FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

REBREATHERY - Dobry komp do reba iCCR

Chirurg - 17-08-2010, 23:10
Temat postu: Dobry komp do reba iCCR
Witam szukam dobrego , za rozsadna cena kompa do obiegu zamknietego .

Co musi miec

1.) mozliwosc ustawienia set pointow.
2.) mozliwosc zminy w locie procentowej zawartosci tlenu w mieszance.Lub mozliwosc ustawienia parametrow mieszanki dekompresyjnej przed nurkowaniem i vice versa.
3.) mozlliwy update do trimixu i helioxu
4.) mozliwosc wgrania i zmiany przed nurkowaniem roznych algorytmow dekompresji.
5.) wspolpraca z DASH7

Pozdrawiam :beee:

nurkowacz - 18-08-2010, 11:03

Chirurg napisał/a:
Co musi miec

1.) mozliwosc ustawienia set pointow.
2.) mozliwosc zminy w locie procentowej zawartosci tlenu w mieszance.Lub mozliwosc ustawienia parametrow mieszanki dekompresyjnej przed nurkowaniem i vice versa.
3.) mozlliwy update do trimixu i helioxu
4.) mozliwosc wgrania i zmiany przed nurkowaniem roznych algorytmow dekompresji.
5.) wspolpraca z DASH7

Nie wiem czy sa takie...i jeszcze za rozsadna cenę...

Popatrz na ostc mk2. jedyny który jest za rozsadna cene.

Chirurg - 19-08-2010, 19:31

:D ten komp przy tej cenie jest naprawde super . A teraz z innej beczki czy jest mozliwosc ustawienia dwoch rownolegle dzalajacych trybow OC i CC dla tej samej mieszanki w jakimkolwiek kompie.Wiem ze w CC przedzial cisnienia parcjalnego tlenu podawanego w mieszance trzeba ustalic odgornie w setopoincie np. 0,35 do 1,35 , w OC wiadomo jak jest ,im wieksza glebokosc tym zwieksza sie parcjalne cisnienie tlenu. Chodzi mi oto ze wrazie awari CC mozna przejsc na OC , ale jak wyglda wtedy w tym przypadku sprawa z dekompresja :D ?.Czy jest jakas procedura ktora w tym przypadku moze nam uratowac zycie. Czy posiadanie w tym przypadku drugiego kompa dzialajacego caly czas jako OC z ustawiony juz wczesniej % zawaroscia tlenu w mieszance (Nitrox) , da mi wyjsc z kryzysowej sytucji bez szwanku.

nurkowacz - 19-08-2010, 21:27

Chirurg napisał/a:
A teraz z innej beczki czy jest mozliwosc ustawienia dwoch rownolegle dzalajacych trybow OC i CC dla tej samej mieszanki w jakimkolwiek kompie.Wiem ze w CC przedzial cisnienia parcjalnego tlenu podawanego w mieszance trzeba ustalic odgornie w setopoincie np. 0,35 do 1,35 , w OC wiadomo jak jest ,im wieksza glebokosc tym zwieksza sie parcjalne cisnienie tlenu. Chodzi mi oto ze wrazie awari CC mozna przejsc na OC , ale jak wyglda wtedy w tym przypadku sprawa z dekompresja ?.Czy jest jakas procedura ktora w tym przypadku moze nam uratowac zycie.

Komputery maja z rególy opcję bailout. czyli w razie awarii ccr, przełaczasz sie w kompie na tryb otwarty i dalej liczy Ci nurkowanie na gazach które zmieniasz w OC.

Chirurg napisał/a:
Czy posiadanie w tym przypadku drugiego kompa dzialajacego caly czas jako OC z ustawiony juz wczesniej % zawaroscia tlenu w mieszance (Nitrox) , da mi wyjsc z kryzysowej sytucji bez szwanku.

Nie da Ci. Komputer ustawiony na OC w trakcie jak Ty nurkujesz na CCR liczy zupełnie coś innego.

TomM - 20-08-2010, 15:26

nurkowacz napisał/a:
Popatrz na ostc mk2. jedyny który jest za rozsadna cene.

Niestety, ten tylko na setpoint. Nie da sie podłączyć...
Poprzednia wersja Mk 1. miała Fishera.

nurkowacz - 20-08-2010, 16:18

TomM napisał/a:

Tak wiem. Osobiscie uzywam VR3 podłaczonej, a drugi komputer ustawiony na stały setpoint.
Te z podłączniem maja już cenę sporo wyższą...niestety.

Chirurg zapytam z czystej ciekawości... czy ty nurkujesz na CCR czy dopiero zamierzasz?

TomM - 20-08-2010, 18:47

nurkowacz napisał/a:
Te z podłączniem maja już cenę sporo wyższą

i jest cyrk z kablami... niestety...

nurkowacz - 20-08-2010, 18:55

TomM napisał/a:
i jest cyrk z kablami... niestety...

Tom możesz rozwinąć?

TomM - 20-08-2010, 19:12

nurkowacz napisał/a:
Tom możesz rozwinąć?

