FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Zalew zegrzynski

Sebastian Szczesniak - 27-08-2010, 12:37
Temat postu: Zalew zegrzynski
Czy ktoś zna miejsca gdzie Zegrze może być potencjalnie głębsze?
Wybieramy się tam z echosondą, ale to kawał wody, więc chętnie skorzystam ze wskazówek gdzie szukać?
Nurkować chcemy w tym bajecznym zbiorniku dopiero pod lodem.

Jakuza - 27-08-2010, 15:13

Z tego co słyszałem w okolicach mostu przy niskiej wodzie wystaje czasem wieża kościoła, więc podejrzewam, że tam może być około 10 metrów. Dajcie znać, bo ciekaw jestem. Ja ostatnio w Zalewie na 3 metrach wpadłem twarzą na oponę, taka fajna wizura była ;-)
Sebastian Szczesniak - 27-08-2010, 15:19

Możesz to trochę sprecyzować, z której stony mostu, jak daleko.

Wieża kościoła? Czyżbyśmy mieli poskie Lago di Resia

Jakuza - 27-08-2010, 15:55

Według informacji, które posiadam kościół znajduje się po prawej stronie mostu (jadąc na Serock). Gdzie dokładnie to nie wiem. Trzeba podpytać miejscowych. Chyba, że to tylko legenda ;-)

http://www.ww.media.pl/?p...eViewer&nid=318 znalazłem ciekawy opis akwenu z głębokościami i mapkami. Może się Wam przyda :-)

Sebastian Szczesniak - 27-08-2010, 16:04

Dzięki przydatne. Kościół wydaje się mitem ( nikt by motorówką dotąd nie zahaczył?) ale popływamy tam z sondą i może zdecydujemy się zejść na dół
Jakuza - 27-08-2010, 16:19

Sebastian, mam dla Ciebie niespodziankę :-)

http://www.rzgw.warszawa..../mapajezzeg.jpg

Sebastian Szczesniak - 27-08-2010, 17:04

Dzięki
martjack - 13-10-2010, 23:22

Jak Was to jeszcze interesuje- ok12 m podobno sa dziury do 16 m jest między mostem w Zegrzu a Watem, patrząc w stronę Białebrzegów. W tym miejscu pracowała ostatnia czynna pogłebiarka...
waterman - 14-10-2010, 09:33

dziury do 16m :) i lotniskowiec przy Jachrance. Nurkowałem w ZZ i pytam po co chcesz tam włazić?.
Chcesz usyfić szpej?. Sa inne miejsca w okolicach Wawy gdzie można spokojnie zanurać. np. Janówek

Sebastian Szczesniak - 14-10-2010, 12:46

Witam

Czemu chcę nurkować z ZZ? Chyba żeby się przekonać do tego żeby więcej tego nie robić:)
Liczę ( może zbyt optymistycznie ) że pod lodem będzie trochę znośniej.

Zapewne za klika lat gdy gdy do setki na liczniku komputera dojdą jeszcze ze 2 setki nie będzie mi już chodził po głowie ZZ i inne dziwne zbiorniki. Na dziś każda dziura w ziemi zalana wodą jest traktowana przez mój mózg jako potencjalne miejsce eksploracji.

Żeby nie szukać daleko ostatnio zastanawiałem się na jeziorkiem w parku na Potockiej, ale mogła by mi tam wystawać butla nad wodę!. Trochę wcześniej zbiornik retencyjny pod nowym Decathlonem ( 2,5m ) oraz zbiornik do zasilania instalacji gaśniczej ( 5-6m ) - to coś jak basen na Płochocińskiej:)

Dwa ostatnie mam w odległości 50-100 od biura, Zegrze 20km i plan nurkowania w przerwie w pracy w wyrąbanej przed pracą przerębli.

Naszczeście starsi koledzy mówią że to schorzenie przemija.

Pozdrawiam

waterman - 14-10-2010, 15:10

To masz chłopie parcie na wodę. W ramach takiego zwiedzania to masz jeszcze: Balaton na Gocławiu i jeziorko Kiełpińskie w obydwu widac cos kolo 20cm i głebokości też są zawrotne coś okolo 1,5m
Sebastian Szczesniak - 14-10-2010, 15:18

Kiełpińskie już poznałem:) ale było gruuuubo powyżej 20cm!! Nie przesadzę pisząc że było 40cm! Głębokość 4m, temp. wody 24 stopnie. Prawie jak w Egipcie:) Generalnie do powtórzenia
Moonspell - 14-10-2010, 21:18

jest jeszcze J. Jamno między Koszalinem a Mielnem :) widoczność kilka cm :) to taka informacja tylko dla prawdziwych twardzieli :D
Szyderca - 15-10-2010, 08:58

Sugeruje założyć temat o ekstremalnym nurkowaniu albo EXTREMALNYCH NURKOWISKACH :hihi-:

Seba zastsanawiam się ciągle nad tym 2 akwenem dziekanowskim czy jakoś tak

waterman - 15-10-2010, 10:38

ha kiedyś Jamno było fajnym jeziorkiem , szczególnie w miejscu starej bazy okrętów podwodnych
Sebastian Szczesniak - 15-10-2010, 10:55

Według tych co tam byli Dziekanowskie jest głębsze (do 9m ) i posiada więcej wraków:)Wizura jest jednak gorsza niż w Kiełpińskim. Jest blisko więc można skoczyć.

Zorganizuj może wyprawę pod patronatem Poseidona

waterman - 15-10-2010, 11:19

A Janówek już ogarneliście i pogłebiarkę?
Sebastian Szczesniak - 15-10-2010, 11:27

Właśnie nie, a wybieram się tam od półtora roku
waterman - 18-10-2010, 11:23

jak w takim tempie bedzie spadac temperatura to w listopadzie beda tam podlodowe
Cook - 20-10-2010, 08:34

Sebastian Szczesniak napisał/a:
Czemu chcę nurkować z ZZ? Chyba żeby się przekonać do tego żeby więcej tego nie robić:)

Od kilku lat pracuje w odległości 20m od tego zbiornika i powiem szczerze też miałem takiego pomysła, ale mi przeszło. Bardziej mnie kusi parę oczek wodnych położonych w okolicznych lasach, bo tam to chyba jeszcze nikt nie nurał.

Sebastian Szczesniak - 20-10-2010, 10:41

To interesujący temat, ale czy będzie tam głębiej niż po kolana? Daj jakieś namiary na te oczka