FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Potrzebuje pomocy w okresleniu tego zjawiska

mclammer - 05-10-2010, 14:39
Temat postu: Potrzebuje pomocy w okresleniu tego zjawiska
Witam

W jeziorku ktore czesto penetrujemy mozna spotkac w dolach pomiedzy litoralem wode o mlecznym zabarwieniu. Wyglada to jak mgla z suchego lodu ktora jest ciezsza od wody. Jeziorko ma czysta, a nawet b. czysta wode i foty i filmy w sloneczne dni wychodza w nim super. Tu zamieszczam stopklatki z filmu, ktory bedzie juz za kilka godzin na moim YouTube.
Jezioro Staw miejscowosc: Płociczno / Gawrych Ruda
pozdrawiam
Jacek

Grzegorz_K - 05-10-2010, 14:41

Siarkowodór ?
Miły Maciej - 05-10-2010, 15:14

A mi się wydaje że to jest Zjawa :zdz:
Ale jeśli to miejsce jest za granicą to może też być Diabeł :621: Bo nie od dziś wiadomo że za granicą jest diabeł :621:

eston - 05-10-2010, 15:53

Miły Maciej napisał/a:
A mi się wydaje że to jest Zjawa :zdz:
Ale jeśli to miejsce jest za granicą to może też być Diabeł :621: Bo nie od dziś wiadomo że za granicą jest diabeł :621:

Poczucie humoru nigdy Ciebie nie opuszcza? Dobre :)

nurkot - 05-10-2010, 16:02

przypomina to trochę to, co się dzieje obok naszej zakrzówkowej ścianki kredowej..
nie ma tam jakiej kredy w okolicy?

Miły Maciej - 05-10-2010, 16:47

eston napisał/a:
Poczucie humoru nigdy Ciebie nie opuszcza? Dobre

Witam witam Kolegę! Zaraz zajrzę sobie na Wasza stronkę żeby poczytać gdzie jakieś fajne nury robiliście.

martin - 05-10-2010, 16:47

Cytat:
Siarkowodór ?

Wyczul bys wechowo. Stawiam na kolonie bakterii.

mclammer - 05-10-2010, 18:25

nurkot napisał/a:
przypomina to trochę to, co się dzieje obok naszej zakrzówkowej ścianki kredowej..
nie ma tam jakiej kredy w okolicy?

Kredy tam raczej nie ma. Wokol jeziora las, piaski i karaski :ping:

sativ - 05-10-2010, 18:29

Widziałem coś bardzo podobnego z wyglądu [ale czy z pochodzenia- wątpię] na Koparkach- po deszczu, od 6 do 3 metra przy brzegu było mleko totalne z widocznością 0,3m.... Prawdopodobniej piach/pył spłukany z deszczem do wody. Może tutaj taki pył gromadzi się w zagłębieniach dna? Najlepiej byłoby pobrać próbkę takiej wody i ją zbadać [nawet chałupniczo da radę czy to coś "żywego", czy piach]
mclammer - 05-10-2010, 18:41

sativ napisał/a:
Widziałem coś bardzo podobnego z wyglądu [ale czy z pochodzenia- wątpię] na Koparkach- po deszczu, od 6 do 3 metra przy brzegu było mleko totalne z widocznością 0,3m.... Prawdopodobniej piach/pył spłukany z deszczem do wody. Może tutaj taki pył gromadzi się w zagłębieniach dna? Najlepiej byłoby pobrać próbkę takiej wody i ją zbadać [nawet chałupniczo da radę czy to coś "żywego", czy piach]

