| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE REKREACYJNE - Egipt - nurkowanie bez przewodnika
arkac123 - 06-03-2010, 12:18 Temat postu: Egipt - nurkowanie bez przewodnika Może ktoś wie, jak to jest z samodzielnym nurkowaniem w Egipcie? W Hrg przez kilka wyjazdów cały czas słyszałam, że przewodnik jest obowiązkowy.
Dopiero w Marsa Alam dowiedziałam się, że niekoniecznie. Osoby powyżej 30 nurkowań mogą spokojnie nurkować bez przewodnika (baza holenderska Orca, w Abu Dabbab). Sporo nurków z tego korzystało.
Jak to w końcu jest? Można czy nie można?
Ponieważ Orca to jedyna baza w Egipcie w której nurkowałam, gdzie pierwsze pytanie było o aktualne zaświadczenie lekarskie, wypełnianie formularzy zajęło nam 30 minut w większości nurkują tam Niemcy, to nie sądzę, żeby robili cokolwiek niezgodnego z prawem
Henry - 06-03-2010, 13:51
Z tego co mi jest wiadomo samemu nie mozna nurkować bez stosownego zezwolenia. Choc przyznaje że widywałem nurków solo w Dahabie przy Planecie i wiem odnich że o zezwoleniach nie mieli pojęcia.W Abu Dabab koło Marsa Alam byłem raz ale było tam tyle ludu że niewiadomo kto z kim pływał. Czy to żółwie z nami czy my z nimi i z którego plemienia nurkowego nurkowacz pochodzi. Więc cholera wie czy na rafie przylegającej do bazy nurkowej ktowkolwiek sprawdza kto i z kim nurkuje.
I całkiem prawdopodobne że takie nurki jesli sa robione ( bez przewodnika) odbywaja sie z jakims ryzykiem ukarania jakaby co. Może ukarania nawet nie tylko samego nurka ale i bazy nurkowej z której nurek-swobodnik wyzwolony pochodzi.
hej
arkac123 - 06-03-2010, 14:22
Na oficjalnej stronie ich bazy jest informacja:
Guided Dives per dive
Mandatory for all divers with less than 30 logged dives. Cost of guided dives per diving dive - 5eur.
Większość nurków z Orca nurkowała samodzielnie, pierwsze nurki były o 7.0 rano, w tych godzinach było pusto - zazwyczaj kilka par. My musieliśmy brać przewodnika, ponieważ byliśmy z początkującym znajomym.
Gabrieljacek - 06-03-2010, 19:54
Przy niektórych hotelach - bazach przy hotelu są tzw home reef. Można na nich nurkować oficjalnie bez przewodnika. Pierwsze nurkowanie jest z przewodnikiem, który sprawdza twoje umiejętności, a potem nurkujesz sam w określonym miejscu. Jest ono wyznaczone przez rozstawione bojki. Miejsca mogą być nawet ciekawe, głębokość niewielka.
Pozdrawiam Jacek
zbigniewb - 06-03-2010, 19:54
| Henry napisał/a: | | Z tego co mi jest wiadomo samemu nie mozna nurkować bez stosownego zezwolenia. | A co to jest "stosowne" zezwolenie?
W Marsa Alam jest baza Shagra Village (tam gdzie jest start na Elphinstone).
Jeżeli ty i twój partner macie min. AOWD dostajecie tam flachy i nurkujecie ile chcecie na "bazowej" rafie. Nawet wywiozą speed boatem i wyrzucą dalej, przy ścianie rafy.
Nie wiem jak to działa, kiedy z bazowymi flachami chcesz zrobić nura na np. Abu Dabur. Ale, jak sądzę nie należy liczyć na nadmierny liberalizm.To w końcu ich biznes.
duch - 06-03-2010, 20:09
Samemu mogą nurkować nurkowie techniczni od poziomu Extended Range.
Pozostali nurkowie wymagają przewodników certyfikowanych przez CDWS
zbigniewb - 06-03-2010, 21:02
| duch napisał/a: | | Pozostali nurkowie wymagają przewodników certyfikowanych przez CDWS |
To zarząd Shagra Village ma CWDS w głębokim poważaniu.
arkac123 - 06-03-2010, 21:09
| Gabrieljacek napisał/a: | | Przy niektórych hotelach - bazach przy hotelu są tzw home reef. Można na nich nurkować oficjalnie bez przewodnika. |
Dziękuję, o to dokładnie mi chodziło - to były nurkowania na home reef. Czyli można oficjalnie samemu zanurkować na Abu Dabab, korzystając z tamtejszej bazy.
Co do głębokości, to tam jest bodajże 50m, więc dla mnie to nie jest niewiele
Cook - 07-03-2010, 09:20
| arkac123 napisał/a: | Czyli można oficjalnie samemu zanurkować na Abu Dabab, korzystając z tamtejszej bazy.
Co do głębokości, to tam jest bodajże 50m, więc dla mnie to nie jest niewiele |
jeśli chcesz zobaczyć tam dugonga i żółwie to będzie dość płytki nurek, byłem tam w lutym.
WW - 08-03-2010, 12:23
Korzystam z tej samej bazy w Hurghadzie od kilku lat. Po pierwszym nurkowaniu za pierwszym razem szef zapytał, czy popłyniemy sami. Zgodziłem się, tylko ze swoimi. Od tego czasu zawsze sam nurkuje ze swoimi znajomymi . Dostaje tylko info, gdzie warto płynąć.
pyrosis - 09-03-2010, 18:14
w Safadze też można.....
tu jest sporo francuskojęzycznych nurków a francuski cmas dzieli nurków na autonomicznych i takich, którzy wymagają opieki...
no i tu w Safadze to się przyjęło.
nasmarował mi się fajny post z wyjaśnieniami kto może i jak to wygląda ale podczas wysyłania urwała się łączność netowa i post.... się nie ukazał.... drugi raz nie mam siły pisać o szczegółach.
pozdrawiam słonecznie i zapraszam
(wczoraj koledzy donieśli, że był rekin na Panoramie ..),
martin - 09-03-2010, 22:13
| Cytat: | | Może ktoś wie, jak to jest z samodzielnym nurkowaniem w Egipcie? |
Z moich doswiadczen nurkowan typu "rec": jesli na check divie pokazesz, ze jestes samodzielny (n.p. wykonujac cwiczenia wiszac w toni, zamiast kleczec na piasku) i masz odpowiedniego partnera, to na nastepnych nurkowaniach masz spokuj - nikt sie nic nie pyta, nikt nic nie narzuca.
|
|