| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
HOBBY - Programiki do projektowania
Legendyogger - 05-10-2010, 22:51 Temat postu: Programiki do projektowania Witam,
potrzebuję [...publiczne nawoływanie do popełnienia przestępstwa...]
Pozdrawiam
piotr_c - 06-10-2010, 12:56
| Legendyogger napisał/a: | | w którym użyłem bezpośrednich słów, że chcę "pirackie" oprogramowanie... |
Ehhh... Szkoda gadać.
Legendyogger - 06-10-2010, 13:11
Winner : *
martin - 06-10-2010, 20:13
Zwycięstwo uhonorowano punkcikiem
BTW: Zaden soft nie zastapi Ci podstaw inzynerii. Moze najpierw sie doszkol, a potem porywaj z motyka na slonce?
PS. Darmowy jest n.p. LT Switcher CAD - na tym zaprojektujesz wszystko co Ci jest potrzebne.
PPS. Na darmowym Eagle zrobisz plytke.
PPPS. Jestem pewien ze żadnego z wyżej mianowanych nie "rozgryziesz" - mimo ze sa prościusieńkie - a rozgryzienie tego co próbujesz ukraść zajmie Ci minimum dwa lata.
Legendyogger - 06-10-2010, 22:43
Jestem pewny, że zrobiłem więcej płytek w eaglu niż Ty ;]]
nie wspominając o sporej ilości płytek wykonanych w tym np. interfejsy do suunto (RS, USB), stabilizatory, płytki testowe, układy mikro, układy sterujące. Źle trafiłeś z Eaglem.
Co do Twojego ostrzeżenia to raczej nie masz podstaw, ale cóż, nie jest ważne to że wyraźnie napisałem : mam zbyt wolnego neta do ściągania DARMOWEGO programu dla studentów...
Nie jest przestępstwem przenoszenie ogólnie dostępnych danych na płytach dvd.
Może to nie ja jestem "niedoszkolony" w pewnych kwestiach ? huh ?
Nie jestem inż. i nigdy się za takiego uważałem, ale myślę że niektórzy z tytułem inż. mieliby problem z analizą niektórych moich układów.
Jeśli masz jeszcze jakieś "sugestie" dotyczącej mojej osoby Martin, możemy na ten temat polemizować, preferuję priv.
Pozdrawiam wszystkich inżynierów itd.
piotr_c - 06-10-2010, 23:00
| Legendyogger napisał/a: | | Nie jest przestępstwem przenoszenie ogólnie dostępnych danych na płytach dvd. Może to nie ja jestem "niedoszkolony" w pewnych kwestiach ? huh ? |
Wygląda na to, że to jednak Ty
W przypadku programu, o który pytałeś, do uzyskania licencji edukacyjnej wymagana jest rejestracja i to ona daje Ci prawo do użytkowania tegoż oprogramowania. Jeśli od kogoś skopiujesz ten program, naruszasz warunki licencji popełniasz przestępstwo.
Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Legendyogger - 06-10-2010, 23:28
| piotr_c napisał/a: | | w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. | Pan jednak ma kłopoty z czytaniem i interpretacją tekstu czytanego.
Ten program nie byłby wykorzystywany w celu osiągnięcia korzyści majątkowych...
Po 2 to nie należy być "zarejestrowanym", wystarczy że kierunek (skzoły średniej lub uczelni) jest powiązany z tematyką oprogramowania, co za tym idzie nie popełniam w tym momencie przestępstwa.
martin - 07-10-2010, 08:08
| Legendyogger napisał/a: | | Jestem pewny, że zrobiłem więcej płytek w eaglu |
Ta... Pierwsze robiles jeszcze siedzac na nocniku.
| Legendyogger napisał/a: | | mam zbyt wolnego neta do ściągania DARMOWEGO programu dla studentów... |
Sciagne Ci i przesle wypalona plytke. Gratis. Prosze podeslij tylko twoje dane do zalogowania do stronki umozliwiajacej legalne pobranie wersji dla studentow.
