| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Jak czesto mozna nurkowac?
maciorka - 10-12-2003, 23:32 Temat postu: Jak czesto mozna nurkowac? No wlasnie. Czeste nurkowanie, to raczej niezbyt dobre dla organizmu czlowieka. Jak uwazacie, jaka jest gorna, dopuszczalna granica ilosci nurkow w roku, tak by nie wplynelo to zbyt ujemnie na zdrowie? Pytam, gdyz sam bardzo czesto nurkuje. Srednio 2 - 3 razy dziennie, non stop przez 3, a nawet wiecej miesiecy (z reguly nie nizej niz 30 metrow, a przede wszystkim okolo 20 metrow, wszystko na powietrzu).
Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi i rozsadne sugestie.
lobster - 10-12-2003, 23:48
a poczytaj sam sobie:
http://www.scuba-doc.com/LTE.htm
bann - 11-12-2003, 18:05
lobster
kliknij sobie na polska werse jezykowa
niezle jaja (automatyczny tlumacz)
nie chcialbym automatycznego lekarza :]
ale sznurek jak najbardziej cool :]
maciorka - 14-12-2003, 17:26
Ok, to byla garsc teorii, a ja oczekuje wypowiedzi opartych na wlasnych obserwacjach, doswieczeniu, praktyce (sluchaniu organizmu). Np. interesuje mnie to, po jakim czasie nurkowania dzien w dzien po kilka razy dziennie, ktos zauwazyl efekty kompensacji azotu, jakie i jak silne byly to symptomy, czy robil przerwe w nurkowaniach, a jesli tak, to jak dluga (moze to sie wydawac oczywiste, ze nalezy zrobic przerwe, lecz podczas high season niekazdy mysli racjonalnie, majac na uwadze dobre zarobki).
smiechu - 14-12-2003, 23:45
| maciorka napisał/a: | | Ok, to byla garsc teorii, a ja oczekuje wypowiedzi opartych na wlasnych obserwacjach, doswieczeniu, praktyce (sluchaniu organizmu) |
Ja kiedyś słyszałem syczenie azotu we krwi.
A tak serio, to jedyne objawy "kompensacji azotu" o jakich słyszałem spowodowały by szukanie najbliższej komory dekompresyjnej, bo dziwnie się pokrywają z objawami DCS. Tak się śmiesznie składa, że algorytmy dekompresji działają (mniej więcej) w okreslonym zakresie. Każde nurkowanie powtórzeniowe zwiększa błąd pomiędzy wartościami wyliczanymi przez algorytm, a rzeczywistością. Przerwa w nurkowaniu ma "zresetować" twój prganizm do stanu "obsługiwanego" przez algorytm.
Piotr
Zboj - 06-03-2004, 09:28
W egipcie nasz przewodnik powiedział, iż baza funduje im raz na pół roku sprężenie w komorze. Takie profilaktyczne oczyszczanie.
Czy ma to sens? Nie wiem.
Ale z drugiej strony nurkują po kilka razy dziennie bez tabel i komputerów. Czy ma to sens? Raczej nie.
|
|