FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - co2 - symptomy i objawy

Aero - 29-09-2010, 22:36
Temat postu: co2 - symptomy i objawy
jakie są symptomy i objawy mało wydajnego oddychania - wzrost co2 we krwi
moje pytanie dotyczy okresu pobytu pod wodą,
do jakiego momentu jest to ból głowy, a kiedy zaczyna się robić groźnie

TomM - 29-09-2010, 22:48

Może przeczytaj to tłumaczenie
Aero - 30-09-2010, 11:37

dzięki za namiary
jednak do końca nie mam pewności czy uzyskałem tam odpowiedź

to co mnie dotyczyło wyglądało tak:
zejście na 30m w 2'; posiedzenie platformie + pływanie wokół itp rozpoczęcie wynurzania w 13 minucie (zużycie powietrza 45 bar z butli 12l na 30m) wynurzenie poniżej 10m/s, na 3m 10 min (płynięcie do brzegu)

po wyjściu z wody zaczęła mnie boleć głowa (ok 2 godzin po wyjściu) po 4 godzinach przestało
później był 2 nur o bardzo podobnym profilu tylko z przystankiem 3min/3m i wynurzenie

po godzinie znowu bardzo silny ból głowy
dodam, że alkoholu nie było od tygodnia, organizm nawodniony i wypoczęty

ktoś zasugerował, że może to być efekt CO2 - sugestia dotyczyła sac'a

czy ktoś jest w stanie potwierdzić to czy może coś innego mnie dorwało, albo coś zwaliłem

piotr_c - 30-09-2010, 11:52

Aero napisał/a:
zejście na 30m w 2'; posiedzenie platformie + pływanie wokół itp rozpoczęcie wynurzania w 13 minucie (zużycie powietrza 45 bar z butli 12l na 30m

Przy SAC w okolicach 11 l/min to bardzo prawdopodobne, ale przyczyn może być wiele.

U mnie czasami nurkowanie wywołuje pełnoobjawową migrenę, która zaczyna się 2-4 godzin po nurkowaniu.

Często po nurkowaniu miewam też delikatny, niemigrenowy ból głowy i jest on niezależny od zużycia powietrza (zakres od 25 do 11 L/min). Przechodzi po kilkudziesięciu minutach.

Przemo_C - 30-09-2010, 12:20

Tak jak napisał Piotr przyczyn może być wiele. Mogą być nawet niezależne od faktu, że akurat tego dnia było się pod wodą.
Moim zdaniem prawdopodobny jest tzw. subkliniczny dcs. Takie nurki naprawdę warto robić na nitroksie i niezależnie od gazu, zdecydowanie zmniejszyć prędkość wynurzania.

klon - 30-09-2010, 12:57

cześć,
u mnie objawem retencji CO2 jest ból głowy podczas dużego wysiłku pod wodą - po uspokojeniu oddechu i lepszej wentylacji ból ustępuje i wszystko jest ok.

na podstawie moich doświadczeń - gdyby mi się przydarzył ból głowy po 2 godzinach po nurkowaniu to skłaniałbym się do

Przemo_C napisał/a:
prawdopodobny jest tzw. subkliniczny dcs.

ale to są bardzo osobnicze sprawy

TomM - 30-09-2010, 13:08

Aero napisał/a:
po wyjściu z wody zaczęła mnie boleć głowa (ok 2 godzin po wyjściu)

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć przyczyne okołonurkową, ale jeśli, to bardziej wadliwy profil wynurzania, ewentualnie nieprawidłowy tor oddychania.
Spróbuj poczytac coś o "minimum deco", zwolnieniu wynurzania od połowy słupa wody, efektywnym przystanku na 6 m i wynurzeniu do powierzchni 1 m/min.

Aero napisał/a:
ktoś zasugerował, że może to być efekt CO2

Duzy wysiłek, silny prąd, jakaś walka w wodzie?

Aero napisał/a:
sugestia dotyczyła sac'a

Raczej nie. Ale może byc nieprawidłowe oddychanie, zatrzymywanie oddechu, pływanie na wdechu - jednym słowem "oszczędzanie oddechu". Spróbuj wykonywac pełne wydechy, nurkowanie to nie "seria bezdechów" - jeśłi rzeczywiście masz skłonnośc do takiego oddychania.
Prawdopodobnie suma wielu przyczyn - toru oddychania, profilu wynurzania, wychłodzenia, głodu, zmęczenia...

Miły Maciej - 30-09-2010, 18:20

Przyczyną może tez być jakość powietrza.
Aero - 30-09-2010, 19:20

TomM napisał/a:

Aero napisał/a:
sugestia dotyczyła sac'a

Raczej nie. Ale może byc nieprawidłowe oddychanie, zatrzymywanie oddechu, pływanie na wdechu - jednym słowem "oszczędzanie oddechu". Spróbuj wykonywac pełne wydechy, nurkowanie to nie "seria bezdechów" - jeśłi rzeczywiście masz skłonnośc do takiego oddychania.
Prawdopodobnie suma wielu przyczyn - toru oddychania, profilu wynurzania, wychłodzenia, głodu, zmęczenia...

nigdy nie próbowałem ograniczy zużycia powietrza poprzez wstrzymywanie oddechu itp - jedynie spokój i ograniczenie ruchu, mój oddech jest zawsze wolny może nie głęboki ale na pewno nie jest to żadna seria wdechów - wydechów

zimno tak na marginesie to było 4 stopnie a u mnie tylko 7 mm