FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Czego wymagać od organizatora safari?

Halszka - 31-03-2010, 10:10
Temat postu: Czego wymagać od organizatora safari?
To będzie mój pierwszy wyjazd na safari w Egipcie. Poradźcie jak do niego podejść formalnie (umowy, faktura), aby uniknąć późniejszych nieprzyjemności i konfliktu interesów.
divemania - 31-03-2010, 22:06
Temat postu: Re: Czego wymagać od organizatora safari?
Halszka napisał/a:
To będzie mój pierwszy wyjazd na safari w Egipcie. Poradźcie jak do niego podejść formalnie (umowy, faktura), aby uniknąć późniejszych nieprzyjemności i konfliktu interesów.

Przede wszystkim sprawdź czy organizator posiada umowę agencyjną z Biurem Podróży, które wyjazd ten organizuje oraz czy wykupił dla Was ubezpieczenie na czas wyjazdu. Chodzi o ubezpiecznie KL+ NW a nie nurkowe np. DAN, ktore powinieneś wykupić sobie we własnym zakresie. Problemem sa Safari organizowane na "kocią łapę" tak żeby było najtaniej bo wtedy w przypadku jakichkolwiek problemów nie ma winnych.
Dobrze też dowiedzieć się o nazwę łodzi, która będziecie pływać i popytać w necie o jej stan, załogę itp. Bedąc na łodzi upewni się czy jest tam tlen i czy zawory działają - po prostu zarzadaj, żeby dali Ci tym tlenem chwile oddychać, żebyś był pewien, że wszystko działą. Stare i nie działające zestawy tlenowe to plaga Egipskich łodzi - chyba, ze tylko ja mam z tym pecha.

Pozdrawiam,
Przemysław Kacprzak

BitPump - 31-03-2010, 22:45

Halszka napisał/a:
pierwszy wyjazd na safari w Egipcie

Zapytaj na Forum podając nazwę organizatora, biura podróży i nazwę łodzi oraz lokalnego centrum nurkowego, to być może forumowicze coś powiedzą ze swojego doświadczenia współpracy z konkretnymi firmami/osobami.

~BitPump

Halszka - 31-03-2010, 22:45

Biuro podróży nie pośredniczy. Uzgadniam wszystko z organizatorem w Egipcie. Na gębę wszystko wygląda dobrze. Ale gęba to chyba za mało?