Proste. Jak kupiłeś do VR3 PIN C8+set do badziaka, to ci działa. Ale spróbuj podłaczyć zamiast VR3 VRx, albo Shearwater/DR5/Liquidvision...
Fisher ten sam, ale pinout inny, kable nie pasują (Vrx ma optoizolację, VR3 elementy dyskretne w Fisherze, pozostałe (np. OSTC Mk1) elektronike po stronie celi. Cyrk na kółkach. Poszcvzególne rozwiązania nie są kompatybilne, ale docelowe, co jest kwestią polityki firm, praw autorskich (VR3) i ogólnego burdelu.
Spróbuj zrealizowac podłaczenie reba do dowolnego kompa z Fisherem...
Cyrk na kółkach...

D@rek - 20-08-2010, 19:58

TomM napisał/a:
Spróbuj zrealizowac podłaczenie reba

po co to w ogóle podłączać skoro pp monitorują i tak zdublowane komórki a nurkujemy na stałym sp łatwo modyfikowanym zarówno w komputerze jak i rebie.
A kolega Chirurg niech się zapyta instruktora u którego robił kurs to dobra rada.

TomM - 20-08-2010, 20:17

D@rek napisał/a:
nurkujemy na stałym sp

My? Ja nurkuję na zmiennym :)

martin - 20-08-2010, 20:35

Cytat:
Cyrk na kółkach...

No to co? Czas na polskiego OSTC?

nurkowacz - 20-08-2010, 22:04

TomM napisał/a:
Proste. Jak kupiłeś do VR3 PIN C8+set do badziaka, to ci działa. Ale spróbuj podłaczyć zamiast VR3 VRx, albo Shearwater/DR5/Liquidvision...
Fisher ten sam, ale pinout inny, kable nie pasują (Vrx ma optoizolację, VR3 elementy dyskretne w Fisherze, pozostałe (np. OSTC Mk1) elektronike po stronie celi. Cyrk na kółkach. Poszcvzególne rozwiązania nie są kompatybilne, ale docelowe, co jest kwestią polityki firm, praw autorskich (VR3) i ogólnego burdelu.
Spróbuj zrealizowac podłaczenie reba do dowolnego kompa z Fisherem...
Cyrk na kółkach...

Co prawda to prawda :-)

TomekR - 20-08-2010, 23:38

Z tych wlasnie przyczyn wywalilem VR3 podlaczonego do 4-tego sensora via Fisher i zastapilem go X1 z podlaczonym "na twardo" Xlinkiem, a VR3 uzywam jako backup, ustawiony na set point.
pzdr
Tomek

Chirurg - 21-08-2010, 16:13

nurkowacz napisał/a:
TomM napisał/a:

Tak wiem. Osobiscie uzywam VR3 podłaczonej, a drugi komputer ustawiony na stały setpoint.
Te z podłączniem maja już cenę sporo wyższą...niestety.

Chirurg zapytam z czystej ciekawości... czy ty nurkujesz na CCR czy dopiero zamierzasz?

Nurkuje OC ale powli sie przymierzam do CCR i szukam sprzetu na ktorym moglbym sobie ponurkowac .Reba juz sobie znalazlem jest to APOC I(m)CCR IV, co do kompa to ten ktory mi poleciles jest naprawde super jezeli chodzi o platforme i cenowo ;) a przedewszystkim Made in Germany :D , wiec jak cos sie skopie wiadomo do kogo ma zapukac moj adwokat ;) .

nurkowacz - 21-08-2010, 21:24

Chirurg napisał/a:
wiec jak cos sie skopie wiadomo do kogo ma zapukac moj adwokat

hehe. to upewnij sie ze ten reb ma CE, jak chcesz uzywac adwokata.

TomekR - 21-08-2010, 22:01

Chirurg napisał/a:
Reba juz sobie znalazlem jest to APOC I(m)CCR IV

Obys tylko nie czekal za dlugo.......
pzdr
Tomek

Chirurg - 22-08-2010, 14:02

nurkowacz napisał/a:
Chirurg napisał/a:
wiec jak cos sie skopie wiadomo do kogo ma zapukac moj adwokat

hehe. to upewnij sie ze ten reb ma CE, jak chcesz uzywac adwokata.

:D z tego co wiem REVO tez sie chwali na obecna chwile ze ma CE ,ale jak wiadomo norma dla rebow nadal jest nieznormalizowana prEN14143:2010 wiec nie posiada CE, jedynie zostal przebadany i przeszedl pozytywnie testy.Dlatego jest dany taki krotki okres gwarancyjny, a wrazie jakis problemow producent ma zawsze wymowke ze cos user zrobil nie tak. Producent REVO poprostu wykozystal dobry chwyt reklamowy , ktory dobrze zadzialal na masy :D .
Ja osobiscie przeciwko REVO nic niemam , kazdy kupuje to co mu sie podoba :-) .

Co do kompa nurkowego znalazlem cos ciekawego :D Dive System Furyo , szperam teraz w dokumentacji technicznej O.R IV IMCCR jak podlaczyc okablowanie w tym przypadu do sensorow tlenowych . Czy ktos wie jakby sie zachowywaly sensory tlenowe ktore sa podlaczone do Hud,a i do kompa jednoczesnie ,czy nie wyniknie z tego jakas komplikacja lub nieprawidowe odczyty .