| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Kompas w konsoli czu na ręce ???
Bartek Ł - 18-12-2003, 05:44 Temat postu: Kompas w konsoli czu na ręce ??? Witam Wszystkich
Jak w temacie. Proszę o Wasze opinie i rady.
Bartosz
smiechu - 18-12-2003, 05:57
Na ręku. Z kompasu w konsoli nie da się korzystać (czyli płynąć na azymut z odchyleniem mniejszym niz 10 stopni.
Piotr
Mario - 18-12-2003, 08:35
Kwestia treningu.Ja osobiście mam w konsoli i nieżle mi idzie.
Mario.
Aston - 18-12-2003, 08:37
Witam!
Juz kiedys bylo o tym - ja osobiscie preferuje 3in1 dlatego, ze zawsze mam kompas przy sobie.
Wiem, ze moga byc odchylenia, ale ciagle sie pisze o czyms na reke a to komp, a to zegarek, a to tabliczka, a to kompas !
Jest tez inny pomysl - podobno naj - na szyje na sznurku, ale to niektorych troche denerwuje .
Wszystko jest kwestia wlasnych preferencji...
Pozdrawiam!
lobster - 18-12-2003, 09:15
Na reku. Nie trzeba wtedy szukac konsoli za kazdym razem jak sie chce na niego popatrzec. Wystarczy tylko zerknac. A jak jeszcze dolozysz glebokosciomierz na drugim reku to wszystko co potrzebne do nawigacji masz przed oczami na okraglo.
pitt - 18-12-2003, 09:20
Miałem okazję wypróbować 3 konfiguracje kompasu
kompasu na ręke nie polecam ciężko cały czas trzymac tak rękę aby nie zablokować igły o odchyłka gotowa.
kompas w komsoli jeżeli ma duży zakres kąta położenia igły oraz masz troche praktyki w używaniu konsoli jest dość dobrym rozwiązaniem
(am mam w konsoli)
3 zestaw to kompas na gumach założony na palce najłatwiej kontrolować kompas podczas długiego nurkowania w ograniczonej widoczności
ogranicza zdolności manualne (moim zdaniem)
NIestety to jest sprawa indywidualna wypróbuj sam.
lobster - 18-12-2003, 11:55
| pitt napisał/a: |
kompasu na ręke nie polecam ciężko cały czas trzymac tak rękę aby nie zablokować igły i odchyłka gotowa. |
Ciezko trzymac reke? Wystarczy go zamocowac na gumkach a nie na sztywno i przekrecic tak by byl w pozadanej pozycji na luznej rece.
Bartek Ł - 18-12-2003, 19:24
Dziękuję za cenne rady
t0m1 - 18-12-2003, 23:00
reka
Baxter - 19-12-2003, 19:10
Witam!
Sprawdzałem wszystkie konfiguracje i mnie najbardziej odpowiada kompas na małej tabliczce z ołówkiem. Podwieszony na retraktorze. Zawsze w zasiegu reki i łatwo można zapisywać kursy. W nocy doczepiam pałeczkę świetlną i mam wszystko podświetlone!
Konrad Dubiel - 21-12-2003, 10:16
Też zwykle w ten sposób mocuję kompas. Na tabliczce można sobie naszkicować
mapkę akwenu z zaznaczonymi kursami do podwodnych 'atrakcji' i wygodnie się
wtedy nawiguje. Ewidentną wadą rozwiązania jest, że nieużywany kompas na tabliczce dynda i lata na wszystkie strony.[/align]
|
|