| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Dive Master - teoria i praktyka
Lech-u - 20-10-2003, 09:28 Temat postu: Dive Master - teoria i praktyka Witam,
Jestem CMASowcem i przyznam, że nie bardzo mam pojęcie jak wygląda sprawa szkoleń w PADI. Interesuje mnie jak wygląda kurs na Dive Mastera i ewentualne egzaminy związane z tym stopniem.
W tym roku nurkowałem na Lanzarotte i "dostałem" z centrum nurkowego PADI (*****) Dive Mastera jako "parę". Miał się mną opiekować pod wodą. Ponieważ w swojej karierze nurkowej miał wykonanych aż 38 nurkowań (!!!!) zaczęło mnie zastanawiać co trzeba zrobić, żeby być DM. Pod wodą nie zachowywał się jak doświadczony nurek i efekt był taki, że to ja musiałem go "pilnować" . Jego "doświadczenie" nie pozwalało mu prawidłowo odczytywać komunikatów komputera nurkowego (VIPER Suunto) i nawet nie zauważył, że komputer domaga się dodatkowego przystanku deko (spedził trochę za dużo czasu na 42 metrach. Był troszkę głębiej niż ja i troszkę dłużej). Nie wspomnę o tym, że wyskoczył na powierzchnię z 5 metrów (pomyliły się guziczki !!! w inflatorze)...
Dlatego proszę o informację: co trzeba zrobić, żeby zostać DM?
Czy są jakieś egzaminy?
Jak zalicza się część praktyczną?
Czy są jakieś pytania egzaminacyjne dla kandydatów na DM? Gdzie można je znaleźć?
PS> z grubsza przeczytałem jakie są wymagania na ten stopień i wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby zostać DM mając mniej niż 40 nurków. Z drugiej strony mój serdeczny przyjaciel zrobił w Tajlandii pierwszy stopień w PADI w ciągu 7 godzin! (oczywiście w jednym dniu). A więc może da się zrobić DM w 40 nurków?
kazimierz - 20-10-2003, 10:07 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka PS> z grubsza przeczytałem jakie są wymagania na ten stopień i wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby zostać DM mając mniej niż 40 nurków. Z drugiej strony mój serdeczny przyjaciel zrobił w Tajlandii pierwszy stopień w PADI w ciągu 7 godzin! (oczywiście w jednym dniu). A więc może da się zrobić DM w 40 nurków?[/quote]
To moze poczytaj nie z grubsza a dokładnie materiały kture posadasz,a informacje beda ci znane !!
pozdrawiam Kazik
Lech-u - 20-10-2003, 10:58 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka
| kazimierz napisał/a: | To moze poczytaj nie z grubsza a dokładnie materiały kture posadasz,a informacje beda ci znane !!
pozdrawiam Kazik |
Dziękuję za radę. Pozwól, że nie skomentuję tego co napisałeś. No, może tylko tak króciutko:
Nie o czytanie tu chodzi, tylko o wiadomości "praktyczne". A więc jak to jest "naprawdę" a nie w książkach.
Kriss - 20-10-2003, 11:37 Temat postu: DM Z taką ilością zalogowanych nurów nie można zostać DM - Padi .
Jeżeli miałeś w ręku certyfikat gościa to należało spisać numerek i napisać to co piszesz na forum do działu jakości PADI.
Pozwoliłoby to na eliminację partaczy - instruktorów podpisujących aplikację - tym samym poświadczających nieprawdę .
A tak na marginesie - widziałeś ten plastik czy gość ci się przedstawił paszczowo ?
Z tego co piszesz nie był prowadzącym grupę z ramienia CN tylko został ci przydzielony jako partner - może więc przerost ambicji ?
Jesli chodzi o materiały i wymagania służę na priv - jeśli chcesz - jest tego bardzo dużo i nie widzę powodu do zaśmiecania forum - pzdr- Kriss.
Chopin - 20-10-2003, 14:33 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka
| Lech-u napisał/a: | Witam,
Dlatego proszę o informację: co trzeba zrobić, żeby zostać DM?
Czy są jakieś egzaminy?
Jak zalicza się część praktyczną?
Czy są jakieś pytania egzaminacyjne dla kandydatów na DM? Gdzie można je znaleźć?
