| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Dobry komp do reba iCCR
Chirurg - 17-08-2010, 23:10 Temat postu: Dobry komp do reba iCCR Witam szukam dobrego , za rozsadna cena kompa do obiegu zamknietego .
Co musi miec
1.) mozliwosc ustawienia set pointow.
2.) mozliwosc zminy w locie procentowej zawartosci tlenu w mieszance.Lub mozliwosc ustawienia parametrow mieszanki dekompresyjnej przed nurkowaniem i vice versa.
3.) mozlliwy update do trimixu i helioxu
4.) mozliwosc wgrania i zmiany przed nurkowaniem roznych algorytmow dekompresji.
5.) wspolpraca z DASH7
Pozdrawiam
nurkowacz - 18-08-2010, 11:03
| Chirurg napisał/a: | Co musi miec
1.) mozliwosc ustawienia set pointow.
2.) mozliwosc zminy w locie procentowej zawartosci tlenu w mieszance.Lub mozliwosc ustawienia parametrow mieszanki dekompresyjnej przed nurkowaniem i vice versa.
3.) mozlliwy update do trimixu i helioxu
4.) mozliwosc wgrania i zmiany przed nurkowaniem roznych algorytmow dekompresji.
5.) wspolpraca z DASH7 |
Nie wiem czy sa takie...i jeszcze za rozsadna cenę...
Popatrz na ostc mk2. jedyny który jest za rozsadna cene.
Chirurg - 19-08-2010, 19:31
ten komp przy tej cenie jest naprawde super . A teraz z innej beczki czy jest mozliwosc ustawienia dwoch rownolegle dzalajacych trybow OC i CC dla tej samej mieszanki w jakimkolwiek kompie.Wiem ze w CC przedzial cisnienia parcjalnego tlenu podawanego w mieszance trzeba ustalic odgornie w setopoincie np. 0,35 do 1,35 , w OC wiadomo jak jest ,im wieksza glebokosc tym zwieksza sie parcjalne cisnienie tlenu. Chodzi mi oto ze wrazie awari CC mozna przejsc na OC , ale jak wyglda wtedy w tym przypadku sprawa z dekompresja ?.Czy jest jakas procedura ktora w tym przypadku moze nam uratowac zycie. Czy posiadanie w tym przypadku drugiego kompa dzialajacego caly czas jako OC z ustawiony juz wczesniej % zawaroscia tlenu w mieszance (Nitrox) , da mi wyjsc z kryzysowej sytucji bez szwanku.
Pozdrawiam
nurkowacz - 19-08-2010, 21:27
| Chirurg napisał/a: | | A teraz z innej beczki czy jest mozliwosc ustawienia dwoch rownolegle dzalajacych trybow OC i CC dla tej samej mieszanki w jakimkolwiek kompie.Wiem ze w CC przedzial cisnienia parcjalnego tlenu podawanego w mieszance trzeba ustalic odgornie w setopoincie np. 0,35 do 1,35 , w OC wiadomo jak jest ,im wieksza glebokosc tym zwieksza sie parcjalne cisnienie tlenu. Chodzi mi oto ze wrazie awari CC mozna przejsc na OC , ale jak wyglda wtedy w tym przypadku sprawa z dekompresja ?.Czy jest jakas procedura ktora w tym przypadku moze nam uratowac zycie. |
Komputery maja z rególy opcję bailout. czyli w razie awarii ccr, przełaczasz sie w kompie na tryb otwarty i dalej liczy Ci nurkowanie na gazach które zmieniasz w OC.
| Chirurg napisał/a: | | Czy posiadanie w tym przypadku drugiego kompa dzialajacego caly czas jako OC z ustawiony juz wczesniej % zawaroscia tlenu w mieszance (Nitrox) , da mi wyjsc z kryzysowej sytucji bez szwanku. |
Nie da Ci. Komputer ustawiony na OC w trakcie jak Ty nurkujesz na CCR liczy zupełnie coś innego.
TomM - 20-08-2010, 15:26
| nurkowacz napisał/a: | | Popatrz na ostc mk2. jedyny który jest za rozsadna cene. |
Niestety, ten tylko na setpoint. Nie da sie podłączyć...
Poprzednia wersja Mk 1. miała Fishera.
nurkowacz - 20-08-2010, 16:18
| TomM napisał/a: | Niestety, ten tylko na setpoint. Nie da sie podłączyć...
Poprzednia wersja Mk 1. miała Fishera. |
Tak wiem. Osobiscie uzywam VR3 podłaczonej, a drugi komputer ustawiony na stały setpoint.
Te z podłączniem maja już cenę sporo wyższą...niestety.
Chirurg zapytam z czystej ciekawości... czy ty nurkujesz na CCR czy dopiero zamierzasz?
TomM - 20-08-2010, 18:47
| nurkowacz napisał/a: | | Te z podłączniem maja już cenę sporo wyższą |
i jest cyrk z kablami... niestety...
nurkowacz - 20-08-2010, 18:55
| TomM napisał/a: | | i jest cyrk z kablami... niestety... |
Tom możesz rozwinąć?
TomM - 20-08-2010, 19:12
| nurkowacz napisał/a: | | Tom możesz rozwinąć? |
Proste. Jak kupiłeś do VR3 PIN C8+set do badziaka, to ci działa. Ale spróbuj podłaczyć zamiast VR3 VRx, albo Shearwater/DR5/Liquidvision...
