| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Baza Wapienica
Piotr Suchowski - 14-06-2010, 19:31 Temat postu: Baza Wapienica Tak sobie oglądałem stronę Orki w poszukiwaniu nowych, jakże promocyjnych popowodziowych cen i trafiłem na następującą podstronę.
Fotogaleria wygląda całkiem przyzwoicie:
Na stronie widnieje:
| Cytat: | | Obecnie nurkowanie rekreacyjne nie jest możliwe. |
Zapytałem szukarki, zapytałem googli. I nic.
Stąd pytanie, ktoś z Was już tam był? Jakie warunki, widoczność, głębokość?
kris_14_ss - 15-06-2010, 15:24
Obecnie czynione sa starania aby mozna nurkować zgodnie z przepisami.
Niestety wladze lokalne maja nieuzasadnione obawy i boja sie podjąć decyzji w tej sprawie. Mój znajomy mieszka pareset metrów od tej tamy i mnie zapraszal do siebie wiec w najbliższym czasie zalicze na dziko ten zbiornik.
Głebokość podobno 20m widziałem zdjecia od nurków technicznych którzy tam nurkuja i oczyszczaja urzadzenia hydrologiczne z liści ale nic wiecej niestety juz nie powiem
jaros4 - 15-06-2010, 16:28
kiedys urzadzilismy tam sobie piknik ze squoterskim noclegiem.budynek nad zapora to miala byc podobno willa e.gierka,ale jak bylo na prawde,nie mam pojecia.ale do legalnego nurka tam,droga jeszcze daleka.
jacekplacek - 16-06-2010, 08:23
Co jest powodem, że nie można tam nurkować?
kris_14_ss - 16-06-2010, 09:30
Jest to zbiornik wody pitnej jakiejś tam klasy i są wygórowane wytyczne w zwiazku z tym
jacekplacek - 16-06-2010, 10:13
| kris_14_ss napisał/a: | | Jest to zbiornik wody pitnej jakiejś tam klasy i są wygórowane wytyczne w zwiazku z tym |
Tylko suche bez "P"?
Baza Koparki - 16-06-2010, 21:48
Odnośnie zbiornika w Wapienicy to marzeniem naszym jest aby miejsce to kiedyś stało się bazą nurkowania rekreacyjnego. Sprawa wałkowana jest od kilku lat, nawet prezydent Bielska bezpośrednio był w nią zaangażowany. Niestety, przepisy nie puszczają. To teren bezpośredniej ochrony wody pitnej dla miasta i w strefi tej niedozwolone są żadne działania rekreacyjne. Reguluje to ustawa i koniec. WIęc póki co nie da rady. Nurkują tam tylko nurkowie konserwujący zaporę, czyli nurkowie Orki.
Miejsce jest o tyle atrakcyjne do nurkowania gdyż obowiązują tam już tabele górskie.
Dziki nurek tam to ryzyko, dużo ograniczeń po drodze. Najpierw zakaz wjazdu, czyli odcinek ok 1 km z parkingu do zapory, potem płot okalający zbiornik, potem niefajne zejście do wody, ciągły nadzór ze strony Aqua Bielsko.
[ Dodano: 16-06-2010, 21:49 ]
| Piotr Suchowski napisał/a: | | Tak sobie oglądałem stronę Orki w poszukiwaniu nowych, jakże promocyjnych popowodziowych cen i trafiłem na następującą podstronę. |
Obecna cena wstępu na Koparki to 20 zł/os.
rush - 17-06-2010, 10:18
E tam ściemniają z tą wodą - w takiej Warszawie 3/4 wody pitnej pochodzi z Wisły
kris_14_ss - 17-06-2010, 13:15
| rush napisał/a: | | w takiej Warszawie 3/4 wody pitnej pochodzi z Wisły |
Jakoś mnie to nie dziwi specjalnie
Oczywistka chcemy czystej wody ale nurkowie jej specjalnie nie zabrudzaja i widac to np na Koparkach a jest to zbiornik według ustawy ochrony wody pośredniej.
piotr_c - 17-06-2010, 21:58
Znam sprawe dostepu do tego zbiorniika nieco z innej strony - robilem kiedys dla firmy Aqua (operator zbiornika Wapienica) projekt zwiazany z ochrona ich obiektow (zreszta nie tylko dla nich, bo kilka lat temu bylo sporo takich tematow). W przypadku ujec wody nie chodzi o zanieczyszczenie zbiornika przez nurkow, tylko o mozliwosc celowego skazenia (atak terrorystyczny). Stad ograniczenia w dostepie.
Patrzac na analogiczne dzialania w zwiazku ze zbiornikiem Goczalkowice, gdzie od lat trwaja starania o udostepnienie go dla rekreacji, szanse na udostepnienie zbiornika w Wapienicy widze marnie.
|
|