| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Dahab - Blue Hole
Legendyogger - 10-08-2010, 11:13 Temat postu: Dahab - Blue Hole Witam,
chciałbym wybrać się do Dahab na 2 tygodniowy urlop połączony z nurkowanie. Interesuje mnie Dahab i Blue Hole, mianowicie chciałbym, aby zakwaterowanie było w pobliżu bazy nurkowej, a zarazem niedaleko Blue Hole.
Chciałbym się dowiedzieć:
czy istnieje taka baza noclegowa, która spełnia te warunki?
czy za nurkowanie (mając swój sprzęt) trzeba ponieść jakieś koszta?(opłaty rezerwatu,pozwolenie itp.)
jakie są ceny wypożeczenia sprzętu w tamtejszych bazach?
które z biur podróży polecalibyście na taką podróż i jakie będą tego koszta?
Byłaby to wycieczka dla dwóch osób.
Pozdrawiam
maniekt - 10-08-2010, 11:52
Najbliższy hotel Blue Hole to Tropitel ok 2 km, ja zawsze korzystałem z usług Planet Divers http://www.planetdivers.p...15/default.aspx
na ich stronie znajdziesz resztę odpowiedzi.
TomS - 10-08-2010, 11:53
| Legendyogger napisał/a: | | zakwaterowanie było w pobliżu bazy nurkowej, a zarazem niedaleko Blue Hole | Dahab jest bardzo małe w relacji do odległości Dahab - Blue Hole. Taki warunek podczas selekcji nie ma zupełnie sensu. Obejrzyj to sobie na Google Earth.
Na nurki i tak jeździsz z bazy. No chyba, że kombinujesz połazić tam na freediving.
O ceny to skuteczniej popytać w biurach podróży. Warszawska Victoria jest przyjazna nurkom, polecam.
Orientacyjne koszta nurkowań znajdziesz na stronie Planet Divers. Ja innych baz w Dahab nie używałem, nie umiem polecić.
Grotto8 - 10-08-2010, 16:34
Dokładnie tak i prawdopodobnie nic się w tym względzie nie zmieniło.
Bardzo polecam hotel Tropitel. Z polskich organizatorów ofertę na Alfastar.
Do Blue Hole idzie się 30 min (spokojnie - 45min). W hotelu na stałe działa niemiecka baza nurkowa. Ja nurkowałem z Planet Divers. I tak na wszystkie nurkowania jeździsz pickupem.
Jest jeszcze jeden powód dla którego Tropitel rules
Canyon - 300 m.
Henry - 10-08-2010, 17:50
| Legendyogger napisał/a: | | chciałbym wybrać się do Dahab na 2 tygodniowy urlop połączony z nurkowanie |
Lecimy z wrocka pod koniec pażdziernika. Bedziemy w Dahab nie pierwszy raz. Jakbys był zainteresowany terminem moge sie dowiedziec czy sa jesze miejsca na loty i hotel
tatanka - 10-08-2010, 22:47
bylem w zeszlym roku w Tropitelu
hotel fajny ( ale zadu.ie koszmarne )
nurkowalem z bazy ktora jest 5m od hotelu > Lagona Divers
zaplacilem
2x wycieczki calodzienne 24e
10x nurkow 140e
3x dowozy Jepem 24e
2x przewodnik 10e
kurs nitrox 80e
legitymacja 45e
jak dla mnie "niebieska dziurka" jest przereklamowana