Raczej sprawialo to wrazenie jakiejs zawiesiny ale napewno nie jest to pyl zmyty zbrzegu bo takie dziury sa w znacznej odleglosci od brzegu. Stawiam tu raczej na jakies procesy gnilne tutejszej gesto porastajacej dno roslinnosci. Chyba nie rozwilkamy tej zagadki dopoki nie pobierze sie probki wody z takiej dziury do analizy. Nie doczytlem sie jednak aby byl to siarkowodor, a raczej woda siarkowodorowa bo nie tworzy ona mlecznej zawiesiny. Takie zawiesiny tworza zwiazki wapnnne i CO2

ziemia - 05-10-2010, 18:48

Widziałam takie ,,chmury'' w Piasecznie na łąkach z ramienicami , mam wrażenie ,ze to jakieś sinice , albo inne życie .
hubert68 - 05-10-2010, 20:32

mclammer napisał/a:
filmu, ktory bedzie juz za kilka godzin na moim YouTube.
Swoją drogą zrobiłeś ładny filmik ze świetną muzyką.
mclammer - 05-10-2010, 20:54

hubert68 napisał/a:
mclammer napisał/a:
filmu, ktory bedzie juz za kilka godzin na moim YouTube.
Swoją drogą zrobiłeś ładny filmik ze świetną muzyką.

Dzieki. Tak sobie czasem cos nakrece. Na razie nie wychodza mi sablizacja kadru i spokojne ujecia bez szarpniec ale z czasem moze sie dotre.

adriano210 - 05-10-2010, 21:03

super film i fajne jeziorko
Legendyogger - 05-10-2010, 21:04

Na pobliskiej żwirowni mam identyczne zjawisko.
Pobieram próbki wody do analizy za 2 tygodnie.
Pozdro

Gabrieljacek - 05-10-2010, 22:22

Lokalne nagromadzenie kolonii bakterii.
Staw to jeden z częściej odwiedzanych przeze mnie akwenów. Do oglądania zwierzaków i roślin lepszy jest przeciwległy brzeg (tj zach)
Pozdrawiam

jaros4 - 05-10-2010, 22:38

moze to byc rowniez zrodlo bijace w tym miejscu,zwroc uwage czy temperatura wody w zawiesinie nie jest nieco nizsza niz temperatura otoczenia.
w oswiecimiu jest zbiornik "zwirownia".bardzo duzy,woda dosyc czysta,czasem z 6m.wizury.coz z tego,jesli obok znajduje sie gigantyczne miejskie wysypisko,a troszke dalej wieczne zaklady chemiczne.na glebokosci 8m. i wiecej w zaglebieniach dna gromadzi sie podobna mgielka tyle ze koloru lila. :zdz: co moze swiadczyc o tym ze pochodzi to z wod gruntowych otaczajacych zbiornik.

piotr_c - 05-10-2010, 23:18

mclammer napisał/a:
Na razie nie wychodza mi sablizacja kadru i spokojne ujecia bez szarpniec ale z czasem moze sie dotre.

Przejedź to VirtualDub'em z pluginem "deshaker" i będzie idealnie. Program do ściągnięcia tu http://www.guthspot.se/video/deshaker.htm

jaros4 napisał/a:
i wiecej w zaglebieniach dna gromadzi sie podobna mgielka tyle ze koloru lila.

Skóra nie złazi po nurze? :ping:

Artur Scholz - 06-10-2010, 00:09

Nurkowałem tam kilkanaście razy. Moi "miejscowi" koledzy mówili, że to źródła.
Moonspell - 06-10-2010, 00:14

łoo.. dobry filmik :) gdzie to tak fajne? bo nie moge znalesc na mapie!?
mclammer - 06-10-2010, 07:48

Moonspell napisał/a:

http://www.zumi.pl/namapi...028552000000005

Jako ciekawostka. Jezioro lezy w otulinie Wigierskiego Parku Narodowego.
- głębokość max: 18m
- widoczność: 4-5m
Jezioro Wigry – Staw, Dla ochrony bogactwa przyrody m.in. tego jeziora utworzono Wigierski Park Narodowy. Samo Jezioro- Wigry - Staw (odnoga Wigier) zostało wpisane na listę UNESCO, projekt "AQUA". O tym, ze jest to jedno z najczystszych jezior na Suwalszczyźnie, świadczą liczne siedliska bobrów. można spotkać następujące gatunki ryb: szczupak, leszcz, lin, sum, okoń. Występują również raki. Info ze strony eurosuwalszczyzna.eu