PS> z grubsza przeczytałem jakie są wymagania na ten stopień i wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby zostać DM mając mniej niż 40 nurków. |
Piszesz, że przeczytałeś z grubsza wymagania i pytasz czy są jakieś egzaminy... ??? Coś ty, stary nie ma żadnych egzaminów. W Padi dostajesz DM za ładny uśmiech i parę piw.
A tak na poważnie to nie czytaj z grubsza tylko vide stronkę:
http://www.nurkomania.pl/htm/divema-w.htm
A to, że gość mógł mieć DM po 38 nurach... nic dziwnego, gorsze rzeczy się zdarzają, dziś za kasę można mieć wszytko, łącznie z doktoratem z amerykańskiego uniwersytetu vide http://www.rzeczpospolita...j/kraj_a_2.html - tak więc DM to przy tym pestka....
Pozdr, Chopin
Lech-u - 20-10-2003, 16:48 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka
| Chopin napisał/a: |
Piszesz, że przeczytałeś z grubsza wymagania i pytasz czy są jakieś egzaminy... ??? Coś ty, stary nie ma żadnych egzaminów. W Padi dostajesz DM za ładny uśmiech i parę piw.
A tak na poważnie to nie czytaj z grubsza tylko vide stronkę:
http://www.nurkomania.pl/htm/divema-w.htm |
Na rej stronie jest faktycznie dość sporo informacji. Mam nadzieję, że takie wymagania są realizowane na kursach PADI. Jednak na pewno nie były one zrealizowane w opisywanym przeze mnie przykładzie.
Opisywany przeze mnie Dive Master pracował w CN, w którym nurkowałem. Zabierał pod wodę także innych nurków w kolejnych dniach. Wśród nich były także osoby świeżo po kursie podstawowym. Przyznam, że nie wpadłem na to, żeby sprawę zgłosić komu trzeba. Może w ten sposób by się wyeliminowało nieodpowiedzialne jednostki z opieki nad nurkami.
PS. Możliwe, że instruktorzy z tego CN dawali DM pod opiekę nurków "turystów", bo było tam naprawdę dość sporo chętnych do nurkowania (a instruktorów tylko 3).
A tak swoją drogą to wpienia mnie fakt, że muszę płacić za opiekę DM i na końcu samemu się opiekować.
Toudi - 20-10-2003, 22:23 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka
| Lech-u napisał/a: | | A tak swoją drogą to wpienia mnie fakt, że muszę płacić za opiekę DM i na końcu samemu się opiekować. |
Hmm... Tak sie zastanawiam.
Właśnie osobiście sadze że tak naprawdę to każde nurkowanie jest nurkowaniem "solo".
Wchodząc pod wodę nigdy nie liczę na partnera, bo nie jestem pewien czy w razie czego jest mi w stanie udzielić jakiejkolwiek pomocy. Raczej staram się go obserwować i mimo że może i ma wyższy stopień to może się okazać że to ja będę mu pomagać.
Chopin - 21-10-2003, 10:17 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka
| Toudi napisał/a: |
Hmm... Tak sie zastanawiam.
Właśnie osobiście sadze że tak naprawdę to każde nurkowanie jest nurkowaniem "solo".
Wchodząc pod wodę nigdy nie liczę na partnera, bo nie jestem pewien czy w razie czego jest mi w stanie udzielić jakiejkolwiek pomocy. Raczej staram się go obserwować i mimo że może i ma wyższy stopień to może się okazać że to ja będę mu pomagać. |
No Tołduś coś w tym jest... ufajmy tylko sobie. Ale to chyba nie tak powinno być. Przecież partnerstwo i zaufanie to jedne z najpiękniejszych cech nurkowania. Szkoda tylko, że możemy je zastosować tylko do naprawdę sprawdzonych partnurów. Może wyjściem z sytuacji jest nurkowanie tylko i wyłącznie z takim partnurem przyjacielem z którym to wiele już przeszliśmy - z drugiej strony pewnie wiele okazji do nurkowanie byśmy stracili - jakoś głupio byłoby tak...
Pozdrowka
Lech-u - 21-10-2003, 11:40 Temat postu: Re: Dive Master - teoria i praktyka [quote="Chopin] No Tołduś coś w tym jest... ufajmy tylko sobie. Ale to chyba nie tak powinno być. Przecież partnerstwo i zaufanie to jedne z najpiękniejszych cech nurkowania. [/quote]
I tu masz całkowita rację! Partnerstwo to jedna z fajniejszych cech nurkowania.