Fisher ten sam, ale pinout inny, kable nie pasują (Vrx ma optoizolację, VR3 elementy dyskretne w Fisherze, pozostałe (np. OSTC Mk1) elektronike po stronie celi. Cyrk na kółkach. Poszcvzególne rozwiązania nie są kompatybilne, ale docelowe, co jest kwestią polityki firm, praw autorskich (VR3) i ogólnego burdelu.
Spróbuj zrealizowac podłaczenie reba do dowolnego kompa z Fisherem...
Cyrk na kółkach...
D@rek - 20-08-2010, 19:58
| TomM napisał/a: | | Spróbuj zrealizowac podłaczenie reba |
po co to w ogóle podłączać skoro pp monitorują i tak zdublowane komórki a nurkujemy na stałym sp łatwo modyfikowanym zarówno w komputerze jak i rebie.
A kolega Chirurg niech się zapyta instruktora u którego robił kurs to dobra rada.
TomM - 20-08-2010, 20:17
| D@rek napisał/a: | | nurkujemy na stałym sp |
My? Ja nurkuję na zmiennym
martin - 20-08-2010, 20:35
| Cytat: | | Cyrk na kółkach... |
No to co? Czas na polskiego OSTC?
nurkowacz - 20-08-2010, 22:04
| TomM napisał/a: | Proste. Jak kupiłeś do VR3 PIN C8+set do badziaka, to ci działa. Ale spróbuj podłaczyć zamiast VR3 VRx, albo Shearwater/DR5/Liquidvision...
Fisher ten sam, ale pinout inny, kable nie pasują (Vrx ma optoizolację, VR3 elementy dyskretne w Fisherze, pozostałe (np. OSTC Mk1) elektronike po stronie celi. Cyrk na kółkach. Poszcvzególne rozwiązania nie są kompatybilne, ale docelowe, co jest kwestią polityki firm, praw autorskich (VR3) i ogólnego burdelu.
Spróbuj zrealizowac podłaczenie reba do dowolnego kompa z Fisherem...
Cyrk na kółkach... |
Co prawda to prawda
TomekR - 20-08-2010, 23:38
Z tych wlasnie przyczyn wywalilem VR3 podlaczonego do 4-tego sensora via Fisher i zastapilem go X1 z podlaczonym "na twardo" Xlinkiem, a VR3 uzywam jako backup, ustawiony na set point.
pzdr
Tomek
Chirurg - 21-08-2010, 16:13
| nurkowacz napisał/a: | | TomM napisał/a: | Niestety, ten tylko na setpoint. Nie da sie podłączyć...
Poprzednia wersja Mk 1. miała Fishera. |
Tak wiem. Osobiscie uzywam VR3 podłaczonej, a drugi komputer ustawiony na stały setpoint.
Te z podłączniem maja już cenę sporo wyższą...niestety.
Chirurg zapytam z czystej ciekawości... czy ty nurkujesz na CCR czy dopiero zamierzasz? |
Nurkuje OC ale powli sie przymierzam do CCR i szukam sprzetu na ktorym moglbym sobie ponurkowac .Reba juz sobie znalazlem jest to APOC I(m)CCR IV, co do kompa to ten ktory mi poleciles jest naprawde super jezeli chodzi o platforme i cenowo a przedewszystkim Made in Germany , wiec jak cos sie skopie wiadomo do kogo ma zapukac moj adwokat .
nurkowacz - 21-08-2010, 21:24
| Chirurg napisał/a: | | wiec jak cos sie skopie wiadomo do kogo ma zapukac moj adwokat |
hehe. to upewnij sie ze ten reb ma CE, jak chcesz uzywac adwokata.
TomekR - 21-08-2010, 22:01
| Chirurg napisał/a: | | Reba juz sobie znalazlem jest to APOC I(m)CCR IV |
Obys tylko nie czekal za dlugo.......
pzdr
Tomek
Chirurg - 22-08-2010, 14:02
| nurkowacz napisał/a: | | Chirurg napisał/a: | | wiec jak cos sie skopie wiadomo do kogo ma zapukac moj adwokat |
hehe. to upewnij sie ze ten reb ma CE, jak chcesz uzywac adwokata. |
z tego co wiem REVO tez sie chwali na obecna chwile ze ma CE ,ale jak wiadomo norma dla rebow nadal jest nieznormalizowana prEN14143:2010 wiec nie posiada CE, jedynie zostal przebadany i przeszedl pozytywnie testy.Dlatego jest dany taki krotki okres gwarancyjny, a wrazie jakis problemow producent ma zawsze wymowke ze cos user zrobil nie tak. Producent REVO poprostu wykozystal dobry chwyt reklamowy , ktory dobrze zadzialal na masy .
Ja osobiscie przeciwko REVO nic niemam , kazdy kupuje to co mu sie podoba .
Co do kompa nurkowego znalazlem cos ciekawego Dive System Furyo , szperam teraz w dokumentacji technicznej O.R IV IMCCR jak podlaczyc okablowanie w tym przypadu do sensorow tlenowych . Czy ktos wie jakby sie zachowywaly sensory tlenowe ktore sa podlaczone do Hud,a i do kompa jednoczesnie ,czy nie wyniknie z tego jakas komplikacja lub nieprawidowe odczyty .
Pozdrawiam
|
|