Gabrieljacek - 06-10-2010, 20:07

mclammer napisał/a:
Moonspell napisał/a:

http://www.zumi.pl/namapi...028552000000005

Jako ciekawostka. Jezioro lezy w otulinie Wigierskiego Parku Narodowego.
- głębokość max: 18m
- widoczność: 4-5m
Jezioro Wigry – Staw, Dla ochrony bogactwa przyrody m.in. tego jeziora utworzono Wigierski Park Narodowy. Samo Jezioro- Wigry - Staw (odnoga Wigier) zostało wpisane na listę UNESCO, projekt "AQUA". O tym, ze jest to jedno z najczystszych jezior na Suwalszczyźnie, świadczą liczne siedliska bobrów. można spotkać następujące gatunki ryb: szczupak, leszcz, lin, sum, okoń. Występują również raki. Info ze strony eurosuwalszczyzna.eu

Ta informacja trochę mija się z prawdą, Jezioro Staw powstało w wyniku sztucznego spiętrzenia wody na potoku wpływającym do Wigier w XV lub XVI wieku (znalazłem różne dane). Siła spiętrzonej wody była wykorzystywana w istniejącej w tym miejscu tj Gawrych Rudzie, hucie żelaza. Potem w tym miejscu powstał młyn wodny. Obecnie w tym miejscu znajduje się hodowla pstrąga, zbiorniki z tarlakami sieji i produkcja narybku (PZW). W latach 70 ub wieku miejsce introdukcji i hodowli raka sygnałowego - kolejnego importa z Ameryki. Rozlazł się on po opisywanym jeziorze Staw i Wigrach. Nawet ciekawie wygląda.
Podobno kiedyś jezioro słynęło z szczupaków i linów - informacja od mieszkańców Gawrych Rudy i Płociczna. Obecnie trochę przełowione, ale nadal jest co oglądać.
Wizura jeżeli wynosi 4 -5 m to jest to tragedia, nawet w lecie bywa do 10 m.
Jezioro jest zasilane licznymi źródłami i chyba dlatego ma tak fajną wodę mimo dosyć gęstej zabudowy w okolicy (wsie Płociczno i Gawrych Ruda). Tak na zakończenie to max głębokość o jakiej słyszałem do tej pory to 14 m, mi nie udało się znaleźć więcej niż 11m.
Pozdrawiam Jacek

mclammer - 06-10-2010, 20:49

Dobrze ze sa na forum nurki znajace te tereny. Mozna sie czegos ciekawego dowiedziec. Ja na ostatnim nurku tak bez specjalnych poszukiwan od razu zszedlem na 10.5m i jeszcze bylo w pare metrow dol ale nie miaelismy swiatelka wiec sie nie pchalismy.
Mam pytanie do Gabrieljacek. Zastanawiam sie nad najczystszym jeziorem suwalszczyzny czyli Bialym Wigierskim. Wiem ze to rezerwat i sa problemy z dotarciem tam. Czy miales moze sposobnosc tam nurania?

Gabrieljacek - 06-10-2010, 21:54

mclammer napisał/a:

Mam pytanie do Gabrieljacek. Zastanawiam sie nad najczystszym jeziorem suwalszczyzny czyli Bialym Wigierskim. Wiem ze to rezerwat i sa problemy z dotarciem tam. Czy miales moze sposobnosc tam nurania?

Niestety nie miałem takiej możliwości.
Pozdrawiam, może kiedyś się spotkamy? Pod wodą.

Marek Majas - 06-10-2010, 22:07

na opolskiej kamionce "Piast"(starym wyrobisku margla) tez jest taka zawiesina, miejscami ma kolor fioletowy
Nur z Mazur - 07-10-2010, 21:54

ja bym stawiał na jakieś źródło.Mogłeś porównać temperatury wody.
budiver - 24-10-2010, 14:59

prosze to samo zjawisko, jez. Lubikowo. pzdr.arek