FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Nurkowania stazowe pomiedzy CMAS - PADI

Skik - 25-05-2010, 12:18
Temat postu: Nurkowania stazowe pomiedzy CMAS - PADI
Witam,
dopiero ukończyłem P1, ale jak juz cos zaczne to musze sie wszystkiego dowiedziec i opracowac plan dziesiecioletni, bo inaczej mam w nocy koszmary :) .

Wiem, ze nurkowanie stazowe CMAS potrzebne na p2/p3 musi potwierdzic nurek z min. p3, a w PADI (np. do dopuszczenia na kurs DM) partner, ale nie moge znalezc informacji jak to jest przy robieniu kursow roznych federacji

np.
p1 + 9 nurkowan -> rescue - czy te 9 nurkowan musi byc zalogowanych wg CMAS (przez p3/dm) czy wg PADI (partner)?

i w druga strone

rescue + 25 nurkowan -> p3 - kto musi sie podpisac pod takimi nurami

Logicznie rzecz biorac przy przechodzeniu z cmas do padi wystarcza podpisy partnera, a z padi do cmas p3/dm, ale to tylko strzal :p

TomM - 25-05-2010, 12:49
Temat postu: Re: Nurkowania stazowe pomiedzy CMAS - PADI
Skik napisał/a:
p1 + 9 nurkowan -> rescue

Teoretycznie tak przewiduje porozumienie z Aheim, z tym , że są wymogi dodatkowe, które częściowo mogą rzucic światło na zadane pytanie. Kandydat powinien mieć wykonane nurkowania z zakresu szkolenia AOWD PADI, które są obowiązkowe z zakresu "Adventure", a więc głębokie i nawigacyjne. (W treści porozumienia wskazane nocne nie jest teraz obowiązkowe w PADI AFAIK). Z kim ma P1 zrobic nurkowanie głębokie? Z instruktorem chyba.... Bo z dowolnym partnerem 20 m, te 20 to więcej niz 18 m wprawdzie, ale chyba trudno wymagac, aby dowolny istruktor uznał to za ekwiwalent uprawnień do 30 m... Najprawdopodobniej potencjalny instruktor takiego kandydata P1 będzie doszkalał sam i sam z nim zrobi odpowiednie nurkowania z zakresu AOWD PADI.

kris_14_ss - 25-05-2010, 12:51

http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=19450
Obadaj sobie tutaj to Ci troszke rozjaśni :-)