| Legendyogger napisał/a: | | ale myślę że niektórzy z tytułem inż. mieliby problem z analizą niektórych moich układów. |
Znaczy tak napierniczyles, ze nikt sie nie polapie? Dawaj wycinki schematow, zapowiada sie niezla zabawa.
piotr_c - 07-10-2010, 10:02
| Legendyogger napisał/a: | | Ten program nie byłby wykorzystywany w celu osiągnięcia korzyści majątkowych... |
Dowiedz się lepiej, co to jest owa "korzyść majątkowa" i wtedy zrozumiesz, dlaczego ten artykuł ma w tym konkretnym przypadku zastosowanie.
| Legendyogger napisał/a: | | Po 2 to nie należy być "zarejestrowanym", wystarczy że kierunek (skzoły średniej lub uczelni) jest powiązany z tematyką oprogramowania, co za tym idzie nie popełniam w tym momencie przestępstwa. |
Gdzieś Ty to wyczytał? Producent twierdzi zupełnie inaczej. Ale pewnie się nie zna
Legendyogger - 07-10-2010, 17:09
Nie Martin, pierwsze płytki robiłem pracując 2 lata z zagławiarkami (2 lata temu) od tamtej pory płytki wykonuje dla automatyka, który mi to zleca (podwykonawca firmy).
Biblioteka projektów RÓŻNYCH LICZY ok. 312~ różnych modeli płytek... zaczynając od najprostszych, a kończąc na dość skomplikowanych układach.
Parę słów do Pana Piotra_c :
Mianowicie, czerpanie korzyści majątkowych następuje wtedy, gdy, w tym przypadku, zaprojektuję produkt w programie, o którym mowa w wątku, a następnie sprzedam go lub wykorzystam, aby za jego pomocą czerpać korzyści materialne.
Co do licencji, o której mowa.
Program dla studentów jest darmowy i ogólnie dostępny (dla mnie jedynym ograniczeniem jest wolny internet). W takim wypadku każdy kto poda swoje dane na stronie w ten sposób:
Jestem Pan XXX
Uczelnia: XXX
itd...
może pobrać program.
Nie widzę sensu dalszej dyskusji, mimo że próbujecie mi ''udowodnić'' Wasze racje (Panowie: Martin i piotr_c) to nie sądzie, że powiedzie się Wam to .
Z poważaniem dla Panów inż.
piotr_c - 07-10-2010, 20:58
| Legendyogger napisał/a: | | Mianowicie, czerpanie korzyści majątkowych następuje wtedy, gdy, w tym przypadku, zaprojektuję produkt w programie, o którym mowa w wątku, a następnie sprzedam go lub wykorzystam, aby za jego pomocą czerpać korzyści materialne. |
I myślisz że to wszystko?
| Legendyogger napisał/a: | W takim wypadku każdy kto poda swoje dane na stronie w ten sposób: (...)
może pobrać program. |
No właśnie. A Ty chciałeś go skopiowac od kogoś bez rejestracji, co byłoby naruszeniem warunków licencji = brakiem zgody ze strony podmiotu uprawnionego = kradzieżą.
Nie mam najmniejszego zamiaru przekonywac Cię do zmiany zdania. Dorośniesz, nauczysz się więcej, może sam zrozumiesz.
Legendyogger - 07-10-2010, 23:07
Oczywiście. Pozdrawiam Pana i proponuję spojrzeć na własną kolekcje płyt lub chociażby na zbiór paru mp3 na hdd, bo nie wierze, że takowe wszystkie są orginalne.