Ja byłem uczony tak: licz przede wszystkim na siebie i swoje umiejetności, ale nigdy nie zapomnij o partnerze i w razie czego pomóż mu.
A wiec jak widziłem, że DM sobie nie radzi to mu pomagałem. Tylko, że wtedy z głównego celu nurkowania niewiele zostało...
No, ale tak to bywa pod wodą.
Faktycznie nie zawsze można mieć zaufanego partnura ze sobą. Wtedy jest się skazanym na np. DM z 38 nurkami w życiu!
Toudi - 21-10-2003, 15:26
Oczywiście partnerstwo to podstawa tego sportu !
Jednak musimy polegać przede wszystkim na sobie ,a dopiero później na partnerze.
Lech-u - 21-10-2003, 19:11
| Toudi napisał/a: | Oczywiście partnerstwo to podstawa tego sportu !
Jednak musimy polegać przede wszystkim na sobie ,a dopiero później na partnerze. |
Toudi,
Tak z drugiej strony to po co jesteśmy uczeni, żeby nurkować w parze skoro i tak powinniśmy liczyć na siebie?
Może partner jest w ogóle zbędny???
Ja, jak z kimś nurkuję, to staram się "sam siebie zabezpieczyć" i wszystko robić tak, żebym nie potrzebował pomocy, natomiast zwykle "nie spuszczam z oka" swojego partnera. Może dlatego, że w większości przypadków jest to moja żona
Chopin - 22-10-2003, 10:18
Masz rację Lech-u...
Sam już nie wiem...
Mnie partner zapewnia coś w rodzaju bezpieczeństwa psychicznego i jak narazie nie potrzebowałem niczego więcej... choć kto wie co się zdarzy w przyszłośći./././ wtedy wolałbym aby było to nie tylko bezpieczeństwo psych....
Chopin
Lech-u - 23-10-2003, 09:16
| Chopin napisał/a: | Masz rację Lech-u...
Sam już nie wiem...
Mnie partner zapewnia coś w rodzaju bezpieczeństwa psychicznego i jak narazie nie potrzebowałem niczego więcej...
Chopin |
Ja myślę, że z partnerem pod wodą to jest trochę tak jak z nożem nurkowym: można nurkować setki razy i nigdy go nie wykorzystamy, ale może przyjść ten jeden moment w czasie nurkowania i wtedy beż użycia (noża, partnera... itp.) możemy nie wypłynąć.
Dlatego lepiej w parze niż samemu!
robcio - 30-10-2003, 09:43
A ja mam tylko pytanie czy on pełnił funkcję divemastra czy miał stopień divemastra ? Bo że był w PADI i pełnił funckę przewodnika, to już widziałem takich z AOWD.
Robert
Lech-u - 30-10-2003, 21:20
| robcio napisał/a: | A ja mam tylko pytanie czy on pełnił funkcję divemastra czy miał stopień divemastra ? Bo że był w PADI i pełnił funckę przewodnika, to już widziałem takich z AOWD.
Robert |
Robert,
On się podawał za DM. Zresztą chwalił się jakimś egzaminem. Nie widziałem jego papierów, a więc trudno mi powiedzieć, czy to prawda.
Widziałem go pod wodą i to mi wystarczy!
robcio - 04-11-2003, 16:29
Teoretycznie możesz sprawdzić faceta w bazie PADI. Ale to gdyby raczył pokazać certyfikat
Lech-u - 07-11-2003, 20:59
| robcio napisał/a: | Teoretycznie możesz sprawdzić faceta w bazie PADI. Ale to gdyby raczył pokazać certyfikat |
Powiedz mi, gdzie można sprawdzić takiego DM. Pamiętam z jakiej był bazy nurkowej i jak się nazywa.
nuras5 - 08-11-2003, 14:26
Możesz sprawdzić go w dziale kontroli PADI -
erikal@padi.co.uk
wszystko Ci o nim powiedzą[ niestety używa lengłydża]
nuras5 - 08-11-2003, 14:27
Możesz sprawdzić go w dziale kontroli PADI -
erikal@padi.co.uk
wszystko Ci o nim powiedzą[ niestety używa lengłydża]
robcio - 11-11-2003, 14:30
Tak jak powiedział Nuras.
Dodtakowy kazdy Padimember może sprawdzić go ale po numerze i teraz jeszcze dodatowo pierwszych dwóch literach imienia.
Robert
|
|