazę z szybkim ribem www.divingindie.cośtam - bija wszystkie gazy. Nurałem m.in. z nimi rok temu.
Trochę dalej jest Krnica w której mają większe łódki - tam użęduje Maurizio (GUE-owiec wyznający TMX od 30m :) ) Jak jesziesz większą ekipą to uważam b.dobry wybór.
www.krnica.com chyba
Jeszcze dalej w Rabacu (byłem w te lato) jest czeska Lamkra - obnurkowaliśmy wszystkie fajniejsze wraki w okolicy (nawet Kolega wrzucił artykuł ze zdjęciami do ostatniego MN) - też polecam, też wszystkie gazy i dobra organizacja.

Przemo_C - 06-10-2010, 09:16

Miły Maciej napisał/a:
Trochę dalej jest Krnica w której mają większe łódki - tam użęduje Maurizio (GUE-owiec wyznający TMX od 30m :) ) Jak jesziesz większą ekipą to uważam b.dobry wybór.
www.krnica.com chyba.....

Krnica jest świetna na wyjazd typowo nurkowy, rodzinnie to już gorzej, nic tam nie ma. Nawet plaży przyzwoitej nie widziałem.

Przekonałem się kiedyś, że warto kierować się opiniami z forum, obijaliśmy się rok temu od bazy do bazy i w końcu i tak trafiliśmy do polecanej Nadi Scuba w Rovinj.

robertg - 06-10-2010, 14:51

Haw napisał/a:
uwazasz ze powinni zasuwac w sztorm?

bynajmniej, ale wtedy przestaja obowiazywac ceny pakietowe, a zaczynaja ceny za pojedynczego nura - wtedy imho jest to fair

Przemo_C napisał/a:
Krnica jest świetna na wyjazd typowo nurkowy, rodzinnie to już gorzej, nic tam nie ma.

absolutna prawda, ale na wyjazd nurkowy ta baza jest imho doskonala - wszystko da sie zalatwic, dostepne wszystkie gazy, ja bylem bardzo zadowolony

Miły Maciej napisał/a:
w Rabacu (byłem w te lato) jest czeska Lamkra

W Rabacu jest "oddzial" lamkry - glowna baza jest w Opatiji i tam trzymaja lodki i caly sprzet. Baza bardzo fajna, ale stosunkowo drogie gazy w porownaniu z Krnica.
Wogole ceny gazow w Krnicy sa lepsze niz u nas komercyjnie :)

klon - 06-10-2010, 15:20

robertg napisał/a:
ale na wyjazd nurkowy ta baza jest imho doskonala

czy doskonała - nie wiem, ale rewelacyjne podejście - wszystko do uzgodnienia

słowni i chętni do pomocy - jak po pierwszym dniu okazało się, że siedzimy na wraku dłużej niż 5 min to do następnego razu "jakoś" rozeszło się po okolicy, że jest z Polski techniczna grupa i znalazło się jeszcze trzech czy czterech nurków ze stejdżami a nie było biadolenia, że ci z pojedynczymi butlami muszą siedzieć godzinę na pokładzie aż my deko skończymy...
jakoś baza potrafiła wypłynięcia tak podzielić, żeby obie grupy były obsłużone i zadowolone

trochę się nasdzukaliśmy, ale w końcu trafiliśmy to o co nam chodziło - żeby dopełnić opisu też łączyliśmy wyjazd nurkowy z rodzinnym i przyjęliśmy zasadę, że jeden dzień nurki - jeden przerwa
w bazie nikomu to nie przeszkadzało i płaciliśmy tylko za wypłynięcia nie za pakiet...

ja polecam

pozdr

Konrad Dubiel - 06-10-2010, 15:34

Przemo_C napisał/a:
Krnica jest świetna na wyjazd typowo nurkowy, rodzinnie to już gorzej, nic tam nie ma. Nawet plaży przyzwoitej nie widziałem.