I nie zgodzę się z określeniem "kradzież", przy rejestracji nie jest podawany nawet klucz licencyjny tylko jednorazowy ''dostęp'' do pobrania instalki.
bye
martin - 08-10-2010, 16:22
| Legendyogger napisał/a: | | W takim wypadku każdy kto poda swoje dane na stronie w ten sposób: .... przy rejestracji nie jest podawany nawet klucz licencyjny tylko jednorazowy ''dostęp'' do pobrania instalki. |
W celu uzyskania klucze podsylasz swiadectwo imatrykulacji. Bez tego legalnie nic nie zrobisz.
BTW: na stronce jest opcja zamowienia wersji studenckiej na DVD/CD.
| Legendyogger napisał/a: | | (2 lata temu) od tamtej pory... Biblioteka projektów RÓŻNYCH LICZY ok. 312~ różnych modeli płytek... |
Czyli jakis "projekcik" co 2..3 dni? A robiles w nich cos poza sciagnieciem z netu i podmiana danych?
piotr_c - 08-10-2010, 17:39
| Legendyogger napisał/a: | | na zbiór paru mp3 na hdd, bo nie wierze, że takowe wszystkie są orginalne. |
A widzisz, są metody na całkowicie darmowy i legalny dostęp do muzyki. Nie muszę ściągać żadnych MP3 bo wszystko mam online i to mobilnie: http://listen.grooveshark.com/
| Legendyogger napisał/a: | | I nie zgodzę się z określeniem "kradzież", przy rejestracji nie jest podawany nawet klucz licencyjny tylko jednorazowy ''dostęp'' do pobrania instalki. |
Wszystko, co jest naruszeniem licencji jest kradzieżą, gdyż "podmiot uprawniony" nie zgadza się na użytkowanie wykraczające poza warunki licencji.
Jeśli umieszczę na stronie ogólnie dostępny plik, a poniżej umieszczę informację, że mogą go ściągać tylko i wyłącznie studenci, to każdy nie będący studentem, który dokona ściągnięcia tego pliku, naruszy tę licencję. Jeśli osiągnie z tego tytułu korzyść majątkową, to zgodnie z obowiązującymi przepisami popełni przestępstwo.
QQS - 08-10-2010, 19:51
| piotr_c napisał/a: | | tylko i wyłącznie studenci |
Student to dosc szerokie pojecie i zalezy od jezyka, w ktorym go uzywamy. W jezyku polskim jest to dosc sztywne pojecie, natomiast w angielskim ma szersze pojecie.
(PL) osoba, która studiuje (w znaczeniu: pobiera naukę na wyższej uczelni)
(EN) a person following a course of study, as in a school, college, university, etc.
a person who makes a thorough study of a subject
piotr_c - 08-10-2010, 20:14
| QQS napisał/a: | | W jezyku polskim jest to dosc sztywne pojecie, natomiast w angielskim ma szersze pojecie. |
No dobra. Pisząc licencję na pewno nie użyłbym słowa "sudent" tylko bardziej precyzyjnej definicji
martin - 08-10-2010, 20:46
| QQS napisał/a: | | Student to dosc szerokie pojecie i zalezy od jezyka, w ktorym go uzywamy... |
Dlatego zazwyczaj jest jeszcze pare dodatkowych warunkow. W przeciwnym wypadku kazdemu pracodawcy bardziej oplacalo by sie oplacac studia swoim pracownikom niz placic po 50kPLN za licencje.
QQS - 08-10-2010, 21:06
| QQS napisał/a: | | Student to dosc szerokie pojecie |
| piotr_c napisał/a: | | nie użyłbym słowa "sudent" tylko bardziej precyzyjnej definicji |
| martin napisał/a: | | Dlatego zazwyczaj jest jeszcze pare dodatkowych warunkow. |
Jak to mowia: "diabel tkwi w szczegolach"
Legendyogger - 09-10-2010, 20:46
Martin jeśli masz doczynienia z maszynami awaryjnymi lub niespełniającymi pewnych wymogów to należałoby je ulepszyć - mowa o płytkach... projektowałem sporo płytek zabezpieczających, nie tylko 'produkt', ale również operatora.
Pozdrawiam
|
|