FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Do tych co za wielką woda byli jub są

Garnett - 04-11-2003, 09:26
Temat postu: Do tych co za wielką woda byli jub są
Witam.

Mam pytanko.
Zamierzam sprowadzić sobie troche sprzetu do nurk. ze stanów czy może ktoś się orientuje jakie sa koszty wysyłki ( samolotem , statkiem ) do Polski??

Pozdrawiam
Piotrek

Chopin - 04-11-2003, 10:28

Z tego co się orientowałem opłaca się np. pianki (norma to 50% naszej ceny+koszt przesyłki ok.80$ - co już przestaje się opłacać) inny szpej wcale nie jest aż tak szokująco tani aby sobie z tym głowę zawracać i ściągac to (chyba, że jedziesz tam osobiście) - coś DRACO wspominał, że ktoś wybiera się po szpej do Triestu vide: http://www.forum.jds.pl/v...2157&highlight=

pozdrówka - Chopin

maciorka - 18-11-2003, 19:23

W tym roku bylem dwa razy za Wielka Woda, przede wszystkim zachodnia czesc Stanow i sadze, ze moge cos doradzic w tym temacie. Najtanszy sprzet spotkalem w... Las Vegas, czyli na srodku pustyni. Przyznam szczerze, ze kupujac poprzez inetrnet i sciaganie sprzetu via UPS lub USPS do Polski, nijak sie nie oplaca. Poza tym zamawiajac przez internet w amerykanskich sklepach, trzeba dogadac sie ze sklepem, zeby wpisali w deklaracji celnej, wartosc nie wyzsza niz $50. Inaczej przesylka bedzie oclona (a kto clil, ten wie, ze nie chodzi tu tylko o clo, ale np. o tlumaczenie rachunku/faktury, oczywiscie na koszt zainteresowanego), a to juz znacznie podnosi koszt sprzetu (bedzie kosmiczny).
W Las Vegas kupilem tylko pletwy. Bylo to najtanszy sklep jaki spotkalem w zachodniej czesci Stanow, a na zakup sie zdecydowalem tylko dlatego, ze podaczas podrozy po Kali zginely moje pletwy, a czekala mnie jeszcze eskapada na Hawaje. Nawet w tym "zwyklym" sklepie, ceny byly naprawde zabojcze (za pletwy Vortex V12 i buty Henderson, dalem $280!).