FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - Linki do allegro

KSD - 30-07-2010, 11:04
Temat postu: Linki do allegro
Mam pytanie z czystej ciekawości - czemu w dziale ogłoszeń zabronione jest wstawianie dodatkowego linku do allegro? Jesli ktoś robi dokładny opis ogłoszenia sprzedawanego przedmiotu, podaje jego cenę itd., a dodatkowo przekieruje jeszcze do allegro lub podobnego portalu aukcyjnego, to z punktu widzenia kupującego (czyli jednoczesnie użytkownika tego forum) idą za tym cenne korzyści, jak choćby to, że:
- może zobaczyć więcej zdjęć przedmiotu (i zazwyczaj w większej rozdzielczości)
- może zerknąć w statystyki komentarzy sprzedającego, upewniając się dodatkowo co do jego wiarygodności jako kontrahenta (bo zazwyczaj nie zna się dobrze tej drugiej osoby)
- może nawet kupić przedmiot przez allegro, co dodatkowo daje mu pewne zabezpieczenia prawne co do uczciwego zakończenia transakcji (co szczególnie istotne w przypadku cenniejszych przedmiotów)
Czy nie warto więc umożliwić takiej opcji?

DarekS - 30-07-2010, 11:19

nie jest zabronione
ale ogloszenie typu:

sprzedam butle i link do allegro
jest usuwane

podaje sie pelny opis i cene i link do allegro

martin - 30-07-2010, 11:24

KSD napisał/a:
Mam pytanie z czystej ciekawości - czemu w dziale ogłoszeń zabronione jest wstawianie dodatkowego linku do allegro?

Dlatego, ze nie popieramy wyscigu szczurow w aukcji "od zlotowki".

Zdjecia mozesz podlinkowac, opis skopiowac, a jak znajdziesz tu chetnego do zawsze mozesz go "przekierowac" na allegro w celu dokonczenia transakcji.

KSD - 30-07-2010, 11:37

Martin nie chodzi mi o podawanie linków do aukcji z licytacją, co faktycznie byłoby pozbawione sensu. Zresztą i tak regulamin wymaga podania w ogłoszeniu konkretnej kwoty za sprzedawany przedmiot, więc nie ma mowy o żadnym "wyścigu od złotówki", bo konieczność podania kwoty (bardzo słuszna) znosi ten problem.

Tymczasem pytam choćby na podstawie przykładu ogłoszenia które zamieściłem ostatnio:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=22828
Opis był chyba odpowiedni i dokładnie opisujący sprzedawane przedmioty, a link był tylko dodatkiem, moim zdaniem cennym dla potencjalnego kupującego, został jednak przez kogoś wymoderowany z opisem: "Linki do allegro zabronione - N5".
Z tego co napisał wyżej DarekS, nie powinno być chyba w takim wypadku problemu.

tom_wie - 30-07-2010, 11:57

martin napisał/a:
KSD napisał/a:
Mam pytanie z czystej ciekawości - czemu w dziale ogłoszeń zabronione jest wstawianie dodatkowego linku do allegro?

Dlatego, ze nie popieramy wyscigu szczurow w aukcji "od zlotowki".

Zdjecia mozesz podlinkowac, opis skopiowac, a jak znajdziesz tu chetnego do zawsze mozesz go "przekierowac" na allegro w celu dokonczenia transakcji.

Martin a ogłoszenia o wynajmie mieszkań na forum nuras popieramy?
Pytam, bo ja mam do sprzedania dwie felgi do peugeota to może wrzucę do działu sprzedam?

Staszex - 30-07-2010, 12:03

;)
martin - 30-07-2010, 13:05

tom_wie napisał/a:
Pytam, bo ja mam do sprzedania dwie felgi do peugeota to może wrzucę do działu sprzedam?

Nie widze w tym najmniejszego problemu - o ile wstawisz opis a nie link do allegro.

KSD - 30-07-2010, 13:49

Czyli ostatecznie jest tak jak pisze DarekS?
Opis plus link do allegro w ogłoszeniu jest OK?
Czyli np. to moje ogłoszenie było niepotrzebnie wymoderowane?

martin napisał/a:
tom_wie napisał/a:

Nie widze w tym najmniejszego problemu - o ile wstawisz opis a nie link do allegro.

Z tym to chyba nie jest tak do końca, gdybyśmy wszyscy wstawiali w tym dziale ogłoszenia nie mające związku z nurkowaniem zaśmiecilibyśmy zupełnie ten dział. Swoja drogą to przykładowe ogłoszenie o wynajmie mieszaknia jest średnio nurkowym, chyba, że jest skierowane do płetwonurków pracujących na Zakrzówku, tudzież pasjonatów nurkowania tam cały czas (nie czepam się tylko, chcę coś zobrazować). Kiedyś miałem do sprzedania samochód - tanie ale bardzo przestronne kombi, w sam raz na fajny nurkowóz. Umieściłem ładnie opisane ogłoszenie na FN ale natychmiast zostało skasowane z opisem "to nie otomoto" i w sumie po namyśle uznałem, że jest w tym sens. Myślę, że dla dobra forum i nas wszystkich, dział powinien dotyczyć tylko spraw nurkowych.

Bero - 30-07-2010, 19:54

na forum mojego klubu (akurat amochodowego a nie nurkowego) tez jest dzial gielda i tam zamieszcza sie ogloszenia dotyczacw wylacznie aut i czesci. sprzedajesz telefon? to temat jest wywalony. a w zasadzie (i tu moja propozycja) do odrebnego dzialu na komisie pt sprzet nienurkowy czyli suszarki, samochody i telefony gsm :p .