Niedaleko od Krnicy jest Duga Uvala a w niej hotel Croatia - jest plaża, kryty basen, sauna, itp.
Spokojnie można tam rodzinę zainstalować a samemu na nurki uciec.

Miły Maciej - 06-10-2010, 15:41

robertg napisał/a:
W Rabacu jest "oddzial" lamkry - glowna baza jest w Opatiji i tam trzymaja lodki i caly sprzet.

Nie dam sobie ręki obciąć ale tam się chyba coś w strukturze Lamkry pozmieniało bo wcześniej też chyba w Rijece mieli bazę.
A co do gazów to owszem drogo jest.

hubert68 - 06-10-2010, 16:51

Dzięki za info. Może w następne lato...
Barcez - 18-01-2011, 16:28

koziolek napisał/a:
Cześć czekam aż Ktoś obsmaruje baze z której oferty mieliśmy skorzystać a tu nic! Gdyby nie te DWA nury w doborowym towarzystwie(w szczególności ten pierwszy)to by była total disaster!
Szkoda coby ktoś wtopił tak jak my.

Witaj,
Planujemy wyjazd w drugiej połowie sierpnia- co z Waszym wyjazdem?
Jak współpraca z bazą?
Jakie warunki?
PZDR

[ Dodano: 18-01-2011, 16:31 ]
koziolek napisał/a:
Może ktoś opisze poczynania bazy?

Znalazłem.
Ale lipa.
PZDR

WW - 19-01-2011, 11:33

Jak widzisz, wpadliśmy z kretesem. W tym roku jadę tam powtórzyć wszystkie wraki na których nie byłem, ale oczywiście do innej bazy.
Jadę sam, nie narażę drugi raz innych na przykrości które nas spotkały.
Mam bazę, gdzie 5 dni dwu-wrakowych to normalna oferta, wykupuje ją jako uczestnik i wszystkie kłopoty mam gdzieś.

Tomasz Łach - 19-01-2011, 19:46

Witam
Jak ktos jest zainteresowany, to my w drugiej polowie czerwca organizujemy wyjazd klubowy do Krnicy. Jada dwie grupy, jedna typowo wrakowa, a druga na rozne nurki. Jesli ktos ma ochote dolaczyc to zapraszam.

WW - 20-01-2011, 11:16

Właśnie dokładnie tam zamiaruje jechać w tym roku. Tamtejsza baza ma właśnie ofertę 10 wraków w 5 dni. Co prawda myślałem o wrześniu, ale co szkodzi porozmawiać z żoną.
Jaka konfiguracja sprzętowa grupy wrakowej ?.

Tomasz Łach - 20-01-2011, 18:10

Jesli chodzi o baze to jedyny ich wymog, to stopien min AOWD + 50 zalogowanych nurkowan (jesli chodzi o grupe wrakowa) Z naszej strony grupa bedzie zroznicowana.
wojtek_r - 20-01-2011, 23:23

Jeśli wybieracie się do krnicadive.com (nie wiem czy w Krnicy jest inna baza) to weźcie pod uwagę ze Mauricio jest dość ortodoksyjny i stanowczy jeśli chodzi w gazy w sensie że tmx od 40m chce ale za to trymiks ma dość tani. Warto dogadać wcześniej żeby nie było rozczarowań.
Tomasz Łach - 21-01-2011, 08:42

Dogrywamy z nim szczegoly caly czas :ping:
Juz na wstepie dal nam do zrozumienia, ze wszyscy musza nurkowac zgodnie z posiadanymi uprawnieniami, co tez i nam odpowiada.
Jesli chodzi o wraki to celujemy w te do 40m, a ze jest ich sporo to nie bedzie problemu.

wojtek_r - 21-01-2011, 13:17

No to luz. Nurkowania były sprawnie zorganizowane, gazy przygotowane dokładnie i na czas. Mauricio na początku wydawał się takim trochę ponurakiem ale jak zobaczył, że grupa ogarnia się pod i nad wodą to się wyluzował.

A ceny gazów - rewelacja. Chyba pierwszy raz miałem nitroks w twinie ;)